امنیزیم به عنوان یک ماده معدنی نقش مهمی را در فعالیت های اصلی بدن ایفا می نماید و در نتیجه وجود آن در بهبود عملکرد و فعالیت های بیوشیمیایی بدن بسیار ضروری بوده و کمبود آن نیز می تواند عوارض بسیار بدی را برای بدن به همراه داشته باشد.در مقاله امروز تصمیم داریم تا در مورد این ماده مفید ،مزایا و منابع غذایی سرشار از منیزیم اطلاعات مفیدی را در اختیارتان قرار دهیم . |
منیزیم چیست؟
منیزیم به انگلیسی (Mangnesium) یکی از مواد معدنی موجود در بدن انسان است که در بسیاری از واکنش های حیاتی بدن نقش موثری دارد و عملکرد بسیاری از اندام های بدن را تنظیم کرده و فعالیت ارگان های بدن را بهبود می بخشد.با توجه به این که عنصر منیزیم در ارتباط مستقیم با سه عنصر کلسیم،فسفر و پتاسیم بوده و به عنوان چهارمین ماده معدنی فراوان در بدن شناخته شده است تصمیم گرفتیم تا این ماده معدنی و نقش آن را در بدن مورد بررسی قرار داده و فواید مصرف و استفاده از منابع غذایی حاوی این عنصر را برایتان بازگو نماییم.
نقش منیزیم در بدن
این ماده معدنی به عنوان یک کوفاکتور نقش مهمی را در واکنش های آنزیمی بدن انسان همانند ساخت پروتئین ها ،انقباض عضلات ،تامین انرژی مورد نیاز سلولی و تنفس سلولی بر عهده دارد .در واقع وجود این ماده برای بسیاری از فعالیت های اندام های مختلف بدن ضرروی بوده و از همین رو از این ماده معدنی و فوائد بی شمار آن برای سلامتی نمی توان به سادگی گذشت.در ادامه شما را با مهم ترین فوائد و مزایای مصرف منیزیم آشنا می کنیم.
1.مبارزه با افسردگی
این عنصر حیاتی در بهبود عملکرد سیستم عصبی و بهبود فعالیت های مغزی تاثیر بسزا و قابل توجهی داشته و کاهش سطح این ماده در خون با خطر ابتلا به افسردگی،بیماری های عصبی و میگرن همراه بوده و می تواند در روند عملکرد مغز و سیستم عصبی اختلال ایجاد نماید.
2.تنظیم قند خون
این عنصر معدنی می تواند در تنظیم میزان هورمون انسولین در خون نیز موثر بوده و عملکرد این هورمون در بدن را کنترل نماید.کاهش سطح منیزیم در بدن می تواند در افزایش ریسک خطر ابتلا به دیابت نوع 2 تاثیر داشته و با افزایش قند خون همراه می باشد.
3.تنظیم فشار خون
جهت تنظیم و کاهش فشار خون وجود منیزیم بسیار ضروری است .با مصرف منابع غذایی حاوی منیزیم و یا مکمل های حاوی این عنصر به راحتی می توان فشار خون سیستولیک و دیاستولیک را کاهش داده و سطح فشار خون را در محدوده نرمال کنترل و ثابت نمود.
4.پیشگیری و درمان پوکی استخوان
همه ما می دانیم مصرف منابع غذایی حاوی کلسیم و ویتامین D می تواند خطر ابتلا به پوکی استخوان را کاهش داده و فرد را در برابر این عارضه تا حدود بسیار زیادی ایمن نماید.اما بهتر است بدانید مصرف منیزیم نیز می تواند در پیشگیری از پوکی استخوان نقش داشته باشد و از سلامتی و استحکام استخوان ها و حتی دندان ها محافظت نماید.
5.رفع علائم سندروم پیش از قاعدگی
برخی زنان قبل از شروع قاعدگی علائمی هم چون درد و کرامپ های شکمی ،خستگی و کج خلقی را تجربه می کنند .محققان در مطالعات خود دریافته اند که مصرف این ماده معدنی می تواند در رفع و کاهش علائم نامبرده مفید و سودمند باشد.
6.رفع و درمان اسپاسم های عضلانی
یکی از علل شایع گرفتگی عضلات کمبود منیزیم در بدن است .وجود این ماده برای سلامت عضلات و بازجذب کلسیم ضروری بوده و از کشش و گرفتگی های عضلانی جلوگیری می نماید.
7.بهبود عملکرد قلب
یکی دیگر از فوائد منیزیم بهبود عملکرد قلب و جلوگیری از بروز خطر حملات قلبی و یا آریتمی قلبی می باشد.سطح کافی این عنصر در بدن می تواند ضامن سلامت قلب و عروق شما به شمار آید.
8.پیشگیری از ابتلا به سنگ کلیه
بیشتر افراد بر این باورند که افزایش سطح کلسیم در کلیه ها منجر به تشکیل سنگ کلیه در این اندام کوچک لوبیایی شکل می گردد.اما بهتر است بدانید منیزیم می تواند از طریق مهار اتصال کلسیم با اگزالات از تشکیل سنگ های کلیوی جلوگیری کرده و از ابتلا به سنگ کلیه پیشگیری نماید.
9.مراقبت از سلامت مادر و جنین
بر اساس مطالعات انجام شده مصرف مکمل های حاوی منیزیم در دوران بارداری می تواند از گرفتگی ها و اسپاسم های عضلانی،فشار خون بالا (پره اکلامپسی) و شروع زودرس انقباضات رحمی در مادر باردار جلوگیری کرده و سبب محافظت از استخوان ها مادر و ساخت استخوان ها و دندان های محکم در جنین گردد.
10.مفید برای پوست و مو
وجود سطح کافی منیزیم در خون سبب بهبود وضعیت بافت پوست،رفع خشکی پوست،چین و چروک های پوستی،رفع آکنه و جوش صورت و جوان سازی پوست خواهد شد و می تواند در تقویت و افزایش رشد مو و پیشگیری از ریزش مو نیز مفید و موثر باشد.
11.تقویت عضلات و لاغری
این ماده یک ضد التهاب طبیعی است که مصرف مقادیر کافی از آن در برنامه غذایی روزانه می تواند سبب افزایش متابولیسم چربی ها ،لاغری ،کاهش وزن ،دفع اسید لاکتیک و بهبود عضله سازی می گردد.
میزان نیاز روزانه منیزیم
میزان نیاز روزانه منیزیم بر حسب سن به تفکیک به صورت زیر می باشد:
گروه سنی | میزان نیاز روزانه بر حسب میلی گرم |
0 تا 6 ماهگی | 30 |
7 تا 12 ماهگی | 75 |
1 تا 3 سال | 80 |
4 تا 8 سال | 130 |
9 تا 13 سال | 240 |
14 تا 18 سال | 360-410 |
19 تا 30 سال | 310-400 |
31 تا 70 سال | 320-420 |
علل کمبود منیزیم
مهم ترین علل کمبود منیزیم در بدن عبارت است از:
- کاهش و یا عدم مصرف مواد غذایی حاوی منیزیم
- زیاده روی در مصرف شیرینی وخوراکی های حاوی کافئین
- افزایش سطح استرس
- نارسایی های کلیوی
- اختلال در عملکرد غدد درون ریز
علائم کمبود منیزیم
شایع ترین علائم و نشانه های کمبود منیزیم در بدن عبارت است از :
- خستگی
- ضعف و بی حسی دست و پا
- سردرد
- حالت تهوع
- اضطراب و افسردگی
- گرفتگی عضلانی
- مشکلات هورمونی
- افزایش فشار خون
- کم خوابی
- عملکرد غیر طبیعی قلب
نحوه تشخیص کمبود منیزیم
در صورت دارا بودن هر یک از علایم فوق الذکر برای تشخیص دقیق علت بروز این نشانه ها شما با انجام یک آزمایش ساده خون به راحتی می توانید میزان منیزیم را در خونتان اندازه گیری نمایید .اما با توجه به این که بیشتر منیزیم موجود در بدن در درون مایع سلولی و مقدار کمی از آن نیز در داخل استخوان ها قرار دارد بهتر است برای اندازه گیری دقیق تر این ماده در خون سطوح عناضر مرتبط با این عنصر هم چون کلسیم،فسفر،پتاسیم و … هم زمان اندازه گیری شده تا نتایج دقیق تر و قابل استنادتری از آزمایش منیزیم دریافت نمود.
بهترین منابع غذایی منیزیم
منیزیم در چه غذاهایی است ؟شما با مصرف آجیل ،انواع بادام،کشمش،سبزیجات برگ سبز ،آووکادو،سیب زمینی،انواع غلات،بذر کتان، تخم آفتابگردان، دانهی چیا، انواع ماهی،شیر و لبنیات و موز و انجیر می توانید نیاز روزانه خود به این ماده معدنی را تامین نمایید.
عوارض کمبود منیزیم
عوارض کمبود منیزیم در بدن شامل خطر ابتلا به بیماری قلبی، سکته مغزی، دیابت نوع 2، سردردهای میگرنی و پوکی استخوان می باشد. برای کمبود منیزیم چه بخوریم؟شما می توانید در صورت کمبود این عنصر در بدنتان با صلاحدید پزشک معالج از کپسول منیزیم،قرص منیزیم و منیزیم جوشان استفاده نمایید و بدین ترتیب با مصرف این مکمل ها سطح این عنصر را در بدنتان افزایش دهید.قرص منیزیم را کی بخوریم؟بر حسب دستور پزشک روزانه می توانید به همراه غذا یک قرص را بلعیده و میل نمایید .از زیاده روی در مصرف این مکمل خودداری نمایید چرا که منیزیم بالا در بدن سبب بروز علائمی هم چون حالت تهوع و استفراغ، اسهال و کرامپ شکمی خواهد شد.