سرطان تیروئید یکی از سرطان های نسبتا نادر است که می تواند به نسبت مساوی در میان زنان و مردان بروز پیدا کرده و آن ها را درگیر نماید. بهتر است بدانید این سرطان در صورتی که به موقع تشخیص داده شود قابل درمان بوده و تهدیدی برای زندگی فرد به شمار نمی رود. در سلامت وب امروز قصد داریم تا شما را با این بیماری علایم و علل ابتلا به آن به همراه روش تشخیص و درمان آن آشنا نماییم. |
سرطان تیروئید چیست؟
سرطان تیروئید (Thyroid Cancer ) یکی از سرطان های خوش خیم است همانند سایر سرطان ها در اثر سنتز بدون دلیل و بی رویه سلول های داخل غده تیروئید ایجاد می شود. شیوع این عارضه بیشتر در میان جوانان و افراد میان سال مشاهده شده و خوشبختانه بیشتر انواع این سرطان به راحتی در کشورمان قابل درمان می باشد.
تیروئید چیست؟
غده تیروئید غده ای پروانه ای شکل است که در جلوی گردن و درست در زیر محفظه صوتی (حنجره) شما قرار دارد.اندازه این غده به اندازه یک سکه کوچک است که به آسانی از روی پوست قابل تشخیص نمی باشد. این غده دارای دو لوب بوده که از طریق بافت ظریفی به نام ایسم از یکدیگر جدا می گردد. این غده وظیفه ی ترشح هورمون های مورد نیاز برای تنظیم ضربان قلب، فشار خون، دما، وزن بدن و ایجاد تعادل میان یون کلسیم و سدیم را در بدن بر عهده دارد.
انواع سرطان تیروئید
انواع سرطان تیروئید شامل موارد زیر می باشد:
1. سرطان پاپیلاری
روند بروز این نوع سرطان سنتز و رشد بی رویه سلول های فولیکولار بوده و بیشتر سرطان های تیرویید از همین نوع می باشند.
2. سرطان فولیکولار
سرعت رشد سلول ها در این شکل از نوع قبلی بیشتر بوده و ۱۵ درصد از موارد ابتلا به این سرطان از این نوع می باشد.
3. سرطان مدولار
این نوع از سرطان حدود ۳ درصد از موارد ابتلا به سرطان را تشکیل داده و منشاء آن سلول های موجود در غده تیروئید می باشد.
4. سرطان آناپلاستیک
درمان این سرطان دشوارتر از انواع دیگر بوده و به علت سرعت رشد بالای سلول های سرطانی امکان متاستاز و انتقال این سرطان به بخش های دیگر بدن وجود دارد.
علل ابتلا به سرطان تیروئید
مهم ترین علل ابتلا به سرطان تیروئید شامل موارد زیر می باشد:
- عوامل وراثتی
- کمبود ید در رژیم غذایی
- قرار گرفتن در برابر امواج اشعه ایکس
- ابتلا به بیماری های زمینه ای مانند مشکلات تیروئید ، هاشیموتو و گریوز
- وجود ندول های تیروئیدی
علائم ابتلا به سرطان تیروئید
بهتر است بدانید در بیشتر موارد سرطان تیرویید به صورت کاملاً تصادفی در طی معاینات بالینی گردن کشف میگردد اما مهم ترین علائمی که به عنوان نشانه های این سرطان به شمار می روند موارد زیر می باشند:
- وجود و احساس توده و سفتی در گلو
- دشوار شدن عمل بلع و نوشیدن مواد غذایی
- خشن شدن ناگهانی صدا
- سرفه های مکرر و بدون علت که بدون تب و خلط می باشد.
- مشکلات تنفسی و تنگی نفس
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورت وجود هر گونه برآمدگی در گلو بهتر است که به یک پزشک متخصص غدد و متابولیسم مراجعه کنید. آیا سرطان تیروئید دردناک است؟ در موارد کمی بروز این سرطان با احساس درد در گردن همراه بوده و در بیشتر موارد این عارضه بدون درد می باشد و فرد تنها به علت وجود مشکلات ایجاد شده در بلع و تنفس خود به پزشک مراجعه می نماید.
سرطان تیروئید چگونه تشخیص داده می شود؟
پزشک برای تشخیص سرطان تیروئید از روش های تشخیصی پاراکلینیکی استفاده می نماید و با استفاده از نتایج حاصل از این روش ها وجود این عارضه و میزان پیشرفت آن را تشخیص میدهد این روش ها عبارتند از:
- آزمایش شمارش سلول های خونی (CBC)
- آزمایش تیروئید و بررسی هورمون های (T3,T4,TSH)
- سونوگرافی غده تیروئید و نسج نرم گردن
- سی تی اسکن و ام آر آی
- آزمایش ایزوتوپ
سرطان تیروئید چگونه درمان می شود؟
انتخاب بهترین شیوه درمان برای درمان این عارضه وابسته به نوع سرطان، اندازه غده، سن بیمار، انتشار یا عدم انتشار سرطان به بخش های دیگر بدن می باشد.در صورت مشاهده ندول در این غده پزشک از طریق یک سرنگ با هدایت پروب دستگاه سونوگرافی اقدام به نمونه برداری از بافت این ندول نموده و نمونه را برای بررسی بیشتر به آزمایشگاه پاتولوژی ارسال میکند. در صورت سرطانی بودن نمونه برای درمان سرطان تیروئید عمل جراحی لب برداری (LOBECTOMY) برای برداشتن بخشی از تیرویید و تیروئیدکتومی (TOTAL THYROIDECTOMY) انجام می شود. پزشک جراح سرطان تیروئید در حین انجام این عمل اقدام به خارج نمودن کل غده تیروئید می نماید.
هزینه جراحی تیروئید چگونه محاسبه می شود ؟
هزینه جراحی تیروئید در مراکز درمانی مختلف متفاوت بوده و به تعدادی فاکتور مانند هزینه بیهوشی، آزمایشات قبل از جراحی، دستمزد جراح، هزینه های بیمارستانی ،داروهای تجویز شده و دیگر عوامل بستگی دارد.
آیا سرطان تیروئید کشنده است؟
آیا سرطان تیرویید کشنده است ؟ آیا سرطان تیرویید خطرناک است ؟ در پاسخ به این سوالات باید گفت خوشبختانه سرطان تیرویید یک سرطان خوش خیم است که در بیشتر موارد پاسخ خوبی به درمان نشان داده و به آسانی قابل درمان می باشد و تنها دو درصد از موارد ابتلا به این سرطان از نوع آناپلاستیک می باشد که درمان آن کمی دشوار بوده که در این صورت برای درمان سرطان تیرویید آناپلاستیک انجام شیمی درمانی برای ریشه کن شدن قطعی این بیماری ضروری به نظر میرسد.