یکی از پرطرفدارترین،خوشمزه ترین و پر مصرف ترین غلات در سطج دنیا دانه ذرت می باشد .این دانه های زرد رنگ ارزش غذایی فوق العاده بالایی دارند و از این روتاثیرات آن ها را بر روی سسلامتی نمی توان نادیده گرفت .پاپ کرن،بلال،ذرت مکزیکی و…از خوشمزه ترین میان وعده های غذایی هستند که از ذرت تهیه می شوند .اگر علاقمندید تا در مورد ذرت و خواص شگفت انگیز آن بیشتر بدانید سلامت وب امروز را مطالعه بفرمایید. |
ذرت چیست؟
ذرت یکی از گیاهان علفی است که در گروه غلات قرار دارد و سرشار از فیبر، ویتامین های مختلف، مواد معدنی و آنتی اکسیدان هاست. رنگ ذرت معمولا زرد است، اما این گیاه در رنگ های دیگری مانند قرمز، نارنجی، بنفش، آبی، سفید و سیاه هم یافت می شود.
انواع ذرت
این گیاه در رنگ های مختلفی دیده می شود .انواع ذرت شامل ذرت بنفش و ذرت زرد می باشد .ذرت بنفش دارای ماده ویژه ای به نام اسید پروتوکاتکوئیک می باشد .ذرت زرد حاوی مقادیر بالایی کارتنوئید و حجم بالایی زئانتین و لوتئین است.سایر انواع ذرت شامل ذرت بو داده، ذرت سفت، ذرت دندان اسبی، ذرت شیری یا نرم، ذرت شیرین و ذرت مومی می باشد.
ترکیبات تغذیه ای ذرت
این گیاه شگفت انگیز بسیار کم کالری است به نحوی که هر 100 گرم از این گیاه تنها حاوی 96 کالری است .دانه این گیاه محتوی آب،کربوهیدرات و مقدار کمی پروتئین و چربی می باشد .همچنین حاوی املاح معدنی مانند پتاسیم،منگنز،فسفر،منیزیم،روی،و ویتامین هایی مانند ویتامین آ،ویتامین ث،ویتامین B5 ،ویتامین B9 یا فولیک اسید ،ویتامین B6،ویتامین B3 ویتامین ای ،ویتامین کا و …می باشد.این ماده گیاهی حاوی ترکیبات گیاهی آنتی اکسیدانی مانند زئازانتین، اسید پروتوکاتکوئیک، اسید وانیلیک، اسید سینرژیک، لوتئین، اسید فرولیک، اسید کوماریک، اسید کافئیک، بتاکاروتن و آنتوسیانین می باشد.ذرت یکی از غلات فاقد گلوتن بوده و در نتیجه مصرف آن در بیماران مبتلا به سلیاک مفید است .
خواص درمانی گیاه ذرت
طبع ذرت از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است و با توجه به وجود چنین ترکیبات ارزشمندی درون این گیاه به عنوان گیاه معجزه گر نیز شناخته شده و در نتیجه فواید بی نظیری می تواند برای سلامتی به همراه داشته باشد .در ادامه به معرفی خواص درمانی گیاه ذرت خواهیم پرداخت.
1.مفید برای سلامت پوست و مو
ذرت به علت دارا بودن ترکیبات آنتی اکسیدانی فراوان و اسیدهای چرب امگا3 و امگا 6 در سلامت و زیبایی پوست و مو تاثیر شگفت انگیزی دارد .استفاده از روغن ذرت به علت داشتن ویتامین ای برای داشتن موهایی نرم و صاف، بسیار مفید است .اگر از ریزش و شکنندگی موهای خود رنج می برید ،اگر می خواهید از پیری زودرس پوست و اثرات منفی ناشی از آن پیشگیری نمایید از این محصول گیاهی و عصاره روغنی آن استفاده کنید .
2. محافظت از قلب
استفاده از این محصول گیاهی به علت داشتن اثرات ضد آتروژنیک بر سطح کلسترول خون در کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی موثر است. اسیدهای چرب امگا3 و اسیدهای چرب امگا6 موجود در این محصول به مهار کلسترول بد کمک کرده و درنتیجه،از انسداد عروق جلوگیری نموده و فشار خون را کاهش خواهد داد .با این تفاسیر مصرف ذرت و روغن آن احتمال سکته قلی و مغزی را کاهش خواهد داد.
