سونوگرافی آنومالی و اهمیت انجام آن در دوران بارداری

سونوگرافی آنومالی یکی از روش‌های تشخیصی است که جهت بررسی سلامتی جنین در دوران بارداری انجام می‌شود، در طی این روش تصویر برداری اندام‌های جنین و وضعیت رحم همگی مورد بررسی قرار گرفته و جنسیت نوزاد به صورت دقیق تعیین می‌شود.چنان چه می خواهید در مورد این روش تشخیصی بسیار مهم و کاربردی اطلاعات کامل تری را به دست آورید مطالعه مقاله سلامت وب امروز را از دست ندهید.

سونوگرافی آنومالی چیست؟

سونوگرافی آنومالی یا سونوگرافی تفضیلی با نام انگلیسی(Anomaly Sean) یکی از روش‌های غربالگری جنین در طی دوران بارداری است که جهت بررسی و مشاهده وضعیت اندام‌های مختلف جنین از جمله معده، کلیه و قلب  انجام می‌شود. این زمان با توجه به آن که مرفولوژی همه اندام‌ ها کامل شده است پزشک می‌تواند با استفاده از نتایج حاصله از این روش رشد جنین را ارزیابی کرده و ازسلامتی او اطمینان حاصل نماید.

تفسیر سونوگرافی آنومالی


هدف از انجام سونوگرافی آنومالی

هدف از انجام سونوگرافی آنومالی بررسی کامل اندام‌های جنینی نامبرده، جفت و محل قرارگیری آن بند ناف و میزان مایع آمینیوتیک است. در واقع سونوگرافیست با اندازه‌ گیری اعضای جنین و مطابقت آن با سن بارداری از طبیعی بودن رشد جنین اطمینان حاصل کرده و سلامتی جنین را تایید می‌کند.


زمان انجام سونوگرافی آنومالی

این روش در طی هفته‌ های 15 تا 28 بارداری قابل انجام است. اما از آن جا که سقط قانونی به علت وجود مشکل در جنین تنها تا پایان هفته 19 بارداری امکان‌پذیر می‌باشد بنابراین بهترین زمان انجام سونوگرافی آنومالی برای اطلاع از سلامت کامل جنین در طی هفته‌ های 16 تا 18 بارداری می‌باشد تا در صورت وجود مشکل جدی پزشک بتواند ختم بارداری را اعلام نموده و بدین وسیله از تولد کودکی معیوب جلوگیری نمود.


سونوگرافی آنومالی چگونه انجام می‌شود؟

انجام این سونوگرافی بسیار ساده و آسان و بدون درد می‌باشد. برای انجام این سونوگرافی نیاز به آمادگی خاصی هم‌چون پر بودن کامل مثانه نمی‌باشد. کافی است در زمان تعیین شده توسط پزشک به مرکز سونوگرافی مراجعه کرده و پس از فراخوانی بر روی تخت دراز بکشید. اکنون سونوگرافیست ژل مخصوص را بر روی پوست شکم شما زده و با استفاده از پروب (دسته مخصوص سونوگرافی جهت تصویربرداری) و حرکت دادن آن بر روی شکم مادر ، بدن جنین را به طور کامل بررسی نموده و نتایج حاصله را بر روی مانیتور مشاهده کرده و آن را در قالب تصویری سیاه و سفید و بزرگ به شما ارائه نماید.

بهترین زمان انجام سونوگرافی آنومالی


موارد قابل بررسی در سونوگرافی آنومالی

در این اسکن سونوگرافیست تمامی اندام‌ های جنینی را به دقت مورد بررسی قرار داده و رشد طبیعی هر اندام را مطابق با سن جنینی و سن بارداری  تخمین می‌زند.مهم ‌ترین موارد قابل بررسی در این روش عبارت است از:


1- شکل و اندازه سرجنین(HC)

پزشک با مشاهده دقیق شکل و اندازه سر جنین اطلاعات کاملی را در مورد میزان رشد مغزی جنین کسب کرده و می‌تواند مواردی هم‌چون هیدروسفال بودن جنین را به آسانی تشخیص دهد.


2- صورت جنین

پزشک با مشاهده صورت جنین محل قرارگیری اندام‌های صورت را مورد بررسی قرار داده با انجام این اسکن و به آسانی قادر به تشخیص ناهنجاری‌های صورت از جمله شکاف لب می‌باشد.


3- ستون فقرات

ستون فقرات در مقاطع طولی و عرضی مورد بررسی قرار گرفته و هم ‌تراز بودن و ر شد مناسب آن‌ ها به همراه ناهنجاری‌های مربوط به لوله عصبی به خوبی در این اسکن قابل مشاهده می‌باشد.


4- شکم جنین(AC)

اندام‌های داخلی موجود درون شکم بررسی شده و از تشکیل و احاطه شدن آنها توسط دیواره شکم می‌توان اطمینان پیدا کرد.


5- قلب جنین

با این روش می‌ توان هم‌اندازه بودن دهلیز و بطن قلب را مورد بررسی قرار داده و ضربان قلب جنین به همراه وریدهای اصلی قلب را مشاهده و بررسی نمود. البته اکوی قلب جنین به عنوان یک روش تشخیصی تکمیلی برای بررسی دقیق‌تر قلب جنین به شمار می‌رود که در صورت نیاز پزشک ممکن است آن را به فرد پیشنهاد نماید.


6- کلیه‌ ها

سلامتی کلیه‌ ها و مثانه و شکل ساختاری آن‌ها در سونوگرافی آنومالی مورد بررسی قرا می‌گیرد. به عنوان مثال در صورت خالی بودن مثانه در تصاویر سونوگرافی  به آسانی قابل مشاهده است. وجود ادرار نیز به علت تکامل کلیه‌ها نشانه سلامت دستگاه مجاری ادراری جنین می‌باشد.


7- دست‌ها و پاها

پزشک با استفاده از این روش به آسانی می‌تواند سلامت دست‌ها و پاهای جنین و استخوان ران(FL) را مشاهده کرد و حتی تعداد انگشت‌های دست و پا را به آسانی شمارد.


8- وضعیت و محل قرارگیری جفت

وضعیت و محل قرارگیری جفت نیز با این روش قابل ارزیابی است. که با واژه هایی هم‌چون جفت فوندال( جفت در بالای رحم است)، جفت تحتانی (جفت  در پایین رحم است)، جفت خلفی(جفت در عقب رحم است)، جفت قدامی(جفت در دیواره جلویی رحم است) و جفت جانبی(جفت در سمت راست یا چپ رحم است) درگزارش سونوگرافی نوشته و  ارائه می‌شود.


9- بند ناف

سه شریان خونی، دو سرخرگ و یک ورید در بند ناف شمارش و مورد بررسی قرار می‌گیرد و هم‌چنین می‌توان میزان مایع آمینیوتیک را نیز در این روش به راحتی اندازه‌ گیری نمود.


10-سایر موارد قابل بررسی

 بارداری‌های دوقلویی یا چندقلویی و جنسیت در این روش به آسانی قابل تشخیص بوده  وزمان تقریبی زایمان با این روش می تواند تعیین می‌گردد.

معنی اصطلاحات سونوگرافی آنومالی


اختلالات قابل تشخیص در سونوگرافی آنومالی

مهم‌ترین اختلالات قابل تشخیص توسط سونوگرافی آنومالی عبارت است از:

  • هیدروسفالی
  • آنانسفالی
  • نقایص لوله عصبی
  • هیدرونفروز کلیه و کیست‌های کلیوی
  • مشکلات قلبی و عروقی
  • انسداد دستگاه گوارش
  • فتق دیافراگم
  • مشکلات در دست و پا
  • سندروم ادوارز یا تیروزومی 18
  • سندروم پاتائو یا تیروزومی 13

آیا تمامی اختلالات نامبرده جدی است؟

در صورتی  که اختلال جدی بوده و حیات جنین را تهدید نماید پزشک برابر بررسی دقیق‌تر روش‌هایی هم‌چون تست آمنیوسنتز، آزمایش سل فری و یا اکوی قلب را به بیمار پیشنهاد می‌کند. برخی از این اختلالت به سادگی پس از تولد نوزاد با دارو یا انجام روش های جراحی قابل درمان است و جای هیچ گونه نگرانی وجود ندارد.پزشک تنها در صورت مشاهده و تایید اختلالات و ناهنجاری‌های جدی ممکن است ختم بارداری را اعلام نموده و مادر را به پزشکی قانونی  جهت انجام سقط قانونی و پایان بارداری معرفی نماید. این شرایط اگرچه بسیار سخت و دردناک است اما می‌تواند از تولد کودکی بیمار جلوگیری نماید.


نتایج حاصل از سونوگرافی آنومالی آیا قابل استناد است؟

در صورتی که شما به مرکز سونوگرافی معتبر و مجهزی مراجعه کنید که دارای پزشک متخصص و دلسوزی باشد می‌توانید با خیالی آسوده سلامتی جنین خود را مورد ارزیابی قرار دهید و از رشد صحیح او اطمینان پیدا نمایید. مواردی هم ‌چون چاقی و اضافه وزن شدید زن باردار، قرار گرفتن جنین در وضعیت نا مناسب می‌تواند سبب شود که پزشک به خوبی قادر به مشاهده جنین نباشد و به همین علت ممکن است تکرار مجدد اسکن را برای زن باردار ضروری بداند.


هزینه سونوگرافی آنومالی چگونه محاسبه می شود؟

هزینه سونوگرافی آنومالی براساس شهر، مرکز سونوگرافی و میزان تخصص سونوگرافیست متغیر بوده و براساس موارد نامبرده تعیین می‌گردد.

هزینه انجام سونوگرافی آنومالی


کلام پایانی 

با توجه به توضیحات ارائه شده  سونوگرافی تفضیلی یک روش دقیق و عالی برای اطلاع از سلامتی کامل جنین می‌باشد که بهترین زمان انجام سونوگرافی آنومالی برای اطلاع از سلامت و رشد مناسب جنین سه ماه دوم بارداری و بین هفته ‌های 16 تا 18 بارداری می‌باشد.در طی انجام این روش صورت ،اندازه دست‌ها و پاها و محل قرارگیری جنین و جفت به صورت دقیق مورد بررسی قرار گرفته و پزشک با تفسیر نتایج حاصل  از سونوگرافی آنومالی می‌تواند از وجود هر گونه اختلال مطلع گشته و در صورت جدی بودن اختلالات از تولد نوزادی بیمار جلوگیری نماید.

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to Top