آبریزش دهان +روش های درمان این عارضه با طب بوعلی سینا

یکی از مشکلاتی که ممکن است شما را در هنگام حرف زدن و خواب آزار دهد آبریزش دهان باشد .این عارضه اگر چه کاملا غیر ارادی است اما سبب آزار و رنج در فرد می شود .این مشکل در کودکان و بزرگسالان به علت عدم رشد عضلات دهان اتفاق می افتد و عمدتا به دلایل زیر ایجاد می شود .برای شناخت این علایم و راه های تشخیص و درمان این مشکل به صورت مدرن و با طب بوعلی سینا به ادامه مقال سلامت وب امروز توجه بفرمایید .

آبریزش دهان چیست؟

آبریزش دهان (Drooling )در اثر ضعف و عدم رشد کامل عضلات اطراف دهان و یا در اثر تجمع بزاق اتفاق می افتد و در نتیجه شاهد جاری شدن بزاق به خارج دهان و آبریزش دهان به صورت کاملا غیر ارادی خواهیم بود .این عارضه محدود به سن خاصی نبوده و می تواند در کودکان و هم بزرگسالان مشاهده شود .

درمان آبریزش دهان در بزرگسالان


علت بروز آبریزش دهان

غدد بزاقی مسئول ترشح بزاق در دهان هستند و در کف دهان ،داخل گونه ها و نزدیک دندان های جلویی به طور کل دارای شش غده بزاقی می باشیم .این غدد روزانه حدود یک تا دو لیتر بزاق ترشح می نمایند و در صورت تولید بیش از حد بزاق شاهد آبریزش دهان و خارج شده بزاق از دهان خواهیم بود .

علت آبریزش دهان در بزرگسالان در بیداری


آبریزش دهان بیشتر در چه افرادی دیده می شود ؟

آبریزش دهانی در نوزادان و کودکان بین 18 تا 24 ماهگی به علت عدم کنترل کامل بر عمل بلعیدن ،عدم تکامل عضلات دهان و رویش دندان ها کاملا طبیعی است .اما آبریزش دهان در بزرگسالان می تواند در اثر عوامل زیر ایجاد شود .با هم این علایم را مروز می کنیم:


عوامل موثر در ایجاد آبریزش دهان

در زیر شما را با مهم ترین عوامل موثر در ایجاد آبریزش دهان آشنا می کنیم.


1-بیماری

این عارضه می تواند در اثر ابتلا به برخی از بیماری ها و اختلالات عصبی مانند فلج مغزی ایجاد شود و یا خود نشانه یک نوع بیماری ،تاخیر رشدی ،دشواری در عمل بلع و یا مشکل کنترل عضله ای به شمار آید .


2-سن

این عارضه در کودکان به خصوص در زمان در آوردن دندان ها شایع و شدید بوده و در اثر فعالیت بیشتر کودکان با توجه به رشد و افزایش سن آن ها افزایش می یابد.بنابراین آبریزش دهان در کودکان در سنین ذکر شده کاملا طبیعی بوده و جای نگرانی نخواهد داشت .


3-رژیم غذایی

مصرف بیش از اندازه خوراکی ها ی اسیدی  مانند مرکبات در ترشح بیش از حد غدد بزاقی و آبریزش دهان نقش بسزایی دارد.


4- اختلالات عصبی

ابتلا به برخی از اختلالات عصبی در افزایش ریسک ابتلا به آبریزش دهان نقش ویژه ای دارد .بنابراین در اثر ابتلا به سکته و یا بیماری های عصبی مثل فلج مغزی، بیماری پارکینسون و اسکلروز جانبی آمیوترافیک احتمال ابتلا به آبریزش دهان به علت ضعف عضلانی در فرد مبتلا به این بیماری ها افزایش خواهد یافت.


