گودی کاسه چشم یکی از مشکلاتی است که در بین زنان و مردان شایع می باشد و محدود به سن خاصی نمی باشد.این عارضه بیشتر به دلایل ژنتیکی و ارثی به وجود می آید و در برخی مواقع افزایش سن نیز در بروز این عارضه موثر است .علاوه بر دلایل ذکر شده کم خوابی ،کم آبی بدن و ابتلا به برخی از بیماری ها نیز در بروز گودی کاسه چشم موثر است .برای آشنایی بیشتر با این موضوع و روش های درمان آن به ادامه مقاله سلامت وب امروز توجه بفرمایید . |
گودی کاسه چشم چیست؟
گودی کاسه چشم به عوامل متعددی وابسته می باشد و عوامل بسیاری هستند که در گودی کاسه چشم اثرات مستقیمی دارند .
عمده ترین دلایل گودی کاسه چشم موارد زیر می باشد:
- عوامل وراثتی
- افزایش سن
- از بین رفتن چربی زیر پوستی
- ابتلا به برخی از بیماری ها
- مصرف برخی از داروها
- کم خوابی
- کم آب شدن بدن و ….
که در ادامه به تشریح هر یک از این موارد خواهیم پرداخت.
پیری و افزایش سن اصلی ترین عامل گودی کاسه چشم
با افزایش سن و پیری تراکم چربی و استخوان درتمامی قسمت های بدن علی الخصوص اطراف چشم ها کاهش می یابد .کلاژن پوست کاهش یافته و عملا سنتز کلاژن سیر نزولی پیدا می کند .به همین دلیل پوست زیر و اطراف چشم نازک تر شده و روند گودی کاسه چشم به مرور آغاز می گردد .
کاهش وزن قابل توجه
وقتی وزن زیادی از دست می دهید، هم زمان قسمت هایی از بدنتان من جمله اطراف چشم ها چربی خود را از دست می دهد .با کاهش میزان چربی زیر پوستی عرق خونی اطراف چشم درگیر شده و سبب بروز عارضه یاد شده می گردد .
عوامل وراثتی
موقعیت چشم در محل خود نیز بستگی به ژنتیک شما دارد. اگر دیگر اعضای خانواده شما نیز دارای گودی کاسه چشم باشند به احتمال بسیار زیاد چشمان شما نیز چنین حالتی را خواهد داشت .
کمبود خواب
کمبود خواب و یا خواب ناکافی در طی شبانه روز می تواند یکی دیگر از علل گودی کاسه چشم به شمار آید .داشتن خواب ناکافی و کمتر از 8 ساعت در طی شب می تواند یکی دیگر از علل گودی کاسه چشم باشد .
کم آبی
کم آبی یا عدم هیدراتاسیون مناسب می تواند در بروز عارضه یاد شده تاثیر بسزایی داشته باشد .در صورتی که علایم مانند چاقی همراه با اسهال و استفراغ، تشنگی بیش از حد، کم شدن حجم ادرار و دهان خشک را تجربه می کنید می بایست حتما به یک پزشک مراجعه نمایید چرا که بدن شما دچار کم آبی شده است .برای جلوگیری از این بحران روزانه 8 تا 10 لیوان آب بنوشید.
قرار گرفتن در معرض نور
قرار گرفتن در معرض تابش نور خورشید سبب افزایش تولید رنگدانه ملانین در پوست می شود و همین عامل می تواند سبب گودی کاسه چشم و تیرگی های اطراف چشم گردد.برای جلوگیری و یا رهایی از این مشکل از یک ضد آفتاب مناسب استفاده نموده و از قرار گرفتن طولانی مدت و بدون استفاده از ابزار محافظتی در مقابل نور خورشید جدا خودداری نمایید .
آلرژی
عوامل آلرژی زا همچون بیماری تب یونجه که نوعی آلرژی فصلی محسوب می شود در ایجاد تیرگی های زیر چشم تاثیر گذار می باشد .در صورتی که این عارضه بر اثر عوامل آلرژی زا به وجود آمده باشد به عنوان “زنگ های آلرژیک” شناخته می شود. افراد مبتلا به آلرژی ممکن است علایم مانند خارش های پوستی،احتقان بینی، عطسه، و ….را تجربه نمایند .
عفونت سینوس
التهاب سینوسی یا عفونتی به نام سینوزیت می تواند کاسه چشم شما را تیره تر و گود نشان دهد . فشار، درد و گرفتگی بینی علائم دیگری از عفونت سینوس است. اگر فکر می کنید که عفونت سینوسی دارید، باید به پزشک مراجعه نمایید.
سیگار کشیدن
کشیدن سیگار کلاژن را تخریب می کند و باعث می شود پوست شما خاصیت الاستیک خود را از دست بدهد. این فرایند می تواند منجر به تضعیف ظاهر پوست صورت و گود شدن کاسه چشم شود.
نشانه ها و علایم تشخیص گودی کاسه چشم چیست؟
ممکن است شما هم در آیینه به چشمان خود نگاه کرده و متوجه تغییراتی در چشمان خود شده باشید .اگر چه نشانه های گودی کاسه چشم در هر قرد متفاوت می باشد اما به طور معمول گودی کاسه چشم با نشانه های زیر شناخته می شود:
- تیرگی هایی موجود در زیر پلک تحتانی
- تیرگی های زیر پوستی در اطراف پلک
- نازک شدن پوست اطراف چشم
- نگاه های خسته و…
چه زمانی می بایست به پزشک مراجعه نمایید؟
در صورتی که با رفع عوامل اصلی و موثر در گودی کاسه چشم همچنان این عارضه را در چشمان خود احساس می نمایید می بایست به یک چشم پزشک مراجعه نمایید .پزشک با بررسیوضعیت بالینی شما و با توجه به نوع داروئی که مصرف می کنید و همچنین سایر علائمی که ممکن است در معرض آن قرار گیرید مانند احتقان بینی،آلرژی و …..تست های تشخیصی بیشتری را برایتان درخواست می نماید .
