دانه هل و خواص آن در طب سنتی +ضررهای هل

یکی از خوشبوترین و مغذی ترین ادویه ها در سراسر جهان دانه ای بسیار کوچک به نام هل است که به عنوان قدیمی ترین گیاه دارویی از آن یاد شده و شناخته می شود .این ماده گیاهی کوچک اما بسی قدرتمند خواص درمانی بی شماری دارد که سلامت وب امروز به معرفی آن ها پرداخته است.

دانه هل چیست؟

دانه هل با نام انگلیسی (Cardamom) و نام علمی  ELettariacacarolamomum یکی از گیاهان معطر و بسیار خاصیت است که پس از زعفران و وانیل به عنوان سومین ادویه گران قیمت جهان به شمار می رود.نام های دیگر هل شامل هیل،هیل بوا،هال بوا و هیل انثی ،قاقله سغیره،حبهان و حب الهال بوده و زادگاه ان کشور هندوستان می باشد.در حال حاضر بیش از 60 درصد ماده مورد  نیاز جهان  در کشورهای هند، گواتمالا، تانزانیا و سریلانکا تولید می شود.

طریقه مصرف هل


تاریخچه ادویه هل

قدمت استفاده از این ماده  به 4000 سال قبل باز می گردد و مصریان اولین کسانی بودند که در مراسم و آداب و رسوم خود از این گیاه  استفاده می کردند. پس از آن رومی ها و یونانی ها از این ادویه استفاده نموده و در نهایت وایکینگ ها آن را کشف کرده و با خود به اسکاندیناوی بردند. 

گیاه شناسی هل

گیاه هل علفی، چندساله و همیشه سبز و متعلق به تیره زنجبیل ها می باشد. ارتفاع این گیاه متفاوت و بین 2 تا 2/5 متر و در برخی مناطق به چهار متر نیز می رسد این گیاه دارایساقه ای مانند خیزران برگ هایی طویل، نیزه ای شکل و به رنگ سبز تیره بوده و ریشه ای نسبتاً قوی دارد. گل ها در این گیاه کوچک، دوجنسی و به رنگ سفید با سبز روشن بوده و طول آن ها 3 تا 4 و پهنای آن در حدود 1/5 سانتی متر می باشد.میوه این گیاه به صورت کپسول سه خانه ای، بیضی شکل و به رنگ زرد یا سبز روشن بوده و هنگام خشک شدن  رنگ آن قهوه ای تیره می گردد. که در این صورت این واریته مرغوب ترین نوع هل بوده و به هل صادراتی یا سیلانی معروف است.داخل هر میوه  12 تا 50 عدد دانه به رنگ قهوه ای تیره وجود دارد که وزن آن ها در حدود 23 گرم می باشد.روش تکثیر این گیاه به دو صورت رویشی  (تقسیم ریزوم ) و زایشی کاشت بذر در گلخانه می باشد.


ارزش غذایی هل

این دانه معطر گیاهی حاوی کربوهیدرات،پروتئین،فیبر گیاهی،انواع ویتامین های گروه ب،ویتامین ث،سدیم،پتاسیم،کلسیم،منیزیم،مس،آهن ،منیزیم،منگنز،فسفر و روی بوده و ترکیبات شیمیایی گیاه هل شامل روغن فرار (آلفات تریپینن استات، سینئول مالیمونن، سابنین، آلفا- ترپینن، پاراسمین، آلفا پینن، نرول و لینالیل استات) می باشد .طبع هل گرم و خشک بوده و انواع مختلف هل شامل سیاه،سبز و سفید بوده و هل سبز به عنوان هل اصلی در دنیا شناخته شده است.

خواص هل سیاه


فواید هل برای سلامتی چیست؟

این ماده گیاهی یکی از مقوی ترین داروهای گیاهی است و انواع بزرگ و کوچکی داشته گرم ،خشک ، مقوی ،محلل و هضم کننده بوده و بسیار مفرح و خوش عطر می باشد .در ادامه می توانید با مهم ترین خواص هل در طب سنتی آشنا شوید:
  1. تقویت کننده قلب و معده
  2. بازکننده گیرها و بادها
  3. جمع کننده و لطیف کننده و خوشبو کننده
  4. از بین برنده بوی بد دهان
  5. برطرف کننده باد و نفخ معده
  6. تسکین دهنده و برطرف کننده استفراغ و دل بهم خوردگی
  7. تسکین دهنده دردهای کبدی
  8. درمان کننده سردرد و سرگیجه
  9. برطرف کننده سنگ مثانه
  10. بهبود دهنده عملکرد دستگاه گوارش
  11. ضد التهاب
  12. کاهنده کلسترول خون
  13. جلوگیری از لخته شدن خون درون رگ ها
  14. پیشگیری و درمان سرطان
  15. درمان افسردگی
  16. درمان کننده دیابت
  17. تقویت کننده قوای جنسی
  18. تضمین کننده سلامت و زیبایی پوست و مو
  19. درمان مشکلات مربوط به پوستات در مردان
  20. ضد فشار خون

نحوه استفاده و مصارف هل

هر 100 گرم از این ماده، در حدود 300 کیلوکالری انرژی دارد . شما می توانید برای بهره مندی از مزایای این ماده گیاهی آن را به صورت دمنوش استفاده نموده و یا با افزودن آن به چای،شیرینی ها،حلواها و سایر خوراکی ها به عنوان ادویه و طعم دهنده از آن استفاده کنید .

خواص هل سبز برای لاغری


نحوه نگهداری از هل

با توجه به این که این گیاه در اشکال مختلفی اعم از پودر و روغن ارائه می‌شود بهتر است پس از خرید برای حفظ کیفیت آن را در محل خنک،خشک و دور از نور،در ظروف کاملاً در بسته نگهداری کنید .

مضرات و عوارض جانبی هل

اگرچه مصرف این ماده گیاهی در میزان طبیعی بی خطر است، اما زیاده روی در مصرف آن می تواند سبب بروز عوارض و مضرات هل گردد .زنان باردار و شیرده ،افراد مبتلا به کولیک صفراوی و مشکلات روده ای می بایست در مصرف این ماده احتیاط نمایند.
مضرات هل
 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to Top