گیاه غازیاقی یکی از گیاهان بسیار مفید است که اگر چه گیاهی خودروست اما خواص درمانی متعددی در طب سنتی داشته و اثرات درمانی آن کاملا اثبات شده و مورد تایید می باشد .با مطالعه سلامت وب امروز می توانید اطلاعات بیشتری را در مورد این گیاه کسب کرده و با استفاده از این گیاه علاوه بر درمان بسیاری از بیماری ها از سلامتی عمومی بدن خود مراقبت نمایید. |
گیاه غازیاقی چیست؟
گیاه غازیاقی با نام انگلیسی Water Plantain یا alismataceae و نام علمی Falcaria vulgaris یکی از بهترین،پر خاصیت ترین و کاربردی ترین گیاهان دارویی به ثبت رسیده است که بیشتر آن را به عنوان گیاهی موثر در درمان بیماری برص معرفی نموده اند .اما نتایج تحقیقات بالینی بر روی این گیاه حاکی از درمان و کاهش اثرات منفی بسیاری از بیماری ها با استفاده از این گیاه بوده است.واژه غازیاغی در زبان ترکی به معنی پای غاز است و در زبان فارسی، عربی و در کتب طب سنتی با نام های دیگری از قبیل رجل الوَز، بارتنگ آبی و کلاغ پا ،غاز پا، پنجه غازی و پنجه کلاغی نیز شناخته می شود.طبع غازیاقی گرم و خشک بوده و مشخصات ظاهری گیاه شناسی آن به شرح زیر می باشد:
مشخصات ظاهری گیاه غازیاقی
این گیاه یک گیاه علفی و چند ساله با ارتفاعی در حدود 70 سانتی متر است که متعلق به راسته کرفس سانان و تیره چتریان می باشد .برگ های این گیاه به شکل بیضی دراز و گل های آن سفید یا صورتی کوچک می باشد.ساقه ی زیرزمینی آن متورم و ساقه خوشه های این گیاه بی برگ و درشت و حاوی دانه های قهوه ای براق می باشد.این گیاه ، گیاهی خودروست که زادگاه آن استان لرستان و کردستان بوده و در اواخر بهار به بازار می آید واندام خوراکی آن برگ این گیاه می باشد. طعم برگ ها تلخ بوده و می توان در هنگام مصرف موجب احساس گزش زبان گردد.اما برای مصارف درمانی می توانید از سرشاخه ها،برگ ها و ریه های این گیاه نیز استفاده فرمایید.
ترکیبات شیمیایی موجود در گیاه غازیاقی
این سبزی صحرایی دارای ترکیبات شیمیایی قدرمندی هم چون پالمیتیک اسید، استاریک اسید، اولیک اسید، لینولئیک اسید، فوفورالدئید، اسپاراژین، فیتوسترول، فیتوسترولین، رزین، قند، نشاسته، پروتئین و … بوده و از همین رو دارای خواص درمانی متعدد و گسترده ای در طب سنتی می باشد .
خواص درمانی گیاه غازیاقی
مهم ترین خواص درمانی گیاه غازیاقی در طب سنتی عبارت است از:
1.ضد التهاب
این گیاه با دارا بودن خواص ضد التهابی گیاهی بسیار مفید و موثر برای درمان التهابات روده و زخم معده بوده و عصاره آن التیام دهنده آلام ایجاد شده از هر دو عارضه ذکر شده می باشد .اثرات محافظتی این گیاه از مخاط معده در برابر مواد شیمیایی ایجادکننده زخمهای گوارشی کاملا به اثبات رسیده و مصرف جوشانده پاغازه به صورت خوراکی در درمان التهاب روده ، زخم معده و نیز سایر التهابات گوارشی بسیار مفید می باشد.
2.درمان بیماری برص
برای درمان بیماری برص با غازیاقی و از بین بردن لک های ایجاد شده در اثر ابتلا به این بیماری بر روی پوست می توانید از این گیاه استفاده نمایید .افراد مبتلا به برص در ابتدا با مصرف روغن کرچک می بایست محتویات موجود در رودهها و معده خود را تخلیه نموده و سپس به مدت پانزده روز متوالی, ازمخلوط 10 گرم بذر غازیاغی و مقداری عسل استفاده کرده و پس از استفاده از این ترکیب, قسمت هایی از پوست را که آسیب دیده است در مقابل نور خورشید قرار داده تا عرق نماید.بدین ترتیب می توانند با کاهش نوشیدن مصرف آب در طی دوره درمان 15 روزه این بیماری را درمان نموده و از پیشرفت علایم آن بر روی پوست خود جلوگیری نمایند.
