آنژیوگرافی قلب چیست؟+هزینه آنژیوگرافی قلب,عوارض آنژیوگرافی قلب

آنژیوگرافی روشی تشخیصی است که می تواند رگ های خونی را مشاهده و معاینه نماید .در این روش از لوله‌ های نازک مخصوص ، مواد حاجب و اشعه ایکس استفاده می شود و روشی کارآمد برای تشخیص گرفتگی عروق و بررسی شریان های قلبی محسوب می شود .پس از انجام آنژیوگرافی پزشک می تواند راجع به روند درمان و انتخاب شیوه مناسب جهت درمان بیمار بهتر تصمیم گیری نماید .برای اشنایی بیشتر با این روش تشخیصی به ادامه مقاله سلامتوب امروز توجه بفرمایید .

آنژیوگرافی چیست؟

آنژیوگرافی (angiography)،روشی تشخیصی و استاندارد برای بررسی وضعیت آناتومی رگ های خونی قلب بوده و اولین بار توسط فردی به نام آنتونیو اگا مونیش پرتغالی جهت نشخیص بیماری های مربوط به سیستم عصبی استفاده شد .پس از آن شخصی به نام ورنر فورسمن از این روش برای انتقال مستقیم داروها به درون قلب بهره برد .این روش جراحی تهاجمی بسیار ظریفیست که با استفاده از ماده حاجب ،لوله های مخصوص و اشعه ایکس از رگهای شما پرتو نگاری یا تصویربرداری می نماید.

تغذیه بعد از آنژیوگرافی


  • بررسی مشکلات اکتسابی تنگی عروق
  • تایید ناهنجاری های مادرزادی قلب
  • اندازه گیری فشارهای داخل قلب
  • بررسی سیستم قلب و عروق کرونر

مزایای استفاده از آنژیوگرافی

  • کوتاه بودن زمان انجام این روش
  • بررسی و مشاهده وضعیت قلب و عروق آن با بهترین کیفیت ممکن
  • روشی دقیق برای انتخاب شیوه درمان
  • از این روش امروزه علاوه بر بررسی قلب و عروق جهت بررسی عروق کلیه، مغز،ریه و دستگاه گوارش نیز استفاده کنید

مراقبت های قبل از آنژیوگرافی

مراقبت های قبل از آنژیوگرافی جهت کسب نتیجه ای بهتر و جلوگیری از عوارض ناخواسته در ادامه این بند توضیح داده می شود.در صورتی که علاقمندید بدانید در حین آنژیوگرافی چه اقداماتی انجام می شود و نحوه انجام این روش به چه صورت می باشد می توانید فیلم آنژیوگرافی را در مطب پزشکتان مشاهده نمایید .

  1. مشاوره با پزشک و مطلع نمودن او از داروهایی که مصرف می کنید .
  2. قطع داروهای رقیق کننده خون مانند آسپرین و یا وارفارین
  3. عدم مصرف مواد غذایی و ناشتا بودن در روز انجام آنژیوگرافی
  4. ابتلا به حساسیت های دارویی را با پزشکتان در میان بگذارید .

مراقبت های قبل از آنژیوگرافی


اقدامات قبل از آنژیوگرافی

شما در روز مشخص شده به بیمارستان مراجعه کرده و بستری می شوید .اقدامات قبل از انجام آنژیوگرافی شامل گرفتن نوار قلب ،آزمایشات لازم و تصویربرداری با اشعه ایکس از ریه از شما می باشد  .


آنژیوگرافی چگونه انجام می شود؟

پس از طی مراحال بالا اکنون وارد اتاق آنژیوگرافی می شوید و در آنجا روی تخت مخصوص دراز می کشید .فشار سنج جهت کنترل فشار خون به دستتان بسته می شود و به یک دستگاه مانیتور قلب وصل می شوید . سپس یک راه وریدی در بازوی شما برای قرار دادن آنژیوکت و تزریق داروی آرامبخش ایجاد خواهد شد .اکنون پرستار کشاله ران شما را در صورت لزوم شیو نموده و با مقدار فراوانی بتادین ضد عفونی می نماید .اکنون جراح با تزریق ماده بی حسی به کشاله ران شما به شما کمک می کند تا در حین انجام این عمل دردی را احساس نکنید .جراح با سوراخ کردن پوست کشاله ران به وسیله سوزن مخصوص راه را برای ورود کانتر مهیا می سازد .اکنون نوک این کانتر به سمت بطن چپ و یا به سمت مدخل سرخرگ کرونری انتقال داده و  سپس از طریق رگ های خونی به سمت قلب هدایت خواهد شد .به محض ورود لوله کانتر به شریان کرونری ماده رنگی به داخل آن تزریق گردیده و در همین حال از زوایای مختلف از قلب عکسبرداری می شود. در این زمان شما باید به مدت ۵ تا ۱۰ ثانیه نفس خود را حبس کرده و تکان نخورید.در طی انجام این عمل شما دردی را احساس نکرده و کاملا بیدار و بهوش می باشید و می توانید با پزشکتان به راحتی صحبت نمایید .ماده حاجب و ابزار آلات درمانی از طریق این کانتر وارد بدن می شود و به وسیله این کانتر می توان نمونه های خونی مورد نیاز را گرفته و میزان فشار در حفرات مختلف قلب را اندازه گیری نمود.کل زمانی که برای این کار صرف می شود بین دو الی سه ساعت خواهد بود .

