بادرنجبویه و خواص شگفت انگیز آن را بیشتر بشناسید

بادرنجبویه از جمله گیاهان شفابخش دارویی است که به علت دارا بودن خواص بسیار شگفت انگیز استفاده از آن در طب سنتی و گیاهی برای درمان بیماری های مختلف کاربرد بسیار گسترده ای دارد .در سلامت وب امروز قصد داریم تا شما عزیزان را با بادرنجبویه یا ترنجان و خواص شگفت انگیز آن آشنا نماییم .

بادرنجبویه چیست؟

بادرنجبویه یا ترنجان یکی ازگیاهان دارویی معطر از خانواده نعناعیان می باشد .طبع بادرنجبویه گرم و خشک بوده و این گیاه قدمتی در حدود 2000سال داشته و از آن به عنوان گیاه آرامبخش و اکسیر جوانی یاد می کنند .

عوارض بادرنجبویه


تاریخچه بادرنجبویه

نام علمی این گیاه یونانی و به نام ملیسا (Melissa officinalis) به‌معنای زنبورعسل است .از آن جا که این گیاه برای اولین بار توسط زنبورداران معبد آرتمیس برای پرورش زنبور عسل کشت می شده است این گیاه ملقب به این نام شده است .این گیاه در حدود 2000 سال پیش در یونان برای برطرف کردن تنش و اضطراب، بستن زخم ها و درمان دندان درد استفاده می شده است. ابوعلی سینا از این گیاه به عنوان مفرح قلب یاد نموده و به نوعی آن را اکسیر جوانی دانسته است .


گیاه شناسی بادرنجبویه

بادرنجبویه با نام علمی Melissa Officinalis گیاهی  علفی ، پایا و چند ساله است که زادگاه آن جنوب کشور انگلستان و شرق مدیترانه می باشد .ارتفاع آن در حدود 30 تا 100 سانتی متر و دارای برگ هایی مشابه گیاه نعناع با سطح فوقانی سبز تیره می باشد .غنچه های این گیاه زرد رنگ بوده و در زمان گل دهی به رنگ سفید یا بنفش تبدیل می شوند .زمان گل دهی این گیاه در خرداد تا اواسط مرداد بوده و میوه آن از اواسط تابستان ( اواخر مرداد ) به تدریج می رسد .قسمت های مورد استفاده این گیاه جادویی، برگ و سرشاخه های جوان آن می باشد.گیاه بادَرَنجبویه با نام های دیگری چون بادَرَنگْبویه یا وارَنگ‌بو یا وارَانْوو(به گیلکی) نیز شناخته می شود .

بادرنجبویه خشک


ترکیبات شیمیایی بادرنجبویه

ترکیبات شیمیایی بادرنجبویه شامل ترکیباتی مانند اسیداولئیک، سیترال، ژرانیول ، رزماری اسید اسیدهای فنلی، تری ترپن ها، تانن ها و فلاونوئیدها است. ژرانیال، نِرال، اولئانان، بتا-کاریوفیلن، نِرول، سیترونلال، ژرانیول، سیترال، لینالول، استات اوگنول، کارنوسیک اسید، اورسولیک اسید، کافئیک اسید از مهم ترین ترکیبات موثره موجود در این گیاه می باشند .این گیاه همچنین دارای نوعی اسانس روغنی فرار به نام سیترال بوده که منشاء بوی تند لیمویی مانند این گیاه را بدان نسبت داده اند .


خواص درمانی گیاه بادرنجبویه

از دیرباز استفاده از گیاهان دارویی در طب سنتی روشی رایج و متداول بوده است .این گیاه به صورت کاملا طبیعی می تواند بسیاری از مشکلات و بیماری ها را درمان نموده و سلامت قلب،اعصاب،کبد و سایر ارگان های حیاتی بدنتان را تضمین نماید .در ادامه سلامت وب امروز شما را با خواص بادرنجبویه و فواید آن برای سلامتی آشنا می کنیم.

طبع بادرنجبویه


1- محافظت از سلامت قلب و عروق

استنشاق اسانس این گیاه سبب کاهش سطح کلسترول خون می شود و در واقع می توان گفت با مصرف اسانس بادرنجبویه می توان میزان کلسترول و تری گلیسیرید را در خون کاهش داده و از تشکیل پلاک در رگ های خونی جلوگیری نموده و سلامت قلب و عروق را تضمین نمود .بادرنجبویه در کاهش فشار خون نیز موثر بوده و آن را تنظیم می کند.


2- بهبود عملکرد کبد

کبد یکی از ارگان های حیاتی بدن است که نقش مهمی در ذخیره و تجزیه چربی ها و پاکسازی سموم از بدن بر عهده دارد .بر اساس پژوهش های انجام شده عصاره بادرنجبویه با کاهش فعالیت آنزیم ALT(آلانین آمینوترانسفراز)از کبد در برابر آسیب ها محافظت نموده و از سنتز سلول های سرطانی در این ناحیه از بدن جلوگیری می کند .