3.درمان بی خوابی
کمبود آهن می تواند در بروز بی خوابی نقش داشته باشد .مقادیر بالای آهن در این ماده گیاهی می تواند از بروز کم خونی جلوگیری نموده و در درمان بی خوابی ناشی از کمبود آهن موثر باشد .
4.مفید برای گوارش
فیبر محلول و نامحلول فراوان در این گیاه در بهبود و تسهیل فرایند گوارش نقش بسزایی دارد .با مصرف این محصول می توانید یبوست را درمان نموده و خطر ابتلا به سرطان های دستگاه گوارش علی الخصوص سرطان روده بزرگ را کاهش دهید .مصرف این خوراکی همچنین در درمان هموروئید نیز موثر است .خلاصه آن که اگر دستگاه گوارش سالمی می خواهید از ذرت و خواص بی نظیر آن غافل نشوید .
5.تقویت کننده قدرت بینایی
آنتی اکسیدان های زئازانتین و لوتئین موجود در ذرت، از اکسید شدن پروتئین چشم جلوگیری کرده و در نتیجه از تاری دید جلوگیری می کند. علاوه بر این، ویتامین A تولیدشده از بتاکاروتن موجود در ذرت، سبب تقویت قدرت بینایی خواهد شد .همچنین وجود این آنتی اکسیدان ها از بیماری های چشمی مرتبط با افزایش سن مانند آب مروارید جلوگیری می نماید.
6.درمان دیابت
اگر از بیماری دیابت رنج می برید مصرف دانه های ذرت می تواند برایتان مفید باشد .تحقیقات نشان داده است دانه های این گیاه در کنترل NIDDM یعنی دیابت غیر انسولینی کمک می کند .مواد شیمیایی موجود در این گیاه قادر به تنظیم جذب و آزادکردن انسولین در بدن بوده و از این رو می توانند احتمال کاهش یا افزایش شدید انسولین در بیماران دیابتی را کاهش دهند.
7.حفظ سلامت استخوان ها
وجود ترکیبی به نام بتاکریپتوزانتین در این محصول گیاهی ، در کاهش خطر بیماری های التهابی مانند روماتیسم مفصلی موثر است .مصرف این ماده غذایی پیری استخوان را کاهش داده و به علت دارا بودن عناصری مانند منیزیم، آهن، روی و فسفر از بیماری های مربوط به استخوان نیز جلوگیری میکند.
8. ضد سرطان
وجود ترکیباتی به نام فنولیک و اسید فرولیک،در این ماده گیاهی در مبارزه با تومورها و سرطان ها اثر بسزایی دارد .مصرف این ماده در درمان سرطان پستان،سرطان روده و سرطان ریه موثر است و با تومورهای سرطانی در سینه ،ریه و روده مبارزه کرده و آن ها را از بین می برد .
9.کاهنده وزن
مواد مغذی موجود در این گیاه غده تیروئید را تحریک نموده و سبب ترشح هورمون تریدوتیرونین برای سوزاندن سریع تر چربی ها می شود. استفاده از این ماده گیاهی در احساس سیری طولانی مدت در شما نقش دارد و از ریزه خواری در میان وعده های غذایی جلوگیری می کند .استفاده از این ماده به صورت بخارپر،آب پز و یا کبابی می تواند شما را از خواص ذرت برای لاغری بهره مند سازد .
10.مفید برای زنان باردار و کودکان
خواص ذرت در بارداری شامل افزایش سلامتی مادر و جنین وی خواهد بود .اسید فولیک از تشکیل نقایص جنینی جلوگیری نموده و فیبر آن در برطرف نمودن یبوست بارداری موثر است .اسید پانتونیک موجود در ذرت شیرین در سلامتی نوزادان آینده نیز نقش دارد .اما بهتر است بدانید علاوه بر مزایای یاد شده خواص ذرت برای کودکان شامل موارد زیر می باشد :
- افزایش بهره هوشی کودکان
- تسهیل فرایند گوارش و هضم بهتر غذا
- جلوگیری از ابتلا به یبوست
- حفظ سلامت استخوان ها و…
نحوه استفاده از ذرت
شما می توانید از این محصول گیاهی به صورت آب پز،بخار پز،کبابی استفاده کنید .استفاده از این فراورده گیاهی به عنوان پاپ کورن ،ذرت مکزیکی و یا افزودن آن به پاستاها،سالادها ،پیتزاها و خوراک ها می تواند ساده ترین راه استفاده از این ماده گیاهی باشد .
