نبات جزو شیرینی های جامدی است که از دیر باز سمبل شادمانی و شاد باش سفره های عقد و مراسم ازدواج ایرانی ها بوده است و به عبارتی نسل قدیم آب نبات های امروزی محسوب می شود.از نبات به عنوان شیرین کننده چای و درمان سردی مزاج استفاده می کنند. نبات نوعی قند است که از نیشکر بدست می آید . برای تهیه آن ابتدا شکر را در آب جوش حل می کنند تا محلول درست شود . سپس نخی در آب آویزان کرده و اجازه می دهند تا خنک شده و بلوری تشکیل شود.
خواص درمانی نبات:
1-نبات از نوع ساکاروز بوده و خاصیت ملین بودن و ضد نفخ در آن بالا است.
2-نبات داغ در تسکین درد پشت و ناحیه شکم و پادرد بسیار موثر است.
3-نبات بسیار مقوی ، نشاط آور ، ملین و مدر است و از بین برنده سردی پوست بدن است.
4-برای درمان تنگی نفس،تپش قلب ،کرم کدو یا کرمک در انتهای روده بزرگ نیز مصرف نبات توصیه می شود.
5-به رانندگان توصیه می شود جهت جلوگیری از خواب آلودگی هنگام رانندگی حتما از چای نبات استفاده نمایند.
6-نبات های زعفرانی جهت رفع خستگی های مفرط جسمی و فکری ناشی از کار و فعالیت جنسی زیاد بسیار موثر می باشد.
7-نبات سردی مزاج را درمان کرده و از دیر هضم شدن غذا ها جلوگیری می کند.
8-از آنجا که از نشانه های بلغم ، نقرس ، فلج شدن قسمتی از بدن ، پیسی ، لقوه و رعشه است مصرف مرتب نبات جهت رفع این مشکلات پیشنهاد می شود.
9-کسانی که تکرر ادرار دارند یا مثانه آنها ضعیف شده و اصطلاحا به ضعف مثانه دچار شده اند و یا افرادی که آب دهانشان در خواب جاری می شود در روز مقداری نبات در دهان خود قرار داده و کم کم آب نبات را فرو برند. این روش در طب سنتی بسیار تاکید شده است.