3.درمان بی اشتهایی
برای تحریک اشتها و درمان بی اشتهایی می توانید این گیاه را به شکل های مختلف دارویی (جوشانده، دمکرده، شیره گیاه تازه و شربت آن) استفاده نموده و بدین ترتیب بی اشتهایی خود را درمان نمایید.
4.ضد چین و چروک
این گیاه به دلیل دارا بودن اسیدهای چرب فراوان و ویتامین ث در زیبایی پوست تاثیر بسزایی دارد .با مصرف موضعی این گیاه می توانید پوستی شفاف،نرم ولطیف و عاری از چن و چروک داشته باشید .
5.درمان سوختگی
برای درمان سوختگی و جراحات شدید سطحی مرهمی از برگ های کوبیده تازه این گیاه مخلوط با سرکه،نمک بسیار مفید و کارآمد می باشد.
6.درمان کننده گلودرد
جهت درمان آنژین و درد گلو با غازیاقی 100 گرم برگ غازیاغی را شسته و در آبکشی بگذارید تا آب آن خارج گردد، سپس با استفاده از دستگاه آب میوه گیری آب یا شیره برگ ها را خارج کرده وبا غرغره نمودن این شیره گلوددر خود را درمان نمایید.همچنین مخلوط این شیره با شیر در بهبود آسم و کوفتگی صدا بسیار مفید است.
7.درمان درد مفاصل
برای درمان دردهای مفاصل ناشی از بیماری های آرتروز و روماتیسم از خشک شده برگ و ریشه غازیاغی استفاده نمایید .برگ ها را خوب له کرده و با مقداری آب بجوشانید پس از غلیظ شدن آن را در ظرف شیشهای نگهداری کرده و مفاصل خود را با این ضماد ماساژ دهید تا درتان تسکین یابد.
8.درمان گزیدگی حشرات
هرگاه غازیاقی را کوبیده و بر روی محل گزیدگی حشرات بگذارند سوزش محل نیش حشرات را برطرف می نماید.همچنین برای دفع و فراری دادن مورچه ها و حشرات از محیط شاخه ای از آن را با برگ گوجه فرنگی در مکان عبور مورچه ها و حشرات قرار دهید .
9.تصفیه کننده خون
این گیاه به علت دارا بودن ویتامین ث تصفیه کننده خون بوده و در از بین بردن و درمان غلظت خون،سلامت قلب و عروق و جلوگیری از ابتلا به تصلب شرایین بسیار موثر و سودمند است.
10.سایر خواص
برای درمان بیماری نقرس،گیر ادرار ،سنگ کلیه ،سنگ مثانه،آرامش اعصاب ،تنظیم عملکرد غدد داخلی ،باز کردن قاعدگی و بهبود امراض کبدی می توانید از این گیاه و خواص درمانی آن بهره مند گردید .
طرز تهیه و نگهداری غازیاقی
در فصل بهار و پس از خشک کردن برگ ها آن ها را خشک کرده و سپس الک می نمایند .سپس آن را درون ظرف در بسته در جای خشک و خنک نگهداری کنید .مصرف مجاز غازیاقی روزانه ده گرم همراه با عسل بوده و برای ایمنی از گرمی ترکیب نامبرده مصرف ماست،شیر و دوغ ضروری می باشد.
نحوه مصرف گیاه غازیاقی
این سبزی در فصل بهار و در ماه اردیبهشت سبز و خوب است و پس از اتمام این ماه خشک شده و از بین می رود.شما می توانید از این گیاه به صورت خوراکی ،موضعی و دمنوش استفاده نمایید .در شهرهای استان کردستان با این گیاه پلو ،سوپ و کوکو درست کرده و بدین طریق از مزایای درمانی این گیاه استفاده می نمایند.
موارد منع مصرف غازیاقی
برای جلوگیری از بروز مضرات غازیاقی و عوارض غازیاقی به توصیه های زیر توجه نمایید:
- خوردن جوشانده غازیاقی توسط زنان باردار سبب سقط جنین می شود لذا مصرف این گیاه توسط زنان باردار ممنوع می باشد .
- زیاده روی در خوردن این سبزی سبب بروز ناراحتی کبد و مثانه می گردد .
- مصرف میوهی غازیاقی انسان را عقیم می نماید.
- با توجه به طبع گرم این گیاه اشخاص گرم مزاج می بایست در مصرف آن حد اعتدال را رعایت فرمایند .