هیستامین نوعی فرستنده عصبی است که به صورت عادی در بدن همه ی افراد وجود دارد .اما در برخی مواقع با بروز واکمش آلرژیک در بدن سطح بالایی از هیستامین در بدن آزاد شده و به عنوان پاسخ سیستم ایمنی بدن در مواجهه با عامل خارجی و آلرژی زا منطقه دچار تورم،قرمزی و خارش می گردد .چنان چه می خواهید با این فرستنده عصبی ،نقش آن در بدن و راه های کاهش هیستامین در بدن بیشتر آشنا شوید به ادامه مقاله سلامت وب امروز توجه فرمایید. |
هیستامین چیست؟
هیستامین به انگلیسی (Histamine) نوعی ترکیب شیمیایی و فرستنده ای عصبی است که تحت تاثیر آلرژن ها توسط بعضی از گلبول های سفید مانند ماستوسیت ها و بازوفیل ها در بدن ترشح شده و موجب بروز واکنش های آلرژیک در بدن می گردد.این ماده به عنوان یک آمین زیستی در تنظیم عملکرد های فیزیولوژیکی روده و واکنش های ایمنی موضعی تاثیر بسزایی داشته و سبب افزایش نفوذ پذیری مویرگ ها و تحریک عصبی می گردد .این ماده به عنوان پاسخ سیستم ایمنی بدن در مقابل عوامل آلرژی زا مجوز لازم برای واکنش در مقابل عوامل خارجی را برای گلبول های سفید صادر می نماید .
هیستامین در بدن چگونه تولید می شود؟
این ترکیب شیمیایی در اثر دکربوکسیلاسیون اسید آمینه هیستیدین در بدن تولید میشود. با توجه به این که هیستیدین یکی از اسید آمینه های ضروری برای بدن است که در بدن تولید نمیشود و باید از طریق مواد غذایی وارد بدن گردد. تولید هیستامین در بدن منجر به بروز واکنش های آلرژیک هم چون خارش، عطسه، آبریزش بینی، ریزش اشک و … همراه است و می تواند در افزایش عوارض آلرژی های پوستی و غذایی تاثیر بسزایی داشته باشد .
چگونه هیستامین بدن را کنیم؟
خوب همان گونه که متوجه شدید همه ما در بدن خود هیستامین داریم و به طور معمول آن ها فقط باعث آلرژی جزئی فصلی می شوند. با این حال ،این حساسیت ها می تواند سبب اختلال در زندگی روزمره برخی افراد گردد و چون بیشتر هیستامین ها از طریق غذا در بدن تولید می شوند ، بهترین درمان عدم تحمل هیستامین تغییرات رژیم غذایی است. بنابراین ، این مراحل را امتحان کنید تا هیستامین بدنتان را کاهش داده و پاسخ چگونه هیستامین بدن را کم کنیم را پیدا نمایید.
1.مواد غذایی را به صورت تازه مصرف کنید .
به طور کلی ، هر ماده غذایی بسته بندی شده نیمه آماده و منجمد به علت داشتن مواد افزودنی و نگهدارنده دارای میزان زیادی هیستامین می باشد. بنابراین سعی کنید تا آنجا که می توانید وعده های غذایی تازه مصرف کنید تا سطح هیستامین را در بدن خود را پایین نگه دارید. گوشت،مرغ،ماهی و … را به صورت تازه مصرف کرده و از مصرف مواد غذایی و سبزیجات منجمد حتی الامکان خودداری نمایید.
2.میوه ها و سبزیجات بیشتری مصرف کنید.
مصرف میوه ها و سبزیجات تازه همیشه به عنوان مواد غذایی سالم به تمامی افراد با دارا بودن هر رده سنی توصیه می گردد .شما برای دریافت ویتامین ها و مواد مغذی ضروری در رژیم غذایی خود ، می بایست مقدار زیادی میوه و سبزیجات تازه در وعده های غذایی خود بگنجانید. البته بهتر است بدانید آووکادو ، موز و گیاهان زراعی ، گوجه فرنگی ، بادمجان و اسفناج همگی سرشار از هیستامین هستند ، بنابراین مصرف این مواد غذایی را برای جلوگیری از بروز واکنش های آلرژیک محدود نمایید.
3.غلات سبوس داررا فراموش نکنید.
این مواد به طور طبیعی دارای هیستامین کمتری هستند ، بنابراین مصرف نان ، ماکارونی ، برنج ، جو دوسر و آرد به صورت عادی نمی تواند سبب تولید هیستامین و بروز واکنش های آلرژیک در بدن گردد.در مقابل نان ترش و محصولات مخمر مانند مارمیت دارای هیستامین می باشد، بنابراین سعی کنید از مصرف این موارد اجتناب کنید.
4.جایگزین های شیر و تخم مرغ را بشناسید.
محصولات لبنی مانند پنیر و شیر تمایل به افزایش سطح هیستامین در بدن شما دارند ، بنابراین شما می توانید به جای شیر و تخم مرغ موجود در رژیم غذایی خود از انواع سویا ،حبوبات ، جو دوسر یا نارگیل استفاده کنید .
5.غذاهای تخمیر شده کمتری مصرف کنید .
وجود مواد نگهدارنده می تواند منجر به افزایش سطح هیستامین در بدن گردد .بنابراین از مصرف سوسیس ها،کالباس،اقلام کنسرو شده،ترشی های شرکتی و مواد غذایی معمول تخمیر شده شامل ماست ، کفیر ، کلم ترش ، ترشی و …. خودداری کنید .
6.مصرف مرکبات را کاهش دهید .
گرچه این میوه ها همانند پرتقال ، لیمو ، لیموترش ، گریپ فروت و …. بسیار خوشمزه و معمولاً سالم هستند ، اما دارای سطح بالایی از این ترکیب شیمیایی می باشند .بنابراین با مصرف به اندازه مرکبات از افزایش سطح هیستامین در بدنتان جلوگیری کنید.
7.در مورد مصرف آجیل اعتدال را رعایت نمایید.
در مصرف آجیل،دارچین و شکلات به علت دارا بودن سطح بالایی از این ترکیب شیمیایی اعتدال را رعایت کنید تا از بروز واکنش های آلرژی زا در بدن پیشگیری نمایید.
8.به پزشک مراجعه کنید.
در صورت مشاهده علائم عدم تحمل هیستامین به متخصص آلرژی مراجعه کنید. این عارضه به سختی قابل تشخیص است و شما نمی توانید آن را تشخیص دهید.
علائم اصلی عدم تحمل هیستامین مانند آلرژی های فصلی است. ممکن است پس از خوردن غذاهای غنی از این ماده دچار عطسه ، خارش چشم ، احتقان ، سردرد و کهیر شوید.
برخی از افراد علاوه بر موارد نامبرده علایمی هم چون مشکلات دستگاه گوارش مانند نفخ ، اسهال یا یبوست را تجربه می کنند.
9.برای کنترل علائم آنتی هیستامین مصرف کنید.
داروهای آنتی هیستامین تولید این ترکیبات را در بدن شما مسدود می کنند بنابراین اگر با تغییرات رژیم غذایی علائم شما بهتر نشد ، از پزشک خود بهترین دارو را برای کنترل علائم خود بخواهید.
آنتی هیستامین های قوی و قرص هیستامین رایج شامل لوراتادین ، دیفن هیدرامین و ستیریزین می باشند که توصیه می کنیم از مصرف خودسرانه این داروها به مدت طولانی جدا پرهیز نمایید.