همانطور که میدانید اشخاصی که مبتلا به بیماری سرطان یا بیماری صعب العلاج میباشد بسیار حساس تر و زود رنج تر از گذشته شده و بسیاری از ما جهت همدلی به آنها چیزهایی میگوییم که موجب رنجش خاطر آنها میشود. |
چه چیزهایی که نباید به بیماران بگوئیم ؟
* چه کار میتونم برات بکنم؟
بسیاری از بیماران از این پرسش متنفرند چون به آنها ضربه پذیر بودن را القاء می کند. یکی از افرادی که سرطان را شکست داده می گوید:” بیمار با کسی صحبت نمی کند. او از این که حس کند آسیب پذیر است رنج می برد.” در عوض بهتر است هر کاری – تمیز کردن یخچال، عوض کردن لامپ سوخته، رسیدگی به گلدان ها، عوض کردن روغن ماشین، تهیه غذا یا … – از دست تان برمیآید برای بیمار انجام دهید.
* به یادت هستم
نویسنده بر اساس تجربه شخصی خود میگوید اگرچه برخی افراد به فکر دیگران هستند و برخی نیز برای دیگران دعا میکنند اما گفتن این جملات از سوی افراد بر اساس عادت و کلیشه های قدیمی است. انگار به بیمار گفته می شود، بخشی از وقتم را صرف دعا یا فکر کردن به تو میکنم چون ” موضوع تو نیستی، منم “.
*چیزی که گفتم امتحان کردی؟
بیماران توصیههای درمانی زیادی دریافت میکنند: غذایی که باید خورده شود، میوه یا سبزی خاصی که باید به صورت معین مصرف شود یا پودر یا مایعی که به طور معجزه آسا یکی از بستگان را درمان کرده است. بدتر این است که افراد پس از توصیه کردن، پیگیر موضوع می شوند. این در حالی است که بیشتر افراد از نوع بیماری فرد و عوارضش اطلاعی ندارند.
*همه چیز درست میشه
وقتی مردم برای بیمار آرزوی سلامتی میکنند منظورشان اطرافیان بیمار است. فردی که جراحی مغز را پشت سر گذاشته بود در پاسخ به حرف های دوستانش که می گفتند:” همه چیز درست میشه “، می گفت:” شما که اسکنهای من رو ندیدید و با دکتر حرف نزنید. ” حقیقت این است که زمانی می توان برای بیماران آرزو سلامتی کرد که با جزئیات مشکل آنها آشنا باشید.
*چطوری؟
بیمار بالغ از این که مانند بچه ها با آنها رفتار می شود ناراضی هستند. این موضوع زمانی آشکار می شود که والدین بیمار زنده هستند و با او مانند دوران کودکی اش رفتار می کنند. بیماران معتقدند این گونه رفتارها بیش از آن که کمک کننده باشد، آسیب زننده است.
* خیلی عالی به نظر میرسی
گر چه این حرف بد نیست اما بیماران بیش از هر کسی از شرایط شان آگاه هستند. حرفهای این چنینی این گونه القاء می کنند که حال ظاهری فرد اهمیت دارد.
چه چیزهایی به بیماران سرطانی بگوییم
* جواب من رو لازم نیست بدهی
بیماران از این که آخرین وضعیت شان را برای ملاقات کنندگان تشریح کنند بیزارند. بهتر است مسئولیت این کار را فرد دیگری بر عهده بگیرد.
*حالا دیگه باید بروم
وقتی به دیدار بیمار میروید زمان ملاقات را کوتاه کنید. برخی توصیه میکنند ۲۰ دقیقه برای ملاقات کافی است اما وقتی بیمار خسته است و درد می کشد باید زودتر از اتاق خارج شوید.
*دوست داری یک کمی حرف بزنیم؟
بیماران دوست ندارند درباره بیماری شان حرف بزنند و از تغییر موضوع گفت و گو استقبال می کنند. بنابراین ملاقات کننده ها باید بیش از بیمار و بیماری درباره مسائل روز گفت و گو کنند.
*دوستت دارم
گفتن ” دوستت دارم ” ابراز احساس مستقیم ما به دیگران و بهترین هدیهای است که میتوان به فرد بیماری داد. نکته مهم این است که ابراز احساسات و به زبان آوردن کلمه ” دوستت دارم ” باید واقعی باشد.
منبع انجمن بیماریهای خاص
ویرایش و گردآوری سلامت وب