میوه گلابی میوه ای تابستانی است که با داشتن طعمی شیرین و دلچسب بر روی پیشخوان میوه فروشی ها خودنمایی می کند .این میوه به علت دارا بودن ویتامین ها و مواد معدنی فراوان ارزش تغذیه ای بسیار بالایی دارد.در مقاله سلامت وب امروز شما را با خواص گلابی و انواع آن، ارزش غذایی گلابی، هشدارها و موارد مصرف آن آشنا خواهیم نمود. |
میوه گلابی چیست؟
میوه گلابی Pears با نام علمی Pyrus communis L یا امرود یکی از میوه های مفید تابستانی است که دارای ویتامین ها و مواد معدنی فراوانی است که از این رو استفاده از آن در سلامتی و زیبایی کاربرد فراوانی دارد.
تاریخچه استفاده از میوه گلابی
قدیمی ها، گلابی را میشناختند چنان که ( کانئون لاستین ) که در حدود 200 سال قبل از میلاد مسیح میزیسته در کتاب های خود 6 نوع گلابی را توصیف کرده است .(پلین) گیاه شناس معروف که او هم در یک قرن پیش از میلاد میزیسته در کتاب خود 41 نوع گلابی را تشریح و توصیف کرده است . (جالینوس حکیم )– در مورد گلابی نوشته است که گلابی در عین حال این که در موقع خوردن لذیذ و لذت بخش است عطش و تشنگی را نیز برطرف میکند.(سنت هیلدگردا ) – که در سالهای 1098 تا 1178 میزیسته در کتاب خود در مورد گلابی چنین مینویسد که این میوه که مفیدتر و گران بهاتر از طلا است میگرن را شفا میبخشد و درون انسانها را مثل ظرفی که از مواد زائد و رسوبات پاک شود پاک میکند ، چون در عین خوشمزگی مسهلی بسیار مفید و قویست. پزشکان مکتب معروف ( شالرن ) تجویز میکردند که گلابی را در شراب بریزید و بخورید تا سوءهاضمه شما درمان شود.
مشخصات ظاهری میوه گلابی
میوه گلابی متعلق به تیره گلسرخیان و دارای برگه ای ساده ، گ هایی با کاسه 5 لبه به رنگ سفید ، بساک های صورتی یا بنفش و تخمدان 5 خانه ای منتهی به 5 خامه می باشد. میوه گلابی مخروطی و ته گرد بوده و طعم گلابی شیرین و طبع گلابی گرم و تر می باشد.این میوه در مناطقی مانند جنگل های شمالی ، دامنه های البرز ، ارتفاعات کرج ، چالوس و … رشد کرده و تمامی قسمت های گلابی مانند برگ های جوان ، پوست و ساقه میوه آن مصارف طبی دارد.
ارزش تغذیه ای میوه گلابی
میوه گلابی حاوی پلی فنول های ضد سرطان و ویتامین ها و مواد معدنی مختلفی از قبیل ویتامین ث،ویتامین های گروه ب ،ویتامین کا،ویتامین ای و کمی ویتامین آ و عناصر معدنی فسفر، سدیم، کلسیم، منیزم، گوگرد، پتاسیم، کلر، روی، مس، آهن، منگنز، ید و ارسنیک می باشد .پوست گلابی دارای ویتامینهای بیشتری است و باید آن را با پوست خورد تا از دیاستازها هم استفاده شود .برگ های درخت گلابی دارای گلوکوزید Glocosidd و فلوریدز بین ohoridzine و هیدروکینون Hydro Quinon میباشد . و در خود گلابی آب انواع مواد قندی ، اسیدهای آزاد انورتین اسپازین و انواع یانتوزان وجود دارد ، برگهای آن آرام بخش ، و ادرارافزا است و لذا هر وقت کسی مبتلا به بیخوابی یا فشارخون و یا ناراحتی اعصاب ، یا میگرن یا اختلالات کلیه و مثانه که احیاناً توأم با شاشبند شدید بترتیبی که در پائین توضیح داده خواهد شد عمل کنند و خود را درمان نماید.
خواص درمانی میوه گلابی
میوه گلابی رخسار را نیکو و شاداب، مقوی قلب و دماغ است و کلیه و مثانه را منظم و ادرارآور ملینی است درد معده را تخفیف میدهد.سایر خواص درمانی میوه گلابی و مزایای استفاده از آن به شرح زیر اعلام می گردد :
1.درمان یبوست
صبح ناشتا کمپوت یا مربای گلابی بخورید و این رژیم را به مدت چند روز ادامه دهید بخصوص آب گلابی مسلماً به زودی یبوست شما برطرف خواهد شد. گلابیهای رشت دارای سلولز بیشتری است و خاصیت مسهلی بهتری دارند و خوج نامیده میشوند.
2.درمان دیابت ( بیماری قند )
قندی که در گلابی وجود دارد از نوع لولوز است که برای بیماران دیابت مفید است . غذای خود را با گلابی تازه شروع کنید و بدون ترس و نگرانی هر وقتی احساس کردید قند شما بالا رفته گلابی بخورید زبرا گلابی از میوه هائی است که قند آن کم است.
