التهاب آپاندیس چیست؟+علایم و علل ملتهب شدن آپاندیس کدام است؟

با شنیدن نام آپاندیس همه ما ناخودآگاه ذهنمان به سمت زائده ای کوچک و انگشتی در سمت راست بدن معطوف می شود که از روده ی بزرگ منشعب می شود .با التهاب این اندام کوچک آپاندیسیت همراه با درد در سمت راست شکم و دور ناف آغاز می شود و برای درمان و جلوگیری از عوارض ناخواسته می بایست حتما به بیمارستان مراجعه نمود.برای این که هنگام التهاب آپاندیس به راحتی بتوانید درد آن را از سایر دردهای شکمی افتراق نمایید به ادامه سلامت وب امروز که در مورد التهاب آپاندیس و علایم و علل ملتهب شدن آن است توجه بفرمایید .

التهاب آپاندیس چیست؟

التهاب آپاندیس یکی از موارد اورژانسی جراحی شکم در پزشکی محسوب می شود که مهم ترین نشانه آن درد در سمت راست پایین شکم  و یا دور ناف می باشد .آپاندیس همانطور که در بالا بدان اشاره شد زائده ای کوچک و انگشتی شکل است که از روده بزرگ منشعب شده است .با التهاب این اندام کوچک فرد مبتلا به التهاب آپاندیس یا در اصطلاح آپاندیسیت شده است.برای درک بهتر و کسب اطلاعات بیشتر در مورد  التهاب آپاندیس و درمان آن به ادامه سلامت وب امروز توجه بفرمایید.

التهاب آپاندیس و درمان آن


آپاندیس در کجای بدن قرار دارد؟

آپاندیس کجاست ؟ آپاندیس زائده‌ای در سمت راستِ پایین شکم است که به طول تقریبا 11 سانتی‌متر می باشد .محل اتصال این زائده انگشتی‌ شکل به سکوم یا کور روده (بخش آغازین روده‌ی بزرگ) می باشد.اگرچه از آپاندیس عموما به‌ عنوان یک زائده نام برده می‌شود، اما برخی از محققان و دانشمندان معتقدند این زائده ممکن است در حفظ سیستم ایمنی و در نتیجه افزایش سلامتی بدن نقش داشته باشد.

آپاندیس مزمن چیست


علائم التهاب آپاندیس

معمول ترین علامت التهاب آپاندیس درد شدید و ناگهانی شکم در نواحی اطراف ناف  و یا سمت راست و پایین شکم  می باشد.این درد با گذشت زمان و با حرکت‌کردن، تنفس عمیق، سرفه یا عطسه تشدید می‌شود.سایر علائم التهاب آپاندیس عبارتند از:

  1. حالت تهوع
  2. استفراغ
  3. بی اشتهایی
  4. یبوست یا اسهال
  5. ناتوانی در خارج کردن گاز روده یا معده
  6. تب و لرز خفیف
  7. ورم معده

علائم آپاندیس در کودکان و نوزادان

درد ناشی از التهاب آپاندیس در کودکان و نوزادان ممکن است ناحیه‌ی مشخصی نداشته و در تمامی قسمت های شکم احساس شود .اما با این حال با توجه به ارزیابی های انجام شده شایع ترین علامت آپاندیسیت در کودکان و نوجوانان اسهال به همراه درد شدید شکم می باشد .درد شکمی در افراد مسن و زنان بارداردر هنگام  التهاب آپاندیس در بزرگسالان خفیف تر بوده و در عوض علائمی مانند تهوع، استفراغ و تب بیشتر شایع می باشد.

علائم التهاب آپاندیس


عارضه‌ های دیگر با علائمی شبیه به آپاندیسیت

در برخی اوقات درد شکمی ممکن است ناشی از عارضه های دیگری باشد که با التهاب آپاندیس اشتباه گرفته شود که این عارضه ها به شرح زیر می باشد:

  • زخم معده
  • یبوست
  • انواع بیماری التهاب روده مانند کرون و کولیت روده
  • وجود انگل در مدفوع
  • ضربه دیدن شکم

التهاب آپاندیس چگونه تشخیص داده می شود؟

التهاب آپاندیس عارضه ای مرگبار است که می تواند زندگی فرد مبتلا را تهدید نماید بنابراین نیازمند مراقبت‌ های فوری پزشکی است. پزشک با معاینه فرد و بررسی علایم و سوابق پزشکی بیمار مانند سابقه‌ی هر نوع بیماری یا جراحی قبلی در شکم ،نوع تغذیه بیمار و …. تلاش می کند تا اطلاعات بیشتری درباره‌ی نوع و علت درد به‌ دست بیاورد. سپس با درخواست انجام آزمایش خون و ادرار ،سونوگرافی و یا ام آر آی می‌تواند التهاب آپاندیس را به درستی و با دقت بیشتر در شما تشخیص دهد .


التهاب آپاندیس چگونه درمان می شود؟

اگر التهاب آپاندیس در حد خفیف باشد پزشک با تجویز آنتی بیوتیک و تزریق وریدی این التهاب را درمان می نماید .اما در موارد شدیدتر انجام جراحی برای نجات جان فرد از اقدامات ضروری و فوری برای درمان التهاب آپاندیس به شمار می رود .


جراحی آپاندیس

متداول‌ترین روش عمل آپاندیس جهت درمان روشی به نام  آپاندکتومی (appendectomy) می باشد تا خطر پارگی را از بین برده و سلامت فرد را تهدید نکند .این شیوه به دو صورت زیر قابل انجام است :

چگونه آپاندیس را تشخیص دهیم


1-جراحی لاپاروسکوپی (Laparoscopic)

در روش لاپاراسکوپی با ایجاد چند برش کوچک بر روی شکم پزشک به منطقه مورد نظر ورود پیدا کرده و با استفاده از ابزار مناسب آپاندیس را از بدن خارج می کند .مدت زمان بهبودی پس از این عمل بسیار کوتاه بوده و خط ابتلا به عفونت در آن بسیار پایین است .

آپاندیس در بزرگسالان


2- جراحی لاپاراتومی (Laparotomy)

در این روش جراح با ایجاد برش در سمت راست پایین شکم علاوه بر خارج کردن زائده آپاندیس تمامی عفونت‌ های ناشی از مشکلات آپاندیسیت را به‌ خوبی پاکسازی می کند. 10 الی 14 روز پس از جراحی بیمار می تواند به زندگی عادی خود بازگشته و فعالیت های عادی خود را از سر گیرد .

عمل آپاندیس


علل ابتلا به التهاب آپاندیس و روش درمان بر اساس طب بوعلی سینا

عوامل ایجاد یا تشدید کننده :اغذیه ی چرب ثقیل و گوشتی (پر پروتئین )غذاهای نشاسته ای (اسپاگتی ،آبگوشت و ….)کالباس ،فعالیت زیاد علی الخصوص با شکم پر ،سوسیس،پیتزا،ساندویچ ها،خوردن هر نوع مسهل یا مسکن گیاهی یا شیمیایی ،دسرها،رب،سمبوسه،انباشته شدن چربی در روده .

درمان:استفاده از ملین ضعیف (فقط کمی از پره فلوس یا آب آلو استفاده شود .)آب پرتقال،یا نارنگی ،سوپ «گوجه فرنگی ،+جعفری+پیاز+نخود فرنگی +گشنیز»آب لیمو ،کمپوت سیب قرمز ،به مدت 4 روز آش «آبغوره+زیره ی سیاه» و روز پنجم نان و دوغ و گل محمدی میل کنید ،گوجه فرنگی «پیشگیری»


عوارض جانبی تأخیر در درمان آپاندیس

درمان زودهنگام التهاب آپاندیس از اقدامات مهم و فوری برای جلوگیری از مرگ فرد مبتلا به آپاندیسیت می باشد .با حذف آپاندیس از بدن خطر مرگ فرد کاهش می یابد .بنابراین هر گونه تأخیر در درمان آپاندیسیت ممکن است عوارض جدی‌ نظیر  پارگی و ترکیدن آن در شکم به همراه داشته باشد .48 تا 72 ساعت پس از شروع علائم بروز آپاندیسیت ممکن است ترکیدن آپاندیس در شکم اتفاق افتد و این پارگی سبب انتقال باکتری‌ ها، مدفوع و هوا به داخل شکم و بروز عفونت و دیگر عوارض مرگبار می‌شود.


نتیجه گیری

همان طور که در بندهای پیشین اشاره شد آپاندیس زائده‌ ای کوچک و انگشتی‌ شکل است که از روده‌ی بزرگ منشعب می‌شود. التهاب آپاندیس بسیار دردناک و ناخوشایند بوده و درصورت عدم درمان به‌ موقع ممکن است زندگی فرد را تهدید کند.  بنابراین شایع‌ ترین جراحی اورژانسی شکمی روش جراحی حذف و برداشتن آپاندیس ملتهب از بدن برای جلوگیری از ابتلا به عفونت می باشد. بنابراین به‌ یاد داشته باشید آپاندیسیت در صورت عدم درمان به موقع  می‌تواند عوارض مرگباری به دنبال داشته باشد.

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to Top