دندان نیش دندان هایی نسبتا کشیده و نوک تیز می باشند که در هر دو فک دو عدد از آن ها وجود دارد .دندان های نیش پس از دندان های عقل شایع ترین دندان هایی هستند که می توانند دچار نهفتگی شده و در لثه به صورت مخفی باقی بمانند .این نهفتگی در فک بالا و بیشتر در زنان دیده می شود .برای اینکه بدانید آیا شما نیز دندان نیش نهفته دارید به ادامه مطلب امروز توجه بفرمایید . |
دندان نیش نهفته چیست؟
دندان نیش نهفته به دندانی اطلاق می شود که در زیر لثه مخفی مانده و فرصت رویش و قرار گیری در ردیف دندان های شما را نداشته است .یا در برخی مواقع تنها قسمتی از این دندان از لثه شما بیرون زده ولی در موقعیت صحیح قرار نگرفته است. عموما یک سوم نیش های نهفته فک بالا به سمت لب (لبیال) و حدود دو سوم به سمت کام (پالاتال) هستند.
چه عواملی در ایجاد دندان نیش نهفته موثر است؟
عوامل بسیاری در بروز دندان نیش نهفته موثرند که در ادامه به مهم ترین این موارد اشاره می کنیم:
- عوامل ارثی
- کمبود فضای قوس دندانی
- رشد دندان در زاویه نادرست
- عدم افتادن به موقع دندان شیری
- وجود مشکل در دندان های پیشین
- در هم ریختگی دندان ها
وجود دندان نیش نهفته چگونه تشخیص داده می شود؟
ساده ترین راه برای تشخیص وجود دندان نیش نهفته شمارش دندان ها می باشد شما در سنین بزرگسالی می بایست 14 عدد دندان در هر فک داشته باشید و در صورت کمبود دندان می بایست به وجود دندان نیش نهفته مشکوک شوید .اما دقیق ترین و علمی ترین راه تشخیص دندان نیش نهفته عکسبرداری از دندان ها یا گرفتن عکس opg از دندان ها برای ارزیابی موقعیت دندان ها و نحوه قرار گیریشان در لثه می باشد .نشانه های زیر نیز می تواند در تشخیص نهفتکی دندان های نیش مفید بوده و کاربرد داشته باشد:
- ماندگاری بیش از حد دندان های شیری تا سن 14 تا 15 سالگی
- تاخیر در رویش دندان نیش
- احساس برآمدگی در ناحیه کام
- احساس درد در زمان لمس پوست بالای لب و اطراف نوک بینی
روش های درمان دندان نیش نهفته چیست؟
درمان دندان نیش نهفته با ارتودنسی
کشیدن دندان نیش نهفته
اگر طرح درمان ارتودنسی به دلیل کوچک بودن فک یا فضای دندانی برای شما مناسب نبود و دندان نیش نهفته دارای نهفتگی بالایی باشد و خطر بازجذب و تحلیل رفتن استخوان ها دندان های شما را تهدید نماید می بایست برای جلوگیری از بروز تغییراتی مانند کیست و یا تومور نسبت به خارج نمودن دندان نیش نهفته از لثه ها به وسیله جراحی اقدام نمایید .
نحوه جراحی خارج نمودن دندان نیش نهفته به چه صورت می باشد؟
برای جراحی دندان نهفته به یک جراح مجرب مراجعه کنید جراح پس از بررسی موقعیت قرار گیری دندان بهترین روش جراحی را انتخاب می کند .پس از تزریق داروی بی حسی به منطقه مورد نظر در صورتی که دندان به صورت کامل در لثه باشد، یک برش کوچک بر روی لثه ایجاد کرده و با تقسیم نمودن دندان به قطعات کوچکتر آن را خارج می نماید و در پایان به وسیله بخیه برش بسته می شود .در صورتی که بر آمدگی دندان در بالای دندان ها باشد برش بر روی لثه و در صورتی که برآمدگی دندان نهفته در پشت دندان ها احساس شود برش بر روی ناحیه کام انجام می شود . مدت زمان جراحی دندان نیش نهفته با توجه به میزان پیچیدگی در حدود 20 دقیقه می باشد .درد جراحی دندان نیش نهفته به علت تک ریشه ای بودن این دندان بسیار ناچیز بوده و به سادگی پس از جراحی توسط مسکن های تجویزی قابل کنترل می باشد .
هزینه جراحی دندان های نهفته چقدر می باشد؟
هزینه جراحی دندان نهفته با توجه به میزان پیچیدگی جراحی دستمزد جراح و تعرفه های کلینیکی که شما مراجعه نموده اید تعیین می گردد .در واقع هزینه جراحی دندان نیش نهفته بر اساس تعرفه های وزارت بهداشت در هر سال تعیین و به مراکز دندانپزشکی ابلاغ می شود .
مراقبت های لازم پس از کشیدن دندان نیش
مراقبت های لازم پس از کشیدن دندان نیش فک بالا شامل موارد زیر می باشد:
- از دور ریختن آب دهانتان خودداری نموده و آب دهانتان را به آرامی قورت دهید .
- از مصرف مواد غذایی جامد و سخت پس از جراحی خودداری نمایید .
- داروهای تجویز شده توسط پزشکتان را به صورت منظم برای جلوگیری از بروز درد و عفونت مصرف نمایید .
- از بخیه هایتان مراقبت نموده و برای جلوگیری از بروز عفونت از باقی ماندن بقایای مواد غذایی در لابه لای آن خودداری نمایید .
- کمپرس یخ را فراموش نکنید.
- حتما پس از جراحی خوردن بستنی را فراموش نکنید .
ایمپلنت دندان نیش در چه زمانی انجام می شود؟
ایمپلنت دندان نیش در مواقعی که چسبندگی فک وجود داشته باشد انجام می شود . در واقع برای انجام این عمل پس از ارتودنسی دندان های بیمار کشیده شده و ایمپلنت جایگزین این دندان خواهد شد .