ورم پلک چشم یکی از شایع ترین علل مراجعه افراد به مراکز درمانی است و این موضوع ممکن است به دلایل مختلفی ایجاد گردد.در واقع در این حالت پلک بالایی یا پلک پایینی چشم متورم شده و بزرگ تر از حالت طبیعی خود می گردد .با توجه به اهمیت چشم به عنوان یکی از اعضای بدن در این مقاله تصمیم گرفتیم تا در مورد ورم پلک چشم ،علائم ،علل و روش های درمانی آن اطلاعات مهمی را در اختیارتان قرار دهیم. |
ورم پلک چشم چیست؟
ورم پلک چشم زمانی اتفاق می افتد که پلک بالا یا پایینی چشم که وظیفه محافظت از چشم ها را برعهده دارند در اثر تجمع مایعات قرار گرفته در بافت های پلک در یک نقطه متورم گردیده و همین امر سبب افتادگی پلک،احساس سنگینی بر روی چشم ها ،کوچک تر شدن چشم و محدود شدن اطراف چشم می گردد.پلک های متورم شده در برخی مواقع دردناک بوده و نشانه ای از وجود برخی مشکلات بینایی می باشد .
ورم پلک و علل ایجاد آن
ورم پلک یکی از شایعترین موارد مراجعات به چشم پزشکی است که در برخی موارد نشانهای از عدم رعایت بهداشت پلک ها بوده و در پارهای از موارد میتواند حاکی از وجود اختلالی جدی در چشم و یا سایر نقاط بدن به شمار آید.اصلیترین و مهمترین علل ورم پلک را میتوان موارد زیر برشمرد:
1.بلفاریت
عفونت بلفاریت یکی از عوامل ایجاد کننده متورم شدن پلک ها میباشد که عامل مولد آن باکتریهای ساکن در پلک و اطراف چشم میباشند. این عفونت علاوه بر متورم نمودن پلکها سبب ایجاد شوره در اطراف پلکها نیز میشود.
2.ورم ملتحمه
این عارضه نیز در اثر عفونتهای ویروسی و یا باکتریایی ایجاد شده و سبب تغییر رنگ اطراف چشم به رنگ صورتی میگردد. به این اختلال چشم صورتی گفته میشود که موجب درد و خارش و عفونت چشم میگردد.
3.گریوز
وجود برخی اختلالات در عملکرد غده تیروئید همچون تیروئید پرکار سبب ترشح اشتباه پادتنهای ضدعفونت چشمی گردیده و با تجمع پادتنها در پلک شاهد تورم پلکها خواهیم بود.
4.عفونت
وجود عفونت در اطراف چشم یکی دیگر از علل شایع ورم پلکهای چشم میباشد و میتواند در موارد شدید تهدیدی جدی برای بینایی فرد متلقی گردد.
5.کیست
در صورت متورم شدن پلکها و ایجاد درد در این ناحیه این علائم میتواند نشانهای از وجود کیست در پلک میانی باشد که در این صورت مراجعه سریع به پزشک میتواند روند درمان را سرعت بخشیده و از بروز عوارض جدیتر جلوگیری نماید.
6.تبخال چشمی
تبخال چشمی هم که در اثر عفونت ایجاد میشود داخل چشم را تحت تاثیر قرار داده و سبب بروز این وضعیت میگردد.
7.گل مژه
یکی از علل اصلی ورم پلک گل مژه است که در اثر وجود عفونت در غدد اشکی و روغنی چشم ایجاد میشود.
8.خشکی و کمبود آب بدن
در اثر خشکی، کمبود خواب و کمبود آب بدن پلکها متورم میگردد. در این صورت خوابیدن به مقدار کافی و نوشیدن آب فراوان به فرد توصیه میشود.
9.حساسیت و آلرژی
گرده افشانی در فصل بهار، استفاده از محصولات آرایشی آلوده و نفوذ آن ها به درون چشم، استفاده از لنزهای تماسی از مهمترین عوامل آلرژیزای ایجاد کننده ورم پلک به شمار میروند.
10.سایر موارد ایجاد کننده ورم پلک
نیش حشرات، آسیب دیدگی یا ضربه و زدن دستهای آلوده به چشم نیز میتواند در تورم پلکها تاثیر داشته باشد.
