تلانژکتازی چیست؟+ درمان تلانژکتازی پوست

ممکن است اکثر افراد درسطح پوست خود عروق های خونی ظریفی را به صورت شبکه ای مشاهده نمایند .این پدیده نسبتا شایع بوده و به نام تلانژکتازی شناخته شده است .این عارضه می تواند در صورت عدم درمان و تشخیص به موقع سبب آسیب پوست و تضعیف دیواره رگ های خونی و تخریب بافت های نگهدارنده اطراف آن شود .برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه سلامت وب امروز را مطالعه بفرمایید.

تلانژکتازی چیست؟

تلانژکتازی نوعی بیماری عروقی ارثی است که با تاثیر بر روی عروق خونی می تواند سبب بروز مشکلاتی بر روی پوست و یا سایر اندام های بدن گردد .نام دیگر این بیماری تلانژکتازی هموراژیک ارثی یا HHT می باشد .این بیماری سبب می شود عروق به قطر 1 الی 1.5 میلی متر در صورت و اندام های تحتانی بدن متسع گردد .برای آشنایی بیشتر با این بیماری به ادامه مقاله امروز توجه بفرمایید .

2 26


 حقایقی در مورد بیماری تلانژکتازی

این بیماری ارثی با اختلال در عملکرد عروق خونی سبب بروز مشکلاتی در عملکرد سیستم ها و ارگان های مهم بدن می شود.اگر چه این بیماری ،بیماریخطرناکی نمی باشد و به راحتی قابل کنترل و درمان می باشد اما به جهت جلوگیری از عملکرد نادرست دستگاه های بدنتان بهتر است این بیماری را جدی گرفته و درمان را به تعویق نیندازید .این بیماری محدود به سن خاصی نبوده و در هر سن و جنسی قابل مشاهده می باشد و شدت آن در افراد مختلف، حتی در یک خانواده، کاملا با هم متفاوت می باشد.


در هنگام ابتلا به بیماری تلانژکتازی چه اتفاقی در بدن می افتد؟

در زمان بروز این بیماری که اصطلاحا Osler-Weber-Rendu  نامیده می شود بعضی از شبکه های عروق خونی که شریان ها را به وریدها (مویرگ ها) متصل می کنند کاملا تشکیل نشده اند و این عروق دچار اختلالات تلاتنژکتازی می باشند .بروز این اختلال در عروق بزرگتر سبب بروز ناهنجاری های شریانی می گردد و در برخی موارد هر دو حالت ذکر شد در فرد مبتلا به این بیماری مشاهده می گردد .


این بیماری در چه افرادی و در چه نقاطی از بدن بیشتر دیده می شوند؟

  1. صورت
  2. اطراف بینی
  3. چانه
  4. ساق پا
  5.  زانو
  6. بازو
  7. تنه

البته به جز قسمت های ذکر شده این ضایعات در قسمت های دیگر بدن نیز قابل مشاهده می باند و شیوع این بیماری در کودکان و زنان بیشتر از سایرین می باشد.


علایم ناشی از بروز این بیماری چیست؟

    1. خونریزی در دستگاه گوارش مانند مشاهده خون در مدفوع
    2. بیماری کم خونی
    3. خون دماغ
    4. بروز لکه های قرمز یا بنفش بر روی پوست
    5. قرمز شدن عروق
    6. تنگی نفس
    7. سردرد میگرنی
    8. خستگی
    9. تلانژکتازی قابل مشاهده در لب ها، دهان، انگشتان، بینی ،دهان،ریه ها، مغز، ستون فقرات، دستگاه گوارش یا کبد

چه عواملی در بروز تلانژکتازی موثرند؟

  1.  پیری پوست به دلیل قرار گرفتن طولانی مدت در زیر نور آفتاب
  2.  مواجهه با  اشعه
  3.  آسیب های مکانیکی
  4.  مصرف استروئیدهای موضعی به مدت طولانی
  5. وراثت و سابقه ابتلا به این بیماری در خانواده
  6. بارداری
  7. تغییرات هورمونی
  8.  اتساع طولانی مدت عروق خونی صورت در صورت ابتلا به برخی از بیماری ها مانند روزاسه و ….

بیماری تلانژکتازی چگونه تشخیص داده می شود؟

پس از مشاهده هر یک از علایم بالا به صورت بی دلیل و مداوم می بایست به پزشک مراجعه کنید .پزشک پس از گرفتن شرح حال از شما و بررسی سوابق بیماری ها در شما توسط معاینات بالینی و روش های رایج تشخیصی این بیماری را در شما تشخیص می دهد .با هم روش های تشخیصی رایج در تشخیص این بیماری را مرور می کنیم:


1-آزمایش ژنتیک

در طی آزمایشات خونی که در مرکز آزمایشات ژنتیک انجام می شود ریشه این بیماری در ژن شما مورد بررسی قرار می گیرد .این شیوه بیشتر در میان کودکان و نوجوانان انجام می شود و در صورت ابتلا هر یک از والدین شما به این بیماری احتمال ابتلا به این بیماری در شما در حدود 50 درصد بوده و در صورت به ارث بودن ژن شما به این بیماری مبتلا خواهید بود .

5 20


2-رادیوگرافی با اشعه ایکس

با انجام یک رادیو گرافی با اشعه ایکس از قفسه سینه پزشک اندازه،شکل و ساختار ریه را مورد بررسی قرار می دهد و برای بررسی کامل شریان های ریه می توان از روش سی تی اسکن با تزریق ماده حاجب استفاده نمود .

6 19


3-سونوگرافی

از این تکنیک می توان برای بررسی دستگاه گوارش و علی الخصوص وضعیت شریان های کبد استفاده نمود .

تلانژکتازی چیست؟+ درمان تلانژکتازی پوست


4-اکوکاردیوگرافی 

اکوکاردیو گرافی روش تشخیصی دیگری برای بررسی هر گونه اختلال ناشی از AVM (حباب)در جریان خون مربوط به ریه می باشد. در این روش با استفاده از امواج صوتی و تزریق محلول سالین و ایجاد حباب هوا جریان خون درون رگ ها مورد بررسی قرار گرفته و عروق و جریان خون مشاهده می شود .

8 15


5- سی تی اسکن

در این روش که به توموگرافی کامپیوتری نیز شهرت دارد تصاویری با اشعه ایکس از زوایای مختلف اندام مورد نظر گرفته می شود و این تصاویر توسط رایانه پردازش می شود تا تصاویر واضحی را در اختیار پزشک قرار دهد .

9 11


6-کولونوسکوپی و آندوسکوپی فوقانی

در صورت بروز مشکل در دستگاه گوارش مانند روده ها و معده پزشک از این روش برای تشخیص ضایعه در شما استفاده می کند .افراد مبتلا به این بیماری به دلیل جهش های ژن SMAD4 در معرض خطر پولیپ نیز می باشند.

10 10


بیماری تلانژکتازی چگونه درمان می شود؟

پس از تشخیص این بیماری  با توجه به منطقه آسیب دیده ناشی از این بیماری اکنون نوبت به مرحله درمان می رسد .درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد و راهکارهای درمانی ارائه شده در این مقاله می توانند علایم این بیماری را کنترل کرده و تضعیف نمایند .در زیر به شایعترین روش های درمان این بیماری اشاره می نماییم:

1 38


1-بینی

این بیماری می تواند سبب خونریزی های مداوم و بی دلیل بینی شود که میزان شدت آن در افراد مختلف متفاوت می باشد .خونریزی های خفیف در منزل توسط مرطوب کردن هوای محیط،استفاده از قطره ها و سرم های شست و شوی بینی و استفاده موضعی از پماد ویتامنی آ برای چرب کردن مخاط خشک بینی قابل درمان بوده و در خونریزی های شدید تزریق ویتامین کا ،لیزر درمانی و هورمون درمانی اثر بخش خواهد بود .


2-پوست

برای درمان ضایعات و اثرات ناشی از این بیماری می بایست از روش لیزر استفاده نمایید .بنابراین در صورت مشاهده خونریزی رگ ها و رنگ پریدگی پوست استفاده از لیزر آی پی ال و پی دی ال راه حل مناسبی برای درمان به نظر می رسد .


3-معده و روده

در صورت اسیب دیدن معده و روده در اثر این بیماری لیزر درمانی،هورمون درمانی و استفاده از حسگرهای بخار و یا ترکیبی از روش های ذکر شده موثر و کاربردی خواهد بود .


4-ریه

در صورت بروز مشکلات شریانی در ریه ها استفاده از روش های درمانی آمبولیزاسیون یا آنژیوگرام ریوی کاربردی و سودمند خواهد بود .در صورت عدم درمان عوارض ناشی از این بیماری در ریه ها ریسک خطر ابتلا به سکته مغزی در شما افزایش خواهد یافت .


5-مغز

درمان مشکلات ناشی از این بیماری در مغز بسته  به اندازه، موقعیت و … توسط روش های درمانی مانند جراحی و صورت می پذیرد .


درمان های شایع بیماری تلانژکتازی

شایعترین روش های درمان این بیماری شامل اسکلروتراپی و لیزر IPL می باشد .طول موج های کوتاه تر لیزر در درمان ضایعات قرمزتر و سطحی تر موثر بوده و درمان ضایعات عمیق و آبی رنگ و شبکه ای با استفاده از این روش موفقیت آمیز نخواهد بود .

4 17

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to Top