آنغوزه یا آنقوزه یکی از گیاهان دارویی است که استفاده از آن در درمان بسیاری از بیماری ها کاربرد دارد .این گیاه بومی کشورمان ایران بوده و مصارف درمانی آن به شرح زیر می باشد . |
آنغوزه چیست؟
آنغوزه یکی از گیاهان علفی است که مصارف درمانی بی شماری دارد .نام های دیگر این گیاه «کماه» و «انگزاکماه» بوده و در کتب طب سنتی از آن به عنوان انجدان طیب یا انجدان سفید نامبرده میشود.طبیعت گیاه آنغوزه گرم و خشک است.در زیر می توانید عکس گیاه آنغوزه را مشاهده بفرمایید:
گیاه شناسی آنغوزه
آنقوزه یا آنغوزه گیاهی علفی با ریشهٔ کمی ضخیم و گوشتی، برگ های بریده و غباری، ساقه مجوف و گوشتی و ارتفاعی در حدود 2 متر میباشد.گل های آن زرد رنگ و چتری شکل بوده و میوهٔ آن دارای دو تخم به رنگ قهوه ایی تیره و سیاه، بیضی کمی پهن و بسیار بدبو میباشد.در اواخر بهار با تیغ زدن یا قطع ریشه یا قسمت پایین ساقه و یقهٔ گیاه شیره ای خارج می شود که به نام آنغوزه شهرت دارد و بسیار متعفن است .این گیاه بومی استپ های ایران ( کرمان، دشت مرغاب، آباده، نائین ) و کشور افغانستان است.
قسمت های دارویی گیاه آنغوزه
اندام دارویی این گیاه صمغی رزینی است که از ایجاد برش در بخش های بالایی ریشه بدست آمده و حاوی رزین، اسانس و صمغ، اسید فرولیک و ترکیبات دی سولفید می باشد.نام دیگر این صمغ انگدان ،مدفوع شیطان و یا اولئوگم بوده و دارای مزه ای گس و تقریبا تند و بویی نامطبوع مشابه بوی گوگرد می باشد.این ماده در آب محلول بوده و در هنگام ترکیب با آب به مایعی شیری رنگ تبدیل می شود.
انواع آنغوزه
انواع آنغوزه شامل موارد زیر می باشد:
- آنغوزه اشکی
- توده ای
خواص درمانی آنغوزه
- در کتب طب سنتی این گیاه را تنها داروی درمانی دارای ریشه طبیعی برای بیماری صرع شناخته اند و از آن به عنوان گیاهی طبیعی و درمانی موثر برای برطرف نمودن بیماری های عصبی مانند تشنج،صرع،فلج و رعشه نام برده اند.
- با استفاده از این گیاه می توان انواع اختلالات عصبی در کودکان را درمان نمود.
- مصرف آنغوزه به همراه عسل در تقویت بینایی، قطع آبریزش و درمان ناخنک چشم نافع است.
- تسکین درد دندان با این گیاه به راحتی امکان پذیر است . بدین منظور لازم است تا مقداری از آن را با آبلیمو مخلوط نموده و با پنبه بر روی دندان درد ناک قرار دهید.
- استفاده از آن به عنوان یک شیاف گیاهی برای خارج کردن جنین مرده از شکم مادر بسیار سودمند و موثر است.
- خوردن این گیاه به همراه انجیر سبب درمان یرقان خواهد شد.
- ترکیب آنغوزه با فلفل در درمان ترشحات ادراری و عادت ماهیانه بسیار موثر است.
- از گیاه آنغوزه می توان برای درمان سندروم رودهی تحریکپذیر نیز استفاده کرد.
- مصرف این گیاه پس از زایمان در مادران بسیار سودمند بود و سبب کاهش دردهای شکمی در آن ها خواهد شد.
- درمان ناراحتی های تنفسی ماند آسم، سیاه سرفه و برونشیت به راحتی با این گیاه امکان پذیر می باشد.
- مخلوط آنغوزه با فلفل و سداب به علت دارا بودن خواص آنتی بیوتیکی برای درمان بیماری کزاز مفید است .
- جوشاندن این گیاه در روغن زیتون و ریختن چند قطره از آن در گوش سبب تسکین درد گوش خواهد شد.
- مصرف این صمغ گیاهی همراه با آب برای رفع خشکی و خشونت حلق و صاف کردن صدا مفید است.
- مصرف این صمغ گیاهی همراه با آب برای از بین بردن نفخ شکم نیز مفید میباشد.
- قرار دادن این گیاه به دلیل دارا بودن خاصیت آنتی بیوتیک، بر روی ورم ها، باعث خروج چرک از ورم و خشک شدن آن میشود.
طریقهٔ مصرف آنغوزه به چه صورت می باشد؟
طریقه مصرف آنغوزه به صورت خوراکی، تنتور و بخور میباشد. برای مصارف خوراکی صمغ آنغوزه پودر شده این گیاه روزانه 0.3 تا 1 گرم در ۳ نوبت ،جهت استفاده به صورت تنتور نیز 2 تا 4 لیتر در روز بلامانع است .
مضرات آنغوزه (موارد احتیاطی و منع مصرف)
- مصرف آنغوزه برای کودکان و زنان شیرده مضر است و ممکن است ایجاد مسمومیت نماید.
- زیاده روی در مصرف این گیاه سبب بروز مضرات آنغوزه مانند اسهال، نفخ، سوزش ادرار، سردرد، گیجی، سوزش معده و یا بروز تشنج خواهد شد.
- صمغ گیاه آنغوزه در بروز حساسیت های پوستی ممکن است اثر داشته باشد .
- با توجه به خاصیت قاعده آور بودن گیاه آنغوزه مصرف آن در دوران بارداری و شیردهی ممنوع می باشد چرا که احتمال سقط جنین را افزایش می دهد.
- مصرف صمغ این گیاه به صورت همزمان با داروهای ضد انعقاد خون تداخل داشته و ممنوع است.
آنغوزه در یک نگاه
آنغوزه
|
(Asafoetida) |
طبیعت گیاه | گرم و نسبتا خشک (صفراوی) |
طریقه مصرف | استفاده از صمغ گیاه آنغوزه به صورت محلول درآب، تنتور و یا مخلوط با عسل، فلفل، روغن زیتون و… |
خواص درمانی |
|
مضرات |
|
تداخلات دارویی |
داروهای ضد انعقاد خون داروهای ضد تشنج |