گیاه دارویی وج یا سوسن زرد یکی دیگر از گیاهان مفید در طب سنتی است که اثرات درمانی بی شماری دارد.این دارو دارای کاربرد های گسترده ای در طب سنتی بوده و در درمان بسیاری از امراض اثرات طبی آن به اثبات رسیده است .در سلامت وب امروز قصد داریم تا شما را با این گیاه شفا بخش و اثرات جادویی آن آشنا کنیم تا شما نیز با استفاده از خواص درمانی این گیاه بتوانید بسیاری از مشکلات و بیماری ها را درمان کرده و از بروز آن ها پیشگیری نمایید. |
گیاه دارویی وج چیست ؟
گیاه دارویی وج یا سوسن زرد با نام انگلیسی SWEET FLAG و نام علمی ACORUS CALAMUS یکی از گیاهان بسیار پر خاصیت است که در درمان انواع بیماریها موثر بوده و استفاده از آن به صورت خوراکی و موضعی می تواند سلامتی فرد را تضمین نموده و علایم بسیاری از بیماری ها را از بین برده و سبب بهبود وضعیت سلامتی فرد گردد.نام های دیگر گیاه وج شامل سوسن زرد،اگیر ترکی،بچه، اگور، سوسن باتلاقی، قصب الذریره، آلوا، اکسیر ترکی، عودالوج، ابامرون و … بوده و طبع گیاه وج گرم و خشک بوده و مشخصات گیاه شناسی آن به شرح زیر می باشد:
مشخصات ظاهری گیاه وج
گیاه وج یکی از گیاهان گلدارتک لپه ای خودروست که در کنار رودخانهها و جریان های آب میروید و در واقع محل رویش آن بیشتر زمین های مرطوب می باشد.برگ های این گیاه از ساقه زیر زمینی این گیاه خارج شده و برافراشته و شمشیری شکل می باشند .برگ های این گیاه تا حدودی مشابه برگ های گیاه زنبق بوده و دارای رگبرگ های مشخص و سطحی صاف می باشند .گل های این گیاه زرد و کوچک بوده دوره گل دهی این گیاه فصول بهار و تابستان می باشد.قسمت دارویی این گیاه ساقه های زیر زمینی این گیاه بوده و خواص این گیاه به شرح زیر می باشد:
خواص درمانی گیاه دارویی وج
مهم ترین خواص درمانی گیاه دارویی وج در طب سنتی عبارت است از:
- این گیاه محرک و مقوی معده بوده و در درمان زخم معده و نفخ معده بسیار نافع است.
- این گیاه برای زیبایی پوست نیز بسیار مفید بوده و قرار دادن موضعی خمیر تهیه شده از 5 گرم پودر ریشه وج همراه با 45 گرم آرد جوانه گندم در عرق کاسنی بر روی پوست جهت روشن شدن رنگ پوست بسیار مفید است .
- جهت درمان لکنت زبان 10 گرم وج را با 100 گرم عسل مخلوط نموده و روزانه یک قاشق مربا خوری از آن را همراه با شیر بنوشید .
- مصرف این گیاه جهت تقویت نیروی جنسی نیز مفید و اثر بخش است .برای افزایش اسپرم و تقویت قوای 2.5 گرم وج را در 100 سی سی آب جوش به مدت 20 دقیقه دم کرده و هر روز عصر ها آن را با عسل بنوشید تا در کوتاه ترین زمان ممکن کمیت و کیفیت اسپرم را بهبود بخشید.
- جهت درمان برونشیت،گلو درد و درد سینه در سرماخوردگی ها از دمنوش این گیاه دارویی استفاده کنید و بدین ترتیب سبب بهبود وضعیت سیستم تنفسی خود گردید.
- برای درمان گرفتگی های ماهیچه ای و دردهای مفصلی از ضماد تهیه شده از روغن وج استفاده فرموده و روزی دو بار آن را بر روی موضع دردناک بمالید.
- گیاه دارویی وج در درمان و از بین بردن سنگ های کلیه نیز نافع بوده نوشیدن دم نوش وج 4 بار در روز سبب دفع آسان سنگ کلیه خواهد شد .
- ضماد وج برای درمان برص و لک های پوستی ناشی از آن نیز سودمند است و اثرات مثبتی را به همراه دارد.
- برای درمان خونریزی بینی چکاندن چند قطره دمنوش وج در بینی تاثیر بسزایی دارد.
- این گیاه در درمان اختلالات عصبی نیز نافع بوده و می تواند جهت تقویت حافظه نیز مورد استفاده قرار گیرد.
- برای درمان تاری چشم از سرمه ی وج استفاده کنید.
- این ماده افزایش دهنده اشتها بوده و در درمان لاغری های شدید می تواند مفید واقع شود.
- برگ ها و ریشه وج ضد باکتری و حشره کش بوده و برای مقابله با ساس و کنه موثر می باشد.
نحوه استفاده از گیاه دارویی وج
از این گیاه می توانید به صورت دم کرده ،ماسک زیبایی و ضماد استفاده نمایید.جهت تهیه دمنوش وج ریزوم را به قطعات کوچکی تقسیم کرده و به همراه کمی آب می جوشانند و پس از سرد شدن آن را میل می کنند.همچنین اسانس این گیاه در صنعت عطر سازی نیز کاربرد گسترده ای دارد.
نحوه تهیه روغن گیاه وج
برای تیهه روغن وج یا روغن اگیر ترکی 50 گرم سوسن زرد را در 150 گرم عرق طارونه خیسانده سپس با روغن کنجد مخلوط کرده وحرارت می دهند .پس از تبخیر آب های موجود آن چه باقی می ماند روغن وج نام دارد.
مضرات گیاه دارویی وج
برای در امان ماندن از مضرات گیاه وج به توصیه های زیر توجه نمایید :
- زیاده روی در مصرف وج برای افراد گرم مزاج سبب بروز مشکلاتی خواهد شد لذا این افراد بهتر است از مصلح گیاه وج یعنی سکنجبین استفاده نموده و در نتیجه بهتر است افراد گرم مزاج آن را با سکنجبین استفاده کنند.
- این گیاه گیاهی قاعده آور است لذا مصرف آن در بارداری سبب سقط جنین و زایمان زودرس خواهد شد .
- این گیاه با داروهای بیهوشی تداخل داشته لذا مصرف آن قبل از اعمال جراحی ممنوع می باشد.
- مصرف هم زمان این گیاه با داروهای ضد افسردگی نیز ممنوع بوده و بهتر است افرادی که دچار بیماری خاص می باشند و یا از دارویی خاص استفاده می کنند در مورد مصرف این گیاه با پزشک خود مشورت نمایند.