3.درمان اسهال
110 گرم برگ گلابی را که قبلاً خشک کردهاید. در یک لیتر آب جوش بریزید و مدت 20 دقیقه صبر کنید تا خوب دم بکشد بعد آن را صاف کنید سپس یک عدد گلابی را بدون این که پوست بکنید به برشهای نازکی تقسیم کنید و داخل این دم کرده بریزید تا آن را معطر کنید. حال دارو آماده است روزی یک فنجان از آن بنوشید.
4.درمان درد معده
رژیم گلابی برای کسانی که معده بیماری دارند مفید است به شرطی که گلابیهای شیرین و کاملاً رسیده را انتخاب کنند و در موقع خوردن هم با حوصله یواش یواش خوب بجوند و بخورند و هر روز هم بیش از 200 گرم گلابی نخورند. رژیم گلابی بدین طریق معده آنها را تقویت خواهد کرد و اگر این رژیم را با دقت و مداومت انجام دهند به زودی احساس بهبودی کامل خواهند کرد. بجای مصرف گلابی ممکن است از دم کرده برگ گلابی طبق شرح در قسمت اسهال استفاده کنند.
5.درمان فشارخون
کسانی که دچار فشارخون هستند نیز میتوانند با اتخاذ رژیم گلابی خود را درمان کنند و برای این منظور روزانه 200 تا 250 گرم گلابی بخورند و چیز دیگری نخورند. بدین طریق پس از 3 یا 4 روز مشاهده خواهند کرد که فشارخون آن ها پایین آمده و درمان شده است .
6.درمان بیخوابی
نوشیدن دم کرده برگ گلابی داروی شفابخش بیخوابی است برای تهیه این دمکرده 120 گرم برگ خشک گلابی را در یک لیتر آب جوش به مدت 20 دقیقه دمکنید سپس صاف کنید در موقع خواب یک فنجان از آن بنوشید تا در خواب عمیقی فروروید.
7.درمان میگرن
دم کرده برگ گلابی تسکین دهنده میگرن است برای تهیه آن به قسمت درمان اسهال مراجعه کنید و هر موقع درد میگرن شروع شد یک فنجان از آن بنوشید.
8.درمان عصبانیت
برای تهیه معجون گلابی برای درمان عصابنیت به قسمت درمان اسهال مراجعه کنید و هر روز یک فنجان از آن بنوشید.
9.درمان هضم نشدن غذا
یک قاشق قهوهخوری گرد پوست خشک گلابی در یک فنجان آب جوش بریزد شیرین کرده بنوشید .
10.درمان اختلالات کلیه ها
هر موقع کار کلیه ها مختل شد یا احساس درد در مثانه که احیاناً توأم با شاش بند است کردید دم کرده برگ گلابی و پوست سیب مشروحه در قسمت اسهال را تهیه و بنوشید برگ گلابی ادرارافزا است و سلامت و تندرستی شما را برمیگرداند.
11.درمان روماتیسم
تانن و املاح معدنی پتاسیم موجود در گلابی اسید اوریک را به هر اندازه که زیاد باشد حل میکند به همین علت برای کسانی که مبتلا به روماتیسم ، بیماری نقرس، و درد مفاصل و فشارخون هستند مفید است .
نحوه استفاده از میوه گلابی
شما می توانید از میوه گلابی به صورت خام یا آب پز در تهیه کمپوت ،مربا ،انواع دسر،شربت و شیرینی استفاده کنید.در ادامه می توانید روش تهیه کمپوت گلابی را فراگیرید .
طرز تهیه کمپوت گلابی
نیم کیلو گلابی را بشوئید و پوست بکنید و هر کدام را به چهار قسمت ببرید و تکه کنید در ظرفی بریزید و روی آن آن قدر آب جوش بریزید تا گلابی ها را بپوشاند کمی هم شکر به آن بیفزائید و آن قدر بجوشانید تا رنگ گلابی کمی قرمز شود بعد آن را بر دارید و پس از خنک شدن هر موقع خواستید میل کنید اگر دسترسی به گلابی تازه ندارید که از آن کمپوت تازه تهیه کنید میتوانید بجای آن از کمپوت های آماده در قوطیهای کنسرو شده موجود در فروشگاه ها تهیه و مصرف کنید.
مضرات میوه گلابی
مضرات میوه گلابی در صورت زیاده روی در مصرف این میوه و یا استفاده نادرست از آن به وجود می آید .مهم ترین مضرات و هشدارهای لازم در مورد مصرف این میوه به شرح زیر می باشد:
- اسراف در خوردن گلابی برای سرد مزاجان ممنوع می باشد.
- زیاده روی در مصرف این میوه در اشخاصی که معده ضعیف دارند موجب نفخ معده میشود.
- در صورت مصرف دارویی خاص در مورد مصرف این میوه با پزشکتان مشورت کنید .