گیاه دارویی باریجه معرفی+طریقه مصرف باریجه

گیاه دارویی باریجه یکی از گیاهان ارزشمند و پر خاصیت است که فواید بسیاری برای سلامتی ارائه نموده و دارای مزایای درمانی بسیار مهم،چشمگیر و شناخته شده ای می باشد .قدرت دارویی این گیاه بسیار بالا بوده و از دیرباز جهت ارتقای سلامتی از این گیاه استفاده می شده است .با توجه به افزایش استفاده از این گیاه در طب سنتی بر آن شدیم تا در مورد گیاه دارویی باریجه در سلامت وب امروز اطلاعات کاملی را در اختیارتان قرار دهیم تا با مطالعه این مقاله با خواص ارزشمند این گیاه بیشتر آشنا شوید .

گیاه دارویی باریجه چیست؟

گیاه دارویی باریجه با نام انگلیسی FERULA و نام علمی Ferula gummosa  یکی از پر مصرف ترین گیاهان دارویی است که بر اساس تحقیقات انجام شده در زنجیره تکمیل درمان بسیاری از بیماری ها خواص و کاربردهای آن کاملا به اثبات رسیده است .طبع باریجه گرم و خشک بوده و نام های دیگر باریجه شامل کما ، قَسنی،مونه ای،بالنبو وانگدون بوده و مشخصات گیاه شناسی آن به شرح زیر می باشد:

طبع باریجه


مشخصات ظاهری گیاه باریجه

گیاه دارویی باریجه گیاهی خودرو ،علفی،پایا و بزرگ متعلق به خانواده چتریان می باشد که دارای ارتفاعی در حدود دو متر می باشد .ریشه این گیاه غده ای و حجیم بوده و پوست ریشه این گیاه ضخیم و به رنگ قهوه ای می باشد .ساقه ضخیم و تو خالی این گیاه دارای شیره ای سفید رنگ  بوده و برگ های سبز این گیاه پوشیده از تارهایی ریز و کوتاه و به رنگ سبز مایل به خاکستری می باشند. گل های باریجه زرد رنگ و خوشه ای می باشند .میوه باریجه از نوع نیام بوده و صمغ به دست آمده از این گیاه دارای طعمی تلخ و رنگی زرد می باشد.دامنه انتشار باریجه مناطق کوهستانی مرکزی و شمال شرق ایران هم چون تهران (شهرستانک) دماوند، ارتفاعات کرمانشاه و چهارمحال و بختیاری می باشد.

طریقه مصرف باریجه


نحوه استخراج صمغ باریجه

صمغ باریجه با تیغ زدن ساقه گیاه باریجه و برگ آن از گیاه خارج می شود .این کار معمولا در طی ماه های خرداد تا مرداد صورت گرفته و در این مدت شیره سفید رنگ این گیاه را خارج می سازند. این شیره به تدریج زمان قرار گرفتن در برابر هوا سفت شده و به رنگ قهوه ایی یا زرد مایل به قرمز یا سبز در می آید که به آن صمغ رزینی باریجه می گویند.


تفاوت باریجه و آنغوزه در چیست؟

باریجه و آنغوزه از نظر شکل ظاهری بسیار شبیه هم می باشند چرا که هر دو گیاه متعلق به خانواده چتریان می باشند .تنها تفاوت باریجه و آنغوزه در ترکیبات شیمیایی آن هاست که با توجه به شباهت طعم و بوی صمغ باریجه با آنغوزه برای تمایز میان این دو می توان از اسید سولفوریک استفاده نمود .اسید سولفوریک پودر آنغوزه را به رنگ قرمز در می آورد و این کار تنها راه ساده شناسایی باریجه از آنغوزه است .


خواص درمانی گیاه دارویی  باریجه

باریجه با دارا بودن ترکیبات شیمیایی قدرتمندی هم چون هیدروکربن ها ،میرسن،پاراسیمن،لیمونن،ترپینولن و … دارای مزایای درمانی بی شماری می باشد .مهم ترین خواص درمانی گیاه دارویی باریجه در طب سنتی  شامل موارد زیر می باشد:

,نام های دیگر باریجه


1.درمان و تسکین دردهای مفاصل

طبع گرم و خشک این گیاه سبب شده است تا استفاده موضعی از آن سبب تسکین دردهای مفصلی و روماتیسمی گردد .جهت تسکین درد پهلو ،مفاصل و کمر تنها کافی است تا صمغ باریجه  را در عرق گزنه وروغن زیتون مخلوط کرده و به شکل ضماد بر روی محل درد قرار دهید و بدین شکل از شدت درد کاسته و آرامش یابید .


2.بهبود عملکرد کلیه و مثانه

سنگ های کلیه و مثانه از رایج ترین مشکلات مربوط به دستگاه مجاری ادراری می باشند که برای خرد کردن و دفع آسان و بدون درد سنگ ها می توانید از باریجه استفاده نمایید .بدین منظور تنها کافی است تا صمغ این گیاه را با کمی عسل مخلوط کرده و آن را میل نمایید.


3.تسهیل فرایند سقط جنین 

گاه در طی سقط جنین شاهد آن هستیم که بقایای جنین مرده در داخل رحم باقی مانده و فرد دچار خون ریزی های شدید رحمی می گردد .برای خروج آسان و سریع تر جنین مرده از رحم  صمغ این گیاه را با میزان کمی سرکه و مرمکی رقیق کرده و سپس میل نمایید.

خواص عسل باریجه


4.بهبود عملکرد دستگاه گوارش

مصرف این گیاه در بهبود عملکرد دستگاه گوارش ،درمان درد معده و رفع یبوست و بواسیر نیز بسیار مفید و نافع می باشد .برای درمان یبوست و بواسیر با باریجه مقدار  کمی از صمغ این گیاه را در آب حل نموده و به مدت 3 روز از این محلول بنوشید.


5.درمان مشکلات تنفسی

این گیاه نرم کننده سینه،درمان کننده تنگی نفس و سرفه،پاکسازی کننده برونش و سینوس ها از هر گونه عوامل عفونی بوده و ماه گیاهی مفیدی برای دستگاه تنفسی و پاکسازی و سلامتی آن شناخته شده است .


6.بهبود عملکرد سیستم عصبی

این گیاه دارای مزایای بی شماری برای سیستم عصبی می باشد .مصرف این گیاه در درمان تشنج و صرع نافع بوده و در درمان اختلالات عصبی گیاهی کارآمد است.


طریقه مصرف باریجه

طریقه مصرف باریجه را می توان شامل موارد زیر دانست :

  1. به عنوان طعم دهنده در تهیه محصولات غذایی هم چون نوشابه ها ،گوشت های فرآوری شده 
  2. به عنوان تثبیت کننده عطرها در فرآورده های آرایشی و بهداشتی
  3. تهیه نوعی چسب در صنعت به نام چسب الماس
  4. به عنوان غذا و علوفه برای دام 

,مضرات باریجه


عسل باریجه چیست؟

عسل گیاه باریجه توسط زنبورهای سیاه تولید شده و به رنگ زرد کهربایی وبسیار شفاف می باشد.خواص عسل باریجه شامل درمان مشکلات تنفسی،رفع سوء هاضمه و…. می باشد .این عسل دارای طبع گرمی بوده از این رو در درمان ضعف جنسی و جلوگیری از پوکی استخوان و نیروزایی بسیار مفید و موثر می باشد.

خواص عسل باریجه


مضرات گیاه دارویی باریجه

مهم ترین مضرات گیاه دارویی باریجه عبارت است از :

  • افراد گرم مزاج به دلیل طبع گرم این گیاه می بایست از زیاده روی در مصرف آن پرهیز نمایند.
  • مصرف این گیاه در دوران بارداری و شیردهی و توسط کودکان ممنوع می باشد .

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *