گیاه مارچوبه یکی از سبزیجات بسیار پر خاصیت است که خواص دارویی و درمانی گسترده و اثبات شده ای دارد و به علت دارا بودن سطح بالایی از ویتامین ها و املاح معدنی افزودن آن به سبد غذایی اکیدا توصیه می گردد.اگر می خواهید در مورد این گیاه و خواص درمانی آن اطلاعات بیشتری را کسب نمایید به ادامه سلامت وب امروز توجه بفرمایید . |
گیاه مارچوبه چیست؟
گیاه مارچوبه با نام انگلیسی Asparagus و نام علمی Asparagus officinalis یکی از سبزیجات و گیاهان دارویی بسیار پرخاصیت است که از ارزش غذایی فوق العاده بالایی برخوردار است و اگر چه جزو سبزیجات لوکس و گران قیمت در ایران به شمار می رود اما استفاده از مزایای ارزشمند آن می تواند شما را در مقابل بسیاری از بیماری ها واکسینه نموده و هزینه های درمانی و دارویی را تا حدود بسیار زیادی کاهش دهد .طبع مارچوبه گرم و تر بوده و دارای سه نوع سبز،سفید و بنفش می باشد و خصوصیات و مشخصات گیاه شناسی این گیاه به شرح زیر می باشد:
مشخصات ظاهری گیاه مارچوبه
گیاه مارچوبه گیاهی گلدار ،علفی ،چند ساله و تک لپه ای متعلق به تیره مارچوبگان است که ارتفاعی در حدود 80 سانتی متر دارد و دارای ریشه ای ضخیم گوشتی ، ساقه هایی نازک و استوانه ای شکل می باشد .این گیاه دارای دو نوع ساقه است که شامل ساقه های هوایی و ساقه های جوان است و ساقه های جوان در واقع قسمت قابل استفاده این گیاه به شمار می آیند .برگ های این گیاه فلس مانند و گل های این گیاه به رنگ سبز مایل به زرد است که دارای شهد بوده و میوه مارچوبه به رنگ قرمز ودارای دانه های متعدد می باشد .این گیاه بومی اغلب نواحی اروپا، غرب آسیا و شمال آفریقا بوده و در حال حاضردر تمامی نقاط جهان کشت می شود. محل کاشت مارچوبه در ایران شهر قزوین ،اصفهان،اراک ،شیراز،دزفول و ماهنشان می باشد .عکس گیاه مارچوبه را در زیر می توانید مشاهده کنید:
تاریخچه گیاه مارچوبه
نقاشی های باقیمانده بر روی اهرام ثلاثه مصر نشان دهنده آن است که این گیاه از قدیم الایام مورد استفاده بشر بوده است و در طی آن دوران علاوه بر مصارف درمانی کاشت این گیاه جنبه تزیینی نیز داشته است .هاشم نراقی یکی از سرمایه داران زمان شاه در شهر دزفول و در اطراف سد دز واحد عظیمی را به تولید مارچوبه اختصاص داده و یآن را به یکی از محصولات صادراتی به اروپا تبدیل نموده بود .در سال 2007 میلادی، نیز کشور پرو به عنوان بزرگ ترین کشور صادرکننده مارچوبه در جهان شناخته شده بود .
ارزش غذایی گیاه مارچوبه
این گیاه دارای سطح بالایی از از ویتامین کا، ویتامین ث، ویتامین آ، ویتامین های گروه ب و املاح معدنی از قبیل منگنز، مس، فسفر، پتاسیم، پروتئین، آهن، روی، منیزیم، سلنیم و کلسیم می باشد .همچنین ساقه های این گیاه دارای ترکیبات شیمیایی مفید و قدرتمندی از جمله فلاونوئیدها، ساپونین ها، کارتنوئیدها و اسید آمینه اسپارژین می باشد.
خواص درمانی گیاه مارچوبه
گیاه مارچوبه دارای خواص درمانی بسیار گسترده و ارزشمندی است که در ادامه شما را با مهم ترین خواص مارچوبه در طب سنتی آشنا می نماییم :
1.بهبود عملکرد ریه ها
مصرف این گیاه نقش مهمی در سلامت ریه ها داشته و به مرطوب شدن ریه ها کمک می کند. بنابراین مصرف مارچوبه در از بین بردن سموم دستگاه تنفسی و بهبود عملکردهای تنفسی بسیار مفید و موثر بوده و یک روش عالی برای سالم نگه داشتن و پاکسازی ریه ها و درمان سرطان ریه به شمار می آید .
2.بهبود الگوی خواب
این گیاه ذهن را آرام می کند و به کاهش استرس کمک می کند ، می توان از آن به عنوان یک درمان گیاهی عالی خواب آور در زمان خواب استفاده کرد و بدین طریق بی خوابی های شبانه را به سادگی درمان نمود.
3.زیبایی پوست
اگر خواهان زیبایی ، نرمی ،شفافیت و لطافت پوست خود می باشید از مارچوبه غافل نشوید.خواص مارچوبه برای پوست شامل بهبود جریان خون رساتی درون پوست بوده و به علت دارا بودن سطح بالایی از ویتامین آ و ویتامین ث می تواند در افزایش سنتز کلاژن و الاستین در پوست تاثیر بسزایی داشته باشد .
4.افزایش نیروی جنسی
این سبزی به عنوان یک مقوی جنسی قدرتمند برای زنان و مردان شناخته شده و مورد استفاده قرار گرفته است. مواد مغذی موجود در ریشه این گیاه به درمان ناباروری کمک کرده و سبب افزایش قدرت جنسی در مردان و زنان خواهد شد. همچنین خواص مارچوبه برای واژن شامل درمان خشکی دستگاه تناسلی زنانه می باشد .
5.درمان یرقان
برای درمان یرقان 150 گرم از ریشه خشک مارچوبه را در 10 دسی لیتر الکل نود درجه به مدت پانزده روز بخیسانید و همه روزه ظرف محتوی را تکان تکان دهید تا زیر و رو شود و پس از اتمام 15 روز به این تنتور شربت زیر را بیفزایید .دو کیلو و نیم شکر را در یک لیتر آب جوش بریزید و بگذارید بجوشد و خوب به قوام بیاید و سفت شود اکنون تنتور مارچوبه را به وسیله یک قاشق چوبی به این شربت اضافه نموده و کاملا با هم مخلوط نمایید .روزانه دو قاشق از این شربت بنوشید تا یرقان به طور کامل درمان شود .
6.درمان شاش بند
برای درمان شاش بند مقدار بیست گرم ریشه خشک مارچوبه را با نیم لیتر آب به مدت 5 دقیقه بجوشانید و سپس بردارید و کنار بگذارید تا ریشه مارچوبه خیس بخورد ،سپس در طی شبانه روز به فاصله معین از سه تا پنج فنجان بنوشید .
7.درمان عوارض کبدی
برای درمان بسیاری از بیماری های کبدی هم چون هپاتیت ،کبد چرب و ….مصرف مارچوبه به همراه آب هویج معجزه کرده و بسیار مفید است .
8.درمان تپش قلب
برای درمان تپش شدید قلب نیم کیلو از سرهای تازه بریده مارچوبه را خورد کرده و آب آن را بگیرید .سپس برابر وزن آن به آن ملاس شکر اضافه نموده و آن را در شیشه ای که درب محکمی دارد بریزید .آن را دور از حرارت و گرما نگهداشته و هر زمان که نیاز داشتید در فاصله خوردن غذا 4 قاشق سوپخوری از آن میل کنید .
9.درمان کم اشتهایی
برای درمان کم اشتهایی در زمان نقاهت جوشانده مارچوبه توصیه شده است .ریشه های سه ساله مارچوبه را پس از بیرون آوردن از خاک خوب بشویید و خشک کنید و چهل گرم از آن را در یک لیتر آب بجوشانید و قبل از هر غذا یک فنجان از آن بنوشید .
10.درمان سوء هاضمه
مارچوبه دارای اینولین و پروبیوتیک است در نتیجه مصرف آن به افزایش جذب مواد مغذی کمک می کند .این ماده گیاهی دارای مقدار کافی فیبر است که به بهبود عملکرد روده ها کمک کرده و به راحتی یبوست ،بواسیر،هموروئید ،شقاق و نفخ شکم را از بین می برد.
11.ضد سرطان
این سبزی دارای ترکیباتی گیاهی به نام ساپونین ها است از همین رو دارای خاصیت ضد التهابی و ضد سرطانی می باشد. مارچوبه سطح گلوتاتیون ، ترکیبات آنتی اکسیدانی را افزایش می دهد و در نتیجه در جلوگیری از فیبروز کیستیک ، کم خونی ، سرطان ، بیماری آلزایمر ، آرتریت روماتوئید ،دیابت ، اختلالات قلبی ، ایدز و …. بسیار مفید شناخته شده است .
12.درمان عفونت ادراری
این گیاه با دارا بودن خواص انتی بیوتیکی و آنتی باکتریال به درمان عفونت های دستگاه ادراری کمک می کند. خاصیت دیورتیک موجود در مارچوبه باعث افزایش حجم و دفعات ادرار می شود و بدین طریق سموم از بدن به آسانی خارج می گردد.
13.تقویت قدرت بینایی
آنتی اکسیدان های موجود در مارچوبه از آسیب شبکیه ناشی از رادیکال های آزاد جلوگیری می کنند. وجود گلوتاتیون در این ماده گیاهی احتمال ابتلا به بیماری های چشم مانند کوری شب و آب مروارید را کاهش می دهد.
نحوه مصرف گیاه مارچوبه
نحوه مصرف مارچوبه بسیار ساده است .این سبزی جزو سبزیجاتی است که حتما بایستی پس از پخته شدن مورد استفاده قرار گیرد .از ساقه های جوان این گیاه می توان به علت دارا بودن عطر و طعمی دلپذیر و مطبوع در تهیه انواع سوپ ها،سالادها،پاستاها ،استیک ها ،خوراک های گوشتی و دریایی و املت ها استفاده نمود .
روش تهیه مارچوبه
مارچوبه را از کجا تهیه کنیم؟ شما می توانید این گیاه را از فروشگاه های معتبر عرضه کننده مواد غذایی و عطاری های بزرگ و معتبر تهیه نمایید .اکنون که دانستید مارچوبه را از کجا بخریم؟ بهتر است بدانید قیمت مارچوبه بر اساس تازگی و وزن این گیاه تعیین می شود و در ایران قیمت نسبتا بالایی داشته و به عنوان سبزی گران قیمتی شناخته شده است .
مضرات گیاه مارچوبه
یکی از اصلی ترین مضرات مارچوبه آن است که سبب بدبو شدن ادرار می گردد بنابراین افرادی که مبتلا به بیماری های سنگ کلیه و سنگ مثانه و روماتیسم مزمن می باشند می بایست از مصرف این گیاه خودداری نمایند.مصرف این گیاه هم زمان با داروی رقیق کننده خون ممنوع بوده و می بایست با نظر پزشک مصرف گردد.