یکی از سبزیجات بسیار مفید ، پرخاصیت و بسیار معطر سبزی به نام نعناع است که دارای خواص دارویی بی شمار برای سلامتی و زیبایی می باشد .کاربرد این سبزی هم در طب سنتی و هم در طب مدرن گسترده بوده خواص این گیاه بر همگان شناخته شده است .در سلامت وب امروز می توانید با این سبزی پر خاصیت و خواص درمانی آن بیشتر آشنا شوید . |
نعنا چیست؟
نعنا با نام انگلیسی (Mint) و نام علمی ( Ment)یکی از سبزیجات پر خاصیت است که خواص درمانی گسترده ای در طب سنتی و مدرن دارد .طبع نعنا گرم و خشک بوده و طعم آن خنک و کمی تلخ بوده و مصلح نعنا کرفس و بدل آن پودنه بحری می باشد .در ادامه می توانید با مشخصات ظاهری این گیاه بیشتر آشنا شوید .
گیاه شناسی نعنا
نعنا گیاهی علفی و پایا است که دارای ساقه هائی خزنده و زیرزمینی و برگ هایی متقابل ، بیضوی،نوک تیز و دندانه دار به درازای 4 تا 7 سانتی متر و عرض 2 تا 3 سانتی متر می باشد. ساقه این گیاه چهار گوش و به رنگ قرمز مایل به بنفش بوده و گل های آن به رنگ ارغوانی مایل به بنفش می باشند که در ماه های مرداد و شهریور گل ها نمایان می شوند .این گیاه دارای فرم ها و واریته های متعدد و متنوعی بوده و مناطق کاشت آن در سراسر ایران علی الخصوص استان آذربایجان و گیلان و مازندران می باشد .
ارزش غذایی نعنا
در جدول زیر می توانید ارزش تغذیه ای نعناع را مشاهده و مطالعه نمایید :
تشکیل دهنده اصلی | مقدار در100 گرم |
---|---|
انرژی (کالری) | 44 کیلوکالری |
کربوهیدرات | 8.41 گرم |
پروتئین | 3.29 گرم |
چربی | 0.73 گرم |
آب | 85.55 گرم |
فیبر | 6.80 گرم |
ویتامین A | 203.00 میکروگرم |
ویتامین C | 13.30 میلی گرم |
تیامین (B1) | 0.08 میلی گرم |
ریبوفلاوین (B2) | 0.18 میلی گرم |
نیاسین (B3) | 0.95 میلی گرم |
پانتوتنیک اسید (B5) | 0.25 میلی گرم |
ویتامین B6 | 0.16 میلی گرم |
فولات (B9) | 105.00میکروگرم |
کلسیم | 199.00 میلی گرم |
آهن | 11.87 میلی گرم |
منیزیم | 63.00 میلی گرم |
فسفر | 60.00 میلی گرم |
پتاسیم | 458.00 میلی گرم |
سدیم | 30.00 میلی گرم |
روی | 1.09 میلی گرم |
مس | 0.24 میلی گرم |
منگنز | 1.12 میلی گرم |
خواص درمانی نعنا
گیاه نعناع دارای خواص بی شماری برای سلامتی بدن و زیبایی پوست و مو بوده که در ادامه شما را با مهم ترین خواص نعناع در طب سنتی آشنا می نماییم:
1.درمان سکسکه و حالت قی
برای درمان سکسکه و حالت قی و هیضه و تولید اشتها و برطرف کننده خفقان و درد معده خوردن چند شاخه نعناع همراه با آب انار ترش مسکن سکسکه و حالت قی و هیضه است و در ضمن اشتها آور نیز می باشد و درد معده را نیز برطرف می کند و تسکین می بخشد. نعناع دارای هورمون مخصوصی است که محرک دستگاه و غدد گوارشی می باشد .یک فنجان از دم کرده آن بعد از غذا هضم را آسان و اختلالات معده را برطرف می کند .
