صافی کف پا یک از مشکلات شایع در دوران کودکی و نوجوانی است که در صورت عدم تشخیص و انجام اقدامات درمانی به موقع میتواند در بزرگسالی نیز ادامه یابد. این عارضه میتواند به دلایل مختلفی ایجاد شده و میتواند در صورت عدم درمان در بزرگسالی سبب کمر درد، زانو درد و … گردد. پس برای جلوگیری از بروز عوارض نامبرده حتماً مقاله سلامت وب امروز را مطالعه کرده و با کسب اطلاعات کافی درمورد صافی کف پا با روشهای درمان این مشکل نیز آشنا شوید. |
صافی کف پا چیست؟
صافی کف پا یا به انگلیسی (Flat Foot) به نبود قوس در کف پا گفته میشود. بیشتر افراد در کف پای خود قوسی را مشاهده میکنند که در صورت عدم وجود این قوس فرد دارای کف پای صاف میباشد. این عارضه میتواند در یک یا هر دو پا مشاهده شود. قوس کف پا، به توزیع متوازن وزن بدن هنگام ایستادن کمک کرده و سبب تحمل فشارهای وارده ناشی از وزن بدن میگردد.
علت صافی کف پا چیست؟
دلایل گوناگونی میتوانند در صافی کف پا تأثیر داشته باشند که در ادامه به معرفی مهمترین علل صافی کف پا میپردازیم.
عوامل ارثی و ژنتیکی
ضعف ماهیچههای قوس کف پا
آسیبهای وارده به پا یا مچ پا
آرتروز
آسیب دیدگی و اختلال در عملکرد تاندونهای پا
التهاب و پارگی تاندونها
عفونتهای ماهیچه ای
چاقی
دیابت
علائم صافی کف پا کدام است؟
مهمترین و اصلیترین نشانه صافی کف پا احساس درد در کف و مچ پا است.این درد به علت خستگی عضلات و فشار وارده به رباطهای پا ایجاد شده و سبب متمایل شدن پای افراد در هنگام ایستادن به سمت داخل میشود. دردهای ناشی از صافی کف پا میتواند در کف پا و ساق پا، زانو و حتی لگن و پایین کمر نیز احساس گردد.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورت مشاهده صافی کف پا بهتر است حتماً به پزشک مراجعه کنید. تشخیص این عارضه در سنین کم میتواند از بروز مشکلاتی چون انحراف پاشنه پا و زانوی ضربدری در بزرگسالی جلوگیری نماید.کودکانی که از این عارضه رنج میبرند در کودکی قادر به طی مسافتهای طولانی نبوده و در هنگام حرکت و دویدن سریعاً خسته میشوند. بنابراین با مراجعه سریع به پزشک متخصص ارتوپد و تشخیص به موقع صافی کف پا و استفاده از نرمشها و وسایل اصلاحی میتوان از بروز عوارض جدی در بزرگسالی پیشگیری نمود.
صافی کف پا چگونه تشخیص داده میشود؟
اسکن کف پا سادهترین راه تشخیص صافی کف پا پس از معاینه بالینی به شمار میرود.انواع صافی کف پا شامل دو نوع (ریجد) یا سخت و سافت یا (نرم) است که بر اساس اسکن گرفته از کف پا تشخیص داده میشوند. اسکن کف پا به ما نشان میدهد که وزن بر اساس چه الگویی به کف زمین وارد میشود و در واقع کف پای ما بایست قادر به تحمل وزن ما باشد و این دستگاه طبیعی بودن یا غیر طبیعی بودن این الگو را به ما نشان میدهد.
روشهای درمان صافی کف پا
کف پای صاف باعث ایجاد درد از کف پا تا کمر میگردد. بنابراین یکی از راههای درمان صافی کف پا را میتوان استفاده از کفی طبی مخصوص کف پای صاف عنوان نمود. حفاظت از قوس کف پا برای افراد مبتلا به این عارضه الزامی بوده و استفاده از این وسیله سبب بهبود در راستای پا و جلوگیری از بروز ناهنجاریهای ساختاری میگردد. این کفیها برای افرادی که در تمام روز سرپا هستند یا دارای اضافه وزن میباشند میتواند بسیار مفید واقع کردد.انواع کفیهای مناسب جهت درمان و اصلاح صافی کف پا شامل کفیهای قوسی، کفی چرمی، کفی CNC و کفی UCBL میباشد که با مراجعه به کلینیکهای ارتوپد فنی و قالبگیری میتوانید کفی مناسب را خریداری و دریافت نمایید. استفاده از کفشهای طبی و انجام برخی تمرینات ورزشی هم چون حرکت یک توپ کوچک با پاشنه پا، ایستادن با یک پا و … می توانند به عنوان روش های درمان غیر تهاجمی صافی کف پا به شمار روند .در واقع درمان صافی کف پا بسته به میزان شدت و علت این مشکل دارد. اگر این عارضه سبب بروز درد گردد عموماً پزشک استراحت، استفاده از کمپرس یخ و مصرف داروهای مسکن ضد التهابی غیر استروئیدی را به همراه انجام برخی تمرینات کششی به شما پیشنهاد خواهد نمود.و در نهایت درمان قطعی صافی کف پا انجام جراحی است.
کلام پایانی
هر پا شامل 26 استخوان است که استخوانها توسط 33 مفصل و تعداد بسیار زیادی ماهیچه، تاندون و رباط در کنار هم قرار گرفتهاند. زیر پاشنه، زیر انتهای تحتانی اولین استخوان کف پا و پنجمین استخوان کف پا نقاط اصلی تحمل وزن بدن به شمار میروند. چگونگی قرار گرفتن این ساختارها در کنار یکدیگر قوس استخوانی را ایجاد کرده که در هنگام راه رفتن این قوس وظیفه دارد تا وزن بدن را در میان پاها و ساق پا توزیع نماید. تاندونها نیز با اتصال مفاصل پایه به یکدیگر علاوه بر قوس نامبرده نقش مهمی در حرکت راحتتر ایفا مینمایند. حال چنان چه تاندون ها سست گردند صافی کف پا ایجاد میشود.برای درمان این عارضه دوران کودکی و نوجوانی گلد تایم یا زمان طلایی درمان معرفی شده است و می تواند با ساده ترین روش های نامبرده این مشکل را اصلاح کرده و از بروز عوارض صافی کف پا در بزرگسالی جلوگیری نمود.