یکی دیگر از بیماری های چشمی که در مقاله سلامت وب امروز قصد معرفی آن را داریم بیماری به نام آب مروارید می باشد .این عارضه چشمی کاملا بدون درد بوده و تنها سبب تار شدن عدسی چشم و مشاهده غیر واضح تصاویر پیرامون می شود .این بیماری پیشرونده بوده و در صورت عدم درمان به موقع نابینایی را به همراه خواهد داشت .با مطالعه سلامت وب امروز می توانید در مورد آب مروارید و روش های تشخیص و درمان آن اطلاعات بیشتر و جامع تری را کسب نمایید . |
علت آب مروارید چیست؟
علت آب مروارید را اصولا افزایش سن می دانند اما بر اساس مطالعات و تحقیقات انجام شده مشخص گردیده است آب مروارید می تواند در افراد جوان و دیابتی نیز مشاهده شود بنابراین می توان گفت علت آب مروارید چشم تنها عامل سن نبوده و عوامل دیگری نیز در بروز آن دخیل هستند .بنابراین برای بررسی علت آب مروارید ابتدا بهتر است با آب مروارید بیشتر آشنا شوید.
آب مروارید چیست؟
آب مروارید، نوعی عارضه چشمی پیشرونده و بدون درد است که عدسی چشم را درگیر کرده و سبب کدر شدن آن و در نتیجه عبور کم نور می شود .بر اثر ابتلا به آب مروارید (به فرانسوی: cataracte) شما قدرت مشاهده تصاویر پیرامون خود را به صورت واضح ندارید .هنگام ابتلا به آب مروارید عدسی چشم در قسمت عقبی عنبیه قرار گرفته و در نتیجه عدسی چشم مبتلا به آب مروارید نور را به صورت دقیق بر روی شبکیه متمرکز میکند تا تصویر واضحی روی شبکیه ایجاد شود.از آن جا که عدسی چشم انعطافپذیری و شفافیت خود را از دست داده است جلوی عبور نور از عدسی گرفته شده و درنتیجه دید شما تار میگردد.نام دیگر آب مروارید کاتاراکت می باشد. سرعت پیشرفت این عارضه در افراد مختلف متفاوت بوده و گاهی در دو چشم و یا یک چشم این علایم مشاهده می شود .بنابراین تشخیص به موقع این عارضه از مهم ترین اقدامات در درمان اختلالات دید و جلوگیری از نابینایی به شمار می آید.
انواع آب مروارید
- آب مروارید هستهای یا نوکلئار (تمرکز بر مرکز عدسی)
- آب مروارید قشری یا کورتیکال(تمرکز بر قسمت های محیطی عدسی)
- آب مروارید زیر کپسولی یا ساب کپسولر(تمرکز بر روی قسمت عقبی عدسی)
- آب مروارید مادرزادی
علایم ابتلا به آب مروارید
- دید ابری
- تاری دید
- کم بینایی
- مشکل دید درشب
- ناراحتی در مواجهه با نور
- نیاز به نور بیشتر برای دیدن
- دیدن هاله در اطراف نورها
- تغییر مداوم شمارهی عینک
- محوشدن یا زردشدن رنگها
- دوبینی
- درد ناگهانی چشم
- سردرد
عوامل موثر در افزایش ریسک ابتلا به آب مروارید
برخی از عواملی که به عنوان علت آب مروارید شناخته شده اند خود می توانند از عوامل افزایش دهنده ریسک ابتلا به آب مروارید به شمار آیند .به موارد زیر توجه کنید:
- اختلالات ژنتیکی و ارثی
- جراحی چشم در گذشته
- دیابت
- استفادهی طولانیمدت از داروهای استروئیدی
- افزایش سن
- قرار گرفتن چشم ها بدون محافظ در برابر نور خورشید
- استعمال دخانیات
- فشارخون بالا
علل ابتلا به آب مروارید بر اساس طب بوعلی سینا
عوامل ایجاد یا تشدید کننده : اختلالات رشد ، اختلالات تیروئید و پاراتیروئید ، ضربه ، جراحت ، عفونت ، پیری ، پرتو رادیواکتیو و ماوراء بنفش و ایکس ، عدم استفاده از سبزی ها در دوران جوانی ، تحرک بیش از حد چشم ، کار کردن و ایستادن زیر آفتاب بدون کلاه ، بازی های کامپیوتری ، مشروبات الکلی ، سیر زیاد ، ماهی ، گوشت های چرب ، کم نوشیدن آب ، نمک ، غذاهای شور ، خیار شور ، کمبود ویتامین های ب 2 – دی – ث ، زیادی کلسیم و سدیم ، خستگی زیاد چشم ( مانند رانندگان بیابانی که شب ها نیز رانندگی می کنند ) ، سیگار کشیدن ( تا چهل درصد تشدید می کند ) .
آب مروارید چگونه تشخیص داده می شود؟
در صورت مشاهده هر یک از علایم بالا به یک متخصص چشم مراجعه کنید .پزشک مربوطه با بررسی سوابق پزشکی و شنیدن شرح حال شما معاینه چشمانتان را آغاز کرده و در صورت لزوم برای تشخیص دقیق تر آب مروارید از آزمایشات زیر استفاده نماید.این آزمایشها عبارتاند از:
1-آزمایش دقت بینایی
با استفاده از جدولی که ترکیبی از علایم بینایی سنجی در سایز های مختلف است دید چشمان شما تست می شود و دقت بینایی شما سنجیده می شود .
2-آزمایش Slit-lamp
با استفاده از این تست چشم پزشک ،ساختار پیشین چشم شما را با میکروسکوپی به نام Slit-lamp مشاهده نموده و با ایجاد یک خط نور شدید در قرنیه، عنبیه و … می تواند سایر اجزای چشم را به صورت چندین برابر بزرگ تر از حالت عادی مشاهده کرده و وجود هر گونه ناهنجاری ها و نقص های کوچک را در چشمان به خوبی تشخیص دهد.
3-آزمایش شبکیهی چشم
برای انجام این آزمایش پزشک قطره ای را به منظور باز شدن مردمک چشم و معاینه دقیق تر شبکیه در داخل چشم شما میچکاند .سپس با استفاده از میکروسکوپ Slit-lamp یا ابزاری مخصوص به نام افتالموسکوپ، به بررسی عدسی چشم شما از حیث ابتلا به آب مروارید می پردازد .
آب مروارید چگونه درمان می شود ؟
با توجه به وضعیت شما پزشک از عینک و یا لنزهای تماسی در بهبود آب مروارید و علایم خفیف آن استفاده می کند اما در صورت پیشرفت آب مروارید تنها راه درمان آب مروارید انجام جراحی است .
جراحی آب مروارید به چه صورت انجام می شود؟
جراحی آب مروارید به صورت سر پایی و پس از بی حسی موضعی چشم ها به منظور خارج کردن عدسی طبیعی چشم و جایگذاری لنز مصنوعی انجام می شود .با برداشتن عدسی کدر چشم و جایگزینی آن با یک عدسی مصنوعی شفاف آب مروارید به راحتی درمان می شود .در صورت وجود سایر اختلالات در چشم پس از درمان آب مروارید پزشک با تجویز عینک یا لنزهای تماسی میزان دید را بهبود می بخشد.
مراقبت های لازم پس از جراحی آب مروارید
برای مراقبت بعد از عمل آب مروارید به نکات زیر توجه کنید:
- تا چند روز پس از عمل، مقداری احساس ناراحتی در چشم ها وجود دارد که با استفاده منظم از قطره های چشمی تجویز شده توسط پزشکتان می توانید این دسته از مشکلات را برطرف نمایید.
- بهبودی کامل معمولا طی ۸ هفته رخ میدهد.
- درصورت نیاز به عمل جراحی آب مروارید در هر دو چشم، پس از بهبودی چشم اول، عمل جراحی را برای حذف آب مروارید چشم دوم انجام می شود.
عوارض جراحی آب مروارید
این روش کاملا ایمن و بی خطر بوده و تنها در موارد نادر خطر ابتلا به عفونت و خونریزی و یا افزایش خطر پارگی شبکیه را می توان به عنوان عوارض جراحی آب مروارید به شمار آورد .
هزینه عمل آب مروارید
هزینه عمل آب مروارید بستگی به دستمزد جراح و هزینه های کلینیکی که شما بدان مراجعه کرده اید و هزینه لنز مورد استفاده در حین جراحی دارد .هزینه این عمل در صورت داشتن بیمه تکمیلی بر اساس فرانشیزها و سقف بیمه شما کاهش می یابد.
نحوه درمان آب مروارید با طب بوعلی سینا
جهت درمان آب مروارید با طب سنتی یا طب بوعلی سینا نخود خشک را آسیاب کنید و به مدت سه ساعت در آب جوش بخیسانید و چرخ کنید ، سپس نیمی دیگر از آن را روی چشم بریزید و یک بانداژ نازک تمیز روی آن بگذارید .نیم دیگر را با «گلاب اصل +سدر +برگ کاسنی+له شده » روی بانداژ اول بریزید و سه دور بانداژ نازک دور آن بپیچید و بگذارید تا 45 ثانیه بماند .برای پیشگیری از آب مروارید می توانید از «آب گوجه فرنگی +آب یک عدد لیموترش +یک قرص مخمر »،سالاد «هویج +کرفس+جعفری+خیار +اسفناج خام+ریحان+آب لیموی تازه » روزی یک لیوان آب هویج ،روزی یک لیوان ماء الشعیر ،پاپریکا و سکنجبین استفاده کنید .