یکی دیگر از گیاهان دارویی که در سلامت وب امروز قصد معرفی آن را داریم گیاهی به نام جنتیانا می باشد. این گیاه از تیره گل سپاسیان بوده و با دارا بودن خواص دارویی بی شمار در صنایع داروسازی کاربرد گسترده ای دارد .برای آشنایی بیشتر با این گیاه دارویی شگفت انگیز می توانید سلامت وب امروز را دنبال بفرمایید. |
جنتیانا چیست؟
جنتیانا با نام انگلیسی Gentian و نام علمی Gentiana Lutea یکی از گیاهان دارویی پرخاصیت است که در درمان بسیاری از بیماری های علی الخصوص بیماری های گوارشی کاربرد گسترده ای دارد .طبق نظر حکمای طب سنتی طبیعت جنتیانا گرم و خشک بوده و طعم جنتیانا تلخ و بوی آن نامطبوع بوده و نام های دیگر جنتیانا ژانسیان ، ژانسیانا ، جنتیانه ، کوشاد ، و به عربی (کف الذئب ، دواء الخیه ، قبطی الملک ) می باشد.
مشخصات ظاهری گیاه جنتیانا
جنتیانا گیاهی بوته ای و علفی است که به صورت خودرو در فصل بهار در کوه ها و مناطق مرطوب و نمناک اغلب کشورهای اروپایی و آسیایی می روید .ساقه این گیاه استوانه ای و ارتفاع آن در حدود یک متر و برگ های آن سبز رنگ، متقابل، کامل و دارای دمبرگی کوتاه و گل های این گیاه زرد رنگ می باشد.بعضی از انواع این گیاه دارای گل آبی رنگ مایل به خاکستری بوده و میوه این گیاه به صورت پوشینه و محتوی تعداد بسیاری دانه های کوچکِ بیضوی و نسبتاً مسطح و ریشه جنتیانا دراز، ضخیم، گوشتی و به رنگ خاکستری زرد می باشد که در اثر گذشت زمان رنگ آن به قهوهای متمایل به قرمز تغییر می کند.ریشهی جنتیانا به ریشهی ژانسیان نیز شهرت دارد.معروف ترین نوع جنتیانا جنتیانای رومی باشد.
تاریخچه جنتیانا
تاریخچه جنتیانا به زمان پادشاهی رومی به نام جنتیوس یعنی سال های 167-180 قبل از میلاد باز می گردد.علت نامگذاری این گیاه نیز به علت شفا یافتن پادشاه رومی به نام جنتیوس توسط این گیاه می باشد .بعدها این گیاه در طب سنتی توسط ابوعلی سینا و محمد بن زکریای رازی نیز مورد استفاده قرار گرفت.
ترکیبات شیمیایی موجود در جنتیانا
مهم ترین ترکیبات شیمیایی و مواد موثره موجود در ریشه این گیاه ترکیباتی مانند قند فراوان، تانن، اسانس، ژانسیانوزید، هتروزید ژانسیوپیکرین، ژانسیامارین، ژانسی زین، اسید ژانسی زیک، ژانسیوستیرین، یک ماده چرب، پکتین، موم و …. می باشد.
خواص درمانی گیاه جنتیانا
این گیاه در صنایع دارویی کاربرد گسترده ای دارد و مهم ترین خواص درمانی ریشه جنتیانا یا خواص گل سپاسی را می توانید در ادامه سلامت وب امروز مطالعه نمایید:
- این گیاه قابض بوده و بهترین مسکن و محلل است که دمکرده آن جهت اشخاص مبتلا به مالاریا مفید است.
- ریشه این گیاه مقوی و کرم کش ،ضد اسهال ،ضد تب و ضد گازهای معده است .
- این گیاه بهترین تقویت کننده سیستم گوارش و در ضمن اشتها آور است.
- با مصرف این گیاه شمار گلبول های سفید افزایش یافته و در نتیجه می تواند سیستم ایمنی بدن را تقویت نماید.
- خون ساز بوده و تحلیل برنده ورم طحال می باشد.
- جنتیانا مقوی کبد بوده و برای درمان نارسایی های کبدی مفید می باشد.
- به علت دارا بودن خواص ضد افسردگی بهترین برطرف کننده خستگیهای روحی و ضد استرس به شمار می آید.
- در درمان نقرس و مشکلات آن نافع است .
- بهترین داروی گیاهی مسکن دردهای سیاتیک می باشد.
- مصرف آن سبب درمان اختلال قاعدگی ،رفع گیرهای قاعدگی و افزایش میزان خون عادت ماهیانه خواهد شد.
- مصرف این گیاه با تسهیل فرایند گوارش سبب باز شدن گرفتگی رودهها ، تسهیل عمل دفع و در نتیجه درمان یبوست خواهد شد.
- برای درمان دردهای مفصلی ناشی از بیماری هایی مانند آرتروز و روماتیسم می توانید از خواص پودر جنتیانا و مزایای بی نظیر آن استفاده نمایید.