3- ضد سرطان

وجود ترکیبات آنتی اکسیدانی بی شمار در این گیاه دارویی از جمله رزمارینیک اسید، لینولئیک اسید، کارنوسیک اسید، اوروسولیک اسید و …در کاهش تکثیر غیر متعارف سلول های بدن نقش موثری دارد .اسانس سیترال موجود در این گیاه باعث بهبود وضعیت تومورهای سرطانی و کاهش طول عمر سلول های سرطانی می شود .بنابراین اثر مصرف این گیاه در درمان سرطان سینه ،سرطان رکتوم ،سرطان کبد،سرطان خون یا لوسمی بسیار موثر و اثبات شده می باشد.


4- درمان دیابت

بر اساس تحقیقات علمی انجام شده بر روی اثرات فارماکولوژیک این گیاه ثابت شده است عصاره این گیاه باعث کاهش میزان قند خون و تنظیم سطح آن می گردد .علت این امر را وجود فلاونوئیدها و آنتی اکسیدان ها در این گیاه دانسته و در نتیجه محققان اذعان داشته اند که این گیاه ممکن است در درمان دیابت مفید باشد.بنابراین مصرف هم زمان عصاره‌ی اتانولی بادرنجبویه همراه با داروهای کنترل کننده و درمان کننده دیابت نوع 2 می تواند اثرات سودمندی به همراه داشته باشد.


5-کاهش استرس و اضطراب

ترکیبات شیمیایی موثره فعال در این گیاه دارای خواص آرام بخشی بوده و از این رو مصرف این گیاه استثنایی در ایجاد حس آرامش ،کاهش استرس و اضطراب ، درمان بی خوابی ،تقویت حافظه ،بهبود عملکرد سیستم عصبی و بهبود خلق و خو نقش بسزایی دارد .

مضرات دمنوش بادرنجبویه


6-ضد التهاب

خواص ضد التهابی گیاه بادرنجبویه می تواند در کاهش درد های التهابی بدن موثر باشد .وجود ترکیبات موثره آنتی اکسیدانی و ضد التهابی در این گیاه با آسیب های ناشی از رادیکال های آزاد مبارزه نموده و در کاهش دردهای روماتیسمی و سایر دردهای مفصلی التهابی اثر سودمندی به همراه دارد.


7- تیروئید پرکار را تنظیم می‌کند

تیروئید پرکار یکی از مشکلات و اختلالات مهم هورمونی است که می تواند موجب بروز مشکلا فراوانی برای شخص مبتلا شود .عصاره این گیاه در تنظیم عملکرد غده تیروئید و جلوگیری از پرکاری تیروئید بسیار مفید بوده و از بروز بیماری گواتر پیشگیری می کند.


8- سلامت دستگاه گوارش

خواص آنتی‌اکسیدانی عصاره‌ی بادرنجبویه به سلامت دستگاه گوارش کمک می‌کند.درمان زخم معده ،بهبود عملکرد گوارش ،درمان یبوست و جلوگیری از سرطان های دستگاه گوارشی از مهم ترین فواید عصاره این گیاه درمانی محسوب می شوند.


9-کاهش علائم سندرم پیش از قاعدگی (PMS)

مصرف این گیاه در کاهش دردها و علائمِ سندرم پیش از قاعدگی بسیار موثر است و کرامپ ها و اسپاسم های عضلانی شکم و رحم را بهبود می بخشد .بنابراین برای کاهش دردهای قاعدگی می توانید از دمنوش این گیاه استفاده کنید .


10-درمان تبخال

خواص ضد ویروسی و ضد باکتریایی این گیاه در درمان عفونت های ویروسی و قارچی اثر چشمگیری دارد .درمان موضعی تبخال با استفاده از عصاره این گیاه به راحتی امکان پذیر بوده و می‌تواند تعداد دفعات تبخال‌ زدن را کمتر نماید .


روغن و عرق بادرنجبویه چیست؟

روغن و عرق بادرنجبویه یکی از فراورده های این گیاه است که با دارا بودن خواص اصلی این گیاه دارای خواص بی شماری می باشد .مهم ترین خواص این روغن گیاهی و خواص عرق بادرنجبویه عبارت است از:

  1. ضد قارچ و باکتری
  2. درمان مشکلات گوارشی
  3. تقویت سیستم ایمنی بدن
  4. ضد التهاب
  5. تسکین دهنده دردها

مضرات عرق بادرنجبویه


نحوه مصرف بادرنجبویه

رایحه دلنشین این گیاه شگفت انگیز و شفا بخش مشابه بوی لیموست .استفاده از این گیاه در طعم دادن به گوشت و غذاهای دریایی،تهیه سالاد ها ،تولید صنایع آرایشی و بهداشتی،عطر چای کاربرد داشته و مصرف چای بادرنجبویه یا دم نوش بادرنجبویه می تواند بهترین،طبیعی ترین و پرخاصیت ترین نوشیدنی گیاهی دنیا به شمار آید .


چای بادرنجبویه

چای بادرنجبویه یا چای فرانسوی یکی از نوشیدنی های پرطرفدار و آرامبشخش می باشد که به علت پرطرفدار بودن آن در میان فرانسویان به چای فرانسوی شهرت پیدا نموده است .این نوشیدنی که در دنیا به نام چای ملیسا نیز شناخته می شود خواص بی شماری دارد که مهم ترین آن خاصیت آرامبخشی و نشاط آوری آن می باشد .با نوشیدن این چای طبیعی می توانید از مزایای درمانی زیر بهره مند شوید :

  • ضد استرس و افسردگی
  • ضد سکسکه
  • بهبود استحکام استخوان
  • مفید برای تقویت حافظه
  • تقویت کننده قلب،کبد،مغز،گوارش و..

دمنوش بادرنجبویه


طرز تهیه چای بادرنجبویه

برای تهیه دمنوش بادرنجبویه ،این چای استثنایی یک قاشق غذا خوری برگ بادرنجبویه یا بادرنجبویه خشک را در قوری حاوی آب جوش ریخته و به مدت 15 دقیقه می گذاریم تا دم بکشد .سپس با اضافه کردن کمی عسل ارگانیک و طبیعی به آن می توانید این چای دلچسب و گوارا را نوش جان فرمایید .


حد مجاز مصرف و بهترین زمان مصرف بادرنجبویه

حد مجاز مصرف این گیاه یک و نیم الی چهار و نیم گرم در روز بوده و بهترین زمان مصرف آن 1 الی 2 ساعت پس از غذا می باشد.


عوارض جانبی و مضرات بادرنجبویه

از آن جا که این گیاه دارویی کاملا طبیعی است مصرف متعادل آن در افرادکاملا بدون عارضه می باشد .اما اگر دارای هر یک از شرایط زیر هستید حتما قبل از مصرف این دارو با پزشکتان مشورت نموده و برای جلوگیری از بروز عوارض ناخواسته و مضرات بادرنجبویه از مصرف خودسرانه این گیاه خودداری نمایید .

  1. دوران بارداری و شیردهی
  2. مصرف داروهای ضد اضطراب و هورمونی برای درمان کم کاری تیروئید
  3. مصرف داروهای HIV

اثرات درمانی و نحوه استفاده از این گیاه در طب سنتی

بر اساس تدابیر طب سنتی ترنجان یا بادرنجبویه را می بایست به صورت چخته استفاده نمود .این گیاه مسکن،خواب آور و برطرف کننده تشنج است.همچنین برای تقویت دستگاه گوارش و هضم غذا موثر است .جهت درمان بیماری های نام برده به شیوه زیر عمل نمایید:


درمان اختلالات گوارشی

مقدار 20 تا 50 گرم برگ یا گل خشک شده ترنجان را در یک لیتر آب بجوشانید و سپس 10 دقیقه کنار بگذارید تا دم بکشد .پس از صاف کردن آن را با عسل یا شکر شیرین ساخته و روزی 3 تا 4 فنجان بنوشید .با این نوشیدنی می توانید دستگاه گوارش خود را پاکسازی نموده و اسیدی شدن معده و نفخ معده را به راحتی برطرف نمایید .همچنین با این نوشیدنی می توانید بی خوابی ،ناراحتی های عصبی ،قاعدگی های دردناک ،استفراغ و دل بهم خوردگی ،سردرد و میگرن خود را نیز درمان نمایید .


درمان گزیدگی حشرات

به اندازه یک مشت برگ تازه این گیاه را کوبیده و به شکل ضماد بر روی محل گزیدگی قرار دهید .فورا درد و سوزش آن برطرف می شود .

روغن بادرنجبویه


درمان ضعف،بیهوشی،سرگیجه و تپش قلب

120 گرم گل خشک شده ترنجان را به همراه 30 گرم تفاله لیموترش و 30 گرم جوز الطیب ،15 گرم گل میخک،15گرم دارچین داخل 20 لیتر سرکه ریخته و پس از یک هفته که کاملا خیس خورد آن را صاف کرده و در داخل شیشه بریزید و روزانه به اندازه یک قاشق چایخوری به همراه آب نیم گرم بخورید .یا این که 30 تا 40 قطره از آن را روی یک حبه قند ریخته و میل نمایید .این درمان روزانه 3 تا 4 بار باید تکرار شود .


درمان خستگی

15 گرم آب ترنجان را با 150 گرم خامه شیر مخلوط نموده و با دو عدد زرده تخم مرغ و 15 گرم دارچین به خوبی مخلوط نمایید .سپس آن را با شکر شیرین نموده و آنقدر به هم بزنید تا کاملا شل و نرم شود حال کمی از شربت جوشانده ترنجان را با 2 قاشق یا بیشتر از این مخلوط ترکیب کرده و از آن برای رفع خستگی های خود استفاده کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to Top