آفت دهان+روش های موثر از بین بردن آفت دهان

آفت دهان یکی از مشکلاتی است که می تواند در هر فرد و هر سنی بروز پیدا کرده و برای فرد آزار دهنده به شمار آید .این عارضه می تواند در اث منشاء ارثی و یا توسط یک عامل محیطی مشترک مثل مصرف یک نوع ماده‌ی غذایی خاص و آلرژی‌ زا ایجاد شود .شاید شما نیز به دنبال اطلاعات بیشتری در مورد آفت دهان و روش های موثر و سریع برای از بین بردن آن باشید .با مطالعه سلامت وب امروز می توانید این روش ها را فراگرفته و به سرعت با آفت دهانتان خداحافظی کنید.

آفت دهان چیست؟

آفت دهان canker sores زخم های سطحی کوچک و خوش خیم ایجاد شده در بافت نرم داخل دهان ،لب ها ،زیر زیبان و غشای لثه است که به صورت زخمی گرد یا بیضی شکل، سفید یا زرد‌رنگ است که دورتادور آن قرمز می باشد .اندازه‌ی این نوع زخم از یک سانتی‌ متر تجاوز نکرده و نام دیگر آفت دهان زخم آفتی بوده و این بیماری غیر مسری می باشد.در زیر عکس آفت دهان را مشاهده می کنید:

آفت دهان


انواع آفت دهان

انواع آفت دهان شامل موارد زیر می باشد:

  1.  آفت دهانی کوچک  شایع ترین نوع افت بوده و در عرض یک تا دو هفته بهبود می یابد .
  2. آفت دهانی بزرگ از زخم‌های کوچک، عمیق‌ تر و بزرگ‌ تر بوده و معمولا پس از شش هفته از بین می روند .
  3.  آفت دهانی شبه تبخال (هرپتی‌فرم Herpetiform )

علایم آفت دهان

  • تب
  • ناراحتی‌های عمومی و ناخوشایند
  • تورم غدد لنفاوی
  • احساس درد و سوزش در هنگام غذاخوردن
  • آبریزش دهان

علت ایجاد آفت دهان

آفت دهان نشانه چیست ؟اگرچه تاکنون علت اصلی ایجاد آفت دهان مشخص نشده است اما پزشکان مجموعه عوامل زیر را به عنوان علت آفت دهان عنوان نموده اند :این علل عبارتند از:

  • گازگرفتن ناگهانی لب یا گونه از داخل
  • ابتلا به آلرژی غذایی به ویژه به شکلات، قهوه، توت فرنگی، تخم مرغ، آجیل و …
  • تمیزکردن بیش‌از‌حد معمول دندان‌ها
  • آسیب های وارده هنگام استفاده از درمان‌ های دهان و دندان
  • استفاده از خمیردندان‌ یا دهان‌شویه‌ های حاوی لوریل سولفات سدیم
  • افزایش استرس
  • تغییرات هورمونی در دوران قاعدگی
  • وجود باکتری هلیکوباکتر پیلوری
  • کمبود ویتامین‌های گروه B و آهن

عوامل افزایش دهنده بروز آفت دهان

علت آفت دهان در بزرگسالان عمدتا ابتلا به برخی از بیماری ها می باشد .افراد مبتلا به بیماری ایدز(HIV)؛بیماری سلیاک ،بیماری کولیت اولسروز، بیماری کرون و بیماری بهجت و بیماری های نقص سیستم ایمنی بیشتر دچار آفت دهان می شوند .


درمان های طبیعی و خانگی آفت دهان

جهت درمان خانگی آفت دهان می توانید از موارد زیر استفاده فرمایید:


1.آب‌نمک

آب نمک محلولی ساده و ارزان قیمت برای برطرف نمودن آفت دهان به شمار می آید .شست و شوی زخم ها با محلول آب و نمک می تواند سبب بهبود زخم های دهانی شود .

عکس آفت دهان


2.شیرمنیزیم

استفاده از شربت شیرمنیزیم به عنوان دهانشویه می تواند در برطرف نمودن سوزش آفت موثر باشد .خواص آنتی‌اکسیدانی منگنز می تواند زخم های دهانی را درمان نموده و سوزش آن ها را برطرف نماید .شما می توانید این ماده را به وسیله یک گوش پاک کن مستقیما به روی زخم هایتان بمالید .

آفت دهان نشانه چیست


3.ژل آلوئه ورا

ژل آلوئه ورا در درمان و ترمیم سریعتر آفت دهان نقش چشمگیری دارد و سبب بهبود سریعتر زخم ها می شود .با یک پوش پاک کن یا یک پنبه ژل آلوورا را مستقیما روی آفت دهان بگذارید و این عمل را تا بهبود کامل آفت تکرار کنید.

آیا آفت دهان خطرناک است؟


4.جوش شیرین

درمان آفت دهان جوش شیرین و اضافه کردن کمی آب به آن است .خاصیت قلیایی محلول جوش شیرین و  آب گرم در از بین بردن اسیدهایی که باعث ایجاد درد و سوزش در هنگام آفت دهان می‌شوند موثر است. این پودر سفید رنگ با از بین‌بردن باکتری‌ ها، آفت را سریع تر درمان می کند.

درمان آفت دهان کودکان


5.چای

چای بابونه به علت دارا بودن خواص ضد التهابی قوی و خواص آنتی باکتریال خطر عفونت و ناراحتی عمومی را کاهش می دهند. ترکیبات شیمیایی موجود در چای به عنوان یک ضد التهاب قوی کرده و تأثیر مثبتی در التیام آفت دهان دارد.

علت آفت دهان در بزرگسالان


6.شیرین بیان

استفاده مداوم و منظم از دهانشویه شیرین بیان می تواند سبب کاهش درد و سوزش آفت شود .نصف قاشق چای‌خوری عصاره‌ی شیرین‌بیان را با  1/4فنجان آب گرم مخلوط کرده و به عنوان دهانشویه از آن استفاده کنید .همچنین قرار دادن چای کیسه ای شیرین بیان به صورت مستقیم بر روی زخم ها می تواند در درمان سریع زخم ها سودمند باشد.

درمان آفت دهان کودکان


7.مریم‌گلی

این گیاه با دارا بودن خواص ضد التهابی در کشتن ویروس ها و باکتری ها موثر عمل کرده و روند درمان آفت را تسریع می نماید .دهانشویه مریم گلی را با افزودن دو قاشق چای‌خوری مریم‌گلیِ خشک به یک فنجان آب‌ جوش تهیه نموده و پس از سرد شدن برای شست و شوی زخم ها استفاده کنید .

درمان آفت با مریم گلی


8.عسل

جهت درمان آفت دهان با عسل می توانید با قرار دادن عسل ارگانیک و خالص به صورت مستقیم بر روی زخم از خواص آنتی باکتریال آن بهره مند شوید .تکرار این عمل 4 تا 5 بار در روز به علت دارا بودن خواص آنتی بیوتیکی در درمان آفت موثر است .

درمان آفت دهان با عسل


9.روغن های گیاهی

روغن های گیاهی مانند روغن نارگیل ،روغن میخک،روغن نعناع و روغن اکالیپتوس در تسریع روند بهبودی زخم های دهانی موثر هستند و استفاده موضعی از آن ها می تواند آفت را سریعا از بین برده و سوزش آن را کاهش دهد .

آفت دهان


درمان های پزشکی آفت دهان

اگر دائما دچار آفت می شوید ،هنگام آفت دهان علایمی مانند تب و یا اسهال دارید ،شکل آفت شما غیرمعمولی و بزرگ می باشد ، مدت زمان بهبودی آن طولانی است و زخم ها به لب انتقال یافته است حتما به پزشک مراجعه کنید.تا علت این امر را بررسی نموده و از داروهای موثر در این زمینه جهت درمان استفاده نماید .


1.دباکترول

دباکترول نوعی محلول موضعی است که در درمان آفت مورد استفاده قرار می گیرد و می تواند ظرف یک هفته زخم ها را درمان نماید .

داروی آفت


2.لیدوکائین

استفاده از ژل لیدوکائین در کاهش در و سوزش ناشی از زخم ها موثر است .این پماد نباید بلعیده شده و نباید بیشتر از 4 بار در روز مصرف شود.

کاهش درد آفت با ژل لیدوکائین


3.سایر داروها

سایر داروها مانند محصولات آزاد و یا بانسخه ( کرم، ژل یا محلول) بنزوکائین (Anbesol، Kank به-A، Orabase، Zilactin-B)
،فلووسینونید (VANOS , Lidex)،پراکسید هیدروژن ( Peroxyl)،ایبوبروفن و آفتین ژل (AAFTIN GEL) ممکن است به تسکین درد و سرعت بخشیدن به درمان کمک نماید .

داروهای درمان آفت دهان


4.مکمل زینک(روی)

مصرف مکمل زینک میز در درمان آفت های ناشی از کبود زینک بدن موثر بوده و سبب پیشرفت قابل توجهی در روند درمان آفت می شود .البته مصرف این مکمل ها را با دستور پزشک و در صورت نیاز آغاز نمایید .

درمان افت با مصرف مکمل زینک


5.مکمل ویتامین ب و ث

مصرف مکمل ویتامین ب و ث مانع از بازگشت مجدد آفت دهانی و ترمیم غشاء مخاطی دهان موثر می باشد. با مصرف این مکمل ها از خطر ابتلا به آفت دهانی پیشگیری کنید .

درمان آفت با مصرف مکمل ویتامین ب و ث


6.مکمل لیسین

«لسیین» نوعی اسید‌آمینه است،که برای درمان آفت دهان مورد استفاده قرار می گیرد.مصرف زوانه این مکمل می تواند در بهبود این ضایعات دهانی نقش موثری داشته باشد .


اصلاح شیوه تغذیه

با اصلاح شیوه تغذیه و مصرف مواد غذایی مفید و غنی از ویتامین ها و املاح معدنی می توانید از بروز افت جلوگیری نموده و در صورت ابتلا به آن سریعتر آن را از بین ببرید .برای آفت دهان چه بخوریم ؟پاسخ سوالتان را می توانید در ادامه مشاهده نمایید :

  • خوردن غذاهای غنی از B12 برای ترمیم بافت غشایی در داخل دهان مانند انواع ماهی، کدو، مارچوبه و میگو
  • مواد غذایی حاوی اسید فولیک مانند سبزیجات برگ سبز
  • مواد غذایی حاوی آهن مانند عدس،جگر و گوشت قرمز
  • مواد غذایی حاوی روی مانند کنجد،کدو تنبل و بادام زمینی

برای آفت دهان چه بخوریم


درمان آفت دهان با طب ابوعلی سینا

عوامل ایجاد یا تشدید کننده تاول دهان مصرف گرمی(خوراکی های تند و شیرین )،گردو،فلفل،چای داغ،قهوه ی داغ،طالبی،گوجه فرنگی،باقلای تر،ریواس،خرما و سیگار می باشد .برای درمان مالش با پنبه آغشته به گلیسیرین یده ،گرداندن آب گشنیز در دهان،مالش با پودر برگ عناب،گرداندن جوشانده سنبل الطیب در دهان،غرغره آب کرفس در دهان،جویدن ترخون،مصرف خوراکی های ترش و بی مزه(سردی)،شاهتره توصیه می شود .

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *