گرمی و سردی چیست؟+لزوم شناخت گرمی و سردی در درمان امراض

استفاده از طب بوعلی سینا یا طب سنتی یکی از روش های مفید درمانی است که در عصر نوین طرفداران بی شماری را به خود اختصاص داده است .در این شاخه پزشکی مزاج و شناخت گرمی و سردی از مهم ترین ارکان درمان بیماری های مختلف برشمرده می شود .به همین دلیل تصمیم گرفته ای تا در نوشته های جدید سلامت وب شما را با درمان گیاهی با روش ابوعلی سینا آشنا کنیم .بنابراین اولین مقاله خود در این باب را به شناخت گرمی و سردی و نقش آن در درمان امراض اختصاص داده ایم مطمئنا مطالعه این مقالات سلسله وار برایتان بسیار سودبخش خواهد بود .

گرمی و سردی چیست؟

گرمی و سردی از مهم ترین ارکان درمان امراض در درمان های سنتی به شمار می آیند .در واقع در گذشته درمان های سنتی مبتنی بر 4 رکن اصلی بود:

  1. تشخیص انواع مزاج چهارگانه
  2. تنقیه (پالایش )معده ،روده،خون و خلط مضر
  3. متعادل نمودن مزاج (خلط)با در نظر گرفتن سردی و گرمی مزاج
  4. علاج

به همین دلیل چینییان بیش از 90 درصد امراض خود را با استفاده از ارکان نامبرده و با روش های گیاهی و طب سوزنی درمان نموده و در نتیجه با کاهش داروهای تولیدی داروهای مازاد خود را به دو سوم کشورهای جهان صادر می نمایند .ساخت بیمارستان sinaiدر آمریکا که بر گرفته از نام حکیم و فیلسوف شهیر ایرانی حکیم ابوعلی سیناست خود گواه این مدعاست.از سایر پیروان مکتب اخلاطی می توان به جالینوس،بقراط ،رازی و … اشاره نمود .در زیر شما را با مفهوم سردی و گرمی آشنا می کنیم.

انواع مزاج


گرمی چیست؟

پیشینیان گرمی را به خوراکی های طبیعی انرژی دهنده اطلاق می کردند که شامل مواد شیرین مانند عسل و تند مزه مانند فلفل است .با مصرف مواد گرمی شاهد علایمی مانند عوارض پوستی،جوش ،خارش،تورم غدد لنفاوی،گلودرد،سوزش ادرار،تلخی و باردارشدن زبان،ایجاد حرارت و عطش،عوارض کبدی،ازدیاد و بدبوشدن عرق،چاقی،چرب شدن پوست سر،افزایش احتمال تولید فرزند پسر،تقویت حافظه،خشک شدن بینی و دهان،ایجاد یبوست،ایجاد تورم غدد پروستات،تقویت حافظه،افزایش میل جنسی و ….خواهیم بود .

مفهوم سردی وگرمی


سردی چیست؟

سردی و خوراکی های دارای طبع سرد فاقد انرژی و حرارت بوده و با مصرف آن ها فرد دچار عوارض ناشی از سردی می شود .خوراکی های ترش مزه مانند مرکبات،و خوراکی های بی مزه مانند خیار و هندوانه در زمره خوراکی های سرد قرار دارند .


مهمترین عوارض سردی چیست؟

اکنون که با گرمی و سردی مزاج آشنا شده اید باید بگوییم آبریزش دهان،قی در گوشه چشم،خواب زیاد،سستی و بی حالی،نمناکی پوست،افت فشارخون،سرگیجه،تهوع،کم اشتهایی،اسهال و استفراغ،سیاهی رفتن چشم،کاهش میل جنسی،ریزش مو،بالارفتن احتمال دختر شدن جنین،ضعف حافظه،نازایی،دردهای عضلانی،خواب رفتن اعضای بدن که در بیماران دارای فشار خون پایین محسوس تر است از مهم ترین عوارض سردی به شمار می آید.

گرمی و سردی مزاج


درمان سردی چیست؟

فردی که دارای مزاج گرم می باشد یعنی مزاج او با مصرف مواد غذایی پرحرارت(شیرین و تند)سازگار است ،با مصرف مواد غذایی سرد یا سردی (مانند بادمجان،گوجه فرنگی ،هندوانه)به اصطلاح عامه سردی اش می کند و با مصرف مواد غذایی گرم مانند نبات داغ یا عرق نعناع سردی اش بهبود می یابد .


درمان گرمی چیست؟

فردی که طبع سردی دارد و مزاج او با خوراکی های کم حرارت (ترش و بی مزه)سازگاری دارد با صرف مواد غذایی گرم مانند (آجیل،مربا،حلوا،آنتی بیوتیک ها و …)به اصطلاح گرمی اش می کند که با مصرف مواد غذایی مصلح می تواند بهبود یابد . از این رو مصرف دوغ،هندوانه،عرق کاسنی و سایر مواد غذایی دارای طبع سرد بدو پیشنهاد می شود.لیست غذایی سرد و گرم را به تفکیک در زیر مشاهده می فرمایید :


توجه توجه

خوراکی های تلخ مزه در هر دو دسته سردی و گرمی قرار می گیرند و نمی توان صرفا به علت طعم تلخ این خوراکی ها آن ها را در زمره غذاهای سرد یا گرم دسته بندی نمود .بهتر است بدانید با جوشاندن و حرارت دادن خوراکی ها می توانید طبع آن را به گرم تغییر دهید .برای اطلاع از این که سردیجات چه چیزهایی هستند عکس بالا راهنمای خوبی برای شماست.

سردیجات چه چیزهایی هستند؟


اثر گرمی و سردی در رنگ پوست

سفیدپوستان میل به سردی دارند از این رو پوست های سفید به مصرف فلفل سیاه حساسند و سبزه پوستان با تمایل به گرمی و تلخی به فلفل قرمز حساسیت نشان می دهند .


ترک اعتیاد با استفاده از گرمی و سردی

برای ترک اعتیاد می بایست خلاف جهت طبع فرد عمل نمود .یعنی اگر فرد دارای طبع سردی می باشد از خوراکی های گرم استفاده کند و یا اگر دارای طبع گرمی است از خوراکی های دارای طبع سرد استفاده نماید .در واقع بهتر است بدانید تریاک اگر خورده شود سردی و در صورت کشیدن ایجاد گرمی در بدن می نماید .


نقش گرمی و سردی در گوشت و شیر حیوانات

از میان گوشت حیوانات ،گوشت حیوانات خام خوار مانند شتر و بز دارای طبع گرم و گوشت آبزیان دارای طبع سرد می باشد .گوشت مرغ ،گوسفند و سایر پرندگان و ماکیان دارای طبع معتدل می باشد .بهتر است بدانید شیر حیوانات از نظر گرمی و سردی و وضعیت مزاجی تابع گرمی و سردی گوشت آن ها نیست .به عنوان مثال شیر بز و شیر الاغ دارای طبع سرد بوده و شیر گاو و گوسفند گرم می باشد .

طبع سرد و گرم


درجات گرمی و سردی کدامند؟

اطبا سنتی درجه یا میزان گرمی یا سردی را به چهار گروه تقسیم بندی نموده اند که در جدول زیر آن را مشاهده می فرمایید:

گرم و تر (یعنی کمی گرم) مانند چای درجه اول گرمی
گرم و خشک (یعنی خیلی گرم) مانند شیرینی و خرما درجه سوم و چهارم گرمی
سرد و تر (یعنی کمی سرد) مانند سیب زمینی و آلبالو درجه اول و دوم سردی
سرد و خشک (یعنی خیلی سرد) مانند کاسنی درجه سوم و چهارم سردی

لزوم تشخیص گرمی و سردی در علاج امراض چیست؟

برای روشن شدن موضوع به ذکر چند مثال می پردازیم:

  • فرض کنید دچار آبریزش دهان شده اید و آن را به مصرف سردی زیاد نسبت می دهید بنابراین می توانید با مصرف کمی گرمی بهبود یابید .
  • فرض کنید شخصی دچار کثرت شهوت و استمنا است بنابراین وی باید از مصرف گرمی خودداری نموده و از مواد غذایی سرد به جز میوه های قرمز و سیاه استفاده کند .
  • فرض کنید فردی با خوردن مقادیر بسیاری آجیل با طبع گرم (تخمه آفتابگردان )دچار تورم غدد لنفاوی و گلو درد شده است چنین فردی پس از مصرف گرمی می بایست از محلول های با طبع سرد مانند ماء الشعیر یا آب هندوانه برای غرغره نمودن استفاده نماید تا با مصرف سردی بهبود یابد .
  • فرض کنید دچار سوزش ادرار شده اید ،سوزش ادرار در اثر گرمی زیاد به وجود می آید و با مصرف سردی به راحتی بهبود می یابد.
  • احساس بی حسی و کسلی احتمالا از مصرف زیاد سردی ناشی می شود که با مصرف گرمی و اصلاح طبع به راحتی می توانید بر آن غلبه نمایید .

بنابراین با ذکر چند مثال ساده به راحتی با نقش گرمی و سردی در معالجه بسیاری از امراض آشنا شدید و به اهمیت تشخیص گرمی و سردی در درمان بسیاری از بیماری های پی برده اید .

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to Top