مراقبت بعد از استنت گذاری قلب


عوارض آنژیوگرافی چیست؟

در حین انجام آنژیوگرافی بسته به نوع کاری که بر روی بدن شما انجام می شود ممکن است کمی پوستتان سرخ شده و مختصری تپش قلب داشته باشید .این علایم به همراه حالت تهوع عادی می باشد تنها در صورتی که دردی را در قفسه سینه احساس نمودید حتما این موضوع را به پزشکتان اطلاع دهید .در واقع بهتر است بدانید آنژیوگرافی قلب روش بی خظریست و عوارض آنژیوگرافی قلب بسیار ناچیز می باشد چرا که در صورت بروز مشکل پزشک می تواند به سرعت داروهای لازم را به طور مستقیم به داخل قلب تزریق و مشکل ایجاد شده را رفع نماید .


مراقبت های بعد از آنژیوگرافی

بعد از اتمام آنژیوگرافی، کانتر از بدنتان خارج شده و راه وریدی برداشته خواهد شد. برای جلوگیری از هرگونه خونریزی،پزشک یا پرستار محل کانتر را کمی فشار داده و سپس بانداژ می نمایند و با قرار دادن کیسه شن بر روی این محل از خونریزی جلوگیری می کنند .مراقبت های بعد از آنژیوگرافی نیز به این شرح می باشد :

  1. پس از خروج از ریکاوری و انتقال به بخش بر روی تخت دراز بکشید و پاهایتان را دراز کنید .
  2. اندامی را که جهت کانتر گذاری از آن استفاده شده است مانند کشاله ران و بازو را استراحت داده و از وارد کردن فشار به این اندام ها پرهیز نمایید .
  3. از بلند کردن اجسام سنگین به مدت 48 تا 72 ساعت خودداری کنید .
  4. مصرف مایعات فراوان را برای دفع ماده حاجب از بدنتان فراموش نکنید .
  5.  به محض از بین رفتن تاثیر داروهای بی‌هوشی و کنترل خونریزی احتمالی، از بیمارستان مرخص شده و می توانید به منزلتان بازگردید.
  6. تغذیه بعد از آنژیوگرافی شامل مصرف مواد غذایی رقیق و فاقد چربی ،نمک و شکر می باشد .برای پرهیز از یبوست و عدم فشار بر رگ ها از میوه جات و سبزیجات استفاده نمایید .
  7. ورزش بعد از آنژیوپلاستی را با سرعت و شدت کم شروع کرده و به تدریج  و تحت نظر پزشکتان بر سرعت شدت تمارین بیفزایید .

تفاوت تصویر برداری با اشعه ایکس با آنژیوگرافی

اساس کار آنژیوگرافی بر پایه اشعه ایکس و تصویر برداری با آن می باشد .تنها تفاوت آنژیوگرافی با تصویر برداری توسط اشعه ایکس در این است که در این روش اشعه X میرا شده توسط تشدیدکننده‌ های تصویر می تواند تصاویر واضح تری را به صورت آنلاین از طریق TV camera در اختیار پزشک قرار دهدو با تبدیل  هر فریم از سیگنال TV آنالوگ به فریم دیجیتال امکان ثبت و ذخیره تصاویر را بر روی سی دی و یا حافظه کامپیوتر مهیا سازد.


نحوه تفسیر نتایج به دست آمده از آنژیوگرافی به چه صورت می باشد ؟

کانتر قلبی هم به عنوان یک ابزار تشخیصی و هم به منظور درمان کاربرد دارد.در حین انجام آنژیوگرافی پزشک می تواند نحوه پمپاژ کردن قلب، شکل قلب ،کارکرد دریچه‌های قلبی و قسمت‌ های داخلی قلب را به خوبی مشاهده نموده و انسدادهای عروق کرونر را به خوبی بر حسب اندازه و موقعیت تشخیص دهد .در صورتی که از اقدامات درمانی در حین آنژیوگرافی استفاده نشود و رگ های بیمار نیاز به بازسازی داشته باشد استفاده از درمان دارویی و پیروی از یک برنامه غذایی سالم و انجام جراحی از بدیهیات می باشد . بنابراین در آن دسته از بیماران که نیازمند جراحی می باشند استفاده از جراحی بای‌ پس سرخرگ کرونری قلب، با استفاده از اطلاعات حاصل از تصاویر بدست آمده در طی آنژیوگرافی ضروری به نظر می رسد .


نحوه درمان با کانتر در حین آنژیوگرافی

در طی آنژیوگرافی و بررسی آناتومی قلب انسداد رگ های خونی به خوبی مشخص خواهد شد .در این حالت و بلافاصله پس از رویت پلاک در داخل سرخرگ‌ ها، بالون تعبیه شده بر روی کانتر عمل رسوب زدایی رگ ها از پلاک ها و تسهیل گردش خون را فراهم می کند  .این عمل که به  آنژیوپلاستی ( باز کردن یا ترمیم رگ ) مشهور است توسط بادکنکی به نام بالون انجام می شود .در این حالت بالن درون رگ مسدود متسع و چند ثانیه در این حالت نگه داشته می‌شود تا رگ مسدود باز شود؛ گاهی نیز برای جلوگیری از انسداد مجدد  و بهبود گردش خون درون رگ ها وسیله فنر مانندی به نام استنت داخل رگ مسدود قرار داده می‌شود.استنت نوعی لوله کوچک مشبک و توری مانند است که سبب باز نگهداشتن رگ می شود.

هزینه آنژیوگرافی قلب


تفاوت بالن و استنت چیست؟

استنت نوعی تورینه بافته شده فلزیست که از آلیاژ های مختلفی ساخته شده است و به وسیله یک بالن خالی بافته شده وارد رگ کرونر می شود و توسط بالن تعبیه شده در آن باز شده و هم اندازه دیواره درونی رگ خواهد شد .بالن جسمی شبیه به بادکنک می باشد که وظیفه آن باز کردن رگ های مسدود می باشد و استنت بر روی آن سوار می شود .اما استنت موجب باز نگهداشتن شریان های قلبی  می شود .استنت نیز شامل دو نوع دارویی و غیر دارویی می باشد.

هزینه آنژیوگرافی قلب سال 96


 مراقبت های بعد از بالون قلب

مراقبت های بعد از بالون قلب نیز استفاده از داروهای رقیق کننده خون مانند آسپرین و داروهای کنترل فشار خون مانند متورال می باشد .پس از آنژیوپلاستی می بایست از انجام ورزش های سنگین پرهیز کرده و سبک زندگی سالمی را در پیش بگیرید و در زمان های دوره ای برای چکاب و ویزیت توسط پزشکتان به او مراجعه نمایید .

عوارض بعد از آنژیوگرافی قلب


هزینه آنژیوگرافی قلب چگونه محاسبه می شود؟

هزینه آنژیوگرافی قلب معمولا تابع پوشش بیمه می باشد و بر اساس تعرفه های بیمه ای به اضافه دستمزد جراح و هزینه های بیمارستانی محاسبه می گردد .همچنین در صورت استفاده از فنر برای باز نمودن انسداد رگ ها هزینه فنر قلب نیز به هزینه های فوق اضافه خواهد گردید.قیمت انواع استنت قلبی نیز بر اساس تعرفه های وزارت بهداشت محاسبه و تعیین می گردد .برای اطلاع از هزینه آنژیوگرافی قلب سال 96 علاوه بر سوال از پزشکتان می توانید به بیمارستان مورد نظر مراجعه نموده و اطلاعات دقیق تری را در این زمینه با توجه به نوع پوشش بیمه ای خود و یا دارا بودن بیمه تکمیلی کسب نمایید .

هزینه سیتی آنژیوگرافی


مراقبت بعد از استنت گذاری قلب

مراقبت بعد از استنت گذاری قلب ضروری بوده و می بایست بیماران به توصیه های پزشکان در این زمینه توجه کافی را مبذول دارند .پس از استنت گذاری قلب رعایت نکات زیر ضروریست:

  1. مصرف داروهای تجویز شده توسط پزشک به صورت منظم
  2. انجام فعالیت های ساده فیزیکی
  3. تغییر و بهبود شیوه زندگی
  4. کاهش و مدیریت استرس
  5. کنترل فشار خون

سیتی آنژیوگرافی چیست؟

سیتی آنژیو نام دستگاهیست که در زمانی که بیمار ما مشکوک به گرفتگی عروق باشد از آن استفاده می کنیم.در هنگام استفاده از دستگاه سیتو آنژیوگرافی نیازی به استفاده از کانتر و تزریق ماده حاجب نبوده و تها با تاباندن اشعه ایکس به قسمت های لایه ای قلب می توان وضعیت عروق را مشخص و تنگی و انسداد رگ ها را در صورت وجود به صورت سه بعدی مشاهده نمود .مراکز سی تی آنژیوگرافی قلب در تهران معمولا از این روش برای افراد زیر استفاده می کنند :

  1. بیمارانی که عمل قلب شده اند
  2. افرادی که در قلبشان فنر کار گذاشته شده است
  3. بیمارانی که احساس درد در قفسه سینه دارند

هزینه سیتی آنژیوگرافی با دارا بودن مزایای بیشتر نسبت آنژیوگرافی ارزان تر می باشد.


 مزایای استفاده از سی تی آنژیوگرافی

  1. عدم نیاز به کانتر و تزریق ماده حاجب
  2. سرعت عمل بیشتر
  3. غیرتهاجمی بودن
  4. عدم نیاز به بستری در بیمارستان و انجام آن به صورت سرپایی
  5. ارزان تر بودن
  6. قابل استفاده در افراد بسیار چاق و مبتلا به دیابت

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to Top