2.درمان جراحات و دمل باز کردن ادرار و بسته شدن شیر
مخلوط نعناع و آرد جو ضماد خوبی برای جراحات و باز کردن شاش بند و شیر منجمد و بسته شدن در پستان می باشد .
3.پیشگیری از آبستنی
برداشتن نعناع در فرج قبل از شروع به جماع بسیار مفید است و غالبا”مانع از آبستنی می شود . با تجویز پزشک این امر انجام شود .هم چنین برای درمان خونریزی خوردن آب نعناع و سرکه بسیار نافع است.
4.درد گوش
چکاندن نعناع منظور آب آن با عسل تسکین دهنده درد گوش است .
5. درمان خنازیر
مالیدن و ضماد عصاره نعناع (بکوبند آب آن را بگیرند ) مخلوط با روغن گل سرخ تا سه مرحله بسیار موثر است. برای مبتلایان به حصبه و ناراحتی های روده نیز این عمل بسیار مفید است .
6.درمان بالا رفتن فشارخون
نوشیدن دم کرده نعناع خوبست چون درمان زیاد شدن کلسترول خون است .هم چنین برای درمان سردرد و درمان بیماری های مجاری تنفسی و قلب – خوردن نعناع یا عرق نعناع بسیار مفید است .
7. درمان مشکلات کبدی
نعناع برای کبد بسیار مفید است . نعناع بخصوص دمکرده آن دوست باوفای کبد بوده و ترشی صفرا را رقیق می کند وکلسترول خون را پائین می آورد . به همین جهت پیری را به تاخیر می اندازد . برای این منظور بهتر است قبل از غذا خورده شود .
8.درمان گریپ
بعلت داشتن اسانس و عطر مخصوص میکروب کشی قوی است بخصوص سرماخوردگی و گریپ را درمان می نماید.
9.نعناع جلوگیرنده از سرایت حصبه
کسانی که از بیماران حصبه ای پرستاری می کنند، و همچنین برای کلیه مردم بهنگام شیوع حصبه استفاده از نعناع و شربت آن ایجاد مصونیت می کند. تا جائی که (بقول آقای دکتر جزایری) اگر آب آلوده به میکروب حصبه همراه با نعناع بخورند دچار این بیماری نخواهند شد.
10.درمان مشکلات پوستی
از خواص نعناع برای پوست می توانید به عنوان ماسک زیبائی و در ضمن درمان کننده ناراحتی های پوستی بخصوص اگزما استفاده نمایید.برای بهره مندی از خواص چای نعناع برای پوست از دمنوش نعناع استفاده کنید . این دمنوش درمان کننده عوارض پوستی به خصوص اگزما و خارش های پوستی می باشد .کمپرس جوشانده و یا ضماد نعناع سرخی و خارش پوست را برطرف می کند. برای این کار نعناع را بکوبید و بصورت ضماد آن را بکار برید.
نحوه استفاده از نعنا
شما می توانید برای بهره مندی از خواص این گیاه شگفت انگیز از آن در تهیه محصولات مختلفی مانند چای نوشیدنی، آب نبات، ژله، شربت، بستنی و … استفاده نمایید .
زیان ها و ممنوعیت های مصرف نعنا
زیاده روی در مصرف این گیاه می تواند برای برخی افراد مضر بوده و اثرات سوء بر روی سلامتی آن ها به همراه داشته باشد .بنابراین برای در امان ماندن از مضرات نعناع به موارد زیر توجه نمایید:
- مصرف این گیاه در افراد مبتلا به بیماری ریفلاکس معده (بازگشت اسید به مری) مناسب نمی باشد.
- مصرف این گیاه با فرآورده های حاوی کافور و تیمول ناسازگار می باشد .
- افراد مبتلا به سنگ های کیسه صفرا و بیماری های صفراوی در مصرف این گیاه احتیاط نمایند .
- در صورت داشتن سابقه آلرژی به مواد غذایی در مصرف این سبزی احتیاط کنید .
- مصرف این گیاه به علت دارا بودن خاصیت قاعده آوری در دوران بارداری ممنوع بوده و منجر به سقط جنین می گردد .