علائم ورم پلک ها
ورم پلکها در بیبشتر موارد همراه با یک یا ترکیبی از علائم زیر بروز میکند این علائم و نشانهها عبارتند از: سوزش چشم، حساسیت به نور، آبریزش چشم، بسته شدن شکاف پلکها، قرمزی پلک، ترشحات چشمی، درد، خشکی چشم و…
چه زمانی به چشم پزشک مراجعه کنیم؟
در صورت ورم پلک به مدت بیش از سه روز، وجود ترشحات چرکی و درد فراوان و عدم درمان با روشهای خانگی جهت معاینه کامل چشم و کشف علت و استفاده از بهترین و سریعترین راه درمانی به چشم پزشک مراجعه کنید.
روشهای درمان ورم پلک چشم
درمان ورم پلک چشم بسته به علل ایجاد آن متنوع بوده و برهمین اساس تعیین میشود. پزشک معمولاً با تجویز قطره برای ورم چشم هم چون قطرههای آنتیبیوتیک چشمی همچون نفازولین، سیپلکس، فلوکورت و… قطره اشک مصنوعی وپمادهای استریل چشمی یعنی پماد برای ورم چشم همچون تتراسایکلین عفونتهای چشمی را درمان میکند. در صورت ورم پلک دراثر گل مژه و یا آلرژی استفاده از کمپرس گرم و داروهای آنتی هیستامین میتواند در رفع این مشکل موثر بوده و جهت درمان تورم پلک در اثر گریوز مراجعه به پزشک غدد الزامی میباشد.
درمانهای خانگی ورم پلک به صورت طبیعی و در خانه
جهت درمان تورم پلک به توصیههای زیر توجه نمایید:
- دستهای خود را تمیز بشویید و از تماس چشم با دست یا اجسام آلوده جداً پرهیز نمایید.
- از آرایش صورت و چشم خودداری نمایید.
- مصرف نمک را کاهش دهید تا از احتباس مایعات در پلک خودداری کنید.
- روزانه آب زیادی بنوشید.
- داشتن خواب کافی در طی شبانه روز و اطلاع از وضعیت عملکرد غده تیروئید و درمان تیروئید پرکار میتواند از بروز این وضعیت پیشگیری نماید.
- مراجعه منظم به چشم پزشک سالی یک بار علاوه بر اطمینان از سلامتی چشمها از بروز بسیاری بیماری های چشمی جلوگیری مینماید.
درمان ورم پلک در طب سنتی
جهت درمان تورم پلک در طب سنتی میتوانید از موارد زیر استفاده نمایید:
- چند حلقه خیار و یا سیبزمینی بر روی پلک خود قرار دهید و سپس پلکهایتان را بشویید.
- روغن نارگیل به علت دارا بودن خواص آنتی باکتریال سبب کاهش التهاب و بهبود خونرسانی در پلک میگردد و میتواند ورم پلک را سریعتر درمان نماید. بدین منظور کافی است دستهایتان را تمیز شسته و مقداری روغن نارگیل گرم شده را به مدت 30 ثانیه به آرامی بر روی پلک ماساژ دهید.
- شما میتوانید با قرار دادن کمپرس گرم، چای کیسهای استفاده شده و پد آغشته به سفیده تخممرغ یا جوشانده بابونه بر روی پلکها ورم آن ها را به سرعت کاهش دهید.
در پایان
ورم پلک در بیشتر موارد در اثر تماس اجسام و دست آلوده و استفاده از محصولات آرایشی و در نتیجه ایجاد آلرژی بوجود میآید و به سرعت نیز از بین میرود. اما در برخی موارد میتواند نشانهای از وجود بیماری های چشمی همچون شالازیون، تبخال چشمی و … بوده و در نتیجه سلامت چشم را به خطر اندازد از همین رو توصیه میکنیم در صورت عدم درمان با روشهای خانگی و طب سنتی برای بررسی وضعیت و یافتن علت بروز این عارضه به چشم پزشک و مراکز درمانی مراجعه نمایید تا علاوه بر تسریع روند درمان از بروز اختلالات بینایی جلوگیری کنید.