ممکن است در اندام تحتانی بدنتان مانند پاها گاهی رگ های برآمده ای را مشاهده کنید و هم زمان دردی را نیز احساس نمایید علت این امر گرفتگی سیاهرگ های پا و اتساع آن ها و ابتلا به واریس می باشد.این بیماری شایع و دردناک بوده و عموما در افرادی که در طی روز بیشتر در حالت ایستاده هستند دیده می شود.اگر شما هم این علایم را دارید توصیه می کنیم برای پیشگیری از شدت این بیماری این نوشته سلامت وب را مطالعه بفرمایید.سلامت وب امروز به معرفی علت واریس و درمان قطعی آن پرداخته است. |
مهم ترین علت واریس چیست؟
واریس نوعی بیماری شایع و دردناک است که عموما به علت گشاد شدن سیاهرگها و تورم وریدها ایجاد می شود .این رگ های متورم ،پیچ خورده و بزرگ ،غالبا به صورت قرمز یا آبی رنگ در اندام هایی نظیر پاها و ران ها دیده می شوند.مهم ترین علت واریس گردش خون غیر عادی و نارسایی دریچه های لانه کبوتری در اندام تحتانی بدن می باشد .این بیماری بیشتر در سنین 40 تا 50 سالگی و در زنان دیده می شود.
چه افرادی بیشتر در معرض ابتلا به واریس قرار دارند؟
- افرادی که به دلیل حرفه و شغل خود باید زمان های طولانی در طی روز بایستند مانند پلیس های راهنمایی و رانندگی ،آرایشگران و جراحان
- افراد چاق
- زنان باردار
- افراد دچار آسیب دیدگی عروقی
- مصرف کنندگان دخانیات
- افراد مسن
- زنان
- افراد دارای سابقه ابتلا به رگ های واریسی در خانواده
- زنان در دوران یائسگی
فرایند بروز واریس
سیاهرگها رگ هایی هستند که مسئول خونرسانی به سمت قلب می باشند.سطح بدن ما از سیاهرگ های بسیار ریزی تشکیل شده است که موظفند خون را از رگهای کوچکتر جمع کرده و به قلب برسانند. در اثر ایستادن های طولانی مدت در طی روز دریچه های لانه کبوتری که مسئول برقراری گردش خون می باشند عملکردشان دچار اختلال شده و خون را به صورت یکطرفه به سمت قلب می فرستند.این عملکرد نادرست سبب تجمع خون در رگ های اندام های تحتانی بدن می شود و در نهایت موجب برجسته تر شدن سیاهرگها و ایجاد واریس می شود.
علائم بروز واریس چیست؟
- دردناک شدن پشت پاها
- تورم قابل مشاهده در پاها
- برجسته شدن رگ های پا
- تغییر رنگ پوست
- گرفتگی عضلانی ران ها و ساق پا در شب
- احساس درد خفیف در مچ پا و…
روش های درمان واریس
برای پیشگیری از ایجاد این بیماری توصیه می کنیم از ایستادن های طولانی مدت در طی روز اجتناب نمایید و در صورت دارا بودن اضافه وزن سریعتر وزنتان را کاهش دهید .در صورتیکه به این بیماری مبتلا گشته اید نگران نباشید روش های درمانی بی شماری برای برطرف نمودن این بیماری وجود دارد که در ادامه به معرفی آن ها خواهیم پرداخت.
1-درمان واریس پا با ورزش
بهترین راه خانگی درمان واریس پا با ورزش می باشد .بدین منظور در فرصت های به دست آمده در طی روز به پشت دراز کشیده و پاهایتان را در سطحی بالاتر از قلبتان قرار دهید .با انجام این عمل خون های تیره تخلیه شده و با جایگزینی خون های روشن و سرشار از اکسیژن عملکرد سیاهرگ های پاهایتان بهبود خواهد یافت .بدین منظور پاهایتان را به دیوار یا مبل تکیه دهید و یا بالشتی را در زیر پاهایتان قرار دهید .شمامی توانید با دویدن نیز بر واریستان غلبه کرده و از ابتلا به آن پیشگیری کنید .در نهایت ورزش هایی مانند پیادهروی، دویدن، دوچرخهسواری، شنا، والیبال و فوتبال بهترین ورزش هایی هستند که می توانید از آن ها برای درمان واریستان استفاده کنید .
2-استفاده ازجوراب واریس
یکی دیگر از روش های درمان این بیماری استفاده از جوراب واریس می باشد.این جوراب ها سبب هدایت خون به سمت بالا شده و دردهای ناشی از این بیماری را تسکین می دهند .این جوراب ها با دارا بودن درجه بندی های متفاوت و وارد کردن فشار بر پا می توانند شدت این بیماری را کاهش داده و آن را درمان نمایند.این جوراب ها در چهار کلاس متفاوت به شرح زیر دیده می شود :
- کلاس یک مناسب افرادیست که قصد پیشگیری از ابتلا به این بیماری را دارند.
- کلاس دو مناسب افراد مستعد این بیماری می باشد.
- کلاس سه و چهار با دارا بودن جنبه درمانی برای افرادی که از عوارض این بیماری رنج می برند مناسب می باشد .
این جوراب ها دارای درازای متفاوتی هستند و طول آن ها باید متناسب با محل و نوع واریس انتخاب شود.برای انتخاب جوراب مناسب حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید و از خرید خودسرانه این جوراب ها به دلیل تنگی یا گشادی بیش ازحد اجتناب نمایید .این جوراب ها را صبح ها پس از بیدارشدن از خواب پوشیده و قبل از خواب شبانه آن ها را در بیاورید .
3-پماد برای درمان واریس
یکی دیگر از روش های غیر تهاجمی ،کم هزینه و مقرون به صرفه درمان این بیماری استفاده از پماد برای درمان واریس می باشد .دارویی به نام کرم واریس ونوگل به دو صورت قرص برای واریس و پماد در داروخانه ها به فروش می رسد .کرم ونوگل کرمی ایرانیست که ساخت کمپانی بزرگ دارویی گل دارو بوده و با بهره مندی از فرمولاسیون پیشرفته و گیاهی و دارا بودن عصاره شاه بلوط هندی بهترین روش دارویی درمان این بیماری می باشد .شما با استفاده از این دارو به مدت سه بار در روز می توانید دردهای ناشی از این بیماری را کاهش داده و واریس سطحی و یا عمیق وریدی را درمان نمایید . استفاده از این دارو سبب استحکام دیواره مویرگی و از بین رفتن تورم های ایجاد شده در مناطق تحتانی بدن می شود . شما می توانید با استفاده موضعی از پماد و یا مصرف خوراکی قرص ها دردهای ناشی از این بیماری را کاهش دهید .لازم به ذکر است بدانید قبل از مصرف این دارو حتما با یک پزشک متخصص مشورت نمایید.
4-درمان واریس از نظر دکتر روازاده
درمان واریس از نظر دکتر روازاده متکی بر رویکرد طب سنتی می باشد .این محقق و پژوهشگر طب سنتی برای درمان واریس پا حجامت را به شما پیشنهاد می کند .شما می توانید علاوه بر استفاده از این روش درمانی سنتی درمان واریس با زالو را نیز امتحان نمایید .استفاده از روغن های گیاهی نظیر روغن اسطوخدودس،روغن درخت چای و روغن سیپراس نیز می تواند در این زمینه مفید و سودمند به حساب آید .کافیست هر یک از این روغن ها را تهیه کرده و موضع مبتلا را با آن ماساژ دهید .
5-نقش تغذیه در درمان این بیماری چیست؟
شما برای درمان این بیماری نیازمند یک برنامه غذایی مناسب و فاقد مواد غذایی التهاب زا می باشید .بهتر است مصرف مواد غذایی نظیر شیرینی ها و چربی ها را کاهش داده و مصرف نمک را متعادل کنید .شما می توانید برای اطلاغ از مواد غذایی مفید در این زمینه مقاله نقش تغذیه دردرمان رگ های واریسی را مطالعه بفرمایید .همچنین با مصرف مواد غذایی غنی از ویتامین ث نظیر مرکبات ،شاه بلوط و انواع توت ها از ابتلا به این بیماری جلوگیری کرده و دردهای واریسی خود را کاهش دهید.
6-استفاده از روش اسکلروتراپی
در این روش محلولی نمکی و شیمیایی به وریدها تزریق می شود .در اثر این روش رگ های واریس معمولا ظرف یک هفته از بین خواهد رفت .این روش دردناک بوده و به همین دلیل کمتر استفاده می شود.
7-استفاده از لیزر
لیزر درمانی یکی از روش های مفید برای درمان این بیماری می باشد .این تکنیک نوین درمانی می تواند مشکلات ناشی از این بیماری را کاهش داده و وضعیت فرد را بهتر نماید .در صورت ابتلا به این بیماری می توانید با استفاده از لیزرفرکشنال یا (RF)بر این مشکل غلبه کنید .در این شیوه پزشک توسط دستگاه سونوگرافی کانترها را در محل مورد نظر جاگذاری می نماید و سپس با استفاده از امواج لیزر باعث فروریختن دیواره های عروقی می شود .این روش تحت بیهوشی عمومی و یا بی حسی موضعی انجام می شود و درد بسیار کمی دارد.
8-جراحی
روش جراحی آخرین روش معرفی شده در این نوشته و روشی موثر جهت درمان قطعی واریس پا می باشد .
در این روش جراح مربوطه با ایجاد چند برش دریچه اصلی را که دچار اختلال شده است مسدود می نماید
و رگ های اتساع یافته را از بدن خارج می نماید .
این عمل در درمان این بیماری موثر و موفقیت آمیز بوده و بدون عارضه است .از این روش بیشتر برای درمان واریس های بسیار بزرگ ،دردناک و متورم استفاده می نمایند .
روش های پیشگیری از ابتلا به این بیماری
- تغییر سبک زندگی
- کاهش وزن
- انجام ورزش
- اجتناب از ایستادن به مدت طولانی
- عدم استفاده از کفش های پاشنه بلند
در صورت عدم درمان این بیماری چه اتفاقی خواهد افتاد؟
این بیماری در صورت عدم درمان می تواند پیشرفت کرده
و سبب اتساع رگ های ساق
و قسمت فوقانی قوزک پا شود.
در آخر آسیب های ناشی از عدم درمان این بیماری را برایتان بیان می کنیم:
- نازک شدن پوست
- ایجاد لخته در وریدهای سطحی یا «ترومبوفلبیت» سطحی
- دردناک شدن و سفت شدن منطقه آسیب دیده