گل یاسمن و انواع آن+خواص دارویی گل یاسمن

یکی از گیاهان دارویی بسیار خوشبو و پر خاصیت گیاهی به نام یاسمن است که استفاده از آن علاوه بر جنبه دارویی جنبه تزیینی نیز دارد .این گیاه انواع مختلف و خواص درمانی بی شماری دارد که در سلامت وب امروز به معرفی آن ها خواهیم پرداخت .

گل یاسمن چیست؟

گل یاسمن با نام انگلیسی Jasmine و نام علمی Jasminum polyanthum یکی از گیاهان  دارویی خوشبو و بسیار پر خاصیت است که استفاده از آن برای سلامتی و زیبایی بسیار مفید می باشد .طبع گل یاسمن گرم و خشک بوده ، بوی آن شیرین ، طعم آن کمی تلخ و خصوصیات گیاه شناسی آن به شرح زیر می باشد:

انواع گل یاسمن


گیاه شناسی گل یاسمن

گل یاسمن گیاهی گلدار و متعلق به تیره زیتونیان بوده و دارای شاخه هایی بلند ، برگ های مرکب و تخم مرغی شکل و سبز رنگ است .این گیاه دارای گل هایی با 5 گلبرگ زیبا و خوش بوی به رنگ سفید می باشد. ارتفاع این گیاه بین 4 تا 6 متر بوده و گل های معطر و فراوان این گیاه در اواخر زمستان و اوایل بهار شکوفا می‌شوند.زادگاه این گیاه مناطق معتدل چین و ماداگاسکار بوده و این گیاه بومی کشور چین به شمار می آید .این گیاه علاوه بر مصارف دارویی جنبه تزیینی داشته و می تواند در خلق منظره ای زیبا بر روی دیوارهای اطرافتان تاثیر قابل ملاحظه ای داشته باشد .مناطق کاشت یاسمن در ایران استان های گیلان،مازندران،خراسان رضوی،کرمان و تهران می باشد.نام های دیگر یاسمن شامل استفانوتیس ,Madagascar Jasmine , Waxflower , یاسمین ،گل یاس، گل لیلی، یاسمون، ظیان، گل هاشم، سجلاط، سمن، یاس گلدانی و .. می باشد.


انواع گل یاسمن

انواع گل یاسمن را می توان موارد زیر برشمرد:

  1. یاسمن صورتی: این نوع  از این گیاه در زمستان گل داده و با توجه به رونده بودن آن بیشتر جنبه تزیینی دارد.
  2. یاسمن نارنجی :این گونه نیز همیشه سبز و برگریز بوده و زیبایی چشم نوازی دارد .
  3. یاسمن ستاره ای:این نوع از یاسمن بسیار بزرگ و معطر بوده و با نام یامن وفادار نیز ناخته می شود و در تمامی روزهای سال دارای گل‌ های کوچک ستاره‌ای شکل و برگ‌ه ایی به رنگ سبز براق می باشد.

خواص چی سبز و گل یاسمن


خواص درمانی گل یاسمن

در ادامه می توانید با خواص درمانی گل یاسمن در طب سنتی آشنا شده و پی به ارزش های این گل زیبا ببرید:


1.بهبود وضعیت قلب و عروق

با توجه به این که یاسمن سرشار از ترکیبی آنتی اکسیدانی  به نام کاتچین ها می باشد بنابراین مصرف آن می تواند برای  سلامت قلب و عروق بسیار مفید بوده و از اکسیداسیون رگ های عروقی ، بروز التهاب در عروق ،لخته شدن خون و سکته های قلبی و مغزی جلوگیری نماید .همچنین این گیاه در کاهش فشار خون و کلسترول تاثیر مثبتی داشته و مصرف آن به صورت چای یا دمنوش می تواند ریسک بروز حملات قلبی را در افراد مختلف کاهش دهد.


2.ضد سرطان

خواص آنتی اکسیدانی این گیاه خطر ابتلا به سرطان ها را کاهش داده و می تواند با اثرات مخرب ناشی از رادیکال های آزاد مبارزه نماید .با مصرف این گیاه از بروز انواع سرطان ها پیشگیری نموده و در صورت وجود آن ها را درمان نمایید.


3.کاهش وزن و لاغری

از  خواص یاسمن برای لاغری و کاهش وزن نمی توان به سادگی گذشت .نوشیدن چای یاسمن در چربی سوزی و کاهش وزن تاثیر بسزایی داشته و مصرف مداوم و منظم این دمنوش می تواند در خوش اندامی شما و رسیدن به وزن مورد نظرتان اثر چشمگیری داشته باشد.


4.آرامبخش

بر اساس تحقیقات صورت گرفته بر روی این گیاه استشمام روغن یاسمن می تواند بر روی ترکیبات شیمیایی موجود در سلول‌های عصبی  تاثیر گذار بوده و سبب کاهش استرس و اضطراب در فرد گردیده و در او حس آرامش را القا نماید .بنابراین با نوشیدن دمنشو این گیاه یا ماساژ بدن خود با روغن یاسمن می توانید دردهایی با منشاء عصبی را به راحتی درمان کنید .این گیاه دارای خواص ضد افسردگی بوده ونوشیدن چای یاسمن قبل از خواب می تواند سبب  داشتن خوابی آرام در طی شب شده و در درمان بی خوابی کمک بسیاری به شما نماید .


5.تقویت سیستم ایمنی بدن

اگر به دنبال گیاهی قدرتمند برای تقویت سیستم ایمنی بدنتان می باشید از یاسمن و خواص بی نظیر آن در این زمینه غافل نشوید .این گیاه دارای خواص ضد باکتری و ضد ویروسی بوده و مصرف آن  نقش مهمی در پیشگیری از آلرژی‌ها، آنفلوآنزا، و همچنین سرماخوردگی دارد.

طبع گل یاسمن


6.بهبود عملکرد سیستم گوارش

با استفاده از خواص آنتی اکسیدانی این گیاهی می توانید از سلامت دستگاه گوارش خود محافظت نموده و فرایند و عملیات مربوط به دستگاه گوارش هم چون هضم غذا را بهبود بخشید و از بروز یبوست جلوگیری نمایید.


7.بهبود وضعیت پوست و مو

با توجه به خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی این گیاه می توان از آن برای تقویت موها و جلوگیری از ریزش موها استفاده نمود .همچنین مصرف این گیاه می‌تواند به طور طبیعی و موثر به کاهش روند پیری کمک کرده و از بروز عوارض ناشی از پیری زودرس پوست مانند چین و چروک ،لک های پوشتی و آکنه بر روی پوست جلوگیری نماید .


8.درمان دردهای روماتیسمی

با توجه به خاصیت ضد التهابی یاسمن و منشاء التهابی بودن بیماری روماتیسم مصرف این گیاه در درمان دردهای روماتیسمی نیز بسیار نافع بوده و علاوه بر کاهش التهاب می تواند دردهای این بیماری را نیز کاهش داده و زمینه تحرک بیمار را افزایش دهد .


9.درمان دیابت

اگر به دنبال یک داروی گیاهی قدرتمند برای بیماری دیابت می باشید ما یاسمن را به شما پیشنهاد می کنیم .نوشیدن روزانه یک لیوان چای یاسمن می تواند در تنظیم ترشح هورمون انسولین نقش موثی داشته و سبب تنظیم میزان قندخون و درمان دیابت شود.


10.درمان نقرس و سیاتیک

برای درمان دردهای ناشی از سیاتیک و نقرس مقدرای از گل یاسمن را به مدت 5 روز درون شیشه ای پر از روغن زیتون ارگانیک ریخته و در مقابل آفتاب قرار دهید.پس از 5 روز می توانید این ترکیب را ضماد کرده و بر روی مناطق درناک بدنتان بمالید و با ماساژ این ضماد بر روی پوست بدن دردهای ناشی از سیاتیک و نقرس را کاهش داده و تسکین دهید .


نحوه استفاده از گل یاسمن

شما می توانید برای بهره مندی از خواص این گیاه از روغن یاسمن(Jasmine Oil) به صورت موضعی و دمنوش یا چای یاسمن به صورت خوراکی استفاده کنید .


طرز تهیه چای یاسمن

طرز تهیه چای یاسمن بسیار ساده می باشد .فقط کافی است 5 قاشق چایخوری یاسمن خشک شده را با یک لیتر آب جوش اضافه کنید 20 دقیقه صبر کنید و پس از صاف کردن روزانه سه فنجان چای یاسمن را در سه نوبت بنوشید.

طرز تهیه چای یاسمن


مضرات گل یاسمن

برای در امان ماندن از مضرات گل یاسمن به هشدارهای ارائه شده در این زمینه توجه نمایید:

  • با توجه به خاصیت قاعده آوری این گیاه از مصرف آن در دوران بارداری پرهیز نموده چرا که مصرف این ماده گیاهی در بارداری خطر سقط جنین را به همراه دارد .
  • مصرف دمنوش یاسمن با معده خالی سبب افزایش اسید معده و در نتیجه ناراحتی های گوارشی خواهد شد .
  • وجود مقادیر بالای کافئین در چای یاسمن می تواند در برخی افراد سبب بروز واکنش های آلرژیک گردد .
  • زیاده روی در مصرف این گیاه برای گرم مزاجان مضر بوده و می بایست از مصلح یاسمن به نام گل بنفشه  هم زمان با مصرف این گیاه استفاده نمایند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to Top