یکی از بیماری های پوستی که امروز در این مقاله به شما معرفی می شود بیماری به نام برص است که در اثر توقف عملکرد ملانوسیت ها در تولید رنگدانه های پوستی ایجاد می شود که در نتیجه بروز این بیماری شاهد لک های سفید بر روی پوست خواهیم بود .از آن جا که علایم این بیماری شبیه برخی دیگر از بیماری های پوستی می باشد بهتر است برای تخشیص دقیق این بیماری حتما به متخصص پوست مراجعه شده یا مقاله سلامت وب امروز را که راجع به بیماری برص است مطالعه فرمایید . |
بیماری برص چیست؟
فهرست مطالب
Toggleبیماری برص ویتیلیگو Vitiligo یکی از بیماری های پوستی است که در اثر از دست رفتن رنگدانه های پوستی و اختلال در عملکرد آن ها ایجاد می شود.این بیماری در گذشته با نام هایی هم چون بهق،لک و پیسی نیز نامیده می شده است که مشخصه اصلی آن ایجاد لکههای مشخص به رنگ شیری تا سفید بر روی پوست می باشد. این بیماری در افرادی که پوست تیره ای دارند مشکلات ظاهری بیشتری ایجاد می نماید.
چه عواملی در بروز بیماری برص موثر هستند؟
ملانوسیت ها سلول های تولید کننده رنگدانه ملانین در پوست می باشند و ملانین مسئول تعیین رنگ پوست، مو و چشم های انسان می باشد.با تخریب ملانوسیت ها ملانین به مقدار کافی تولید نمی شود و در نتیجه میزان آن ها در پوست و سایر قسمت های ذکر شده کاهش می یابد و رنگ پوست به سفیدی گراییده و شاهد بروز لک های سفید بر روی پوست خواهیم بود.اگر چه تاکنون علت اصلی ابتلا به بیماری برص شناخته نشده است اما بیشتر پزشکان آن را به عنوان یک بیماری خود ایمنی سیستمیک است شناسایی کرده اند. البته برخی پزشکان نیز این بیماری را به عنوان یکی از اجزاء سندروم های نادر ژنتیکی می دانند و در طی تحقیقات و بررسی های آزمایشگاهی خود عنوان نموده اند که ژنی که آنزیم ملانوسیت یا همان تیروزیناز (TYR) را رمز میکند احتمالاً در بروز این بیماری نقش دارد.
شانس ابتلا به بیماری برص در چه افرادی بیشتر است؟
- افراد دارای سابقه خانوادگی ابتلا به این بیماری
- افراد مبتلا به بیماری های خود ایمنی
- افراد مبتلا به بیماری هایی مانند اختلال در عملکرد غده تیروئید و بیماری دیابت نوع 1
- قرار گرفتن در برابر استرس به مدت طولانی
علائم و نشانه های ابتلا به بیماری برص چیست؟
علایم و نشانه های شایع ابتلا به بیماری برص شامل موارد زیر می باشد:
- ایجاد لک ها و خال های سفید رنگ بر روی پوست
- بی رنگ شدن موها در قسمت پوست سر، ابروها، مژهها و سطح بدن
- تغییر رنگ شبکیه
بیماری برص بیشتر کدام مناطق بدن را درگیر می نماید؟
بیماری برص میتواند تمامی قسمت های بدن را درگیر کرده و علایم آن بیشتر در قسمت هایی از بدن مانند صورت، گردن، پلک ها، سوراخ بینی، نوک انگشتان و پنجه پا ،زیر بغل، ،نوک پستان ها، ناف، لب ها و اندام تناسلی بیشتر از سایر قسمت های بدن می باشد.
رنگ حاشیه لکه های ایجاد شده در اثر بیماری برص
رنگ حاشیه لکه های ایجاد شده در اثر بیماری برص شامل یکی از حالت های زیر باشد:
- هم رنگ با پوست سالم
- روشن تر یا تیره تر از پوست سالم
- سایه روشن های هاله مانند سه رنگ (تریکروم) یا چهار رنگ
- قرمز بودن اطراف لک ها
بیماری برص چگونه تشخیص داده میشود؟
بیماری برص توسط متخصص پوست با معاینه سطحی پوست قابل تشخیص بوده و برای تشخیص آن نیازی به استفاده از روش های تشخیصی مانند آزمایش خون یا عکسبرداری نمی باشد.البته در مواردی برای تشخیص دقیق تر این بیماری در مراحل اولیه و یا واکنش های غدد لنفاوی پزشک از روش نمونه برداری استفاده می نماید.اگر فرد مبتلا به این بیماری دچار بیماری خود ایمنی دیگری باشد پزشک برای درمان دقیق تر این بیماری از آزمایش خون استفاده می کند.
بیماری برص چگونه درمان می شود؟
پس از تشخیص برص یا تشخیص پیسی پزشک میزان پیشرفت این بیماری را بر اساس مساحت ناحیه ای از پوست که دچار تغییر رنگ شده است، درجهبندی نموده و بر اساس همین موضوع در مورد شیوه درمانی مناسب برای فرد مبتلا تصمیم گیری می نماید.نکته قابل توجه در درمان این بیماری این است که بدانید لکه هایی که به تازگی به وجود آمده باشد در مقایسه با لکه های قدیمی تر سریع تر درمان شده و هدف از درمان بهبود وضعیت ظاهری پوست می باشد.اگرچه تاکنون درمان قطعی برای برص پیدا نشده است اما روش های درمانی زیر می تواند در درمان بیماری برص مفید بوده و تا حدودی زیبایی از دست رفته پوست را بازیابی نماید.
1.درمان های موضعی :
در این روش پزشک با تجویز کرم های حاوی کورتیکواستروئید به صورت مصرف موضعی و استعمال مستقیم بر روی لک ها می تواند تا حدودی نشانه های ناشی از این بیماری را بر روی پوست بالاتنه و اندام های تحتانی از بین برده و بدین شیوه این وضعیت ظاهری پوست را تا حد زیادی بهبود بخشد .تجویز داروهایی مانند کرم پیمکرولیموس و پماد تاکرولیموس برای درمان علائم برص در مناطقی مانند پلک ها، صورت، گردن، زیر بغل و کشاله ران می تواند مفید بوده و روند بهبودی در این مناطق را تسریع نماید.
2.نور درمانی
در این روش با استفاده از تابش های ماوراء بنفش (UV) و لیزر به سطح پوست آسیب دیده می توان به صورت هدفمند لک های کوچک ناشی از این بیماری را از بین برد .این روش دوبار در هفته و به مدت 3 تا 4 ماه برای بهبود ظاهر پوست قابل انجام بوده و در صورت ترمیم پوست مدت آن تا یک سال دیگر ادامه خواهد داشت.
3.جراحی
در طی جراحی لایه های سطحی پوست برداشته شده و پوستی سالم از سایر نقاط بدن با پیوند پوستی جایگزین خواهد شد.این روش در افرادی که لک های ثابت و مقاوم به درمان دارند کارایی خوبی دارد.
4.رنگ زدایی
در این روش با استفاده از محصولات شیمیایی مانند مونوبنزیل اتر یا هیدروکوئینون رنگ پوست را تغییر داده و از آن برای درمان افرادی که دارای رنگ تیره می باشند استفاده می نمایند.
5.لیزر درمانی
در روش لیزر درمانی با استفاده از لیزر کیوسوییچ،اکسانداریت و ان دیاگ لکه های ناشی از بیماری برص را با تخریب انتخابی رنگدانههای ملانین از بین خواهد برد.
6.کرایوتراپی
آخرین روش درمان بیماری برص روش کرایوتراپی با نیتروژن مایع می باشد که هدف از انجام آن رنگزدایی و از بین بردن رنگ قسمت کوچکی از پوست می باشد.این روش در درمان این بیماری کارایی بسزایی داشته و نتایج حاصل از آن پایدار و ماندگار خواهد بود.
7.درمان با طب ابوعلی سینا
ابوعلی سینا عوامل ایجاد کننده این بیماری را اختلال در عملکرد کبد و کلیه،استحمام زیاد،آلودگی خون،نور خورشید،سبزی،آب زیاد(استحمام و نوشیدن)،مصرف خوراکی های افزاینده بلغم،پوشیدن لباس ضخیم و غیر نخی،افراط در مصرف بادمجان،آرد جو،زردآلو،نمک،زرشک و ماهی و کمبود گوگرد و ویتامین های گروه ب بیان نموده و برای درمان استفاده از مولتی ویتامین و مولتی مینرال هر روز پیش از هر درمان،شربت آب لیمو+یک کپسول روغن ماهی،روزی دو ساعت در آفتاب ملایم قرار گرفتن در فصل تابستان(از روزی ده دقیقه شروع کنید تا به دو ساعت برسد)،مصرف جوشانده سنا به عنوان ملین روده و معده برای تخلیه کامل ؛«3.5گرم غازیانی+نیم گرم زنجبیل+نیم گرم عاقرقرحا+نیم گرم ریشه ترید+عسل کافی»را به مدت یک هفته میل کنید و بعد از ظهر ها نیم ساعت در آفتاب بنشینید تا موضع تاول بزند ؛مالش با جوشانده بالنگ در سرکه سفید،رژیم درمان سودا،رژیم درمان بلغم،منضج سودا و بلغم غلیظ،پس از تعریق سسیب قرمز رنده کرده و ضماد کنید ( هر روز)،ضماد«پیاز +عسل+نمک+گوگرد»،ضماد «شکر+گوگرد+قطران+سندروس+نشادر»را توصیه نموده اند.
مراقبت های لازم در مورد بیماری برص
- با پوشیدن لباس های مناسب از آسیب دیدن پوست خود در برابر عوامل محیطی مانند نور خورشید یا سوختگی ها و جراحات پوستی محافظت کنید.
- از ضد آفتاب مناسب بر روی پوستتان استفاده کنید.
- از مکمل های ویتامین دی،روی و اسید فولیک استفاده کنید.
- با استفاده از محصولات آرایشی لکه های پوستی خود را بپوشانید.
- از مصرف گیاهانی مانند اسکیناسه و اسپرولینا خودداری کنید.