بیماری های اتو ایمیون یا خود ایمنی به دسته ای از بیماری ها اطلاق می شود که در طی بروز این بیماری سیستم ایمنی بدن فرد به حای حمله به میکروب ها و ارگان های خارجی به بافت ها و اندام های بدن حمله ور شده و سبب بروز التهاب و ضایعات در اندام هایی نظیر قلب ، ریه مفاصل، پوست، کلیه و خون می شود .بیماری لوپوس نیز یکی از بیماری های خود ایمنی است که موضوع سلامت وب امروز به معرفی آن اختصاص یافته است. |
بیماری لوپوس چیست؟
بیماری لوپوس (Lupus) یکی از بیماری های خود ایمنی یا اتوایمیون است که بیشتر در میان زنان دیده می شود .علایم این بیماری مشابه بسیاری از بیماری ها بوده به همین دلیل برای تشخیص دقیق این بیماری می بایست به یک متخصص روماتولوژی مراجعه بفرمایید .
انواع بیماری لوپوس
انواع لوپوس شامل دو مورد زیر می باشد:
1-لوپوس اریتماتوی قرص مانند (DLE) :
این نوع از بیماری لوپوس معمولا بر روی قسمتی از پوست که در معرض آفتاب قرار دارد اثر نموده و عوارضی را شامل اندام های حیاتی بدن نمی نماید .
2-لوپوس اریتماتوی سیستماتیک (SLE) :
این نوع از بیماری جدی تر بوده و سبب بروز جوش ها و کهیر هایی به شکل پروانه بر روی پوست بینی و گونه ها و سایر قسمت های پوست می شود .این عارضه می تواند در صورت عدم درمان و پیشرفت سیر بیماری موجب بروز التهاب در مفاصلو ماهیچه های بدن شود .
نشانه های ابتلا به بیماری لوپوس
نشانه ها و علایم ابتلا به بیماری لوپوس در افراد مختلف متفاوت می باشد .در واقع علایم این بیماری در برخی مواقع فروکش نموده و در برخی مواقع به شدت شعله ور شود و یا به صورت داپمی و موقتی باشد .بسته به قسمتی که این بیماری آن را درگیر می نماید متفاوت می باشد اما به صورت کلی نشانه های ابتلا به بیماری لوپوس به شرح زیر می باشد:
- تب
- خستگی
- درد خشکی و ورم مفصل
- جوش ها و نواحی ملتهب شبیه پروانه برروی صورت
- ضایعات پوستی
- سفید شدن و یا آبی شدن انگشتان در سرما
- تنگی نفس
- درد قفسه سینه
- خشکی چشم ها
- سردرد
- گیجی
- از دست دادن حافظه
چه عواملی در ابتلا به بیماری لوپوس موثرند؟
- ژنتیک و عوامل وراثتی
- قرار گرفتن طولانی مدت در برابر نور خورشید
- سیگار کشیدن
- تجربه داشتن استرس شدید
- مصرف داروهایی خاص مانند داروهای ضد سرع، داروهای فشارخون و برخی از انواع آنتی بیوتیک ها
- افزایش سن
- زن بودن
بیماری لوپوس چگونه تشخیص داده می شود؟
پس از مشاهده علایم برای تشخیص لوپوس به یک روماتولوژیست مراجعه کنید.انجام آزمایشات زیر در صدر روش های تشخیص بیماری لوپوس قرار دارد:
- آزمایش سی بی سی یا شمارش اجزای خون
- ازمایش ادرار
- تصویر برداری با اشعه ایکس از ریه ها
- بیوپسی از کلیه ها
- آزمایش ANA
بیماری لوپوس چگونه درمان می شود؟
پس از تشخیص این بیماری بسته به نوع علایم و نشانه های شما روند درمان مشخص گردیده و آغاز می شود .دارودرمانی رایج ترین شیوه درمان این بیماری می باشد که با استفاده از داروهایی مانند داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی (NSAIDs)، داروهای ضد مالاریا، کورتیکواستروئیدها (Corticosteroids) و داروهای سرکوب کننده ایمنی (Immunosuppressants) انجام می شود .
درمان خانگی بیماری لوپوس
علاوه بر دارو درمان برای درمان این بیماری می توانید از روش های خانگی استفاده فرمایید .برای محدود نمودن علایم این بیماری لطفا به توصیه های زیر توجه نموده و حتما به آن ها عمل نمایید :
- استراحت کافی داشته باشید.
- از پوست خود در برابر نور آفتاب محافطت کنید.
- ورزش را به صورت منظم انجام دهید.
- ترک سیگار را در اولویت قرار دهید .
- رژیم غذایی سالمی داشته باشید .
- از قرار گرفتن در برابر عوامل استرس زا جدا خوددار نمایید.
درمان لوپوس با طب جایگزین
استفاده از طب جایگزین به همراه دارو درمانی و روش های خانگی می تواند در درمان این بیماری و کاهش علایم آن موثر قلمداد شود .شایع ترین درمان های مکمل این بیماری به شرح زیر می باشد:
- استفاده از مکمل های حاوی آندروسترون (DHEA)
- کاهش التهاب با استفاده از تخم کتان
- استفاده از روغن ماهی و مکل های حاوی امگا3
- مصرف ویتامین D
عوارض بیماری لوپوس
در صورت عدم تشخیص به موقع این بیماری و عدم درمان التهابات ناشی از آن بروز نارسایی کلیه و آسیب دیدن کلیه ها، اختلالات حافظه، کم خونی، خونریزی و یا التهاب رگ ها، بیماری های ریوی و بیماری های قلبی در فرد تشدید یافته و حتی می تواند در دوران بارداری خطر آفرین شود .بنابراین افراد مبتلا به لوپوس در بارداری می بایست تحت نظر پزشک بوده و برای سلامتی خود و جنینشان این موضوع را سرسری نگیرند.
آیا بیماری لوپوس خطرناک است؟
ممکن است این سوالات برای شما نیز به وجود آمده باشد که آیا بیماری لوپوس خطرناک است؟ آیا بیماری لوپوس باعث مرگ می شود ؟ در پاسخ به این سوالات باید گفت لوپوس کشنده نبوده و لوپوس و مرگ باهم ارتباط مستقیمی ندارند . با پیگیری دقیق و درمان، 80-90 درصد از مردم مبتلا به لوپوس طول عمر عادی خواهند داشت.
نتیجه گیری
بیماری لوپوس یکی از بیماری های خود ایمنی است که با افزایش سطح التهاب در بدن سبب تورم و آسیب دیدن نقاط مختلف بدن می شود.علایم این بیماری به علت مشابهت با سایر بیماری ها روند تشخیص را مشکل می نماید .اما پزشک با مشاهده علایم بالینی و تجویز آزمایش خون این بیماری را تشخیص داده و با استفاده از داروهای موثر در این زمینه نسبت به درمان این بیماری اقدام می نماید . اگر چه تاکنون درمان کاملی برای لوپوس شناخته نشده است، اما انواع درمان ها صرفا به منظور کنترل بیماری و کاهش شدت علایم آن انجام می شود.