سلامت وب: غذاهای مناسب هر فردی با توجه به بدن و مزاج او مشخص می شود. غذایی که برای شخصی مفید باشد ممکن است برای دیگری مضر باشد.
مقدار غذای روزانه بایستی بر مبنای عادت باشد. شخص تندرست باید آنقدر بخورد که احساس سنگینی نکند، شکمش نفخ نکند، غذا در گلویش نیاید و حالت تهوع و استفراغ پیدا ننماید و بی خوابی بر او غلبه نکند.
هر غذایی که طعمش دیر احساس شود یعنی دیر چش باشد ناپسند و هر غذایی که نبض را تند و نفس را کوتاه نماید، آن غذا از حد اعتدال بیشتر مصرف شده است.
اگر کسی بر اثر خوردن غذایی مزاجش بیشتر به سردی یا به گرمی گراید باید در مصرف آن تامل کند. کسی که غذایش در یک وعده هضم نمی شود باید به تدریج غذا را بخورد و از آن بکاهد.غذای سودا مزاجان باید اندکی خنک و کمتر گرم باشد و غذای صفراوی مزاجان بایستی رطوبتی و خنک کننده باشند. کسی که خونش گرم است به غذاهای سرد و کم انرژی و کسی که خونش بلغمی است باید خوراکش اندک و کمی گرم و لطیف باشد. طالبان سلامتی و پیروان بهداشت باید نکات زیر را رعایت کنند.
- اگر غذای سرد و دیر هضم مصرف کرده باشند نباید به دنبال آن غذای زود هضم و رقیق مصرف نمایند زیرا این غذای رقیق دنباله رو، زودتر از غذای قبلی هضم شده و غذای دیر هضم باقی می ماند و در معده فاسد می شود و هر چه با آن بیامیزد آن هم فاسد و خراب می شود.
- کسانی که از غذاهای نا مطلوب لذت می برند خود را فریب می دهند زیرا این غذا ها به مرور زمان خلط های ناپسند و بیمار کننده به وجود می آورند.
- کسی که زیاد گوشت استفاده می کند باید هر چند وقت یکبار خون بدهد.
- اگر غذای وعده قبلی هضم نشده باشد و بخواهند غذا میل کنند باعث نفخ، ترش کردن، بد طعمی دهان، تلخی دهان و لینت شکم خواهد شد.
- افراد چاق و فربه نبایستی بلافاصله که از حمام خارج شدند غذا بخورند، این گونه اشخاص چاق بهتر است روزانه یک وعده غذا را کم نمایند و نباید در هنگام صرف غذا آب زیادی بنوشند.
- کسانی که بیماری های صفراوی دارند اگر مدت زیادی گرسنه بمانند صفرا در معده آنها راه یافته غذای بعدی را فاسد خواهد کرد. افرادی که دارای بدنی مرطوب و مزاج رطوبتی باشند نمی توانند مانند خشک بدن ها تحمل گرسنگی داشته باشند.
- نوشیدن آب هنگام غذا خوردن و بلافاصله بعد از غذا خوردن زیان آور است. زیرا آب سریع الهضم است، غذایی که با آن مصرف شود نیز زود هضم شده و گذشتن آن از معده بدون واقع شدن تحت اعمال شیمیایی مخصوص باعث ناراحتی های گوارشی می شود. نوشیدن آب دو ساعت بعد از غذا خوردن مفید است.
- کسانی که دارای طبع گرم هستند بعد از خوردن غذای غلیظ دچار کشیدگی معده و افتادگی آن می شوند.
- کسی که معده اش خالی است و چنانچه غذای لطیف بخورد معده اش را سلامت نگه داشته است.
- باید دانست که مبتلایان به پری معده و امتلا آن همیشه دچار سستی و خمیازه می باشند.
- کسی که عادت به خوردن غذای غلیظ دارد مثل غذاهای چرب و پر حجم، اگر بخواهد یک دفعه به غذای رقیق رو آورد صلاح نیست و باید به تدریج این کار را شروع بکند و عکس آن نیز صادق است.
- زیان هایی که از خوردن غذاهای گرم روی می دهد با خوردن سکنجبین جبران خواهد شد. کسی که از غذای غلیظ ناراحت می شود و مزاجش گرم باشد چاره اش با سکنجبین و اگر مزاجش سرد باشد با خوردن مقداری فلفل و پودینه آرامش خواهد یافت.
- غذاهای لطیف برای سلامتی بدن بهتر، لیکن نیرودهندگی آن کمتر است، کسی که مایل است تنی چابک و چالاک داشته باشد باید از غذاهای غلیظ و پر چرب به اندازه اعتدال استفاده کند.