درمان گرفتگی عضلات

گرفتگی عضلات و درمان آن + برای گرفتگی عضلات چه بخوریم؟

گرفتگی عضلات مشکلی نسبتاً شایع است که اکثر افراد در طول زندگی خود آن را به دلایل مختلفی تجربه نموده ­اند. این گرفتگی ­ها بیشتر در نواحی کمر، پا، کتف و … شایع بوده و می­ تواند موجب آزار فرد گردد؛ چرا که در حین آن­ که این وضعیت اتفاق می­ افتد، استفاده از ماهیچه ­ها به صورت موقت غیرممکن بوده و حرکت فرد محدود می­ شود. اگر می­ خواهید با روش­ هایی مفید و مؤثر برای درمان گرفتگی عضلات آشنا شوید، توجه شما را به مقاله امروز جلب می­ نماییم:

گرفتگی عضلات چیست؟

گرفتگی عضلات یا اسپاسم عضلانی در اثر ایجاد یک واکنش انقباضی در عضلات بدن ایجاد می ­شود. این عارضه عموماً در اثر تحریک و یا آسیب عصب عضلانی ایجاد شده و سبب احساس درد شدید و سفت شدن ماهیچه ­ها می­ گردد. در واقع، این عارضه در اثر انقباضات غیرعادی و خودبه­ خودی در عضله ایجاد شده و باعث منقبض شدن عضله و ایجاد گرفتگی می­ شود.

آمپول گرفتگی عضلات


دلایل گرفتگی عضلانی چیست؟

دلایل متعددی در بروز و ایجاد این وضعیت مؤثرند که در ادامه به ­شرح و معرفی آن ها می ­پردازیم:

دلایل گرفتگی عضلات


1- فشار عصبی و استرس

پزشکان اصلی­ ترین، مهم ­ترین و متداول­ ترین علت گرفتگی عضلات را فشار عصبی و استرس معرفی نموده ­اند. در واقع، در بیشتر موارد ایجاد این وضعیت ریشه عصبی داشته و گرفتگی­ های عضلانی مانند گرفتگی پا و … در اکثر موارد به این علت ایجاد می ­شوند.


2- کمبود مواد معدنی

یکی از علل اصلی گرفتگی عضلات، کمبود منابع معدنی مانند منیزیم و کلسیم در خون می ­باشد. ایجاد اختلال در تعادل میان مواد معدنی و کاهش سطح عناصر نام­­برده موجب انقباض عضله و احساس درد و گرفتگی در آن می­ شود.


3- کم ­آبی بدن

کم ­آبی و دهیدراته شدن بدن سبب افزایش میزان اسیدلاکتیک در عضلات و گرفتگی­ های عضلانی می­ شود. با کمبود آب در بدن عملکرد خون ­رسانی به عضلات، اندام و بافت ­های بدن دچار اختلال گشته و با کاهش دریافت خون توسط عضلات اسپاسم عضلانی ایجاد می­ شود.


4- کاهش جریان خون

ابتلا به تصلب شرایین سبب مسدود شدن رگ­ ها و کاهش جریان خون درون رگ­ ها می­ شود. این موضوع نیز فاکتور دیگری است که منجر به اسپاسم عضلانی می­ شود.


5- تحت فشار بودن عصب

در برخی موارد قرار گرفتن در موقعیت­ های نادرست در هنگام نشستن، خوابیدن و یا ایستادن، بلند کردن اجسام سنگین به روشی اشتباه می­تواند عصب عضله را درگیر کرده و منجر به گرفتگی عضلانی گردد. افراد مبتلا به  تنگی کانال نخاعی، دیسک کمر و … بیشتر در معرض این وضعیت قرار دارند.


6- بارداری

بارداری نیز می­ تواند یکی از علل ایجاد و ابتلا به اسپاسم­ های عضلانی به ­شمارآید. افزایش وزن در ماه­ های آخر بارداری و وارد آمدن فشار جنین به ستون فقرات احتمال ابتلا به گرفتگی کمر و عضلات پا را افزایش می ­دهد.


علائم و نشانه­ های بروز این مشکل چیست؟

مهم ­ترین علائم و نشانه ­های گرفتگی عضلانی شامل احساس درد شدید و ناگهانی در عضله به هنگام حرکت یا استراحت می ­باشد. در این حالت میزان حرکت فرد محدود و در برخی موارد غیرممکن گشته و فشار بسیاری به تاندون­ ها و ماهیچه ­ها وارد می­ شود.


چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

 در صورتی­ که با استراحت در وضعیت جسمی شما تغییری ایجاد نگردید و یا این­ که این گرفتگی دائماً در زمان­ های مختلف تکرار می­ گردد،‌بهتر است هر چه سریع­ تر به یک متخصص ارتوپد یا جراح مغز و اعصاب مراجعه نمایید.

علت گرفتگی های عضلانی


روش ­های تشخیص عامل اصلی این عارضه کدام است؟

پزشک پس از شنیدن شرح حال شما با استفاده از روش­ های زیر علت اصلی بروز این وضعیت را کشف کرده و اقدامات درمانی لازم را آغاز می ­نماید. این روش ­ها عبارتند از:

1- آزمایش خون برای اندازه­ گیری سطح عناصر معدنی در خون هم ­چون کلسیم، پتاسیم، منیزیم و …

2- سونوگرافی کالرداپلر برای تعیین گرفتگی عروق

3- ام. آر. آی و سی­تی­ اسکن

4- نوار عصب و عضله


روش ­های درمان این عارضه به چه صورت است؟

برای درمان گرفتگی عضلات روش­ های متعددی وجود دارد که در این مقاله به صورت کامل آن ها را خدمتتان معرفی می­ نماییم.


1) روش ­های خانگی

ساده ترین و دردسترس ­ترین روش درمان گرفتگی عضلانی استفاده از روش ­های خانگی هم ­چون استراحت، ماساژ ملایم عضلات، مصرف مسکن­ های ساده و غیر استروئیدی هم­چون استامینوفن، ژلوفن، ناپروکسن و … به همراه قرار دارن کمپرس سرد یا گرم بر روی عضله و یا حمام گرم می ­باشد. گرما باعث رفع گرفتگی و شل شدن عضلات گردیده و درد را تا حدود بسیار زیادی کاهش می ­دهد. نوشیدن آب به میزان کافی 8 تا 10 لیوان در روز، پرهیز از قرارگرفتن در شرایط استرس ­زا و  داشتن استراحت کافی از سایر روش های درمان خانگی گرفتگی عضلانی به شمار می روند .برای گرفتگی عضلات چه بخوریم؟ مصرف مواد غذایی حاوی کلسیم و منیزیم هم­چون لبنیات، موز، کنجد و … از جمله روش ­های خانگی درمان این عارضه به­ شمار می ­رود.


2) درمان با طب سنتی

اطباء طب سنتی همواره با ارائه راه کارهای متفاوت و مؤثر توانسته­ اند درمان بسیاری از مشکلات و بیماری­ ها همراه خوبی به­ شمار آیند و با ارائه شیوه­ های درمانی مؤثر مشکل ایجاد شده را از بین برده و برطرف نمایند.تحقیقات نشان داده است نوشیدن دم نوش­ های آرام ­بخش هم­ چون بابونه، گل­ گاو زبان یا دمنوش بادرنجبویه نیز با آرامش اعصاب می ­تواند از بروز این وضعیت پیشگیری نماید.


3) دارو درمانی

تجویز داروهای شل­ کننده عضلات همچون قرص گرفتگی عضلات مانند ملوکسیکام و آمپول گرفتگی عضلات به نام متوکارمابول و … و یا تزریق کورتون راه دیگری برای رهایی از اسپاسم عضلات می­ باشد. مصرف این داروها بدون تجویز پزشک ممنوع بوده و بنابراین از مصرف خودسرانه آن ها خودداری نمایید.


4) فیزیوتراپی

فیزیوتراپیست با استفاده از دستگاه و نرمش ­های مناسب به انعطاف ­پذیری عضلات کمک کرده و با تقویت عضلات از بروز این مشکل جلوگیری می­ نمایند.

درمان گرفتگی عضلات


5) جراحی

در برخی موارد با توجه به این­که تنگی کانال نخاعی، دیسک، وجود تومور و … عامل اصلی بروز این وضعیت است، لذا استفاده از روش جراحی برای درمان این عارضه بسیار کارآمد می ­باشد.


6) سایر روش ­ها

کایروپراکتیک یا تحریک الکتریکی عصبی از راه پوست (TENS)، ورزش­ درمانی، ماساژ درمانی و استفاده از بریس یا کرست به عنوان مهاربند خارجی عضلات می­ تواند در درمان و از بین بردن علائم اسپاسم عضلانی مؤثر باشد.

 

 

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *