روکش دندان چیست؟

روکش دندان و انواع آن+ مزایا و معایب روکش دندان

روکش دندان نوعی پروتز ثابت دندان است که به عنوان یک روش درمانی استفاده از آن ها برای مراقبت از دندان‌های عصب‌کشی شده و زیبایی ظاهری آن‌ها در دندانپزشکی کاربرد وسیع و گسترده‌ای دارد.این روکش ها در انواع مختلفی وجود دارند و هر کدام از آن ها دارای مزایای خاصی می‌باشند.به همین دلیل در مقاله امروز سلامت وب تصمیم داریم تا در مورد این پروتز پر کاربرد ،مراحل و نحوه نصب و معایب و مزایای استفاده از آن ها  اطلاعات بیشتر و کامل‌تری را در اختیارتان قرار دهیم.

روکش دندان چیست؟

روکش دندان یا Dental Crown نوعی کلاهک برای محافظت و مراقبت از دندان‌های تخریب شده در اثر پر کردن وسیع دندانی و عصب‌کشی می‌باشد که به عنوان پروتز ثابت در دندانپزشکی شناخته می‌شود. این روکش معمولاً از جنس‌های متفاوتی هم‌چون سرامیک، فلز و یا ترکیبی از این‌ها ساخته می‌شود و بنابراین علاوه بر مصارف درمانی جنبه زیبایی نیز دارد.

مزایای استفاده از روکش دندان


موارد استفاده از روکش دندان

برخی افراد به دلیل دارا بودن شرایط زیر می‌توانند از این پروتز ثابت برای محافظت از سلامت و زیبایی دندان‌ها استفاده نموده و بدین ترتیب از دست دادن دندان خود جلوگیری کنند.در واقع شکسته شدن دندان‌ها، هم سطوح نبودن دندان‌ها، وجود فاصله در بین دندان‌ها و عصب‌کشی و پر کردن سطح وسیعی از دندان از جمله مهم‌ترین موارد کاربرد و استفاده از پروتز ثابت دندان به شمار می‌روند.


انواع روکش دندان

انواع روکش دندان برحسب جنس شامل انواع زیر بوده که در ادامه به بررسی بیشتر هر کدام از آن ها می‌پردازیم

انواع روکش دندان


1.روکش‌های تمام فلزی (All Metal)

این روکش‌ها همان گونه که از نامشان پیداست تماماً از جنس فلزهای سازگار با بدن انسان ساخته شده اند. رنگ این روکش‌ها با توجه به نوع آلیاژ فلزات سازنده زرد یا سفید بوده و قیمت آن‌ها نیز بر همین اساس متغیر می‌باشد. در تهیه و ساخت این روکش‌ها عمدتاً از آلیاژ فلزات گران قیمتی هم‌چون طلا، پالادیوم و پلاتینیوم استفاده می‌شود.در صورت استفاده از آلیاژهای معمولی از آلیاژ فلزاتی هم‌چون نیکل وکروم برای تهیه این روکش‌ها استفاده می‌شود.


2.روکش سرامیکی

روکش سرامیکی یا روکش‌های چینی دندان از نوعی چینی به نام پرسلن شناخته می‌شوند. رنگ این روکش‌ها سفید بوده و به رنگ بندی آن‌ها براساس طیف رنگ دندان‌ها توجه می‌گردد.روکش زیرکونیا نوعی روکش سرامیکی است که از نظر ظاهری جلوه بهتری نسبت به سایر پروتز ها دارد.


3.روکش‌ های ترکیبی (فلز و سرامیک)

روکش‌های ترکیبی از فلز و سرامیک تهیه شده و اصطلاحاً در علم دندانپزشکی به آن‌ها (PFm) گفته می‌شود. در این روکش‌ها قسمت فلزی اطراف دندان را پوشش داده و بخش سرامیکی وظیفه تامین زیبایی ظاهری روکش را برعهده دارد. این روکش‌ها به صورت هم زمان دارای 2 عامل استحکام و زیبایی می باشند.


مزایا و معایب انواع پروتز ثابت دندان

مهم‌ترین مزایا و معایب انواع پروتز ثابت دندان برحسب جنس آن‌ها شامل موارد زیر می‌باشد:


مزایا و معایب روکش فلزی

برای استفاده و نصب این روکش‌ها دندان‌ها تراش کمتری خورده و از همین رو خطر ساییدگی دندان‌های کناری به حداقل می‌رسد. این روکش به خوبی فیت دندان شده و ماندگاری بالایی دارد اما به دلیل رنگ و ظاهر آن‌ها معمولاً زیبایی دندان خدشه‌دار می‌شود.


مزایا و معایب روکش سرامیکی

استفاده از این روکش‌ها به افرادی که دچار آلرژی به آلیاژ فلزات می‌باشند توصیه می‌گردد. ظاهر این روکش‌ها بسیار طبیعی و زیباتر از روکش‌های فلزی بوده ولیکن دوام و ماندگاری آن‌ها در مقایسه با روکش‌های فلزی بسیار پایین می‌باشد. لذا از این روکش‌ها جهت روکش نمودن دندان‌های قدامی که استحکام آن‌ها کمتر مدنظر است استفاده می‌شود.


مزایا و معایب روکش‌های ترکیبی سرامیک و فلز

روکش‌های pfm علاوه بر داشتن طول عمری مناسب و استحکام نسبتاً بالا نسبت به روکش‌های سرامیکی به صورت توامان سلامتی و زیبایی دندان تحت درمان را تامین می نمایند.مهم‌ترین معایب استفاده از این روکش دندانی خطر پریدگی یا ترک خوردگی، تراش زیاد دندان و در نتیجه افزایش احتمال ساییدگی دندان های مجاور می باشد.


مراحل نصب روکش دندان

خوشبختانه با پیشرفت علم امروزه می‌توان بدترین دندان‌ها را نیز با کمک این پروتز اصلاح و ترمیم نمود.برای نصب پروتز دندانپزشک در ابتدا قسمت بیرونی دندان را تراش داده و هرگونه پوسیدگی دندان را بر می‌دارد و در بیشتر موارد عصب‌کشی انجام شده و در برخی موارد برای تامین استحکام باقیمانده دندان از وسیله ای کوچک به نام پین استفاده می شود سپس قالب گیری انجام شده و پس از آن رنگ روکش برحسب رنگ دندان‌های شما تعیین شده و قالب جهت ساخت روکش مدنظر شما به لابراتوار فرستاده می‌شود. پس از یک هفته روکش آماده شده و پزشک با استفاده از چسب دندان آن را بر روی دندان تراش خورده چسبانده و نصب می نماید.

عکس روکش دندان


قیمت پروتز ثابت دندان 

قیمت روکش دندان بر اساس تعداد واحد مورد استفاده و جنس این نوع روکش به همراه دستمزد دندانپزشک محاسبه و به بیمار اعلام می شود.


مدت ماندگاری و دوام پروتز ثابت دندان 

ساختمان دندان‌ها، عادات بهداشتی بیمار و نحوه مراقبت او از دندان هایش، جنس روکش و مهارت دندانپزشک در نصب صحیح روکش از جمله مهم‌ترین عوامل تعیین کننده دوام و ماندگاری روکش دندان به شمار می‌رود.با استفاده از این پروتز هر گونه ترک و فرسودگی دندان و رنگ بد دندان را به آسانی پوشانده و لبخند خود را جذاب‌تر نمایید.


مزایای استفاده از این روکش ها چیست؟

به طور کلی مزایا و فوائد استفاده از روکش دندان رامی‌توان موارد زیر برشمرد:

  • ترمیم و بازسازی دندان‌های خراب و پوسیده
  • محافظت از دندان‌های ترک خورده یا شکسته
  • ترمیم و محافظت دندان پس از عصب کشی
  • تامین زیبایی دندان در هنگام صحبت کردن و خندیدن
  • جلوگیری از دست دادن دندان
  • اصلاح اشکالات ساختاری دندان

عوارض استفاده از روکش دندان

شایع ترین عوارض روکش دندان حساس شدن دندان ها نسبت به غذاهای سرد وگرم، حساس شدن لثه و … می‌باشد که این عوارض نیز به مروز زمان بر طرف خواهد شد.

عوارض روکش دندان


در پایان

امروزه یکی از بهترین و مطمئن ترین روش‌های ترمیم دندان و بهبود وضعیت ظاهری آن‌ها استفاده از روکش یا پروتز ثابت دندان می‌باشد.روکش سرامیکی یا زیرکونیا به علت ساخته شدن از بهترین و مرغوب‌ترین مواد کیفیت بسیار بالایی داشته و متناسب بودن این نوع روکش با ساختار بدن انسان سبب می شود تا استفاده از آن از بوی بد دهان جلوگیری نماید. این روکش به علت عدم استفاده از فلزات ،زیبایی ظاهری دندان را نیز تامین کرده و عایق مناسبی در افراد دارای دندان های حساس به سرما و گرما خواهد بود.اگر می‌خواهید همیشه لبخندتان بدرخشد در صورت نیاز به روکش دندان هر چه سریع‌تر به دندانپزشک متبحر و باتجربه‌ای مراجعه کنید.

 

 

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *