گیاه مریم گلی و فواید طبی آن + روش مصرف و عوارض جانبی

گیاه مریم گلی یکی از گل‌ های وحشی طب گیاهی است که امروزه کاربرد وسیعی در پزشکی دارد و فواید آن در درمان بسیاری از بیماری‌ ها سبب شده است تا مقاله امروز را به معرفی بیشتر این گیاه و خواص درمانی آن اختصاص دهیم. با سلامت وب امروز  همراه باشید تا اطلاعات کامل‌ تری را راجع به این گیاه و خواص درمانی آن کسب نمایید.

گیاه مریم گلی چیست؟

گیاه مریم گلی با نام علمی salvia officinails و نام انگلیسی  Salvia یکی از گیاهان دارویی بسیار پرخاصیت است که در درمان بسیاری از بیماری ‌ها کاربرد گسترده‌ ای دارد و می‌تواند با دارا بودن ترکیبات بی‌نظیر و خواص دارویی خود بسیاری از بیماری‌ها را درمان نماید. طبع گیاه مریم گلی گرم و خشک بوده و مشخصات ظاهری آن به شرح زیر می‌باشد:

گیاه مریم گلی خشک شده


مشخصات ظاهری گیاه مریم گلی

 گیاه مریم گلی یک گیاه علفی از تیره‌ی نعناعیان است که ارتفاع آن در حدود 50 سانتی ‌متر می‌باشد. ساقه‌ی این گیاه به شکل چهارگوش کرک‌ دار و برگ‌ های آن به رنگ سبز مایل به سفید و پوشیده از کرک می‌باشد. گل‌ های این گیاه به رنگ آبی مایل به بنفش بوده و در فصل تابستان نمایان می‌شود. میوه‌ی این گیاه چهار فندقه و محصور در کاسه گل است. بهترین زمان تکثیر رویشی مریم گلی فصل پاییز بوده و دامنه‌ی انتشار این گیاه، بیشتر در  استان های شمالی کشور می‌باشد.


ترکیبات شیمیایی موجود در گیاه مریم گلی

مهم ‌ترین ترکیبات شیمیایی موجود در این گیاه شامل اسانس، مواد تلخ، دی‌ترین، فلاونوئید، اسیدهای فلونیک، تانن، فیتواستروژن، پلی‌فنول، توژون، رزمارلینیک اسید، اولئانیک‌ اسید و سایر ترکیبات فعال می‌باشد. علاوه بر این، این گیاه سرشار از ویتامین آ، ویتامین‌ ث، ویتامین‌ های گروه ب و املاح معدنی نظیر پتاسیم، کلسیم، منیزیم، روی، آهن و مس می‌باشد.

طبع گیاه مریم گلی


خواص درمانی گیاه مریم گلی

فواید گیاه مریم گلی در طب سنتی بی‌ شمار است که در ادامه به مهم‌ ترین آنها اشاره می‌نماییم:


1.درمان سردرد، ضعف اعصاب و خستگی

برای درمان موارد نامبرده  مقدار پانزده تا بیست گرم از گل‏ های مریم گلی را در یک لیتر آب جوش ده دقیقه بریزید بماند و دم بکشد بعد صاف کنید و با عسل شیرین سازید. روزی سه بار هر بار یک فنجان بعد از غذا مصرف کنید.


2.درمان درد گلو

چای مریم گلی دارای خاصیت ضد باکتریایی و ضد ویروسی قوی است و بنابراین در برابر محرک واقعی گلودرد بسیار عالی است. اثر ضد التهابی چای با التهاب ناشی از باکتری ها و ویروس ها مبارزه می کند.پنجاه گرم از برگ و ساقه های خشک یا تازه مریم گلی را در یک لیتر آب به‏ مدت یک ربع بجوشانید ده دقیقه کنار بگذارید صاف کنید و هر روز پنج یا شش بار با آن غرغره کنید


3.درمان برفک و خونریزی لثه 

برای درمان آن روزی پنج الی شش بار با جوشانده مریم گلی (طبق تجویز بالا) دهان را با آن بشویید و مزه مزه کنید.


4.درمان اسهال

پانزده تا بیست گرم برگ یا ساقه‏ های گلدار گیاه مریم گلی خشک شده را  در یک لیتر آب جوش بریزید و ده دقیقه دم کنید سپس صاف و شیرین سازید و پس از غذا یک فنجان (در روز سه فنجان) از آن بنوشید. اسهال به ‏زودی برطرف خواهد شد.اثرات ضد باکتریایی این گیاه  باعث از بین رفتن باکتری های مضر در روده و درمان اسهال خواهد شد .


6.درمان اختلالات یائسگی

 خانم ‏هایی که پا به سن می‏ گذارند و به دوران یائسگی می‏ رسند، خودبه‏ خود دچار بعضی ناراحتی‏ ها می‏ گردند. نوشیدن هر بار یک فنجان پس از هر وعده غذا این عرق کردن و برافروختگی و ناراحتی ‏ها را برطرف می‏ سازد (شرح بالا).

خواص عرق مریم گلی


7.درمان قاعدگی‏ های دردناک خانم ‏ها

 خانم ‏هایی که دچار قاعدگی‏ های دردناک هستند، برای استفاده از خواص مریم گلی برای رحم اگر یک هفته قبل از قاعدگی شروع به نوشیدن شربت مریم گلی پس از هر وعده غذا یک فنجان کنند، دچار ناراحتی نخواهند شد.


8.درمان روماتیسم

 برای بهره مندی از خواص مریم گلی برای درمان روماتیسم یک‏ صد گرم از برگ و ساقه‏ های گلدار مریم گلی خشک یا تازه را در میان دو لیتر آب 10 دقیقه بجوشانید صاف کنید و این جوشانده را در داخل وان حمام بریزید، در آن بخوابید و نقاط دردناک را شروع به ماساژ کنید دردها برطرف خواهد شد.


9.درمان سوختگی

به هنگام سوختگی چند برگ مریم گلی را بکوبید و روی محل سوختگی قرار دهید.


10.درمان زنبورگزیدگی

 به هنگام گزیدگی حشرات چند برگ مریم گلی را بکوبید و روی محل سوختگی قرار دهید.


نحوه استفاده از گیاه مریم گلی

شما می‌توانید این گیاه را به صورت تازه و یا خشک مصرف نمایید. همچنین جوشانده، دمنوش و تنطور این گیاه، سایر روش‌های مجاز و رایج استفاده از این گیاه می‌باشد. برای تهیه‌ی جوشانده‌ی مریم گلی کافی است دو قاشق سوپ‌ خوری برگ این گیاه  را به یک لیوان اضافه کنید و سپس آن را بجوشانید و مدتی صبر کنید. سپس آن را از روی حرارت برداشته و صاف کنید و با افزودن کمی عسل یا نبات آن را شیرین کرده و میل نمایید.

دمنوش گیاه مریم گلی

 


عوارض جانبی گیاه مریم گلی

زیاده‌ روی در مصرف این گیاه  می‌تواند اثرات نامطلوبی به همراه داشته و مضرات گیاه مریم گلی را به شکل تشنج و آسیب به اندام‌ها نمایان نماید. بنابراین چنان ‌چه در دوران بارداری و شیردهی می‌باشید، از مصرف این گیاه خودداری نموده و در صورت ابتلا به بیماری خاص یا مصرف دارویی خاص، در مورد مصرف این گیاه حتماً با پزشکتان مشورت نمایید.همچنین مصرف طولانی مدت این گیاه موجب افزایش ضربان قلب، گرگرفتگی، خشکی دهان ، تشنج و سرگیجه می شود.

 

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to Top