یکی از دانه های گیاهی قدیمی بسیار معطر و خوشبو دانه ای به نام قهوه است که از دیرباز نوشیدن آن بسیار متداول بوده است .این ماده حاوی آنتی اکسیدان های فراوانی بوده و در نتیجه مصرف آن به صورت یک نوشیدنی تلخ می تواند برای سلامتی بدن بسیار مفید باشد .در ادامه سلامت وب امروز بیشتر به معرفی این دانه گیاهی پرداخته و شما را با خواص شگفت انگیز آن بیشتر آشنا می کنیم . |
دانه قهوه چیست؟
دانه قهوه دانه ای قهوه ای رنگ و بسیار خوشبوست که از آن یکی از نوشیدنی های بی نظیر بین المللی تهیه می شود و در ایران آشامیدن این ماده به صورت دمکرده و کوبیده از خیلی قدیم بسیار متداول بوده است و این ماده به عنوان یک منبع غنی از آنتی اکسیدان ها می تواند در تامین سلامت عمومی بدن و پیشگیری از بروز بسیاری از بیماری ها نقش موثری داشته باشد .
ترکیبات موجود در قهوه
این ماده گیاهی محتوی آنتی اکسیدان ها ،چربی و اسید های چرب ، قند اسیدهای آزاد ، اسیدهای آمینه ، پروتئین ، اسانس های معطر ،کافئین و مواد معدنی می باشد .این دانه فاقد کلسترول بوده و کمتر از یک میلی گرم سدیم و کمتر از 1/0 میلی گرم کربوهیدرات دارد.
کالری قهوه
این ماده به علت داشتن مقادیر بالایی از کافئین از نظر ترکیب غذایی دارای ارزش غذایی زیادی نیست .یک فنجان قهوه که 100 سانتی متر مکعب گنجایش دارد از 15 گرم از این ماده تهیه می شود و حاوی 26% گرم کافئین می باشد و از نظر غذایی تنها 15% کالری تولید می کند .با افزودن دو حبه قند به این نوشیدنی مقدار کالری آن به عدد 55 می رسد .برای افزایش ارزش غذایی این نوشیدنی می توانید از شیر استفاده کنید .شیر هر چه غلیظ تر باشد بهتر است و علاوه بر خوش طعم کردن این نوشیدنی خواص تغذیه ای آن را افزایش داده و بالا می برد .
خواص درمانی قهوه
مهم ترین خواص درمانی قهوه در صورتی که به صورت تلخ و یا تنها با شیر مصرف شود شامل موارد زیر می باشد:
- لاغری و تناسب اندام
- تقویت کننده ماهیچه های قلب
- رفع خستگی
- ضد استرس و آرامش دهنده اعصاب
- افزایش طول عمر
- تقویت کننده حافظه
- ضد افسردگی
- پیشگیری از ابتلا به سرطان ها
- درمان بیماری های کبدی هم چون کبد چرب و هپاتیت
- رفع سردرد
طرز انتخاب قهوه
بهترین قهوه تولید کشور برزیل می باشد و پس از آن کشورهای تانزانیا و اتیوپی به عنوان بهترین تولید کننده قهوه در جهان به شمار می روند برای خرید قهوه و انتخاب بهترین نوع قهوه بهتر است به یک مکان عرضه کننده معتبر مراجعه کنید چون قهوه های بو داده معمولی بازاری ممکن است خیلی کهنه باشند و عطر مخصوص به خود را از دست داده باشند پس بهتر است این ماده به صورت خام خریداری شود تا مدت زمان نگهداری از آن افزایش یابد.
در صورت خام بودن هر چه این ماده بیشتر بماند عطرش بیشتر می شود بیشتر مغازه های عرضه کننده این ماده اغلب آن را به صورت تقلبی به مشتریان خود عرضه می کنند و حتی ممکن است آن را به وسیله پارافین و یا روغن های دیگری چرب کرده باشند تا شفاف تر به نظر بیاید.بنابراین شرط سالم بودن این ماده در این است که در ظاهر کپک زده نباشد و طعم تلخی داشته باشد .
ممنوعیت های مصرف دانه قهوه
شاید برای شما این سوال پیش بیاید که چه اشخاصی نباید قهوه مصرف کنند؟ در پاسخ به این سوال باید گفت اشخاصی که به بیماری قلبی و فشار خون مبتلا می باشند می بایست از زیاده روی در مصرف این ماده خودداری نمایند .همچنین مصرف این نوشیدنی در افراد عصبی و مبتلا به سوء هاضمه علایم مربوط به این مشکلات را در بدن فرد تشدید می کند .مسمومیت با قهوه بیشتر در زنان دیده شده است و مهم ترین علایم آن زیادی ضربان و تپش قلب،احساس گرما،بی خوابی،لرزش و حالت عصبی ،بی حوصلگی و بی علاقگی به کار و … می باشد که اخیرا برای جلوگیری از بروز مسمومیت با قهوه کافئین آن را می گیرند و بدون آن که به عطر و طعم آن لطمه ای وارد شود آن را مصرف می کنند .
زیان قهوه
مهم ترین زیان قهوه و مضرات دانه قهوه را می توان موارد زیر برشمرد:
افراط در مصرف دانه قهوه برای اعصاب،قلب و فشار خون زیان آور است و زیاده روی در مصرف آن به علت وجود کافئین موجب بی خوابی می شود .این ماده عامل اصلی سفید شدن و ریزش مو می باشد و برای جلوگیری از بروز اثرات زیان بار قهوه می توانید از مصلح قهوه یعنی شیر استفاده نمایید .در آخر بهتر است بدانید اگر چه این نوشیدنی مدر و دیوروتیک است اما می تواند در دراز مدت و در صورت زیاده روی در مصرف یاخته های کلیه را خسته کرده و سبب آسیب دیدن کلیه ها شود .