شیره انگور و خواص شگفت انگیز آن در طب اسلامی

شیره انگور یکی از فرآورده ­های گیاهی تهیه شده از عصاره غلیظ شده آب انگور است که به علت دارا بودن ترکیبات فعال و قدرتمند و ریزمغذی ­ها نقش مهمی در تأمین توان عمومی بدن و سلامتی بر عهده دارد. اگر می ­خواهید با این ماده ­ی غذایی بسیار پر خاصیت آشنا شوید، مقاله امروز را دنبال بفرمایید.

شیره­ انگور چیست؟

شیره­ انگور با نام انگلیسی (Grapes syrup) ماده ­ای بسیار مغذی و مقوی است که برای سلامتی انسان بسیار مؤثر بوده و مصرف آن در تغذیه سالم شما می ­تواند نقشی مهم و کاربردی داشته باشد. این شیره­ ی گیاهی همان ­گونه که از نامش پیداست، از میوه ­ای به نام انگور به دست می­ آید و به لطف ترکیبات آنتی ­اکسیدانی و ویتامین­ های موجود ماده ­ای بسیار مفید و مقوی شناخته شده است. طبع شیره­ ی انگور در طب سنتی گرم و تر بوده و از همین رو، بیشتر می بایست در فصول سرد سال مورد استفاده قرار گیرد.


روش تهیه شیره انگور

برای تهیه ­ی این ماده غذایی آب انگور را گرفته و خوب می­ جوشانند؛ سپس، به آن خاک رس مخصوص شیره‌ پزی می ­افزایند تا ته­ نشین شود. فرایند جوشاندن تا رسیدن به غلظت مناسب ادامه می ­یابد و وجود خاک رس سبب شیرین­ تر، شفاف ­تر و مرغوب ­تر شدن شیره می شود.در این روش که به عنوان روش سنتی تولید شیره شناخته می­ شود.

پس از افزودن خاک، تفاله انگور به همراه خاک ته ­نشین می­ شود و پس از تصفیه آب انگور و فشردن آن در پارچه­ های مخصوص خاک سفید را از آن جدا می‌کنند. این فرایند تا رسیدن به شیره­ ای غلیظ با رنگی قهوه ­ای ادامه می ­یابد که البته، ذکر این نکته ضروری است که میزان و غلظت شیره  به نوع انگور مصرفی و فرایند تولید آن وابسته است. شهرستان ملایر در استان همدان از جمله معروف­ترین تولیدکنندگان شیره­ انگور است که شیره انگور این شهر از شهرت جهانی برخوردار می‌باشد و آنذها این ماده را از انگور کشمشی سفید تهیه می کنند.


این ماده چه ارزش غذایی دارد؟

هر 100 گرم از این ماده می­ تواند 329 کالری در بدن تولید نماید. این ماده که به عنوان دوشاب نیز شناخته می‌شود، حاوی 400 میلی­ گرم چربی، 900 میلی­گرم پروتئین، 12 میلی­ گرم آهن، 74 میلی­ گرم کلسیم، 40 میلی­ گرم فسفر، 45/66 میلی­ گرم قند و 13/3 میلی­ گرم سدیم می ­باشد.این ماده همانند انگور سرشار از ویتامین­ های آ، ب، ث، کا و … بوده و خواص آنتی­ اکسیدانی آن سبب متمایز شدن این محصول گیاهی و مفید بودن آن برای برای سلامتی عمومی بدن و تأمین زیبایی پوست و مو شده است.


خواص درمانی 

مهم­ ترین و اصلی­­ ترین خواص درمانی شیره انگور به شرح زیر می ­باشد:


1) درمان ضعف عمومی بدن

ان ماده غذایی دارای طبع گرمی بوده و بسیار پر کالری می ­باشد. به همین علت می­ تواند در تأمین قوای عمومی بدن و درمان ضعف بدن بسیار مفید و مؤثر باشد. مصرف این ماده پس از بیماری­ های سخت و جراحی­ های سنگین برای رفع ضعف ایجاد شده بسیار مفید و سودمند می­ باشد.


2) سلامتی قلب و عروق

این ماده گیاهی به علت دارا بودن پتاسیم و آهن ماده ­ای بسیار مفید و پرخاصیت در راستای سلامت قلب و عروق شناخته می ­شود. مصرف آن سبب تنظیم فشار خون و درمان پرفشاری و تنطیم سطح کلسترول در خون می‌شود و براساس تحقیقات انجام شده در کاهش کلسترول بد (LDL) نیز نقش بسزایی دارد.


3) رفع کم ­خونی

این شیره به­ دلیل دارا بودن آهم در رفع کم ­خونی نیز نافع است و می ­تواند با تأمین آهن مورد نیاز بدن انرژی مورد نیاز بدن را تأمین کرده و از بی­ حالی، کرختی و خواب ­آلودگی که عموماً جزء پیامدهای بیماری کم ­خونی است، جلوگیری نماید و بنیه کودکان و نوجوانان را با تأمین آهن مورد نیاز بدن تقویت نموده و سبب افزایش ضریب هوشی و بهبود تمرکز فکری آن ها گردد.


4) پاکسازی معده و روده

برای پاکسازی معده و روده خود از حیث وجود سموم می­ توانید بر روی خواص شگفت ­انگیز این ماده حساب کنید. مصرف شیره سبب کاهش و دفع اوره و سایر اسیدهای غیرمفید بدن می ­گردد و فرایند گوارش و جذب غذا را در بدن تسهیل و تسریع می ­نماید.


5) جلوگیری از تصلب شرایین

این عصاره گیاهی به علت دارا بودن سطح بالایی از ویتامین K از لخته شدن خون، تشکیل پلاک در عروق خونی و رسوب چربی در رگ ­ها و در نتیجه تصلب شرایین جلوگیری می­ نماید.


6) بهبود وضعیت رشد جنین

مصرف شیره انگور توسط زنان باردار موجب افزایش توان جسمی آن ها گردیده و در رفع خونریزی ­های متداول اولیه بارداری اثرات مفیدی به ­دنبال دارد. مصرف این ماده با تأمین ویتامین ­های ضروری و مورد نیاز رشد جنین سلامتی جسمی و مغزی جنین­تان را تضمین می ­نماید.


7) ضد سرطان

آنتی ­اکسیدان ­های موجود در این ماده هم­چون فلاونوئیدها و رسوراترول ­ها از استرس اکسیداتیو سلول­ ها جلوگیری کرده و خطر ابتلا به بیماری­ های مزمن التهابی، قلبی و سرطان را کاهش می­ دهد.


8) درمان و کنترل دیابت

این ماده دارای شاخص گلایسمی پایینی بوده و ترکیبات آنتی­ اکسیدانی موجود در آن در افزایش حساسیت به انسولین مؤثر است و بعد از مصرف آن توانایی بدن در استفاده از گلوکز افزایش می­ یابد که همین امر به کاهش قند خون و کنترل دیابت کمک می­ کند.


9) زیبایی پوست

مصرف موضعی شیره در درمان لک­ های پوستی، رفع خشکی پوست، افزایش نرمی و لطافت پوست و آب ­رسانی و درمان و پیشگیری از بروز چین و چروک­ ها نقش مؤثری دارد. این ماده محرک خون­ سازی بوده و با بهبود فرایند خون ­رسانی در بدن و پوست به زیبایی پوست کمک می­ کند.


10) درمان لاغری

این ماده چاق کننده بوده و مصرف آن می ­تواند در پرشدن اندام ­ها و چاقی نقش داشته باشد. اگر دچار لاغری مفرط می ­باشید، با خوردن شیره­ ی انگور به آسانی وزنتان را افزایش داده و به وزن دلخواه خود برسید.


خواص شیره انگور در طب سنتی و اسلامی

  • خواص شیره انگور در طب اسلامی عبارت است از:
  • در تقویت قوای جنسی زنانه و مردانه مؤثر است.
  • مصرف آن همراه با سداب حملات صرع را کاهش می ­دهد.
  • جهت درمان سرفه و نزله آن را همراه با انجیر و شنبلیله مصرف نمایید.
  • جهت درمان زردی و یرقان شیره را با کمی سرکه به بیمار بخورانید.

نحوه­ ی استفاده از شیره­ ی انگور

کالری شیره انگور بسیار بالاتر از میوه انگور می ­باشد و به دلیل دارا بودن طعم شیرین و مطبوع می ­توان آن را در وعده صبحانه به تنهایی مصرف نمود و یا از آن در تهیه نان­­ های محلی، شیر برنج، فرنی، حلوا و کیک استفاده کرد.


مضرات، عوارض شیره انگور

این ماده دارای طبع گرمی است؛ بنابراین، افراد گرم مزاج می ­بایست در مصرف آن احتیاط کرده و برای جلوگیری از غلظت صفرا از مصلح شیره انگور یعنی تخم ریحان استفاده نمایند.زیاده ­روی در مصرف شیره انگور سبب بروز مضرات شیره انگور می­ گردد. با توجه به این که این ماده رژیمی نیست، لذا افراد چاق و دیابتی می­ بایست از زیاده ­روی در مصرف آن پرهیز نمایند.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to Top