بیماری پسوریازیس +روش های کنترل و درمان این بیماری

یکی از بیماری های خود ایمنی بیماری به نام پسوریازیس است که بیماری پوستی مزمن و نسبتا شایعی می باشد .در این بیماری سلول های پوست با تجمع در یک نقطه سبب پوسته پوسته شدن پوست می شوند .در این حالت پوست دچار التهاب ،قرمزی و گاهی خونریزی می شود که می تواند بسیار آزار دهنده به شمار آید .در ادامه سلامت وب امروز شما را با این بیماری ،علت ایجاد ،روش های تشخیص ،درمان و کنترل این بیماری بیشتر آشنا می کنیم.

بیماری پسوریازیس چیست؟

بیماری پسوریازیس (به فرانسوی: Psoriasis) از بیماری های مربوط به سیستم ایمنی بوده و به نوعی جزو بیماری های اتو ایمیون به شمار می آید .این بیماری در اثر افزایش سرعت روند تولید پوست ایجاد شده و با تجمع سریع سلول‌ های پوست سبب پوسته‌ پوسته شدن پوست می شود .رنگ این پوسته ها عموما نقره‌ای مایل به سفید بوده و درون پینه‌ های ضخیم و قرمز قرار دارند .این مشکل می تواند بر روی پوست دست هافپاها،گردن ،صورت و پوست سر ایجاد شوند و در برخی موارد به ندرت اطراف ناخن‌ ها، دهان و ناحیه‌ی اطراف اندام‌ های تناسلی را درگیر نمایند.


انواع بیماری پسوریازیس

انواع پسوریازیس شامل موارد زیر می باشد:

1. پسوریازیس پلاکی

2. پسوریازیس خال‌ دار (قطره‌ای)

3. پسوریازیس پوسچولار (چرک‌دار یا تاولی)

4. پسوریازیس معکوس

5. پسوریازیس اریترودرمیک


علائم بیماری پسوریازیس

علایم بیماری پسوریازیس در افراد مختلف بسته به نوع این بیماری متفاوت می باشد .اما شایع‌ ترین علائم پسوریازیس  عبارتند از:

  1. پینه‌های ملتهب
  2. برجسته شدن پوست
  3. نقاط قرمز بر روی پوست
  4. پلاک‌ های نقره‌ای مایل به سفید روی پینه‌ های قرمز
  5. ترک و خونریزی پوستی
  6. احساس درد ،سوزش و خارش در اطراف پینه‌ ها
  7. مفاصل متورم و دردناک

علایم پسوریازیس


علت ابتلا به بیماری پسوریازیس چیست؟

اگر چه تاکنون علت قطعی ابتلا به پسوریازیس مشخص نشده است اما پزشکان دو عامل کلیدی  ژنتیک و سیستم ایمنی را علت اصلی ابتلا به این بیماری می شناسند .


بیماری پسوریازیس چگونه تشخیص داده می شود؟

برای تشخیص این بیماری می بایست با یک متخصص داخلی یا یک فوق تخصص روماتولوژی ملاقاتی داشته باشید .پزشک با مشاهده و معاینه علایم بالینی شما می تواند این بیماری را به راحتی تشخیص داده و آن را از سایر بیماری ها متمایز نماید.همچنین پزشک با انجام یک بیوپسی (نمونه‌برداری) ساده از پوست شما وجود این بیماری را به طور صد در صد در فرد می تواند تایید نماید .این نمونه در آزمایشگاه در زیر میکروسکوپ بررسی شده و نوع این بیماری را به راحتی تشخیص می دهد .

تشخیص بیماری پسوریازیس


بیماری پسوریازیس چگونه درمان می شود؟

روش های مختلفی برای درمان بیماری پسوریازیس وجود دارد که در ادامه به معرفی آن ها می پردازیم:


1- درمان های موضعی

درمان های موضعی شامل کرم ها، لوسیون ها و شامپو هایی است که به طور مستقیم بر روی پوست استفاده می شود و می تواند پسوریازیس را از بین برده و درمان نماید. کورتیکواستروئیدهای موضعی،رتینوئیدهای موضعی،آنترالین،آنالوگ‌ های ویتامین D،اسید سالیسیلیک و کرم های مرطوب‌کننده باعث کاهش التهاب و جلوگیری از رشد سریع سلول های پوستی می شوند.

درمان موضعی پسوریازیس


2- نور درمانی

در صورت تشدید علایم این بیماری نوردرمانی یا فتوتراپی راه حل مناسبی برای شما به شمار می آید .در طی فرایند این روش درمانی پوست شما در معرض نور نور طبیعی یا مصنوعی در دوزهای کنترل شده قرار می گیرد.

عکس بیماری پسوریازیس


3-دارو درمانی

مصرف داروهای پسوریازیس شامل داروهای خوراکی و تزریقی مانند متوتروکسات ،سیکلوسپورین (سندیمون)،داروهای بیولوژیک (ایکوزیماب،گولیموباب،الفاسپت وسکییوکروماب)و رتینوئیدها می تواند با سرکوب سیستم ایمنی علایم بیماری پسوریازیس متوسط تا شدید را به راحتی کنترل کرده و درمان نماید.

داروهای پسوریازیس


درمان های خانگی بیماری پسوریازیس

استفاده از درمان های خانگی پسوریازیس و درمان گیاهی نیز می تواند در کنترل علایم این بیماری و بهبود علایم پوستی اثر بخشی چشمگیری داشته باشد .در این جا به چند نمونه موثر درمان های خانگی برای درمان بیماری پسوریازیس اشاره می کنیم.


1-از آلوئه ورا استفاده کنید

استفاده از ژل آلوئه ورا و استعمال موضعی آن بر روی نقاط آسیب دیده پوست می تواند قرمزی، خارش، پوسته پوسته شدن و التهاب را کاهش دهد.

درمان بیماری پسوریازیس


2- سرکه سیب را امتحان کنید

سرکه سیب رقیق شده به همراه آب مقطر به عنوان یک ضد عفونی کننده طبیعی می تواند سبب کاهش خارش و پوسته پوسته شدن پوست شده و زخم های شما را ضد عفونی نماید .

107 1


3- روغن های گیاهی را از یاد نبرید

استفاده از روغن های گیاهی مانند روغن درخت چای، روغن زیتون ،روغن نارگیل ،روغن بادام و سایر روغن های مفید در این زمینه می تواند با چرب کردن پوست خشکی و التهاب آن را کاهش داده و به کاهش علائم پسوریازیس شما کمک نمایند.

درمان خانگی پسوریازیس


4- زردچوبه را در رژیم خود قرار دهید.

زردچوبه با دارا بودن آنتی اکسیدان های فراوان سبب کاهش التهاب شما شده و در درمان های پسوریازیس خفیف بسیار موثر است .شما می توانید از این ماده به عنوان یک ادویه در پخت غذاهای خود استفاده کنید و یا از مکمل های زردچوبه که در داروخانه به فروش می رسد استفاده نمایید .

آیا پسوریازیس خطرناک است


بهبود شیوه تغذیه

با بهبود شیوه تغذیه و مصرف مواد غذایی مفید و حذف مواد غذایی مضر می توانید در زمینه درمان این بیماری تا حدود بسیار زیادی موفق بوده و علایم آن را کنترل نمایید .بین منظور به توصیه های زیر توجه نمایید:


1- غذاهای ضد التهابی را انتخاب کنید.

با مصرف مواد غذایی کاهنده یا ضد التهاب می توانید به تسکین علایم این بیماری کمک بسیاری نمایید .مصرف ماهی های چرب، لوبیا، آجیل و حبوبات ، سبزیجات برگ سبز مانند بروکلی،کرفس، کلم و روغن های سالم شامل روغن زیتون، روغن گشنیز، روغن آفتابگردان، روغن گلرنگ، روغن چای سبز و روغن آوکادو و گیاهان ضد التهابی مانند زنجبیل، میخک و زردچوبه  را در این مورد در اولویت قرار دهید.

109

 


2- مصرف اسیدهای چرب امگا 3 را افزایش دهید.

اسیدهای چرب امگا 3 به کاهش التهاب بدن و تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کنند، بنابراین  با مصرف حداقل 3 تا 4 بار در هفته مواد غذایی حاوی امگا 3 مانند ماهی های چرب، آجیل، روغن های گیاهی، دانه های کتان، روغن کتان و …می توانید علایم این بیماری را کاهش دهید .

پسوریازیس و ازدواج


چگونه از ابتلا به بیماری پسوریازیس پیشگیری کنیم؟

برای پیشگیری از این بیماری غیر واگیردار به نکات زیر توجه نموده و به آن ها عمل نمایید:


1-چندین بار در هفته از تکنیکهای آرامش بخش استفاده کنید.

استرس میتواند عامل مهمی برای ایجاد زخم های پسوریازیس باشد. کاهش میزان استرس و اضطراب در زندگی برای جلوگیری از این علائم ناخواسته می باشد .یک راه عالی برای به حداقل رساندن سطوح استرس تمرین و استفاده از تکنیک های آرام سازی مانند مدیتیشن یا یوگا است. استفاده از این روش ها به منظور کاهش استرس و بهبود رضایت کلی زندگی امری ضروری و موثر به شمار می آید.

پسوریازیس تناسلی


2-حداقل 3 بار در هفته ورزش کنید.

ورزش کردن یکی از بهترین راه های کاهش احساساتی مانند استرس و اضطراب است. تقریبا هر نوع فعالیت جسمی سبب می شود تا ذهن شما پاکسازی شده و هورمون اندورفین در بدنتان افزایش یافته و خلق و خوی شما بهبود یابد.

انواع پسوریازیس


3-خوردن مقدار زیادی میوه و سبزیجات.

یک راه عالی برای پیشگیری از بیماری پسوریازیس پیروی از یک رژیم غذایی متعادل و سالم است. خوردن میوه ها و سبزیجات سبز برگ، و اجتناب از غذاهایی که التهاب را افزایش می دهند، مانند غذاهای فرآوری شده، غذاهای چرب، کربوهیدرات های تصفیه شده، غذاهای شیرین، گوشت فرآوری شده، لبنیات چربی و چربی های ترانس بهترین راه پیشگیری از بروز این بیماری است.

104 2


4-به حداکثر رساندن فیبر و به حداقل رساندن مصرف پروتئین.

اطمینان حاصل کنید که از فیبر کافی در رژیم غذایی خود استفاده کنید، ولی مصرف پروتئین خود را محدود کنید. خوردن غذاهای کم پروتئین (مانند محصولات گوشتی و لبنی) می تواند موجب بروز خارش پسوریازیس شود. اضافه کردن فیبر بیشتر به دستگاه گوارش شما کمک خواهد کرد تا از بسیاری از سموم منجر به پسوریازیس در روده خود خلاص شوید. برای به حداقل رساندن مقدار پروتئین ناسالم در رژیم غذایی، سعی کنید ماهی (حداقل دو بار در هفته) و سایر مواد غذایی حاوی فیبر بالا مانند غلات کامل، میوه ها، سبزیجات و حبوبات را مصرف نمایید.

پسوریازیس درمان گیاهی


پسوریازیس (داء الصدف) /زورایسس از دیدگاه طب بوعلی سینا

عوامل ایجاد یا تشدید کننده این بیماری شامل آشفتگی های عاطفی،عفونت،عوامل ارثی،کم قرار گرفتن در معرض نور خورشید،ترس،عدم تعادل هورمونی،داروهایی مانند (کلروکوئین،کلورپرپامید،لیتیوم،پراکتالول)،کمبود ویتامین ها و مواد معدنی،نوشابه های گازدار،چربی،شیر،شکلات،سیگار کشیدن،داروهای حاوی کورتون و اختلالات کبدی می باشد .جهت درمان از ویتامین ای ،روی ،مس،نقره،طلا،کلر،مولتی ویتامین و مولتی مینرال،میوه رسیده،کباب ماهی،مالش موضع با روغن ماهی ،مالش موضع با سولفور سلنیوم،زرده تخم مرغ+عسل+شیر+قرص مخمر،کباب جگر ،حمام آفتاب ،عسل با یک لیوان عرق کاسنی،روغن زیتون تصفیه نشده،پرتو درمانی (اشعه ماوراء بنفش)،سبزی تازه،ضماد پیاز رنده شده به همراه سرکه استفاده کنید .

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to Top