5- سایر عوامل

  1. رفلاکس اسید معده
  2. بارداری
  3. ابتلا به آلرژی غذایی
  4. وجود تومورها
  5. ابتلا به گلودرد های عفونی
  6. عفونت لوزه
  7. سینوزیت

نحوه درمان آبریزش دهان به چه صورت می باشد؟

این عارضه در کودکان معمولا طبیعی بوده فلذا جهت درمان آبریزش دهان کودکان و درمان آب دهان هنگام خواب نیاز به اقدامات خاص درمانی نمی باشد .اما اگر دارای شرایط زیر باشید باید از روش های درمانی برای درمان آبریزش دهان در بزرگسالان استفاده فرمایید .

  • آبریزش شدید
  • ایجاد اختلال در فعالیت های روزمره و روابط اجتماعی
  • ابتلا به ذات الریه در اثر فرو رفتن آب دهان به داخل ریه ها

بهترین روش های درمان آبریزش دهان

پزشک با توجه به شرایط بیمار و بررسی سوابق پزشکی وی بهترین روش درمانی را انتخاب کرده و از آن برای کنترل علایم و شدت این عارضه استفاده می نماید .روش های درمان این عارضه به دو نوع تهاجمی و غیر تهاجمی تقسیم می شود که رویکرد غیر تهاجمی شامل مصرف داروها و انجام تمرینات حرکتی دهان می باشد. در موارد جدی تر،استفاده از رویکرد تهاجمی مانند جراحی یا پرتو درمانی راهکارهای مفید در درمان این بیماری به شمار می آید.به طور کلی رایج ترین و کاربردی ترین روش های درمان آبریزش دهان شامل موارد زیر می باشد:


1- تمرینات فیزیکی و حرکتی دهان

گفتار درمانگرها و کار درمانگرها با آموزش حرکات مفید مانند نحوه بستن لب ها و فرو دادن بزاق اقدام به کنترل علایم ناشی از این عارضه می نمایند. در کنار این تمرینات برخورداری از یک برنامه غذایی برای کاهش مصرف غذاهای اسیدی ضروری به نظر می رسد .


2-تعبیه ابزارهای ارتودنسی

استفاده از ابزارهای ارتودنسی و سایر ابزارهای مصنوعی مانند چانه بند به بسته شدن لب ها و وضعیت زبان و بهبود عمل بلعیدن کمک می کند .


3- مصرف داروها

با تجویز و مصرف داروهای کاهنده غدد بزاقی مانند اسکوپولامین (Scopolamine) ،گلیکوپیرولات (Glycopyrrolate) و آتروپین سولفات (Atropine sulfate) می توان تا حدود بسیار زیادی این مشکل را برطرف نمود.

درمان آبریزش دهان کودکان


4-تزریق بوتاکس

تزریق بوتاکس سبب سفت کردن عضلات صورت می شود و در نتیجه می تواند در کاهش علایم ناشی از این عارضه موثر قلمداد شود .

درمان آب دهان در هنگام خواب


5-درمان جراحی

در نهایت استفاده از روش جراحی برای درمان آبریزش دهان روشی کارآمد و کاربردی است .در حین این جراحی ،جراح با تغییر مسیر مجررای بزاق به عقب دهان از سرازیر شدن آب دهان به بیرون جلوگیری می کند.


نحوه درمان آبریزش دهان ( سیلان بزاق ) با طب بوعلی سینا

بر اساس نوشته های  باقی مانده از این حکیم ایرانی و سایر اطباء طب سنتی عوامل ایجاد یا تشدید کننده  آبریزش دهان  انگل ها ، خمیردندان های حاوی فلوراید ، ویتامین های آ و گروه ب ، جویدن آدامس ، سرکه ، پونه ، خوراکی های دارای طبع سرد ( ترش و بی مزه ) ، کیوی ، نمک زیاد ، آب انار ، گلاب ، فلفل ، شیرین بیان ، لواشک  می باشد .جهت درمان آبریزش دهان در طب سنتی می توانید استفاده از گرمی ها ( خوراکی های شیرین و تند ) ، مربای تمشک ، مربای شقاقل ، عسل + کمی زنجبیل ، مکیدن آب نبات هل دار ، دم کرده ی « خولنجان + دارچین + زنجبیل » ( هر یک پنج قسمت ) روزی سه استکان را در اولویت قرار دهید .

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to Top