میوه گیلاس یکی از میوه های خوشمزه و آبدار تابستانی است که به علت داشتن ترکیبات فوق العاده مغذی و انواع آنتی اکسیدان ها همگی ما آن را به عنوان میوه ای مفید و پرخاصیت می شناسیم .این میوه علاوه بر دارا بودن طعم مطبوع و ظاهر زیبایش دارای مزایای فوق العاده ای برای حفظ سلامتی بدن و زیبایی پوست می باشد که در سلامت وب امروز به معرفی آن ها می پردازیم . |
میوه گیلاس چیست؟
میوه گیلاس با نام انگلیسی (Cherry) و نام علمی (Prunus avium) یکی از میوه های تابستانی است که به عنوان یکی از محبوب ترین و سالم ترین میوه ها در دنیا شناخته شده است .این میوه سرخ و آب دار در برابر بسیاری از مشکلات مربوط به سلامتی از شما محافظت کرده و علاوه بر آن سلامتی و زیبایی را برای پوستتان به ارمغان می آورد .
گیاه شناسی میوه گیلاس
میوه گیلاس میوه ای درختی است که خزان پذیر و برگ ریز بوده و دارا ی ارتفاع کوتاهی می باشد .شاخه های این درخت صاف و بدون خار و به رنگ قرمز مایل به قهوه ای بوده ، برگ هایی سبز ،پهن و لبه دار و شکوفه هایی به رنگ سفید یا صورتی دارد .میوه این درخت ،گیلاس میوه ای گوشتی ،گرد و کوچک بوده و در هنگام رسیدن به رنگ قرمز و سیاه مشاهده می شود.این میوه تک هسته ای بوده و از نظر ظاهر مشابه آلبالو می باشد .این میوه دارای واریته های متعددی بوده و انواع آن بیشتر در سه رنگ قرمز،زرد و سیاه دیده می شود .همچنین گیلاس بومی منطقه ای بین دریای سیاه و دریای خزر و دارای طبع سرد و تر بوده و تمام قسمت های آن یعنی گوشت، دم، هسته، برگ و ساقه آن در طب و صنعت کاربرد گسترده ای دارد.
ارزش تغذیه ای میوه گیلاس
هر 100 گرم گیلاس (حدود 14عدد گیلاس متوسط) به ترتیب دارای 73 کیلو کالری ،16/60 گرم کربوهیدرات، 1/21 گرم پروتئین،0/69گرم چربی و 1/87 گرم فیبر می باشد .این میوه سرشار از ویتامین ها ،عناصر معدنی و آنتی اکسیدان ها بوده و از همین رو دارای سطح بالایی از ویتامین ث،ویتامین آ،ویتامین های گروه ب و املاح معدنی نظیر کلسیم،فسفر،آهن،پتاسیم،منیزیم،منگنز و روی می باشد .
خواص درمانی میوه گیلاس در طب مدرن و طب سنتی
این میوه با دارا بودن انواع ویتامین و مواد معدنی، خواص زیادی برای بدن دارد که در ادامه به معرفی خواص گیلاس در طب سنتی و مدرن خواهیم پرداخت .
1.بهبود عملکرد سیستم گوارش
این میوه به علت برخورداری از محتوای فیبر بسیار بالا ،پایین بودن چربی اشباع شده در آن بدون کلسترول و سدیم بوده و مصرف آن در بهبود عملکرد سیستم گوارش،تسهیل فرایند هضم غذا و حفظ سلامتی اندام های گوارشی از اهیمت بسیار بالایی برخوردار می باشد .
2.ضد سرطان
این میوه ارزشمند و بسیار مغذی به علت دارا بودن ویتامین ث،آنتی اکسیدان های فوق العاده قدرتمند هم چون آنتوسیانین ها و کاروتنوئید ها به عنوان یک میوه ضد التهاب در کاهش سطح التهابات بدن تاثیر بسزایی داشته و بدین طریق می تواند خطر ابتلا به سرطان را کاهش داده و از ابتلا به انواع سرطان ها علی الخصوص سرطان های مربوط به دستگاه گوارش پیشگیری نماید .
3.بهبود خواب و درمان بی خوابی
این میوه غنی از هورمونی به نام ملاتونین است و از این رو مصرف آن در بهبود کیفیت خواب شبانه و درمان بی خوابی می توان بسیار مفید واقع شود .بر اساس مطالعات انجام شده مشخص شده است که محتوای هورمون ملاتونین در آب گیلاس بیشتر از میوه گیلاس بوده و در نتیجه مصرف آب گیلاس در افزایش زمان خواب و کیفیت خواب اثر بیشتری دارد.
4.حفظ سلامت قلب و عروق
این میوه به علت دارا بودن سطح بالایی از دو عنصر معدنی منیزیم و پتاسیم میوه ای بسیار مفید برای حفظ سلامت قلب و عروق شناخته شده است .گیلاس با دارا بودن سطح بالایی از پتاسیم میوه ای مفید برای کاهشش و تنظیم سطح فشار خون در بدن بوده و در تنظیم عملکرد قلب و سلامتی قلب و عروق نقش موثری دارد .این میوه بهترین و قدرتمند ترین میوه تصفیه کننده خون بوده و بدن شما را از حیث وجود سموم پاکسازی می نماید .
