کشیدن سیگار یکی از مضرترین اعتیادهای افراد در جامعه می باشد .نیکوتین موجود در سیگار یک ترکیب آلی نیتروژن دار است که پس از کشیدن سیگار به آسانی وارد خون و ریه ها می شود و سبب بروز اثرات مخرب در فرد استعمال کننده و اطرافیان او که در معرض دود سیگار قرار دارند می شود .بنابراین هرچه سریعتر نسبت به ترک سیگار اقدام نمایید تا از عوارض جبران ناپذیر این ماده مضر در امان مانده و با پای خودتان به استقبال مرگ نروید .در سلامت وب امروز شما را با ترک سیگار با گیاهان دارویی آشنا می کنیم مطمئنا برای شما که قصد دارید تا سیگار را ترک کنید این مقاله مفید بوده و برنامه مدونی جهت ترک سیگار برای شما به شمار می آید . |
ترک سیگار چگونه امکان پذیر است؟
ترک سیگار و سایر دخانیات در جوامع امروزی به موضوع مهمی در حوزه سلامت تبدیل شده است .چرا که سن استفاده از سیگار و سایر مواد دخانی به شدت کاهش یافته و حتی به سنین نوجوانی رسیده است .هر چند که در این مقاله قصد نداریم به جنبه اجتماعی این موضوع بپردازیم اما بهتر است بدانید سالانه افراد بسیاری بر اثر مصرف سیگار جان خود را از دست می دهند به همین منظور اکیدا توصیه می نماییم برای حفظ سلامتی خود هر چه سریعتر کشیدن سیگار را کنار بگذارید اگرچه این کار کمی سخت است اما مطمئن باشید که غیر ممکن نیست.
مضرات کشیدن سیگار
اگر شما می دانستید که تنها ده ثانیه پس از فرو بردن دود سیگار نیکوتین موجود در این ماده مضر جذب تمامی اجزا و مخاط بدنتان می شود و می تواند سلامتی شما را تهدید نماید آیا با هم سیگار می کشیدید؟بهتر است بدانید نیکوتین موجود در سیگار زمانی که جذب خونتان می شود غدد فوق کلیوی را وادار به تولید هورمون اپی نفرین می نماید و با افزایش تولید این هورمون در بدن ضربان قلب افزایش یافته و فشار خون بالا می رود .رگ های خونی منقبض شده و ریه ما درگیر جذب نیکوتین به جای اکسیژن می شود .
نیکوتین چیست؟
نیکوتین یک ترکیب آلی نیتروژن دار است که این آلکالوئید اعتیاد آور می باشد .در هر نخ سیگار 10 میلی گرم نیکوتین وجود دارد که این مقدار می توان در مدت کوتاهی سبب مشکلات بسیاری در دستگاه های حیاتی بدن و ارگان های وابسته به آن ها گردد.مهم ترین ترکیب زیانبار سیگار نیکوتین است به همین دلیل برای پیشگیری از هر گونه آسیب به ارگان های حیاتی بدنتان به برنامه ترک سیگاری که در ادامه معرفی می شود توجه بفرمایید .
1- اهداف خود را برای ترک سیگار بنویسید
اکنون که مضرات بی شمار کشیدن سیگار را متوجه شده اید می بایست قدم اول را در راستای ترک سیگار بردارید .بهتر است لیستی از دلایلی که می خواهید سیگار را ترک کنید تهیه کنید .بدین منظور در زمان تحریک برای کشیدن مجدد سیگار به این برنامه رجوع کرده و مجددا دلایل ذکر شده توسط خودتان را مطالعه بفرمایید .به عنوان مثال من کشیدن سیگار را برای داشتن طول عمر بیشتر و بهره مندی از نعمت سلامتی ترک می کنم تا در کنار خانواده خود لحظات بیشتری را بگذرانم بدین ترتیب شما با اصول روانشناسی می توانید خود را تشویق به ترک سیگار نمایید.
