سرطان پوست و علایم آن +آیا سرطان پوست کشنده است؟

سرطان پوست یکی دیگر از سرطان های نسبتا شایع می باشد که به علت تغییرات سلول های بدن و رشد و تکثیر غیر طبیعی سلول های پوستی ایجاد می شود و سبب بروز ضایعات پوستی بدخیم یا تومورهای پوستی می گردد .سالیانه بیش از سه میلیون نفر در ایالات متحده به این نوع از سرطان دچار می شوند .به همین دلیل با توجه به اهمیت این موضوع سلامت وب امروز را به معرفی این بیماری مزمن ،علایم و روش های درمان آن اختصاص داده ایم .

 سرطان پوست چیست؟

سرطان پوست یکی از انواع سرطان های شایع در ایران است که به علت رشد غیرطبیعی سلول‌ های پوست در مناطقی از پوست که در معرض تابش نور خورشید قرار دارند ایجاد می شود .برای درک بهتر این موضوع ابتدا به بررسی آناتومی پوست می پردازیم:

سن سرطان پوست


آناتومی پوست

پوست، بزرگ‌ترین اندام بدن است که از لایه های اصلی زیر تشکیل شده است:

  • اپیدرم: لایه‌ بسیار نازک خارجی پوست
  • درم: لایه میانی و ضخیم‌تر پوست حاوی فولیکول‌ های مو ، اعصاب و تعداد زیادی عروق خونی و لنفی
  • هیپودرم: عمقی‌ترین لایه پوست سرشار از چربی و کلاژن

 


انواع سرطان پوست

انواع سرطان پوست بر اساس نوع سلول‌ های درگیر شونده شامل موارد زیر می باشد:

1.سرطان کراتینوسیت

2.سرطان سلول‌های سنگفرشی

3.سرطان سلول‌های قاعده‌ای

4.ملانوم یا ملانوما

ابتلا به سرطان سلول پایه و سلول سنگفرشی به مراتب بیشتر از انواع سرطان ها است. سرطان ملانوما نوع بدخیم و خطرناک سرطان پوست است که می تواند به سایر قسمت های بدن سرایت نموده و در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع سبب گرفتن جان فرد مبتلا شود .


علائم سرطان پوست

مهم ترین علایم سرطان پوست ایجاد ضایعات و بروز تغییرات در ظاهر پوست می باشد که شامل موارد زیر می باشد:

  1. ایجاد ضایعات پوسته مانند، زبر و ناهموار به رنگ قرمز و گاهی برنزه، صورتی یا به رنگ پوست در قسمت هایی از بدن که بیشتر از سایر نقاط در معرض نور خورشید قرار دارند از جمله پوست سر، صورت، گوش، لب، پشت دست، ساعد، شانه و گردن
  2. دردی که پس از 7 تا 10 روز بهبود پیدا نمی کند.
  3. برآمدگی های پوستی که روی پوست های روشن به رنگ صورتی، قرمز یا سفید بوده و رنگ آن بر روی پوست های تیره برنزه، قهوه ای یا سیاه می باشد.
  4. ضایعات پوستی صورتی رنگ که اطراف آن برجسته و مرکز آن فرورفته باشد.
  5. التهاب و خارش شدید پوست
  6. تغییر رنگ پوست خال های بدن
  7. ایجاد خال یا لکه پوستی با قطر بیشتر از 6 میلی متر

علاءم سرطان پوستی


علت ایجاد سرطان پوست

عمده ترین علت ابتلا به سرطان پوست قرار گرفتن در برابر اشعه های زیانبار خورشید می باشد اما عوامل دیگری نیز در بروز این بیماری دخیل هستند که در ادامه به معرفی آن ها می پردازیم:

  • استفاده از دستگاه برنزه کردن پوست
  • اختلال در سیستم ایمنی بدن
  • قرار گرفتن در معرض اشعه ایکس شدید
  • تماس با برخی مواد شیمیایی حاوی آرسنیک، ترکیبات هیدروکربنی و…

عوامل موثر در افزایش ریسک ابتلا به سرطان پوست

عوامل زیر به عنوان فاکتورههای خطرناک برای افزایش ریسک ابتلا به سرطان پوست معرفی شده اند .این عوامل عبارتند از :

  1. روشن بودن رنگ پوست
  2. افراد دارای پوست های کک و مکی
  3. روشن بودن رنگ مو (بلوند یا قرمز)
  4. داشتن چشم آبی یا سبز
  5. وجود اختلالات ژنتیکی مرتبط با رنگدانه مانند آلبینیسم و گزرودرما پیگمنتوزوم
  6. سابقه خانوادگی ابتلا به این بیماری

ایا سرطان پوست خارش دارد


سن شیوع سرطان پوست

سرطان سلول پایه و سلول سنگفرشی در افراد مسن شایع تر است اما ملانوما در هر سنی ممکن است ایجاد شود و سن سرطان پوست در این نوع از سرطان زیر 30 سال می باشد.


سرطان پوست چگونه تشخیص داده می شود؟

در صورت مشاهده هر یک از علایم ذکر شده در هر یک از نقاط بدن بهتر است هر چه سریع تر به یک متخصص پوست مراجعه کنید .پزشک با بررسی ضایعات پوستی ایجاد شده یا هر گونه تغییر در وضعیت پوست برای بررسی بیشتر از روش بیوپسی یا نمونه برداری برای بررسی دقیق تر مشاهدات خود استفاده می نماید .در صورت تایید سرطانی بودن ضایعه استفاده از روش های دقیق تر برای تعیین شدت و میزان پیشرفت سرطان از قبیل آزمایش خون، عکس برداری از قفسه سینه و سایر تست ها الزامی می باشد.

آیا سرطان پوست کشنده است


سرطان پوست چگونه درمان می شود؟

برای درمان سرطان پوست روش های متعددی وجود دارد که پزشک بر اساس وضعیت بیماری،نوع سرطان ،شکل ضایعه وپیشرفت سرطان از روش مناسبی برای فرد مبتلا استفاده می نماید .در بیشتر موارد سرطان پوست در مراحل اولیه قابل درمان است و استفاده از روش های معرفی شده در زیر برای از بین بردن ضایعه سرطانی مفید خواهد بود:


1. کرایوسرجری (Cryosurgery)

در این روش با استفاده از نیتروژن مایع  ضایعات پوستی ایجاد شده را منجمد کرده و از بین می برند .در این روش ضایعه سرطانی بدون ایجاد شکاف یا برش از بین خواهد رفت.


2. خشکاندن الکتریکی و کورتاژ

در این روش ضایعات سرطانی با ابزاری به نام کورت (curette) تراشیده شده و ناحیه مورد نظر با سوزن اکلتروکوتر سوزانده می شود تا بدینوسیله سلول های سرطانی نابود شده و از بین رود .


3. پماد و داروهای موضعی

استفاده از پماد و داروهای موضعی مانند ایمکیموود (آلدارا، زیکلارا) و فلورروراسیل (کاراک، افودکس) برای درمان ضایعات سرطانی می تواند نتایج مثبتی به همراه داشته و در زمینه درمان سرطان پوست تاثیر چشمگیری داشته باشد.


4. جراحی Excisional

روش جراحی آخرین راه حل درمان این نوع از سرطان بوده و به عنوان درمان قطعی سرطان پوست شناخته می شود .در این روش پزشک نواحی دارای ضایع پوستی را برداشته و آن ها را برای آزمایش به بخش آسیب شناسی ارسال می کند .در صورتی که این سرطان به بافت های دیگر بدن نیز نفوذ پیدا کرده باشد استفاده از روش جراحی وشیمی درمانی به صورت توامان می تواند راه حل مناسبی برای درمان این بیماری در نظر گرفته شود .


چگونه از سرطان پوست پیشگیری کنیم؟

برای پیشگیری از سرطان پوست رعایت نکات زیر ضروری است :

  1. استفاده از کرم ضد آفتاب با فاکتور محافظتی مناسب را فراموش نکنید .
  2. حتی الامکان در ساعت اوج آفتاب که بین ساعت 10 صبح تا 4 بعد ظهر است از منزل خارج نشوید در صورت خروج از منزل حتما از وسایل حفاظتی مانند کلاه،دستکش و عینک آفتابی برای محافظت از پوستتان در مقابل نور خورشید استفاده کنید .

علائم سرطان پوست خارش


آیا سرطان پوست کشنده و مرگبار است؟

آیا سرطان پوست کشنده است؟در صورت تشخیص به موقع این بیماری سرطان پوست قابل درمان می باشد اما در صورت گسترش سرطان به غدد لنفاوی بدن و حمله سلول های سرطانی به سایر ارگان های بدن و یا ملانوما احتمال مرگ و میر در افراد مبتلا وجود خواهد داشت.

درمان قطعی سرطان پوست


آیا سرطان پوست مسری است؟

سرطان پوست مسری و واگیردار نبوده و حتی با تماس مستقیم با پوست آسیب دیده فرد مبتلا، فرد سالم به این بیماری دچار نمی شود.بنابراین پاسخ سوال آیا سرطان پوست مسری است خیر می باشد .


آیا سرطان پوست با خارش پوستی همراه است؟

آیا سرطان پوست خارش دارد ؟بر اساس پژوهش های انجام شده در حدود 36 درصد از افراد مبتلا به سرطان پوست خارش پوست داشته و از آن رنج می برده اند .


سرطان پوست از علت تا درمان از دیدگاه ابوعلی سینا

عوامل ایجاد یا تشدید کننده: تابش شدید پرتو خورشید ، وجود آرسنبک در آب ،شیر، پنیر، بادام، کنجد، سویا، پروتئین، پرواز طولانی (مانند خلبانان)، پیاز سورنجان، کورتون ها، روش های از بین بردن موهای زائد پوست، الماس.

درمان: سلنیوم (تا 40% موثر است)، تابش شدید پرتو ردامانتین123، ضماد حنا – هفته ای یکبار (نباید از وسمه و رنگ حنا استفاده شود)، کباب جگر، فراورده های دریایی، زرده ی تخم مرغ، سالاد «گوجه فرنگی + اسفناج خام + آب لیمو ترش + کلم + سیر + پیاز + کرفس + خیار + جوانه ی گندم یا جو» زردآلو، ماست، ضماد گشنیز، شیره ی شیرین بیان را در آب جوش حل کنید و روزی سه بار بنوشید؛ تنتور گیاه دم اسب (سه نوبت هر بار 10 قطره)، ضماد برگ تازه ی همیشه بهار، شستشو با سولفات دو منیزی 453 گرم در وان (هفته ای دوبار)، مالش و مصرف روغن زیتون سیاه، سه بار استحمام با آب ولرم و مصرف صابون گوگردی، نور ضعیف خورشید، آب انار.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to Top