5.کاهنده دردهای مفصلی
اگر به علت ابتلا به آرتروز و یا روماتیسم از دردهای مفصلی رنج می برید گیلاس استفاده کنید .مصرف گیلاس با تنظیم سطح اسید اوریک در خون و کاهش سطح التهابات در بدن در کاهش دردهای مفصلی ناشی از بیماری های روماتیسم ،آرتروز و نقرس بسیار مفید و بدون عارضه است.
6.درمان سنگ کلیه
این میوه میوه ای فوق العاده قدرتمند برای درمان سنگ کلیه و سایر اندام های بدن است .اگر به سنگ کلیه ،سنگ مثانه و سنگ کیسه صفرا مبتلا می باشید با مصرف این میوه می توانید حجم ادرار خود را افزایش داده و به علت وجود ماده ای به نام پوتاس در این میوه به راحتی از شر سنگ ها رها شده و سنگ های موجود را از بین ببرید و همچنین از تشکیل سنگ کلیه و مثانه جلوگیری نمایید.برای درمان سنگ مثانه با ساقه گیلاس مقداری ساقه یا دم گیلاس را به علاوه هسته گیلاس و کاکل ذرت به نسبت مساوی بجوشانید و پس از صاف کردن آن را میل کنید .
7.میوه ای مفید برای دیابتی ها
این میوه به علت دارا بودن نشاسته ای بسیار کم و بهره مندی از قندی به نام لوولوز میوه ای مفید برای بیماران دیابتی محصوب می شود که می توانند به راحتی از آن استفاده نموده و از مزایای بی نظیر این میوه در راستای سلامت عومی بدن بهره مند گردند.البته توصیه می کنیم در مورد مصرف این میوه با پزشک معالج خود نیز مشورت کنید.
8.سلامت و زیبایی پوست
این میوه به علت دارا بودن سطح بالایی از ویتامین ث و ویتامین آ میوه ای بسیار مفید برای سلامت و زیبایی پوست به شمار می آید .مهم ترین خواص گیلاس برای پوست شامل جلوگیری از ایجاد چین و چروک در پوست،برطرف نمودن خستگی پوست،روشن شدن رنگ پوست ،درمان کک و مک ،درمان جوش،جلوگیری از پیری زودرس پوست و هیدراته نمودن پوست عنوان نمود .
9.کاهنده وزن
در طب سنتی از گیلاس به عنوان میوه ای ضد چاقی یاد می شود .یک طبیب در سال 1900 میلادی پی به خاصیت ضد چاقی گیلاس برده و برای تایید این نظریه شخص چاقی را که مفاصل بدنش در اثر چاقی دچار تورم گشته بود مورد آزمایش قرار داد .پزشک برای بهره مندی از خواص گیلاس برای لاغری برای این شخص پیروی از این رژیم را به مدت سه هفته توصیه نمود .روزانه حدود 1/5 کیلو گیلاس و 1/5 لیتر شیر بدون چربی (نصف خامه آن گرفته شده باشد) را بدون این که از هیچ غذای دیگری استفاده کند استفاده نماید و پس از پایان سه هفته نتیجه کاملا رضایت بخش بود .بیمار در طی این سه هفته به سرعت لاغر شده و 16 کیلو کاهش وزن داشت و حرکات مفاصلش به صورت عادی در آمد .
نحوه استفاده از گیلاس
در هنگام خرید گیلاس گیلاس هایی را انتخاب کنید که کاملا رسیده و بدون کرم بوده و دچار زدگی یا له شدگی نباشند .شما می توانید این میوه را در یخچال یا فریزر نگهدای نموده و به صورت تازه یا فریز شده آن را میل نمایید .این میوه در تهیه شربت،مربا،ژله و دسرهای مختلف و شیرینی ها کاربرد گسترده ای داشته و گیلاس خشک و آب گیلاس نیز می تواند شکل دیگری از موارد استفاده از این میوه با ارزش به شمار آید .
مضرات گیلاس
مهم ترین مضرات گیلاس را که در اثر مصرف نادرست این میوه و یا زیاده روی در مصرف آن ایجاد می شود را می توان موارد زیر برشمرد:
1.مصرف این میوه در دوران شیردهی منجر به بروز نفخ در نوزاد شیرخوار می شود بنابراین اگر نوزاد شما مبتلا به ریفلاکس و کولیک می باشد مصرف این میوه را در دوران شیردهی محدود نمایید.
2. نوشیدن آب بلافاصله پس از میل کردن گیلاس باعث ایجاد نفخ معده میشود پس از انجام این عمل خودداری نمایید.
3.از مصرف این میوه پس از صرف غذا به علت سنگینی و نفخ معده جدا خودداری کنید و مصرف آن را به یک ساعت قبل از صرف غذا موکول نمایید .
4.زیاده روی در مصرف این ماده به علت طبع سرد گیلاس در افراد سرد مزاج مضر می باشد.