2-به قول و قرار با خودتان پایبند باشید
در روزهای اولیه ترک سیگار ممکن است علایمی نظیر اضطراب، افسردگی، سردرد، احساس تنش یا بی قرار بودن، افزایش اشتها و …را مشاهده نمایید .با مشاهده این علایم نگران نشده و همچنان به عهدتان با خودتان پایبند بوده و دست از تلاشتان بر ندارید .
3-برنامه زمانی داشته باشید
داشتن یک الگوی زمانی می تواند در کسب نتیجه موفقیت آمیز موثر باشد .بدین منظور از یک روز خاص شروع به انجام برنامه ترک سیگار نموده و برای خود زمانی برای رهایی از دیو اعتیاد به سیگار مشخص نمایید .مثلا با خود بگویید من سعی می کنم در یک بازه دو هفته ای بر احساس کشیدن سیگار در وجودم غلبه نموده و برای همیشه کشیدن سیگار را کنار بگذارم .
4-راه های ترک سیگار را فراگیرید
برای ترک سیگار می توانید یکی از دو روش زیر را استفاده کنید .اولین روش این که به طور تدریجی میزان مصرف سیگار خود را کاهش داده تا مصرف آن را به صفر برسانید و یا اینکه به طور قطعی و کامل سیگار کشیدن را برای همیشه کنار بگذارید .حال شاید بپرسید که آیا ترک ناگهانی سیگار خطرناک است؟در پاسخ باید بگوییم مطمئنا این روش موفق تر از روش قبلی بوده و زمان کسب نتیجه مطلوب در این روش به نسبت روش قبلی کوتاهتر خواهد بود .
5- جایگزین مناسبی برای سیگار پیدا کنید
بهتر است جایگزین مناسبی برای سیگار پیدا نموده و در صورتی که میل به کشیدن سیگار پیدا نمودید با استفاده از ماده جایگزین بر این میل غلبه نمایید .بدین منظور جهت پیدا نمودن جایگزین سیگار بر مصرف خوراکی های مورد علاقه تان تمرکز کنید ،آدامس بجوید ،آشپزی کنید و یا از تمرینات یوگا برای آرامش ذهنتان استفاده نمایید .
6-وسایل مربوط به سیگار کشیدن را از دیدتان دور نگهدارید
تمامی وسایل مربوط به سیگار را دور بیندازید و یا در جایی دور از چشم مخفی نمایید .ملحفه های خود را بشویید تا بوی سیگار ندهد و جاسیگاری و فندکتان را مخفی نمایید تا سیگار کشیدن برایتان تداعی نشده و مجددا به سمت سیگار نروید.
7- از حمایت اطرافیانتان استفاده کنید
از اطرافیانتان کمک بخواهید تصمیمتان را در راستای ترک سیگار با آن ها در میان گذاشته و از آن ها بخواهید تا شما را در راه رسیدن به هدفتان یاری نمایند .با برخورداری از حمایت عاطفی اطرافیانتان سریعتر می توانید نتیجه مطلوبی را کسب نمایید .
8- نه گفتن را یاد بگیرید
نه گفتن را یاد بگیرید و در صورتی که کسی پیشنهاد کشیدن سیگار را به شما داد با قاطعیت به او نه گفته و از آن محل دور شوید .در حین انجام این برنامه از تماس با افراد سیگاری خودداری نموده و اوقات فراغتتان را با کارهای سالم پر نمایید .
9- از سختی های راه نهراسید
در این راه ممکن است سختی های زیادی را متحمل شوید اما در هر حال فکر کردن به نتیجه نهایی و پاکسازی بدنتان از سموم می تواند شما را در ادامه راه ترغیب نموده و انگیزه تان را برای ادامه مسیر و ترک سیگار در چند روز افزایش دهد .
10- از تخصص پزشکان در این زمینه استفاده نمایید
برای کسب نتیجه سریعتر و بهتر می توانید به یک پزشک و یا روانشناس مراجعه کنید .استفاده از مکانیسم های درمانی به همراه استفاده از ترفندهای روانی در ترک این اعتیاد موثر بوده و می تواند به تغییر افکار و نگرش های شما در مورد سیگار کشیدن کمک کند. درمانگران همچنین می توانند مهارت های مقابله ای و یا راه های جدیدی را برای فکر کردن درباره ترک سیگار به شما آموزش دهند.
11-بوپروپیون را فراموش نکنید
این دارو در واقع دارای نیکوتین نیست، اما باعث کاهش نشانه های خروج نیکوتین از بدن می شود. بوپروپیون می تواند شانس شما را در پروژه ترک سیگار تا 69 درصد افزایش دهد.مصرف این دارو 1 تا 2 هفته قبل از ترک نمودن سیگار به صورت روزانه دو قرص و میزان 150 میلی گرم در روز می تواند عوارض جانبی ناشی از ترک سیگار مانند خشکی دهان، کم خوابی، تحریک پذیری،خستگی، سوء هاضمه و سردرد را در شما کاهش دهد .
12-از Chantix استفاده کنید
این دارو باعث کاهش مهارکننده های نیکوتین در مغز می شود و باعث می شود کشیدن سیگار لذت کمتری برای شما داشته باشد . این دارو را یک هفته قبل از ترک به مدت 12 هفته و به همراه وعده های غذایی مصرف کنید.عوارض قرص های ترک سیگار ممکن است همانند عوارض ترک سیگار باشد اما بهتر است بدانید در صورت تجویز پزشک این دارو خطری برایتان نخواهد داشت.
13-درمان جایگزین نیکوتین (NRT) را امتحان کنید
NRT شامل تمام انواع تکه ها، لثه ها، لوزی ها، اسپری بینی، استنشاقی یا قرص های زیر جلدی می باشد که نیکوتین را به بدن وارد می کنند. استفاده از روش NRT می تواند شانس شما را برای ترک تا حدود 60 درصد افزایش دهد.
14-از تدابیر طب سنتی استفاده کنید
طب سنتی در ترک سیگار می تواند موثر واقع شود .جهت ترک سیگار با گیاهان دارویی می توانید از گیاهانی مانند علف چای ،فلفل قرمز،شیرین بیان ،گل ساعتی و جنسینگ کمک بگیرید.شیرین بیان بهترین دمنوش برای ترک سیگار می باشد البته بهتر است جهت مصرف تمامی این گیاهان با یک پزشک مشورت نمایید .
15-بعد از ترک سیگار چه باید کرد؟
بعد از ترک سیگار چه باید کرد؟ بهترین راه برای رهایی از عوارض ترک سیگار مانند سرفه بعد از ترک سیگار,تنگی نفس بعد از ترک سیگار و تغییرات چهره بعد از ترک سیگار مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین ث می باشد .بنابراین اگر می خواهید بدانید بعد از ترک سیگار چه بخوریم و تاثیر ترک سیگار بر چهره را کاهش دهید ترک سیگار با لیمو را امتحان کنید و از مواد غذایی نظیر اسفناج،کلم بروکلی،هویج،بادمجان،لوبیا و خیار استفاده کنید.
نتیجه گیری
برای ترک سیگار می توانید از پیشنهادات ارائه شده در این نوشته استفاده نموده و نتایج مثبتی را کسب نمایید .در کنار اراده شما استفاده از مشاوره های روانی شما را در راه ترک این عادت یاری خواهد نمود و شما می توانید به راحتی بر این مشکل غلبه نموده و این عادت مخرب را برای همیشه کنار بگذارید .بنابراین یکبار برای همیشه به کشیدن سیگار نه بگویید و سلامتی خود را از گزند آسیب های این ماده مضر و مرگبار مصون بدارید.