آیا ابتلا به گودی کاسه چشم خطرناک است؟
این بیماری بر اثر عوامل ذکر شده اتفاق می افد و به هیچ عنوان بیماری خطرناکی محسوب نمی شود .اما از آن جا که سبب تغییراتی در چهره فرد می شود می تواند سبب بروز واکنش های احساسی منفی در فرد شود. ممکن است اعتماد به نفس فرد تضعیف گشته و هم زمان با کاهش اعتماد به نفس افسردگی یا اضطراب در فرد عارض شود.
گودی کاسه چشم چطور درمان می شود؟
گودی کاسه چشم اگر در نتیجه آلرژی یا عفونت های سینوسی باشد می تواند با دارو درمان شود. آنتی هیستامین ها و استفاده از برخی قطره های چشمی می توانند به کاهش علائم آلرژی کمک کنند، در برخی مواقع نیز استفاده از آنتی بیوتیک های تجویزی برای درمان عفونت سینوسی مورد نیاز می باشد.
بهترین درمان های خانگی گودی کاسه چشم چیست؟
جهت درمان خانگی گودی کاسه چشم به موارد زیر توجه بفرمایید:
- داشتن یک الگوی خواب منظم و پیروی از آن می تواند سبب داشتن خواب کافی در طی شبانه روز شود و از بروز گودی کاسه چشم جلوگیری نماید .
- استفاده از کرم های مرطوب کننده و یا روغن بادام به عنوان آبرسان پوست
- استفاده از یک کرم ضد آفتاب مناسب
- قرار دادن کیسه های چای خنک به علت دارا بودن آنتی اکسیدان ها و فلاونوئیدها بر روی چشم جهت بهبود گردش خون
- قرار دادن برش های خیار بر روی چشم ها جهت آبرسانی
- استفاده از کلاه و عینک آفتابی در زمان قرار گرفتن در مقابل نور خورشید
- نوشیدن اب و مایعات کافی در طی شبانه روز
- خودداری از مصرف بی رویه مواد غذایی حاوی کافئین
- مصرف سبزیجات تازه
- پرهیز از استعمال دخانیات
- استعمال یک مرطوب کننده مناسب قبل از آرایش چهره
- پاک کردن آرایش قبل از خواب
روش های پزشکی درمان گودی کاسه چشم
عمده ترین روش های پزشکی برای درمان و رفع گودی کاسه چشم استفاده از روش های جراحی و غیر جراحی می باشد که در ادامه به بررسی و معرفی هر یک خواهیم پرداخت:
- تزریق ژل:
تزریق ژل یا سایر پر کننده ها می تواند در درمان گودی پشت چشم موثر بوده و تا حدود بسیار زیادی گودی پشت چشم را کاهش دهد .برای اینکار به یک متخصص مجرب مراجعه نمایید و از بهترین مواد پر کننده مانند Juvederm، Restylane و Perlane و یا یک ماده طبیعی به نام اسید هیالورونیک جهت تزریق در بافت زیر چشم استفاده نمایید .این روش برای افرادی که دچار تغییرات وزنی بوده اند مناسب می باشد.
- استفاده از کرم رفع گودی زیر چشم:
استفاده از کرم رفع گودی زیر چشم راهکاری غیر جراحی و مقرون به صرفه جهت درمان طبیعی و رفع گودی بالای چشم به شمار آید .برای این کار از کرم های مرطوب کننده قوی و حاوی ترکیبات AHA وامثال آن جهت برطرف کردن گودی چشم استفاده کنید .
- جراحی رفع گودی کاسه چشم
جراحی رفع گودی کاسه چشم به منظور درمان گودی پلک بالای چشم انجام می شود و سبب بهبود وضعیت ظاهری فرد می گردد. در این عمل با تراش استخوان کاسه چشم ،لبه استخوان حدود ۵ میلیمتر تراشیده می شود.در صورتی که بیمار علاقمند باشد تا ابروهای خود را نیز بالا ببرد برش در بالای ابروها انجام می شود .جراحی دیگر برای بهبود وضعیت ظاهری فرد استفاده از جراحی بلفاروپلاستی می باشد .این تکنیک ها تهاجمی بوده و نتایج حاصل از آن ها ماندگارتر از روش های قبلی می باشد .این روش ها تحت بیهوشی و یا بی حسی موضعی انجام می شوند و پس از دوران نقاهت می توانید از بهبود ظاهر چشمان خود لذت ببرید .
نتیجه گیری
در صورتی که بنا به هر دلیلی دچار گودی کاسه چشم شده اید اصلا نگران نباشید شما می توانید با پیروی از دستورات خانگی جهت درمان گودی کاسه چشم اقدام نمایید و یا از روش هایی مانند تزریق ژل ،تزریق چربی و یا استفاده از سایر مواد پر کننده و روش های جراحی برای رفع این عارضه استفاده نمایید و ظاهر چشمان خود را بهبود بخشید.