مضرات ذرت
اگر چه این ماده سراسر خاصیت است اما زیاده روی در مصرف آن می تواند شما را دچار مضرات ذرت نماید .در ادامه شما را با برخی از مضرات زیاده روی در مصرف ذرت آشنا می کنیم.
- ابتلا به آلرژی غذایی و بروز حساسیت همراه با علایمی مانند استفراغ، بثورات پوستی و …
- ابتلا به بیماری پلاگر یا کاهش نیاسین بدن
- ایجاد نفخ معده
- سوء هاضمه
- پوسیدگی دندان ها
- اشخاص فقیری که مدام با آرد ذرت تغذیه می کنند دچار ناراحتی پوستی به نام برص می گردند .در ضن وضع هضم غذا و تعادل روحی آن ها نیز مختل می گردد .ثابت شده است که خود آرد ذرت عامل آن نیست بلکه در نتیجه کمبود ویتامین ب می باشد که عامل این کمبود آرد ذرت است زیرا ذرت عامل از بین برنده این ویتامین است.
پاپ کرن چیست؟
پاپ کرن یا ذرت بو داده نوع خاصی از ذرت است که در تماس با حرارت متورم شده و به اصطلاح پف می کند .در اثر بخار شدن آب موجود در دانه ها ،دانه ها منفجر شده و پاپ کرن تولید می شود .پاپکرن به عنوان یکی از تنقلات پرطرفدار و پر مصرف بوده و می تواند به عنوان یک غذای کامل به شمار آید .
روغن ذرت
روغن ذرت روغنی گیاهی است که از دانه های این گیاه استخراج می شود .این روغن گیاهی حاوی مقادیر زیادی ویتامین E، یوبیکینون (Q10)، فیتواسترول ها است که مصرف آن برای سلامتی انسان توصیه می شود .
تفاوت ذرت و بلال
ذرت دانه های خام این گیاه است که وقتی در مجاورت آتش قرار می گیرد و به اصطلاح کباب می شود به بلال تبدیل می شود .بنابراین تفاوت ذرت و بلال تنها در نحوه طبخ آن است .
خواص ذرت در طب سنتی
ذرت به انواع مختلف و رنگ های متفاوتی دیده می شود علاوه بر دانه کاکل آن نیز در داروهای گیاهی مصرف و عامل بیشتر بهبودی ها می گردد .نانی که از آرد ذرت تهیه می شود سفید تر ولی سخت تر و دیر هضم تر است .
1.درمان نقرس با کاکل ذرت
مقدار 30 تا 40 گرم از کاکل ذرت خشک شده را در یک لیتر آب به مدت 5 دقیقه بجوشانید سپس صاف کنید و هر روز 5بار و هر بار نصف لیوان از این شربت بنوشید .این رژیم را به مدت طولانی انجام دهید .عارضه شما روز به روز بهتر و سرانجام درمان خواهد شد .شما می توانید با این شربت مشکلات زیر را نیز درمان نمایید :
- درمان اختلالات کبد
- مشکلات کیسه صفرا
- درمان ورم و آماس بدن
- درمان نقرس و روماتیسم
- درمان سنگ کلیه
- درمان آلبومین
- درمان قولنج و کلیه
- درمان ناراحتی و درد مثانه
2.درمان کم خونی
درمان کم خونی استفاده از ذرت بو داده و فرنی ذرت برای درمان کم خونی مفید است .
3.تهیه شربت ذرت برای درمان زکام و گرفتگی صدا
مقدار دو یا سه مشت از دانه های ذرت را در دولیتر آب آن قدر بجوشانید تا آب آن نصف شود و در حین جوشیدن بهتر است با یک قاشق چوبی مرتبا آن را به هم بزنید پس از خوب پختن دانه ها را کنار بگذارید تا سرد شود حال شیره آن را با فشار بکشید آب ته مانده ظرف را به آن بیفزایید مقدار 750 گرم به آن شکر بیفزایید و دوباره بجوشانید تا شربت کاملا به قوام آید و سفت شود در هر روز سه بار هر بار نصف قاشق از آن را بخورید .