بی اختیاری ادرار یکی از مشکلاتی است که می تواند در هر سنی بروز پیدا کند و بیشتر در میان زنان شایع است .در اثر عدم توانایی کنترل مثانه فرد دپار بی اختیاری ادرار و نشت تصادفی ادرار می شود .سلامت وب امروز به بررسی علت بی اختیاری ادرار در میان زنان ،مردان و کودکان پرداخته است . |
بی اختیاری ادرار چیست؟
فهرست مطالب
Toggleبی اختیاری ادرار به علت عدم توانایی کنترل مثانه ایجاد می شود و سبب نشت تصادفی ادرار می شود .این عارضه می تواند تا حدودی ناراحت کننده و آزار دهنده به شمار آید.این عارضه در میان زنان ،مردان و کودکان شایع بوده ولی شدت آن در میان زنان بیشتر است .در مقاله زیر در مورد علت بی اختیاری ادرار در مردان ،زنان و کودکان بیشتر صحبت خواهیم نمود .
1.بی اختیاری ادرار در مردان
بی اختیاری ادرار در مردان سبب می شود تا آن ها احساس شرمندگی و ناتوانی نموده و از انجام فعالیت های فیزیکی خودداری نمایند و در این صورت خطر ابتلا به چاقی و دیابت در آن ها افزایش می یابد .مهم ترین دلایل بی اختیاری ادرار در مردان به علت عدم ارسال سیگنال به موقع از طرف مغز به مثانه یا عدم وارد نمودن فشار کافی توسط عضله اسفنکتر می باشد.
عوامل افزایش دهنده بی اختیاری ادراری در مردان
- مشکلات دستگاه ادراری به صورت مادرزادی
- ابتلا به سرطان پروستات
- التهاب پروستات
- سرفه مزمن
- مشکلات عصبی
- چاقی
انواع بی اختیاری ادرار در مردان
انواع بی اختیاری ادرار در مردان شامل بی اختیاری اضطراری،بی اختیاری استرسی،بی اختیاری عملکردی،بی اختیاری سرریزی ، بی اختیاری زودگذر و بی اختیاری ادرار در مردان در خواب می باشد.
نحوه تشخیص بی اختیاری ادراری در مردان
برای تشخیص این عارضه مردان مبتلا می بایست به یک اورولوژیست متخصص مراجعه نمایند .پزشک با بررسی سوابق پزشکی فرد و انجام معاینه فیزیکی (معاینه مقعد با انگشت) و درخواست انجام آزمایش ادرار به منظور کشت ادرار،آزمایش خون و تست اورودینامیک می توانند این بیماری را تشخیص دهند .
درمان بی اختیاری ادرار در مردان
با توجه به نوع بی اختیاری پزشک راه درمانی مناسب که عمدتا شامل مصرف دارو،تغییر سبک زندگی ،تحریک و جراحی می باشد را انتخاب می نماید .بدین منظور کاهش وزن بیمار ،پیشگیری از یبوست و ترک سیگار باید در اولویت قرار گرفته و تحریک مثانه برای دفع در زمان های تعیین شده به همراه انجام تمرینات عضله کف لگن (کگل)،مصرف داروهای شل کننده مثانه ،تحریک الکتریکی عصب و تزریق عوامل حجم دهندهای مانند گوی های کلاژنی و کربنی در نزدیکی اسفنکتر ادراری و جراحی از متداول ترین روش های درمان این عارضه شناخته شده است .در نهایت با استفاده از روش جراحی اسفنکتر ادراری مصنوعی و یا اسلینگ مجرای ادرار می توان بی اختیاری ادرار در مردان را درمان نمود.
2.بی اختیاری ادرار در زنان
بی اختیاری در زنان نیز سبب ناتوانی در کنترل کردن ادرار و آزار آن ها می شود .ممکن است این بی اختیاری با تنها یک سرفه سبب خروج قطره قطره ادرار شده و در برخی مواقع سبب احساس نیاز به سرویس بهداشتی به صورت اضطراری داشته باشند.علت بی اختیاری ادراری در زنان به دلیل مثانه بیش فعال ،بارداری و زایمان ،آسیبهای عصبی، نقص های مادرزادی، سکته مغزی، ام اس و مشکلات جسمی ناشی از بالا رفتن سن می باشد .که به علت زایمان و بارداری میزان شیوع بی اختیاری ادرار در زنان بیشتر از مردان است .بی اختیاری ادرار در زنان جوان نیز معمولا در زمان بارداری به علت بزرگ شدن جنین و فشار رحم به مثانه اتفاق افتاده و پس از زایمان برطرف می گردد .
انواع بیاختیاری ادرار در زنان
انواع بی اختیاری ادرار در زنان شامل بیاختیاری استرسی،بیاختیاری فوریتی ، بی اختیاری عملکردی ،بی اختیاری سر ریزی و یا ترکیبی از این ها باشد .که بر اساس پژوهشهای انجام شده، بیاختیاری مختلط شایع ترین نوع بی اختیاری در زنان است.
نحوه تشخیص بیاختیاری ادرار در زنان
زنان نیز همانند مردان می بایست برای تشخیص این مشکل به یک متخصص اورولوژیست مراجعه نمایند .پزشک با بررسی سوابق پزشکی و سوال در مورد الگوی تخلیه مثانه و ترشح ادرارمی تواند نوع بی اختیاری را تشخیص داده و با درخواست انجام روش های تشخیصی زیر مانند تست فشاری مثانه،آنالیز ادرار و کشت ادرار،سونوگرافی،سیستوسکوپی و نوار عصب مثانه وجود این مشکل را در شما تایید می نماید .
درمان بی اختیاری ادرار در زنان
برای درمان بی اختیاری ادراری در زنان رفتار درمانی به منظور کنترل مثانه،دارو درمانی،تحریک عصب های مثانه یا (نورومدولاسیون)،قرار دادن حلقه پساری درون واژن ،تزریق عوامل حجیم کننده در نزدیکی اسفنکتر مجرای ادرار و در نهایت جراحی قابل استفاده می باشد .
3.بی اختیاری ادرار در کودکان
این پدیده که در کودکان به شب ادراری شناخته می شود اگر دو بار یا بیشتر در هر ماه رخ دهد به بی اختیاری ادرار نسبت داده می شود که ممکن است در روز ،شب یا شبانه روز اتفاق افتد .بی اختیاری روزانه در میان دختران و بی اختیاری ادراردر خواب و در شب ها بیشتر در میان پسران شایع می باشد .برای بررسی این اختلال در صورتی که فرزندتان بالای شش سال می باشد می بایست به یک اورولوژیست مراجعه نمایید .
عوامل افزایش دهنده بی اختیاری ادراری در کودکان
یبوست، عفونت، رژیم غذایی شامل مصرف کافئین و آب میوه های اسیدی مانند آب پرتقال و گوجه فرنگی ، استرسو ابتلا به دیابت از مهم ترین عوامل بروز این مشکل در کودکان به شمار می آیند .
نحوه تشخیص بی اختیاری ادرار در کودکان
انجام آزمایش ادرار و کشت ادرار، سونوگرافی ،آزمایش خون و سیستو اورتروگرافی در حین ادرار” علت بی اختیاری ادرار کودک را تشخیص میدهد.برای درمان نیز استفاده از داروها ،آموزش لازم در زمینه دفع ادرار و یادآوری آن به کودک و در نهایت جراحی مفید می باشد .استفاده از داروی بی اختیاری ادرار به نام های اکسی بوتینین و تولترودین نیز میتواند در روند درمان کودکان مؤثر باشد.
درمان گیاهی بی اختیاری ادراری با طب بوعلی سینا
ابوعلی سینا معتقد است که این مشکل در اثر عوامل ارثی ،عصبی،صدمه دیدن نخاع شوکی،ورم پروستات،التهاب مثانه،بیماری میزنای،سل،سنگ ها،چسبندگی محکم پوست روی سر آلت ایجاد می شود .
- برای درمان می بایست از ویتامین های گروه ب و ویتامین د استفاده نمود .
- مصرف ماء الشعیر یا قرص مخمر (خصوصا برای خانم ها)و کباب دنبلان برای مردان مفید می باشد. جهت درمان گیاهی بی اختیاری ادرار می توان از جوشانده زغال اخته،گیاه شاه بیزک،دم کرده «علف چای+پونه +گلرنگ»،کوبیده شاهدانه استفاده نمود .
- جهت درمان گیاهی بی اختیاری ادرار در مردان مصرف شش روز متوالی «حنا+سدر+ماست»و بستن آن بر روی بیضه ها و بلافاصله پس از شستن نوشیدن یک لیوان عرق خار شتر موثر است .
- سایر درمان های گیاهی شامل مصرف پونه+لوبیا سبز+سیر،کباب جگر،عسل+شیر+یک قرص مخمر،گردو،کباب ماهی،آووکادو ،داروهای تقطیر البول و … می باشد .
- جهت درمان خانگی بی اختیاری ادرار در زنان نیز مصرف جوشانده تخم شنبلیله ،جوشانده برگ خشک گزنه و دم کرده گیاه علف چای توصیه می شود .