گیاه قره قات یکی از بهترین ،بی نظیرترین و موثرترین گیاهان دارویی است که در علم پزشکی و طب سنتی بسیار مورد توجه قرار گرفته است چرا که با استفاده از خواص اعجاب برانگیز این گیاه می توان بسیاری از بیماری ها را درمان نمود .اگر علاقمندید تا به شیوه ای آسان و بدن عارضه بسیاری از مشکلات و بیماری ها را درمان کنید توصیه می کنیم حتما مقاله سلامت وب امروز را که به معرفی گیاهی ارزشمند به نام قره قات اختصاص یافته است را مطالعه نمایید . |
گیاه قره قات چیست؟
گیاه قره قات با نام انگلیسی Redcurrant و با نام علمی Ribes rubrum گیاهی بسیار مفید و ارزشمند از تیره انگور فرنگیان است که به علت دارا بودن ترکیبات بسیار موثر در درمان بسیاری از بیماری ها کاربرد وسیع و گسترده ای دارد .این میوه بسیار پر خاصیت میوه ای جنگلی است که دارای طبع سرد و خشک بوده و طعم آن ترش می باشد .
مشخصات ظاهری گیاه قره قات
این گیاه متعلق به راسته خاراشکن سانان و تیره انگور فرنگیان می باشد که به صورت درختچه مشاهده می شود .ارتفاع این درختچه در حدود 1 تا 2 متر بوده و برگ های آن به صورت چرخشی بر روی شاخه ها قرار دارند .شکوفه های این گیاه به رنگ زرد مایل به سبز و میوه های آن به صورت خوشه ای بر روی درختچه خود نمایی می کند.میوه ی نارس کمی ترش و میوه رسیده کمی شیرین است.اندام دارویی قره قات میوه و برگ آن بوده که به صورت تازه و خشک شده قابل استفاده می باشد .این گیاه بومی اروپای غربی، شمال کشورهای ایتالیا، اسپانیا، لهستان و پرتغال بوده و در ایران می توان آن را در جنگل های منطقه ارسباران، مخصوصاً جنگل های اطراف روستای عباسآباد پیدا نمود.
ترکیبات شیمیایی موجود در قره قات
قره قات یا قارا قات دارای مقادیر فراوانی آب،آنتوسیانین، تانن ها(که عمدتا از نوع کاتشول می باشند)، تری ترپنوئیدها،پروتئین،اسید اسکوربیک ،اسید سیتریک،اسید مالیک،اسید کینیک، پکتین و فلاونوئیدها بوده و بسیاری از ویتامین ها از قبیل ویتامین کا، ویتامین ث،ویتامین ب، ویتامین آُو عناصر معدنی کلسیم،پتاسیم،منگنز و روی در آن به وفور یافت می شود.
تفاوت قره قات با بلوبری
آیا قره قات همان بلوبری است؟ پاسخ این سوال خیر بوده و این میوه جنگلی نباید با با سیاه گیله و بلوبری اشتباه گرفته شود .اصلی ترین و مهم ترین تفاوت میان این دو میوه در طعم آن است چرا که طعم قره قات ترش و طعم دو میوه دیگر شیرین است.رنگ میوه های قره قات پس از رسیدن کامل در بیشتر موارد آبی مایل به سیاه بوده و در برخی نقاط رنگ قرمز آن نیز دیده می شود.
خواص درمانی قره قات
این میوه سرشار از خاصیت و فایده بوده و مصرف آن مزایای بی شماری برای سلامتی و زیبایی به همراه دارد .در ادامه می توانید مهم ترین خواص قره قات در طب را برای سلامتی مطالعه نمایید:
1.درمان دیابت
این میوه دارای اثرات ارزشمند و کاملا اثبات شده ای در راستای کاهش قند خون و درمان دیابت است .این ماده گیاهی با تنطیم عملکرد لوزالمعده در بهبود عملکرد هورمون انسولین در بدن نقش بسزایی داشته و می تواند با تنظیم ترشح انسولین به کنترل قند خون و درمان دیابت کمک بسیاری نماید.
2.محافظت از چشم
خواص قره قات برای چشم شامل درمان بسیاری از امراض چشمی،تقویت قدرت بینایی،درمان کاتاراکت و گلوکوما می باشد .مصرف این ماده گیاهی می تواند از آسیب های چشمی پیشگیری کرده و فشار وارده به چشم را کاهش دهد و در درمان مشکلات شبکیه چشم ناشی از بیماری دیابت نیز نافع باشد .
3.زیبایی پوست
میوه قره قات به واسطه دارا بودن سطح بالایی از ویتامین ث و ب در تحریک سنتز کلاژن و الاستین و بالتبع آن افزایش خاصیت کشسانی و الاستیته پوست نقش موثری داشته و بدین ترتیب می تواند روند پیری پوست را کند کرده و زیبایی ،لطافت و شادابی را به پوستتان هدیه نماید .ترکیبات آنتی اکسیدانی موجود در این میوه با آسیب رادیکال آزاد در سلول های پوستی مبارزه کرده و از سلامتی و زیبایی پوستتان مراقبت و محافظت می نماید.
5.تقویت سیستم ایمنی بدن
6.بهبود عملکرد دستگاه گوارش
7.سلامت قلب و عروق
8.کاهش وزن
9.درمان زخم
وجود ویتامین ث فراوان در این میوه آن را به ماده ای مفید و موثر درمان و بهبود زخم های پوستی و دهانی تبدیل نموده است .قرار دادن برگ های خشک این گیاه به عنوان ضماد بر روی زخم های پوستی سبب از بین رفتن آن ها و جلوگیری از عفونی شدن آن ها خواهد شد .همچنین غرغره نمودن چای تهیه شده از برگ قره قاط در درمان زخم های دهانی بسیار نافع است
10.درمان روماتیسم و نقرس
نحوه استفاده از قره قات
شما می توانید قره قات را به صورت تازه و خشک شده مصرف کنید .مصرف مجاز قره قات در طی روز 30 تا 100 گرم بوده و قرص قره قات 20 تا 160 میلی گرمی را می توانید از داروخانه های معتبر تهیه نموده و به صورت روزانه نیز مصرف نمایید .برای تهیه دمنوش قره قات نیز کافی است یک قاشق چای خوری برگ یا میوه این گیاه را به صورت خشک شده در آب جوش ریخته و پس از دم کشیدن صاف کرده و میل نمایید .