گرفتگی گوش و عوارض آن

گرفتگی گوش چیست و چه عوارضی دارد؟

ممکن است شما هم گرفتگی گوش را تجربه کرده باشید و برای رهایی از آن به هر روشی متوسل شوید تا شاید چاره ای برای درمانش بیابید .اما باید خاطر نشان کرد که برخی از روش هایی که شما به آن متوسل می شوید نه تنها مشکل گرفتگی گوشتان را حل نمی کند بلکه مشکلی مانند آسیب به سیستم شنواییتان را به مشکلات قبلیتان اضافه می کند در این مقاله قصد داریم به معرفی مشکلی به نام گرفتگی گوش و عوارض آن بپردازیم:

گرفتگی گوش چیست؟

بهتر است بدانید گرفتگی گوش، به فشار وارد بر گوش و دیگر بافت های میانی گوش گفته می شود و زمانی به وجود می آید که  فشار هوا در گوش میانی شما و فشار هوا در محیط اطراف، از تعادل خارج  می شود . شما ممکن است گرفتگی گوش را در آغاز پرواز با هواپیما ( زمانی که هواپیما می خواهد از زمین بلند شود) یا در پایان پرواز (زمانی که هواپیما فرود می آید ) تجربه کرده باشید . این تغییرات سریع در ارتفاع می تواند سبب تغییر در فشار هوا و ایجاد یک حالت گرفتگی در گوش شما بشود.معمولا روش های ساده ای مانند خمیازه کشیدن ، خوردن و جویدن آدامس می تواند برای جلوگیری و تصحیح تغییر فشار هوا و بهبود گرفتگی گوش اثر بخش باشد . به هر حال گرفتگی شدید گوش ممکن است نیاز به درمان توسط یک دکتر متخصص داشته باشد .

علایم حاکی از گرفتگی گوش چیست؟

گرفتگی گوش می تواند در یک یا هر دو گوش اتفاق بیفتد . نشانه های گرفتگی گوش می تواند موارد زیر باشد:

1-ناراحتی و درد ملایم در گوش

2-احساس پری و گرفتگی در گوش

3-شنوایی گنگ و کاهش شنوایی در حد متوسط

گرفتگی شدید گوش سبب بروز چه حالت هایی می شود؟

اگر گرفتگی گوش شدید باشد و بیش از چند ساعت طول بکشد ممکن است حالت های زیر را تجربه کنید :

  1. درد شدید
  2. فشار در گوش مانند هنگامی که چند متر زیر آب هستید
  3. کاهش شنوایی در حد متوسط و رو به بالا
  4. احساس زنگ در گوش (وزوز گوش)
  5. احساس سرگیجه
  6. حالت تهوع و استفراغ ناشی از سرگیجه
  7. خونریزی گوش

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

برای درمان گرفتگی گوش می توانید خودتان از روش های ساده ای که گفته شد استفاده کنید . اگر احساس نارحتی ، پری و شنوایی مبهم بیش از چند ساعت طول کشید و شما نشانه های گرفتگی شدید گوش را مشاهده کردید بهتر از با دکتر خود تماس بگیرید.

علت گرفتگی گوش چیست؟

گرفتگی گوش و عوارض آن

 

گرفتگی گوش زمانی رخ می دهد که عدم تعادل در فشار هوای گوش میانی و فشار هوای محیط ، مانع از به ارتعاش درآمدن پرده ی گوش ( پرده صماخ ) شما بشود. وظیفه تنظیم فشار هوا در داخل گوش به عهده ی یک دالان باریک است که شیپور استاش نامیده می شود که یک سر آن به گوش میانی متصل می شود و سر دیگر آن یک ورودی کوچک دارد که در پشت حفره های بینی و بالای گلو به هم می رسند (نازوفارنکس).

هنگامی که یک هواپیما از زمین بلند می شود یا فرود می آید ، فشار هوا در محیط اطراف به سرعت تغییر می کند و شیپور استاش در گوش شما معمولا نمی تواند به این سرعت واکنش نشان دهد . خوردن یا خمیازه کشیدن ، عضلاتی که سبب باز شدن شیپور استاش می شود را فعال می کند و اجازه می دهد گوش میانی دوباره ذخیره ی هوای خود را تامین کند و نشانه های گرفتگی گوش را از بین ببرد.

غواصی،اتاق های فشار اکسیژن،انفجار در نزدیکی و  سوار شدن به آسانسور در یک ساختمان بلند  یا هنگام رانندگی در کوه نیز می تواند در بروز این مشکل نقش داشته باشد.

چه عواملی سبب تشدید گرفتگی گوش می شود؟

هر شرایطی که شیپور استاش را مسدود یا فعالیت های آن را محدود کند می تواند خطر گرفتگی گوش را افزایش دهد . عوامل خطر متداول عبارتند از :

  1. کوچک بودن شیپور استاش به خصوص در نوزدان و کودکان نو پا
  2. سرماخوردگی
  3. عفونت سینوس ها
  4. زکام در اثر حساسیت (زکام بهاره)
  5. عفونت گوش میانی
  6. خوابیدن در هواپیما هنگام صعود یا فرود

گوش گرفتگی مکرر یا شدید ممکن است به بافت گوش میانی یا شیپور استاش آسیب برساند این آسیب ، شانس شما را برای مبتلا شدن به مشکلات دیگر مربوط به گوش افزایش می دهد.

گرفتگی گوش چه عوارضی دارد؟

گرفتگی گوش معمولا جدی نیست و مربوط به مراقبت های شخصی می شود . عوارض دراز مدت ممکن است زمانی اتفاق بیفتد که شرایط جدی یا طولانی مدتی به وجود بیاید و یا آسیبی در ساختار گوش میانی و گوش داخلی و جود داشته باشد .

عوارض نادر عبارتند از :

  1. از دست دادن شنوایی دائمی
  2. وزوز گوش همیشگی (مزمن)

داروهای لازم هنگام گرفتگی گوش

برای بیشتر افراد ، گرفتگی گوش با گذشت زمان بهبود می یابد . اگر نشانه های گرفتگی گوش ادامه پیدا کردند ممکن است شما برای متعادل کردن فشار و از بین بردن نشانه ها به دارو و مراقبت نیاز داشته باشید .

 

دکتر شما ممکن است داروهایی تجویز کند یا برای کنترل شرایطی که ممکن است شیپور استاش را از عملکرد صحیح  بازدارد شما را به خوردن داروهای بیشتری وادار کند. این داروها عبارتند از :

  1. اسپری های ضد گرفتگی بینی
  2. ضد گرفتگی های خوراکی
  3. آنتی هیستامین های خوراکی

برای کاهش دادن ناراحتی ها ممکن است  بخواهید یک داروی ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ایبو پروفن یا ناپروکسن سدیم یا یک مسکن ضد درد مانند استامینوفن مصرف کنید.

مراقبت های لازم هنگام گرفتگی گوش

1-مانور والسالوا

برای انجام این کار سوراخ های بینی خود را بگیرید سپس دهانتان را ببندید و به آرامی هوا را به پشت بینی تان فشار دهید مانند زمانی که می خواهید فین کنید . این تکنیک مانور والسالوا نامیده می شود . هنگامی که داروها عملکرد شیپور استاش را بهبود بخشید با استفاده از این تکنیک می توانید به باز شدن شیپور استاش کمک کنید .

 

2-بخور

استنشاق بخار یکی از ساده ترین روش های خلاص شدن از گرفتگی گوش ناشی از سرماخوردگی می باشد. ابتدا یک ظرف پر از آب داغ را آماده کنید سپس چند قطره از روغن درخت چای یا اسطوخودوس را به آن اضافه کنید ، سر خود را به وسیله یک حوله بپوشانید و به آرامی بخار را استنشاق کنید تا گرفتگی گوش شما باز شود . همچنین می توانید از یک دوش ۱۰ دقیقه ای برای باز شدن گوشتان نیز استفاده کنید.

3-کمپرس گرم

کمپرس گرم درمان طبیعی بسیار خوبی برای گرفتگی گوش ناشی از سرما خوردگی یا احتقان سینوس به شمار می آید . گرمای کمپرس گرم به شل شدن احتقان ، باز شدن گوش و کاهش درد کمک خواهد کرد.

  1. یک لیف حمام را در آب گرم خیس کنید و سپس آب اضافی آن را بچلانید و بعد از آن لیف را به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه بر روی گوش خود نگه دارید . این کار به کاهش درد و خارج کردن مایعات از گوش کمک خواهد کرد.
  2. به عنوان یک روش جایگزین ، می توانید یک بطری آب گرم را در یک حوله ی نازک بسته بندی کنید و از آن برای  باز کردن گرفتگی گوش به مدت ۵ الی ۱۰ دقیقه استفاده کنید .

منبع :وب سایت دکتر طاهریان

ویرایش و گرد آوری : سلامت وب

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *