شیره انگور یکی از فرآورده های گیاهی تهیه شده از عصاره غلیظ شده آب انگور است که به علت دارا بودن ترکیبات فعال و قدرتمند و ریزمغذی ها نقش مهمی در تأمین توان عمومی بدن و سلامتی بر عهده دارد. اگر می خواهید با این ماده ی غذایی بسیار پر خاصیت آشنا شوید، مقاله امروز را دنبال بفرمایید. |
شیره انگور چیست؟
شیره انگور با نام انگلیسی (Grapes syrup) ماده ای بسیار مغذی و مقوی است که برای سلامتی انسان بسیار مؤثر بوده و مصرف آن در تغذیه سالم شما می تواند نقشی مهم و کاربردی داشته باشد. این شیره ی گیاهی همان گونه که از نامش پیداست، از میوه ای به نام انگور به دست می آید و به لطف ترکیبات آنتی اکسیدانی و ویتامین های موجود ماده ای بسیار مفید و مقوی شناخته شده است. طبع شیره ی انگور در طب سنتی گرم و تر بوده و از همین رو، بیشتر می بایست در فصول سرد سال مورد استفاده قرار گیرد.
روش تهیه شیره انگور
برای تهیه ی این ماده غذایی آب انگور را گرفته و خوب می جوشانند؛ سپس، به آن خاک رس مخصوص شیره پزی می افزایند تا ته نشین شود. فرایند جوشاندن تا رسیدن به غلظت مناسب ادامه می یابد و وجود خاک رس سبب شیرین تر، شفاف تر و مرغوب تر شدن شیره می شود.در این روش که به عنوان روش سنتی تولید شیره شناخته می شود.
پس از افزودن خاک، تفاله انگور به همراه خاک ته نشین می شود و پس از تصفیه آب انگور و فشردن آن در پارچه های مخصوص خاک سفید را از آن جدا میکنند. این فرایند تا رسیدن به شیره ای غلیظ با رنگی قهوه ای ادامه می یابد که البته، ذکر این نکته ضروری است که میزان و غلظت شیره به نوع انگور مصرفی و فرایند تولید آن وابسته است. شهرستان ملایر در استان همدان از جمله معروفترین تولیدکنندگان شیره انگور است که شیره انگور این شهر از شهرت جهانی برخوردار میباشد و آنذها این ماده را از انگور کشمشی سفید تهیه می کنند.
این ماده چه ارزش غذایی دارد؟
هر 100 گرم از این ماده می تواند 329 کالری در بدن تولید نماید. این ماده که به عنوان دوشاب نیز شناخته میشود، حاوی 400 میلی گرم چربی، 900 میلیگرم پروتئین، 12 میلی گرم آهن، 74 میلی گرم کلسیم، 40 میلی گرم فسفر، 45/66 میلی گرم قند و 13/3 میلی گرم سدیم می باشد.این ماده همانند انگور سرشار از ویتامین های آ، ب، ث، کا و … بوده و خواص آنتی اکسیدانی آن سبب متمایز شدن این محصول گیاهی و مفید بودن آن برای برای سلامتی عمومی بدن و تأمین زیبایی پوست و مو شده است.
خواص درمانی
مهم ترین و اصلی ترین خواص درمانی شیره انگور به شرح زیر می باشد:
1) درمان ضعف عمومی بدن
ان ماده غذایی دارای طبع گرمی بوده و بسیار پر کالری می باشد. به همین علت می تواند در تأمین قوای عمومی بدن و درمان ضعف بدن بسیار مفید و مؤثر باشد. مصرف این ماده پس از بیماری های سخت و جراحی های سنگین برای رفع ضعف ایجاد شده بسیار مفید و سودمند می باشد.
2) سلامتی قلب و عروق
این ماده گیاهی به علت دارا بودن پتاسیم و آهن ماده ای بسیار مفید و پرخاصیت در راستای سلامت قلب و عروق شناخته می شود. مصرف آن سبب تنظیم فشار خون و درمان پرفشاری و تنطیم سطح کلسترول در خون میشود و براساس تحقیقات انجام شده در کاهش کلسترول بد (LDL) نیز نقش بسزایی دارد.
3) رفع کم خونی
این شیره به دلیل دارا بودن آهم در رفع کم خونی نیز نافع است و می تواند با تأمین آهن مورد نیاز بدن انرژی مورد نیاز بدن را تأمین کرده و از بی حالی، کرختی و خواب آلودگی که عموماً جزء پیامدهای بیماری کم خونی است، جلوگیری نماید و بنیه کودکان و نوجوانان را با تأمین آهن مورد نیاز بدن تقویت نموده و سبب افزایش ضریب هوشی و بهبود تمرکز فکری آن ها گردد.
4) پاکسازی معده و روده
برای پاکسازی معده و روده خود از حیث وجود سموم می توانید بر روی خواص شگفت انگیز این ماده حساب کنید. مصرف شیره سبب کاهش و دفع اوره و سایر اسیدهای غیرمفید بدن می گردد و فرایند گوارش و جذب غذا را در بدن تسهیل و تسریع می نماید.
5) جلوگیری از تصلب شرایین
این عصاره گیاهی به علت دارا بودن سطح بالایی از ویتامین K از لخته شدن خون، تشکیل پلاک در عروق خونی و رسوب چربی در رگ ها و در نتیجه تصلب شرایین جلوگیری می نماید.
6) بهبود وضعیت رشد جنین
مصرف شیره انگور توسط زنان باردار موجب افزایش توان جسمی آن ها گردیده و در رفع خونریزی های متداول اولیه بارداری اثرات مفیدی به دنبال دارد. مصرف این ماده با تأمین ویتامین های ضروری و مورد نیاز رشد جنین سلامتی جسمی و مغزی جنینتان را تضمین می نماید.
7) ضد سرطان
آنتی اکسیدان های موجود در این ماده همچون فلاونوئیدها و رسوراترول ها از استرس اکسیداتیو سلول ها جلوگیری کرده و خطر ابتلا به بیماری های مزمن التهابی، قلبی و سرطان را کاهش می دهد.
8) درمان و کنترل دیابت
این ماده دارای شاخص گلایسمی پایینی بوده و ترکیبات آنتی اکسیدانی موجود در آن در افزایش حساسیت به انسولین مؤثر است و بعد از مصرف آن توانایی بدن در استفاده از گلوکز افزایش می یابد که همین امر به کاهش قند خون و کنترل دیابت کمک می کند.
9) زیبایی پوست
مصرف موضعی شیره در درمان لک های پوستی، رفع خشکی پوست، افزایش نرمی و لطافت پوست و آب رسانی و درمان و پیشگیری از بروز چین و چروک ها نقش مؤثری دارد. این ماده محرک خون سازی بوده و با بهبود فرایند خون رسانی در بدن و پوست به زیبایی پوست کمک می کند.
10) درمان لاغری
این ماده چاق کننده بوده و مصرف آن می تواند در پرشدن اندام ها و چاقی نقش داشته باشد. اگر دچار لاغری مفرط می باشید، با خوردن شیره ی انگور به آسانی وزنتان را افزایش داده و به وزن دلخواه خود برسید.
خواص شیره انگور در طب سنتی و اسلامی
- خواص شیره انگور در طب اسلامی عبارت است از:
- در تقویت قوای جنسی زنانه و مردانه مؤثر است.
- مصرف آن همراه با سداب حملات صرع را کاهش می دهد.
- جهت درمان سرفه و نزله آن را همراه با انجیر و شنبلیله مصرف نمایید.
- جهت درمان زردی و یرقان شیره را با کمی سرکه به بیمار بخورانید.
نحوه ی استفاده از شیره ی انگور
کالری شیره انگور بسیار بالاتر از میوه انگور می باشد و به دلیل دارا بودن طعم شیرین و مطبوع می توان آن را در وعده صبحانه به تنهایی مصرف نمود و یا از آن در تهیه نان های محلی، شیر برنج، فرنی، حلوا و کیک استفاده کرد.
مضرات، عوارض شیره انگور
این ماده دارای طبع گرمی است؛ بنابراین، افراد گرم مزاج می بایست در مصرف آن احتیاط کرده و برای جلوگیری از غلظت صفرا از مصلح شیره انگور یعنی تخم ریحان استفاده نمایند.زیاده روی در مصرف شیره انگور سبب بروز مضرات شیره انگور می گردد. با توجه به این که این ماده رژیمی نیست، لذا افراد چاق و دیابتی می بایست از زیاده روی در مصرف آن پرهیز نمایند.