انگل های گوارشی و علائم آن + درمان انگل در طب سنتی

انگل های گوارشی عامل بروز بیماری های بسیاری در بدن هستند . این انگل­ ها شامل کرم ­های آسکاریس، کرمک، لنگه، لابیا و کرم­ های قلاب و … بوده  که با ورود آن ها به بدن فرد مبتلا به عفونت انگلی دچار مشکلات گوناگونی شده و با مشاهده علائم و نشانه ­های بسیار متنوعی در بدن به پزشک مراجعه می­ کند.ما در این مقاله قصد داریم تا در مورد انگل یا کرم ­های گوارشی قابل مشاهده نامبرده و نحوه درمان آن با شما صحبت کنیم تا شما با مشاهده علائم زیر هر چه  سریع تر جهت درمان به پزشک مراجعه کنید.

انگل های گوارشی چیست؟

انگل­ های گوارشی شایع ­ترین علل بروز برخی بیماری های گوارشی است که وجود آن در بین کودکان شایع ­تر از بزرگسالان بوده و آن ها بیشتر به شکل کرم ­های ریز سفید رنگ دیده می­ شوند. این کرم­ ها در پایین روده تخم‌گذاری کرده و با آلوده نمودن روده بزرگ به راحتی از طریق تماس فرد آلوده و مبتلا به دیگران قابل انتقال می ­باشند. در واقع، انگل­ های گوارشی در داخل دستگاه گوارش زندگی کرده و از مواد مغذی موجود در بدن میزبان تغذیه  نموده و فرد را بی ­حال و مستعد ابتلا به بیماری­ های مزمن دیگر می ­نمایند.


علل ابتلا به انگل ­های گوارشی چیست؟

شایع ­ترین علل ابتلا به انگل ­های گوارشی مصرف آب آلوده، گوشت نپخته، عدم رعایت بهداشت، تماس با خاک و مدفوع آلوده و مصرف میوه ­ها و سبزیجات نشسته می ­باشد. با مصرف مواد غذایی آلوده یا تماس پوست و دهان با سایر عوامل آلوده انگل ­ها به راحتی وارد بدن شده و درون روده­ ها سکنی می­ گزینند و سیستم ایمنی بدن را تحت تأثیر قرار داده و آن را تضعیف می­ نمایند.


علائم و نشانه­ های ابتلا به انگل های گوارشی

مهم ­ترین علائم و نشانه ­های ابتلا به انگل­ های گوارشی شامل موارد زیر می­ باشد:

  1. آبریزش دهان در هنگام خواب
  2. خشک شدن لب ها
  3. پرخاشگری و عصبانیت
  4. دندان قروچه
  5. حالت تهوع
  6. دل درد
  7. اسهال بدون دلیل
  8. کم اشتهایی
  9. زردی و رنگ پریدگی پوست
  10. کاهش وزن
  11. عرق سرد و بدبو
  12. خارش مقعد

انواع انگل­ های گوارشی

1- کرمک

این نوع کرم بسیار کوچک بوده و میزبان آن اغلب کودکان می ­باشند. این کرم از طریق مصرف مواد غذایی و آب آلوده به بدن منتقل شده و قابلیت سرایت به بدن فرد دیگر را نیز دارد. وجود آن ها در روده سبب خارش شدید مقعد و شکم درد و کاهش وزن می ­شود.


2- کرم آسکاریس

ابتلا به کرم آسکاریس بیشتر در مناطق گرمسیری شایع بوده و میزبان این انگل بیشتر افراد بزرگسال می ­باشند. این کرم می ­تواند تا 40 سانتی­متر رشد کرده و سبب بروز حالت تهوع، استفراغ و کاهش وزن در فرد مبتلا شود.


3- تریکوریس تریکبورا

طول این انگل در حدود 5 سانتی­متر بوده و در افرادی که در مناطق گرمسیر زندگی می­ کنند، میزان ابتلا به این انگل بیشتر از سایرین می­ باشد. ابتلا به این انگل معمولاً بدون علامت بوده و تنها از طریق تست موفوع این بیماری قابل تشخیص می­ باشد.


4- کرم قلاب­دار

کرم ­های قلاب­دار نیز از طریق پوست و غذای آلوده وارد بدن شده و در روده کوچک و دوازدهه لانه می­ کنند و وجود این کرم در بدن سبب بروز کم ­خونی، خستگی و ضعف شدید خواهد شد.


روش­ های تشخیص انگل­ های گوارشی

در صورت مشاهده هر یک از علائم نامبرده به پزشک متخصص داخلی ، گوارش و یا بیماری­ های عفونی مراجعه کنید. او برای تشخیص وجود انگل از روش­ های تشخیصی زیر استفاده می نماید  :

1- آزمایش مدفوع

2- تست نوار چسب یا گراهام و چسباندن چسب به مقعد برای پیدا نمودن نوع انگل

3- عکسبرداری با اشعه ایکس با استفاده از ماده حاجب باریم


انگل­ های گوارشی را چگونه می­ توان درمان نمود؟

در ادامه، می­ توانید با روش ­های درمان  انگل های گوارشی آشنا شده و از آن ها آگاهی یابید.


1- درمان دارویی

درمان دارویی عموماً پس از کشف و شناخت نوع انگل شایع ­ترین روش درمان انگل­ های گوارشی است. تجویز داروهای ضد کرم همانند بنزیمیدازول­ها (آلبندازول و مبندازول) شایع ­ترین روش درمان دارویی برای از بین بردن کرم ­های گوارشی به­ شمار می­ آید. همچنین، در صورت بروز کم­ خونی تجویز مکمل­ های حاوی آهن برای بیمار ضروری به نظر می­ رسد.


2- تغییر سبک زندگی

شستن دست­ ها با آب و صابون، گندزدایی میوه ­ها و سبزیجات، عدم تماس با فرد مبتلا، نوشیدن آب تصفیه شده و تقویت سیستم ایمنی بدن راه­ های دیگر درمان این عارضه به­ شمار می ­رود.


درمان انگل­ های گوارشی با طب سنتی

جهت درمان انگل­ های گوارشی با طب سنتی می­ بایست به تدابیر حکیم پر آوازه ایرانی، ابوعلی سینا توجه نمایید. وی تقویت سیستم ایمنی بدن را خط اول پیشگیری از ابتلا به انگل­ گوارشی و درمان سریع آن  می داند. به همین دلیل، فرد می ­تواند با کاهش مصرف غذاهای بلغمی (غذاهایی که طبع سرد و رطوبت دارند) همانند برنج، لبنیات، ماکارونی و … درصد ابتلا به این بیماری را تا حدود زیادی کاهش دهد. مصرف سیر خام، مصرف 2 تا 3 قاشق غذاخوری سرکه انگور، پیاز، ترکیب تخم کدو با عسل و مصرف آن به صورت ناشتا و ترکیب سیاه­دانه آسیاب شده با سرکه ساده ­ترین و دردسترس ­ترین روش ­های درمان کرم ­های گوارشی می­ باشند.


چگونه از ابتلا به انگل­های گوارشی پیشگیری کنیم؟

با شستن دست­ها قبل و بعد از غذا، استحمام روزانه، رعایت بهداشت و پیروی از یک رژیم غذایی سالم می­ توان از ابتلا به انگل­ های گوارشی پیشگیری نمود.

 

 

 

 

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to Top