گیاه فاخره و خواص شگفت انگیز آن برای بدن + مضرات فاخره

گیاه فاخره، گیاهی مفید و شفابخش است که ارزش دارویی و غذایی بسیار بالایی دارد و با تکیه بر فواید آن، می­ توان بسیاری از بیماری­ ها را درمان نمود. در ادامه همرا ما باشید تا با تمامی فواید فاخره برای سلامتی بدن و نحوه­ ی استفاده از این گیاه بیشتر آشنا شوید.

گیاه فاخره چیست؟

گیاه فاخره با نام انگلیسی Common pricklyash و نام علمی Zanthoxylum یکی از مهم ­ترین گیاهان دارویی بسیار معتبر و با ارزش است که می ­تواند نقش مهمی را در درمان بسیاری از بیماری­ ها داشته باشد. این گیاه در طب سنتی کاربردهای وسیعی داشته و اثرات طبی و دارویی آن در طی تحقیقات انجام شده کاملاً به اثبات رسیده است. طبع گیاه فاخره گرم و خشک بوده و طعم فاخره شبیه آلبالوی تلخ می ­باشد.

طبع گیاه فاخره


مشخصات ظاهری گیاه فاخره

فاخره، گیاهی گل­دار متعلق به راسته­ ی افراسانان و تیره سدابیان است که به ­عنوان یک درخت همیشه سبز دارای ارتفاعی در حدود 10 متر می ­باشد. ساقه ­ی این درخت، چوبی و تیغ ­دار و زرد رنگ است و برگ­ های این گیاه سبز رنگ متناوب و مرکب می­ باشد. میوه­ ی فاخره به اندازه­ ی فلفل سیاه بوده که پس از رسیدن، تا نیمه باز می ­شود. از این رو، به فاخره، دهان باز نیز می ­گویند.

درون میوه، دانه­ ای کوچک و براق به اندازه­ ی سیاهدانه وجود دارد. این گیاه، بومی مناطق آسیایی هم­چون چین و هند بوده و نام ­های دیگر فاخره، شامل فاغره، دهان­ گشاد، کبابه­ دهن، زرد چوب و چوب فلفل می­ باشد.اندام دارویی فاخره، میوه و دانه رسیده این گیاه است.این گیاه بوی بسیار قوی داشته و گل­ های آن به رنگ زرد و سبز می­ باشد. زمان برداشت میوه، اواخر فصل تابستان است که میوه ­ها به رنگ قهوه ­ای مایل به قرمز درآمده ­اند.

اندام دارویی گیاه فاخره


ترکیبات شیمیایی موجود در گیاه فاخره

اینن گیاه غنی از آنتی ­اکسیدان ­ها، آلکالوئیدها، فلانوئیدها و اسانس­ های فلاندرن و لینالول می­ باشد.


خواص درمانی گیاه فاخره

مهم ­ترین فواید دارویی و درمانی گیاه فاخره در طب سنتی، شامل موارد زیر می ­باشد:


1- ضد التهاب

وجود سطح بالایی از آنتی­ اکسیدان­ ها در این گیاه، آن را به ماده ­ای مفید برای درمان التهابات در سراسر بدن و تقویت سیستم ایمنی تبدیل نموده است. مصرف این گیاه و مکمل­ های آن، علاوه بر رفع التهابات با اثرات مخرب اکسیداسیون سلولی مقابله کرده و بدن را درمقابل انواع بیماری ­ها و سرطان ­ها، ایمن و واکسینه می­ نماید.


2- بهبود عملکرد دستگاه گوارش

مصرف این گیاه در بهبود عملکرد دستگاه گوارش و تضمین سلامتی آن، بسیار مفید و مؤثر می­ باشد. برای درمان اسهال، از پوست و میوه ­ی این گیاه می­ توان استفاده کرد و عصاره­ ی ریشه و ساقه فاخره در درمان سایر مشکلات گوارشی، از قبیل زخم معده، کاربرد مؤثری دارد.

طعم فاخره


3- بهبود عملکرد قلب و عروق

مصرف میوه­ ی فاخره، گردش خون در بدن را بهبود بخشیده و جوشانده برگ و ریشه­ های این گیاه، مقوی قلب به ­شمار می ­رود.


4- تقویت­ کننده­ ی نیروی جنسی

پوست و میوه­ ی فاخره در تقویت قوای جنسی، درمان مشکلات تناسلی و زودانزالی نافع بوده و می ­تواند منجر به افزایش قدرت باروری گردد.


5- ضد عفونت

عفونت ­های رحمی، عفونت­ های تناسلی و مجاری ادراری و حتی تنفسی، به سادگی با استفاده از برگ ­های فاخره، قابل درمان می­ باشد.


6- مسکن درد دندان

برای تسکین درد دندان می ­توانید پوست درخت فاخره را کوبیده و له نموده و بر روی دندان قرار دهید. مزمزه مخوط میوه فاخره و سرکه، راهی مؤثر برای بهبود التهاب لثه و ریشه ­کن نمودن عفونت­ های دهانی و دندانی به­ شمار می­ رود.


7- درمان­ کننده ­ی انگل ­های گوارشی

مهم­ ترین خاصیت فاخره، ضد کرم بودن آن است. پوست، میوه­ ی فاخره داروی بسیار خوبی برای از بین بردن انگل­ های گوارشی می­ باشد و می­ تواند در درمان  کرم های گوارشی در کودکان نافع باشد.


8-سایر خواص

  • درمان جرب یا گال
  • حشره ­کش قوی
  • درمان­ کننده ­ی نیش حشرات و گزش مار
  • ضد سرفه
  • قاعده ­­آور
  • رفع ­کننده­ ی سوء هاضمه
  • درمان سفلیس
  • درمان واریس و روماتیسم

نحوه­ ی مصرف گیاه فاخره

از این گیاه به صورت خوراکی (جوشانده) و تنتور می ­توان استفاده نمود. میزان مجاز مصرف خوراکی فاخره یک تا دو قاشق چای­خوری تا 3 بار در روز بوده و میزان مصرف تنتور، دو تا چهار میلی­ لیتر و سه بار در روز می ­باشد. علاوه ­بر این، شما می­ توانید از فاخره به­ عنوان طعم ­دهنده در تهیه ­ی نوشیدنی ­ها و غذاها استفاده نموده و یا دمنوش فاخره و مکمل­ های این گیاه را از داروخانه­ های معتبر تهیه نمایید.

دمنوش فاخره


مضرات گیاه فاخره

زیاده ­روی در مصرف فاخره نیز همانند هر ماده ­ی غذایی دیگر می­ تواند سبب بروز مضرات فاخره و عوارض ناشی از سوء مصرف این گیاه گردد. مهم­ ترین مضرات این گیاه را می ­توان موارد زیر برشمرد:

 

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to Top