گل مژه یکی از بیماری های چشمیست که به علت عفونت باکتریایی اتفاق می افتد و در اثر این عفونت شاهد التهاب حاد غدّه های چربی در قاعده مژه خواهیم بود .در واقع این عارضه علیرغم درد و سوزش بالقوه و عفونت معمولا بی ضرر بوده و به سادگی درمان می شود . شما می توانید اقدامات لازم برای تسکین درد و کاهش تورم، و همچنین راه هایی برای جلوگیری از تکرار شدن این عارضه و پیشگیری از عوارض جانبی ناشی از گل مژه را در نوشته سلامت وب امروز فراگیرید . |
گل مژه چیست؟
گل مژه (sty) نوعی بیماری شایع چشمیست که در اثر التهاب حاد غده های چربی در قاعده مژه به علت عفونت باکتریایی استافیلوکوک ایجاد می شود و بروز آن در تمامی سنین شایع می باشد .توده ایجاد شده در این بیماری به شکل یک آبسه کوچک است که در اثر عفونت یا التهاب ریشه مژه ها یا غدد ترشحکننده چربی پلک ایجاد شده و اغلب بدون درمان ظرف چند روز برطرف می شود.
علائم و نشانه های گل مژه
- احساس سنگینی و درد پلک
- ایجاد یک توده برجسته قرمز رنگ دردناک در لبه پلک
- سوزش و خارش چشم
- خروج ترشحات چرکی از توده ایجاد شده
- تاری دید
- آبریزش چشم و قرمزی چشم
انواع گل مژه
- داخلی : توده در داخل پلک قرار دارد و معمولا دردناک است.
- خارجی : در لبه پلک ایجاد می شود و معمولا یه نقطه پر از چرک زرد رنگ است.
درمان گل مژه
برای درمان گل مژه و کاهش عوارض ایجاد شده ناشی از این بیماری شایع چشمی به موارد زیر توجه نمایید .
1-تمیز کردن پوست
Stye یا گل مژه خود یک عفونت باکتریایی کوچک است که هنگام بروز آن اولین کاری که باید انجام دهید این است که منطقه را پاکسازی کنید. بنابراین دست های خود را کاملا بشویید، سپس با استفاده از یک توپک پنبه ای به آرامی محل مورد نظر را با آب گرم تمیز کنید. شما همچنین می توانید برای شست و شو از یک اسکراب پلک مخصوص یا شامپو “کودک” استفاده کنید.
2-کمپرس آب گرم استفاده کنید
استفاده از کمپرس آب گرم می تواند تورم دردناک ناشی از گل مۀ را درمان نماید. بدین منظور یک حوله پاک یا پارچه را در آب گرم فرو برده و پس از فشردن آن را بر روی چشم خود به مدت 5 تا 10 دقیقه قرار دهید وپس از خنک شدن مجددا حوله را در اب گرم فرو برده و روند قبل را تکرار نمایید .این عمل را سه تا چهار بار در روز انجام داده و از فشار دادن چشم هایتان خودداری نمایید .شما می توانید از تی بگ های چای بابونه نیز به علت دارا بودن خواص آرامش بخش استفاده نموده و آن ها را بر روی پلک خود قرار دهید .
3-گل مژه را دستکاری نکنید
توده ایجاد شده بر روی پلک را فشار ندهید و آن را دستکاری نکنید. فشردن یا دستکاری این توده ها ممکن است وضعیت را بدتر کرده و با گسترش عفونت باعث بروز زخم شود.
4-استفاده از کرم ضد عفونی کننده
شما می توانید برای ضد عفونی کردن گل مژه از کرم ضد عفونی کننده و یا آنتی بیوتیک های موجود در داروخانه ها استفاده نمایید .پماد بتامتازون برای گل مژه و پماد اریترومایسین چشمی برای گل مژه از مهم ترین داروهای درمان سریع گل مژه به شمار می روند .کافیست آن را بر روی زخم قرار هید و پس از جذب پوستتان را به آرامی با اب گرم بشویید .در صورت نیاز به کرم دیگر حتما با یک متخصص عفونی و یا چشم پزشک مشورت نمایید .
5-از درمان های خانگی استفاده کنید
استفاده از درمان های خانگی می تواند به علت طبیعی بودن به بهبود زخم ها کمک کرده و درد و تورم را کاهش دهند. از مصرف داروهای طبیعی در داخل چشم جلوگیری کنید و اگر احساس خستگی یا ناراحتی می کنید،می توانید از این داروها برای از بین بردن عوارض پوستی استفاده کنید:
- تخم گشنیز :تخم گشنیز را یک ساعت در آب بخیسانید سپس دانه ها را بشویید و از آب آن جهت شستشوی چشم استفاده کنید.
- آلوئه ورا :این گیاه باعث کاهش تورم و قرمزی چشم می شود. بدین منظور یک برگ آلوئه ورا را به صورت طولی برش دهید و ژل داخل آن را بر روی منطقه آسیب دیده قرار دهید.
- گوجه فرنگی :درمان گل مژه با گوجه فرنگی یک درمان خانگی معمول برای کاهش درد و تورم ناشی از گل مژه است. گوجه فرنگی را به دو نیم تقسیم نموده و یک برش از آن را به مدت ده دقیقه بر روی محل تورم بگذارید.
- عسل: جهت درمان گل مژه با عسل کمی عسل را نرم نموده و بر روی ورم پلکتان قرار دهید عسل به دلیل دارا بودن خواص آنتی باکتریال می تواند در کاهش توده های گل مژه مفید واقع شود .
6- از مسکن ها استفاده کنید
اگر گل مژه شما درناک است از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAID) مانند آسپرین یا ایبوپروفن برای تسکین فوری دردتان استفاده کنید.فراموش نکنید فقط دوز توصیه شده و ذکر شده در بسته بندی را مصرف کنید و جهت درمان گل مژه در کودکان به هیچ عنوان از اسپرین استفاده نکنید.
7- به پزشک مراجعه کنید
در صورتی که گل مژه شما بعد از یک هفته از بین نرفت ، اگر در معرض شدید درد هستید، اگر قرمزی یا تورم گسترش پیدا کرد و … حتما به پزشک مراجعه کنید .پزشک ممکن است درمان را با پماد گل مژه آغاز نموده و داروهای آنتی بیوتیک را به شما تجویز کند و یا با جراحی و سوراخ نمودن استیو عفونت را خارج نماید .بنابراین در صورت مشاهده هر یک از علایم برای جلوگیری از تشدید این عارضه و آسیب دیدگی بیشتر سریعتر به یک چشم پزشک مراجعه کنید.
8-پلک های خود را بشویید
اگر احساس می کنید چشمتان حساس است و در مقابل عفونت ها سریعا دچار بیماری می شود با استفاده از یک حوله تمیز و شامپو ملایم مانند شامپو بچه یا اسکراب پلک های خود را بشویید.
9-دستانتان را بشویید
قبل از دست زدن به صورت خود، دستان خود را بشویید. یکی از رایج ترین روش های انتقال باکتری از دست شما به چشم شما است. از مالیدن یا لمس کردن چشم خود اجتناب کنید. حوله های خود را بطور منظم بشویید و هرگز از یک حوله مشترک استفاده نکنید.
10-از لنز های چشمی مناسبی استفاده کنید
استفاده مدوام از یک لنز چشمی خطر ابتلا به عفونت در چشمتان را افزایش می دهد بدین منظور از استفاده مداوم این لنزها خودداری نموده و هر روز آن ها را بردارید و از خوابیدن با این لنزها جدا خودداری نمایید .با توصیه پزشکتان بهترین لنز را انتخاب کنید و دستورالعمل های مربوط به استفاده صحیح از لنزها را از پزشکتان بخواهید و در هنگام گذاشتن و برداشتن لنزهای تماسی حتما بهداشت را رعایت فرمایید .
11-آرایش چشم را به درستی اعمال کنید
استفاده از خط چشم ،مدادچشم و یا سایه چشم در افزایش خطر عفونت چشمی تاثیر دارد .بنابراین همیشه قبل از خواب آرایش چشمانتان را پاک نمایید و به طور مشخص لوازم آرایش خود را تعویض نموده و از استفاده مشترک این وسایل با افراد دیگر اجتناب کنید .
12-جراحی گل مژه چگونه است؟
ارگ پس از گذشت چند روز گل مه ها درمان نشد و داروهای تجویزی پزشک نیز موثر نبود شما می بایست از جراحی گل مژه استفاده نمایید .اگر می خواهید بدانید جراحی گل مژه چگونه است می توانید از پزشکتان بخواهید تا فیلم جراحی گل مژه را به شما نشان دهد .در این جراحی پس از بی حسی موضعی توسط قطره چشمی بی حسی گل مژه از سمت پشت پلک تخلیه می شود. این عمل سرپایی بوده و نیاز به مراقبت خاصی پس از عمل نمی باشد .