گیاه گلرنگ چه خاصیتی دارد

خواص گیاه گلرنگ+طرز استفاده از گیاه گلرنگ

گیاه گلرنگ گیاه بومی استان های جنوبی ایران می باشد که در حال حاضر به دلیل داشتن خواص فراوان در بیشتر نقاط دنیا کشت می شود .گل های این گیاه به صورت لوله ای ،منفرد و به رنگ زرد متمایل به قرمز می باشد و این گیاه با داشتن طبع گرم و خشک منشاء دارویی داشته و در طب سنتی استفاده از آن کاربرد گسترده ای دارد .اگر می خواهید در مورد خواص گیاه گلرنگ و نحوه استفاده از این گیاه بیشتر بدانید سلامت وب امروز را مطالعه بفرمایید .

گیاه گلرنگ چیست؟

گیاه گلرنگ (SAFFLOWER)گیاهی علفی ،یکساله با ارتفاع 30 الی 150 سانتیمتر و با گل هایی به رنگ زرد متمایل به قرمز می باشد که بیشتر در نقاطی مانند استان های جنوبی کشور مانند کرمان کشت می شود .کشت این گیاه در یونان باستان نیز رایج بوده و اکنون کشورهایی مانند هند ،مکزیک و آمریکا بزرگترین تولید کنندگان گیاه گلرنگ در جهان به شمار می آیند.

طرز تهیه روغن گلرنگ


مشخصات ظاهری گیاه گلرنگ

گلهای این گیاه شبیه گیاه خارخاسک می باشد و برگ های آن دارای دمبرگی پهن و موجدار با دندانه های منتهی به خارهای ظریف می باشد .گل های این گیاه به صورت منفرد و لوله ای با رنگ زرد مایل به قرمز در انتهای شاخه گلدار ظاهر می شود و میوه این گیاه به رنگ سفید می باشد .نام فارسی این گیاه گلرنگ بوده و در زبان عربی به نام های «قرطم»و«احریض» از آن یاد می شود .

فواید گیاه گلرنگ وحشی


 نحوه کاشت گلرنگ به چه صورت می باشد؟

گلرنگ که در زبان ترکی به فطیر گلی نیز مشهور است از طریق کشت دیم و پس از طی هفت مرحله شامل جوانه زنی، روزت، ساقه دهی، شاخه بندی، گلدهی، تشکیل دانه و رسیدگی دانه برداشت می شود .بهترین زمان کشت از اواسط بهمن ماه تا اواخر ماه فروردین می باشد و کاشت بذر گلرنگ در عمق کم ( حداکثر ۵ سانتی متر ) در خاک مرطوب صورت می گیرد.از اواخر فروردین تا اوایل خرداد یعنی زمانی که رنگ گلبرگها از نارنجی به قرمز تبدیل می شوند گلها چیده و خشک می شوند.تکثیر گلرنگ نیز از طریق کشت بذر صورت گرفته و کرم هایی مانند Wireworms، cutworms و maggots از مهم ترین آفات مهم گلرنگ محسوب می شوند.

نحوه کاشت گلرنگ


ترکیبات تشکیل دهنده گیاه گلرنگ

ترکیبات تشکیل دهنده گیاه گلرنگ بر حسب ماده رنگی تشکیل دهنده موجود در این گل متفاوت می باشد .ماده رنگی زرد موجود در این گیاه محلول در آب بوده و به وسیله شست و شوی ساده دستیابی به آن میسر خواهد شد .اما ماده قرمز رنگ موجود در این گیاه به نام کاتامین غیر محلول در آب بوده و تنها در محلول های قلیایی ضعیف قابل حل می باشد .میوه این گیاه حاوی مقادیر فراوانی پروتئین و چربی خوراکی می باشد و از همین رو دانه های گیاه گلرنگ دانه های روغنی بر شمرده می شوند .سایر ترکیبات موجود در این گیاه شامل سلافوریلوکارتامین ، ایزوکاتامین، لینولئیک اسید،اولئیک اسید،استاریک اسید ،پالمیتیک اسید ،لینولینک اسید، کارتامین و کارتامیک اسید می باشد.

قیمت گلرنگ


گیاه گلرنگ چه خاصیتی دارد؟

با توجه به مطالب مندرج در این نوشته اکنون می خواهیم توضیح دهیم که گیاه گلرنگ چه خاصیتی دارد  و شما را با کاربردهای این گیاه بیشتر آشنا نماییم .در ادامه به معرفی خواص درمانی گیاه گلرنگ می پردازیم:

مهم ترین خواص درمانی گیاه گلرنگ

 🌻قاعده آور
 🌻مسکن،مسهل و معرق
 🌻ضد التهاب
 🌻ضد سرطان
 🌻کمک به بهبود جریان خون
 🌻درمان کننده عفونت های زنانه
 🌻دفع کننده بقایای جنین مرده از رحم
 🌻درمان کننده زردی
 🌻درمان ناباروری
 🌻افزایش دهنده اسپرم مردان
 🌻مدر
 🌻تسکین دهنده دردهای قاعدگی
 🌻ضد نفخ و….

گیاه گلرنگ جایگزین مناسبی برای زعفران

گیاه گلرنگ در آشپزی نیز کاربرد داشته و می تواند به علت مناسب بودن قیمت گیاه گلرنگ جایگزین مناسبی به جای ادویه گران قیمت زعفران به شمار آید .در واقع نحوه استفاده از گلرنگ در غذا بسیار ساده است چرا که گلرنگ را می توان به نوعی زعفران تقلبی تشبیه نمود که به علت ارزان بوده قیمت گلرنگ می تواند موجب رنگین شدن غذاهای شما با قیمتی نازل تر از زعفران گردد .

نحوه استفاده از گلرنگ در غذا


کاربرد گیاه گلرنگ در رنگرزی

گیاه گلرنگ در صنعت رنگرزی نیز کاربرد داشته و با استفاده از آن می توان رنگ هایی مانند رنگ های زرد، خردلی، خاکی و زیتونی را تولید نمود. از این گیاه برای رنگ نمودن انواع پارچه ها به استثنای پلی استر و پلی آکریل نیتریل بدون نیاز به ماده ثابت کننده می توان استفاده نمود.


روغن گلرنگ چیست؟

یکی دیگر از مشتقات این گیاه روغن گلرنگ می باشد .طرز تهیه روغن گلرنگ بسیار ساده بوده و معمولا از بذرهای این گیاه قابل استخراج می باشد .روغن گیاه گلرنگ که Safflower oil نامیده می شود علاوه بر طعم دارای رنگ نیز می باشد و از نظر ترکیبات تغذیه ای مشابه ترکیبات تشکیل دهنده روغن افتابگردان می باشد .این روغن حاوی مونو اسیدهای چرب غیر اشباع ( اولئیک اسید) و پلی اسیدهای چرب غیراشباع( لینولئیک اسید) می باشد .

طرز استفاده از گیاه گلرنگ


کاربردهای روغن گلرنگ

روغن گلرنگ در صنایع آرایشی و بهداشتی ،آشپزی ،تولید مارگارین ،تهیه صابون و نقاشی کاربرد گسترده و فراوانی دارد .همچنین به علت داشتن نوعی پروتئین می تواند در بدن میزان  گلوکز و شکستن اسیدهای چرب را تنظیم نماید .چرا که این روغن بسیار کم ضرر بوده و استفاده از آن می تواند در کاهش کلسترول خون و بهبود عملکرد قلب مفید واقع شود .

مضرات گلرنگ


خواص درمانی روغن گلرنگ

روغن دانه گلرنگ به دلیل دارا بودن اسید لینولئیک خطر ابتلا به بیماری های قلبی و تصلب شرایین را کاهش داده و از گرفتگی عروق خونی توسط لخته خون جلوگیری می نماید .همچنین از این روغن می توانید برای مقاصد درمانی زیر استفاده نموده و بهترین نتیجه را در روند کسب سلامتی خود به دست آورید:

💊درمان کننده تب

💊ضد سرفه

💊درمان کننده مشکلات تنفسی

💊برطرف کننده تورمورهای به خصوص تومورهای التهابی کبد

💊درمان کننده دردهای روماتیسمی

💊شاداب کننده پوست و مو


مضرات گلرنگ چیست؟

مضرات گلرنگ را می توان در افراد زیر مهم برشمرده و توصیه می نماییم که افراد زیر جهت جلوگیری از بروز عوارض ناشی از مصرف گلرنگ از مصرف این گیاه و فرآورده های آن اجتناب نمایند :
🅾️مصرف دانه و یا گُل گلرنگ در دوران بارداری و شیردهی به علت اثات قاعدگی آور این گیاه ممنوع بوده و می تواند سقط جنین را به همراه داشته باشد .

🅾️مصرف عصاره دانه و نیز روغن حاصل از دانه گلرنگ سبب کاهش حجم شیر در دوران شیردهی خواهد شد .

🅾️افراد مبتلا به آلرژی نسبت به گیاهانی مانند آفتابگردان، گل داوودی، همیشه بهار و… باید از مصرف گیاه گلرنگ خودداری نمایند.

🅾️افراد مبتلا به زخم معده و هموروئید به دلیل خاصیت رقیق کنندگی خون گیاه گلرنگ می بایست از مصرف آن اجتناب نمایند.

🅾️استفاده از این گیاه درکنار داروهای ضد انعقاد خون مانند  آسپیرین، وارفارین، دیکلوفناک، ناپروکسن، ایبوپروفن و… ممنوع می باشد .

🅾️مصرف گیاه گلرنگ به دلیل افزایش حجم خونریزی در قبل از انجام اعمال جراحی ممنوع می باشد .


طرز استفاده از گیاه گلرنگ به چه صورت می باشد؟

طرز استفاده از گیاه گلرنگ بنا به مقاصد درمانی مختلف متفاوت می باشد در زیر به چند نمونه از روش های مصرف گیاه گلرنگ در درمان بیماری های مختلف اشاره می نماییم:

✅جوشانده 20 گرم گل گلرنگ در آب جهت باز نمودن قاعدگی ،دفع جنین مرده از شکم و تحلیل تومور نافع می باشد .

✅گرفتن شیره 20 گرم تخم گلرنگ و مخلوز نمودن آن با شکر سرخ و عسل در جهت رفع یبوست کاربرد موثری دارد.
✅مخلوط شیره تخم گلرنگ با آبی که در آن انجیر خیسانده باشند به همراه شکر و یا عسل سینه را پاک و سرفه را درمان می نماید .
اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *