یکی از گیاهان زیبایی که می توانیم منازل خود را به وسیله آن بیاراییم گیاهی به نام بامبو می باشد.این گیاه که در فارسی به آن نی یا خیزران گفته می شود گیاهی خودرو ،سریع الرشد و متعلق به خانواده گندمیان می باشد .از این گیاه می توان در مصارف مختلفی استفاده نمود .با مطالعه مقاله سلامت وب امروز با گیاه بامبو و مصارف مختلف آن بیشتر آشنا شده و اطلاعات جدید و کاملی را در مورد این گیاه کسب می نمایید . |
بامبو چیست؟
بامبو یا نی هندی و یا خیزران با نام علمی: Dracaena Saderiana و نام انگلیسی Lucky Bamboo گیاهی تو خالی است که به گیاه خوش شانسی و خوش یمنی مشهور است .این گیاه در جنگل های مرطوب و گرمسیر آسیا رشد کرده و از آن برای زیبایی منازل ،مصارف غذایی،تهیه خانه و کف پوش،تولید محصولات بهداشتی و آرایشی و …. استفاده می شود .این گیاه در ایران در بخشهای کوچکی از شمال کشور مانند لیالستان لاهیجان، علیآباد (منطقهای بین رامسر و تنکابن ) و قاسم آباد رودسر انجام می شود .طبع بامبو سرد و خشک بوده و بخش دارویی آن ساقه های تازه و جوان آن می باشد.مصلح بامبو نیز عسل، زعفران، آلوئه ورا، عناب، مصطکی و .. می باشد.
تاریخچه گیاه بامبو در ایران
تاریخچه کشت بامبو در شمال کشور ایران به زمان شروع کشت چای بر میگردد . برای حفاظت از محل چای کاری چایکاران این گیاه را کشت نموده و همزمان با برداشت بوته های چای این گیاه را نیز برداشت کرده و از آن استفاده می نموده اند.
فنگ شویی گیاه بامبو
بر اساس اصول فنگ شویی چین تعداد بامبو برای خوش شانسی می بایست بین عدد سه یا هشت باشد و بستن آن ها با روبان قرمز در جذب ثروت و خوش شانسی موثر است .
گیاه شناسی بامبو
گیاه بامبو متعلق به خانواده گندمیان بوده و بیشتر در آسیا و بخصوص در کشور چین می روید و یکی از درخت های پر استفاده در کشور چین و ژاپن به شمار می آید .ارتفاع این گیاه از 4 سانتی متر تا 36 متر می رسد و یک نوع از این گیاه که به صورت مارپیچی شکل است گاه ارتفاعی در حدود 60 متر خواهد داشت . بامبو به علت تقسیم سلولی بسیار فعال و افزایش طول سریع سلول ها 25 سانتی متر در روز قد می کشد و به همین دلیل در مدت بسیار کوتاهی مشابه یک درخت می شود .این گیاه نوعی گراس یا علف بوده و درخت به شمار نمی آید.انواع بامبو در نیمکره غربی و جنوب آمریکا تا شمال شیلی و آرژانتین نیز دیده شده است و در کارولینای شمالی گاوها از این گیاه تغذیه می کنند.
ویژگی های منحصر بفرد گیاه بامبو
این گیاه بسیار شگفت انگیز است چوب آن رگه و گره نداشته و کاملا یکپارچه است و معیار زیبایی آن برگ و ساقه های پیچکی آن می باشد .مقاومت آن سه برابر آلیاژ های فولادی و بسیار بیشتر از برخی انواع بتن ها اعلام شده است .موریانه بر این گیاه اثری ندارد .هر سانتی متر مربع از این گیاه می تواند 2000 کیلو فشار و بار را تحمل نماید .پس از کاشت بامبو این گیاه تا 5 سال هیچ رشدی ندارد و پس از طی زمان یاد شده رشد کرده و هر روز 25 سانتی متر رشد می کند .شاخه های این گیاه تا 150 بار قابل برش خوردن بوده و پس از 6 ماه دوباره به اندازه طبیعی خود باز می گردند .هر سه سال یکبار می توان این گیاه را برداشت نموده و عمر بامبو در حدود 30 تا 50 سال می باشد.بامبو گیاه اجتماعی است بنابراین برای رشد بیشتر و بهتر این گیاه تعدادی از آن ها را کنار هم قرار دهید.
خواص درمانی بامبو
این گیاه به علت دارا بودن ترکیبات تغذیه ای مفید و انواع ویتامین ها و مواد معدنی دارای خواص درمانی بی شماری می باشد که در ادامه شما را با خواص گل بامبو این گیاه زیبا و شگفت انگیز آشنا می نماییم .
1.تقویت کننده پوست و مو
ساقه بلند ،درشت و میان تهی این گیاه حاوی املاح و ویتامین های مفید و مورد نیاز بدن می باشد .کلسیم، فسفر ، آهن و ویتامین های (B1 و B2 ) موجود در این گیاه در تهیه محصولات آرایشی و بهداشتی تقویت کننده پوست و مو می تواند سبب ساخت تونیک و سایر محصولات عالی و بی نظیر برای رشد و پرپشت شدن موها شود .در واقع ساقه میان تهی این گیاه بی شباهت به ساقه موی انسان نبوده و دارای مواد مغذی یاد شده و پلی ساکاریدها، پروتئین ها، لیپیدها و سایر عناصر کمیاب می باشد.
2.درمان اختلالات ریوی
برگ های بامبو به علت دارا بودن خواص آنتی اسپاسمودیک در درمان انقباضات لوله تنفسی ،بیماری آسم و آمفیزم ریوی کاربرد گسترده ای دارند و برخی از صنایع داروسازی از خواص این گیاه برای مصارف یاد شده استفاده می نمایند .
3.پاکسازی بدن
این گیاه دارای قدرت فراوانی در تقویت سیستم گردش خون و بهبود عملکرد آن می باشد .این گیاه با دارا بودن خواص آنتی باکتریال می تواند تمامی کرم ها و انگل های روده ای را از بین برده و موجب پاکسازی بدن و درمان زخم های پوستی شود .بدین منظور از جوشانده این گیاه برای بهره مندی از مقاصد یاد شده غافل نشوید .
4.درمان اختلالات قاعدگی
درمان اختلالات قاعدگی به وسیله این گیاه روشی کاملا طبیعی و بدون عارضه می باشد .این گیاه باعث بهبود و تنظیم دوران قاعدگی زنان شده و در درمان عادت ماهیانه نامنظم استفاده از آن سودمند است.
5.ضد سرطان
عصاره جوانه بامبو به علت وجود برخی پلی ساکاریدهای فعال ،آنتی اکسیدان ها دارای فعالیت ضد توموری است که در تحقیقات علمی انجام شده خواص ضد سرطانی این گیاه کاملا به اثبات رسیده است .استفاده از جوانه های این گیاه برای جلو گیری از سرطان ، تقویت سیستم ایمنی بدن کاهش التهاب در بدن بسیار مفید است.
6.درمان مشکلات گوارشی
استفاده از برگ های بامبو برای کشیدگی طبیعی ماهیچه های معده و پیشرفت و بهبود فعالیت معده کارایی موثری دارند و در نتیجه می توانند در درمان سوء هاضمه و سایر مشکلات گوارشی اثرات سودمندی را به دنبال داشته باشند .خاصیت آنتی اسپاسمودیک این گیاه در تسکین اسپاسم ها و انقباضات روده و معده مفید می باشند.
7.تنظیم فشار خون
وجود ذخایر غنی از پتاسیم در جوانه این گیاه می تواند در تنظیم فشار خون نقش پر اهمیتی داشته باشد .با مصرف جوانه گیاه بامبو میتوان سطح فشار خون را به صورت مؤثر تحت کنترل نگاه داشته و به کنترل آن کمک نمود.
8.تقویت کننده اعصاب
بخارات متصاعد شده از گیاه بامبو در بهبود عملکرد سیستم عصبی موثر بوده و در نتیجه این گیاه به عنوان یک داروی گیاهی در تقویت اعصاب،درمان اختلالات روانی و عصبی،درمان افسردگی و ترس ،تقویت حافظه و درمان بیماری ام اس کاربرد وسیع و گسترده ای دارد.
مصارف بامبو در ساختمان سازی
ریشه های انبوه و متراکم این گیاه می توانند در استحکام زمین نقش موثری داشته باشند .بر اساس پژوهش های انجام شده در محل رویش این گیاه زمین شکاف بر نمی دارد و خانه های ساخته شده از بامـبو تا 9 ریشتر زلزله را می توانند تحمل می کنند.بنابراین ساخت و ساز خانه ها ،پل و کشتی،ساخت لوازم منزل و دکوراسیون از شایع ترین موارد استفاده از این گیاه می باشد.
نگهداری و تکثیر گیاه بامبو
این گیاه به صورت طبیعی و خود جوش تکثیر می شود و با قلمه زدن آن در فصل تابستان می توانید این گیاه را به راحتی تکثیر نمایید .برای تکثیر بامبو 20 سانتی متر ازانتهای ساقه آن را به وسیله یک شی نوک تیز به صورت تقریبا اریب برش داده و در گلدان جدید قرار دهید. پس از حدود یک ماه ریشه تولید شده و این گیاه جوانه میزند. در نهایت قسمت بریده شده گیاه اصلی را با زغال پودر شده مسدود کرده تا شیره آن خارج نشود.
استفاده های روزمره بامبو
- استفاده خوراکی و دارویی
- تهیه کاغذ
- تهیه و شاخت ساختمان
- ساخت ظروف آشپرخانه
- مصارف تزیینی
صدای بامبو
می گویند بامبو آهنگ مخصوص به خود را داشته و می تواند در هنگام سوختن نام خود را ادا کند .در نوشته های باقی مانده از مارکوپولو سیاح ونیزی مشاهده شده ات که این گیاه در هنگام سوختن صدایی مشابه ادای نام خود تولید می شود که به صدای بامبو معروف است و به همین علت از آن برای تهیه آلات و ادوات موسیقی استفاده می نمایند .
نکات اساسی در خرید گیاه بامبو
- در زمان خرید بامبو به ساقه های این گیاه دقت نموده و از خرید ساقه های که رنگ پریده و یا قهوه ای می باشند خودداری نمایید .در صورت رنگ پریدگی و سفید بودن فاصله دو بند یا دو گره از ساقه گیاه از خرید آن خودداری نمایید .
- این گیاه را ببویید در صورت استشمام بوی بد از این گیاه به علت خراب بودن آن را نخرید .
- این گیاه را با ریشه خریداری نموده و از خرید گیاه بدون ریشه در فصول پاییز و زمستان خودداری کنید .
قیمت گیاه بامبو
در بازار گل و گیاه امام رضا ع و ایرانپارس می توانید گیاه بامبو را در 2 نوع با برگ و بدون برگ به راحتی خریداری نمایید .قیمت گیاه بامبو در مناطق مختلف سطح شهر در بازارهای عرضه کننده گل و گل فروشی های متغیر می باشد.